Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż szafranowy na słodko

                        Indyjskim ryżem szafranowym kusiła niedawno Atinka. Tak skutecznie, że zrobiłam i ja. Deser bardzo mi smakował. Był smakowicie słodki i bardzo aromatyczny. Od siebie dodałam kapkę wody różanej oraz mieszankę suszonych truskawek i kokosu, które to kupiłam w zeszłym roku na wakacjach. Całość świetnie się skomponowała :). Ryż szafranowy dodaję do akcji Ireny i Andrzeja  Z Widelcem przez Azję oraz do Klubu Kwiatożerców Pinkcake

ryż szafranowy 

Składniki:

*1 szklanka ryżu basmati lub długoziarnistego

*2 łyżki masła

*1 3/4 szklanki wody

*2 łyżki mleka

*1/2 szklanki cukru

*1 kawałek laski cynamonu

*1/4 łyżeczki nitek szafranu

*4 goździki

*1/2 łyżeczki grubo zgniecionych nasion kardamonu

*szczypta soli

*3 łyżki pokrojonych pistacji (pominęłam)

*3 łyżki pokrojonych migdałów

*1 łyżka rodzynków

*2 łyżki suszonych truskawek i kokosu (mieszanka, którą dodałam od siebie) 

*pół łyżeczki wody różanej (mój dodatek)

 

Wykonanie:

Migdały, orzechy i rodzynki lekko podprażyć na patelni, aż orzechy lekko się zarumienią.

Do garnka wlać wodę, włożyć ryż, cynamon, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień (ustawić na najmniejszy) i przykryć. Ryż gotować około 15 minut, lub do momentu, kiedy woda nie wyparuje.

Podczas gotowania ryżu, w osobnym garnku wymieszać mleko, masło, cukier, szafran, goździki i kardamon.  Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.

Do ugotowanego ryżu  dodać mleczną miksturę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką, by nie rozgnieść ryżu. Naczynie z ryżem przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i gotować około 3-4 minuty. Po zdęciu z gazu naczynie z ryżem zostawić przykryte jeszcze przez kilka minut przed podaniem.

Można podawać na ciepło lub zimno.

ryż szafranowy

kl

poniedziałek, 06 czerwca 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Kokosowy pudding chia z malinami

    Nasiona chia - ostatnio wszędzie ich pełno, co w ogóle mnie nie dziwi. Są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Te m ałe nasionka skradły ró

  • Bzowy agrest i porzeczki pod kruszonką

    W ogródku mamy dwa niewielkie krzaczki agrestu. Owoców na nich niewiele, ale i tak coś pysznego można z nimi zrobić. W zeszłym roku robiłam konfiturę , a dziś p

  • Pieczona owsianka z rabarbarem

    Jakiś czas temu minął mi zachwyt akcjami kulinarnymi. Zwyczajnie i po prostu. Biorę udział jedynie w tych, które są kontynuacją akcji z lat poprzednich. Znajdzi

Komentarze
2011/06/06 23:36:10
Jak smakowicie wygląda! A wiesz Majanko, że ja też w końcu zrobiłam ryż na słodko? ...i nie poprzestanę na tym jednym:)
-
2011/06/06 23:46:19
Bardzo lubię taki ryż. U Ciebie pysznie!
-
2011/06/07 00:43:53
Bardzo lubię ryż na słodko, ale takiego jeszcze nie jadłam :) Intrygują mnie suszone truskawki - do tej pory spotkałam się z nimi tylko w mieszankach płatków śniadaniowych i muesli :D
-
2011/06/07 05:23:41
No, no, ale sobie tam na północy dogadzacie;-)
Miłego wtorku;-)
-
2011/06/07 05:48:41
Madziu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, ze spodobała Ci się moja propozycja:) Pysznie u Ciebie wygląda ten ryż szczególnie, ze jest jeszcze bogatszy niż mój:) Buziaki:**
-
2011/06/07 06:30:39
Wygląda apetycznie ! Korzennego ryżu jeszcze nie próbowałam, ale po Twoim wpisie mam ochotę spróbować :)
miłego dnia Madziu ! :)
-
2011/06/07 07:39:33
Musi ciekawie smakować. Przy tych upałach to z powodzeniem może być na lekki obiad;)
-
2011/06/07 07:46:59
Mnie by jeszcze podkusiło aby całość zalać jakimś jogurtem...ale po przestudiowaniu składu tego deserku, wydaje mi się, że nie ma takiej konieczności..bo chyba jest dość wigotny?
Swego czasu byłam bardzo zafascynowana Indiami, a wszelkiego typu przyprawy to ich niesamowite bogactwo, potrawy smakują inaczej w taki przedziwnie bajkowy sposób...:) Deserek przetestuję, pozdrawiam..
-
2011/06/07 08:40:20
To musi być pyszne ;]
-
2011/06/07 08:41:27
Madzia , a wiesz ja tez go już zrobiłam ,ale nie zrobiłam zdjęć to nie chciałam Anitki drażnić :D
Prawda ,ze to pyszne jedzenie ?Proste , proste składniki ,a smak nie taki codzienny
Twoje się prezentuję pysznie
-
upl
2011/06/07 09:01:43
lubie taki
ja na koniec wstawiam jeszcze do piekarnika, to go wysusza :-)
-
2011/06/07 09:28:15
Lubię ryż na słodko, lubię też z szafranem, ale dwa w jednym nigdy nie jadłam. Muszę sprobować!
-
2011/06/07 09:52:07
apetycznie wygląda :)
-
2011/06/07 11:33:14
Fajny a Atina i mnie kusi coraz bardziej swoimi przepisami. Dzisiaj jak nareszcie naoglądam się tych wszystkich pyszności, to jak nic zasnąć nie będę mogła rozmyślając co i kiedy piec i gotować :)
-
2011/06/07 11:58:58
Bardzo ciekawa propozycja :) z szafranem na słodko jeszcze nie próbowałam :)
-
2011/06/07 12:38:21
to musi być pyszne ....no i smakowita odniana od ryżu z jabłkami:) ....pozdrawiam ciepło Madziulku:)
-
2011/06/07 17:43:02
Zjadłabym chętnie i to nie jedną porcję:)
-
2011/06/07 20:26:17
Uwielbiam ryż na słodko ! Taka wersja bardzo mi się podoba :)
-
2011/06/07 20:44:53
wspaniałe, apetyczne danie :) U nas ostatnio ciągle makaron.. a o ryżu nie wiedzieć czemu zapomnieliśmy ;)
-
2011/06/07 21:40:44
Ewenko bardzo się cieszę, że się skusiłaś na słodki ryż. Super, że CI posmakował:) Ta wersja też jest pyszna, wiec zachecam, zachęcam. Pozdrowienia:)

OgrodyBabilonu bardzo pięknie dziękuję. Cieszę się,ze Ci sie podoba :)

CucinaDellaFelicita spróbuj w takiej wersji, oczywiście truskawki możesz pominąć i dać coś innego. Ja je kupilam w zeszłym roku we Włoszech. W Polsce nie widziałam.

Grumko a no , dogadzamy ;-) Czasami trzeba ;)) Miłej nocy :)

Anitko to ja dziękuję za inspirację i zachętę. Wspaniały przepis znalazłaś, bardzo mi się spodobał i koniecznie musiałam wypróbować. Wiesz, jak to ja. Pyszności, dziękuje Ci :*

Basiu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Może się skusisz na taki ryż? Smaczny jest ,zapewniam. Pozdrawiam wieczorkiem:)

Acirinko dokładnie, może stanowic obiadek :))

Anus faktycznie, juz tutaj jogurtu nie potrzeba. Jest dość wilgotny i naprawdę smaczny. SKoro lubisz indyjskie potrawy to na pewno ten ryż CI zasmakuje. Ja kiepsko znam tę kuchnie, ale chętnie coś nowego poznaję :) Pozdrawiam

Zjedz_mnie dokładnie takie właśnie jest :)
-
2011/06/07 21:45:15
Aluś no wiem, wiem ;-)). Koniecznie musisz zrobić znowu :) Pyszny, nie?:)) Tak jak piszesz, taki niecodzienny i inny niż zawsze. Ściskam mocno:*

Upl mówisz,ze jeszcze do piekarnika? Muszę spróbować, ale ja chyba wolę bardziej mokry jednak :)

Lashqueen koniecznie spróbuj. Pysznie smakuje . Pozdrawiam:)

Zauberi dziękuję Ci :)

Szarlotek no wlaśnie, ta Anitka ciagle coś nowego znajduje :) Ale to dobrze, ja chętnie korzystam. Fakt, że czasu to brak na przetestowanie wszystkiego. Uściski :*

Magdo dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

Jolus masz rację, coś innego, ale równie smacznego :) Usciski:*

Judik częstuj się , dziekuję :)

Grazynko cieszę się,ze CI się podoba :)

Milk Chocolate makaron też pyszny, zwłaszcza z truskawkami teraz, letnią porą :) A ryż polecam :)
-
2011/06/08 17:01:27
Widzę, że akcja kwiatowa wychodzi ci lepiej niż mi. Póki co skorzystałam z gotowej marmolady różanej. :P
Ale zamierzam modraki na polach pozbierać. :)
-
2011/06/08 19:50:56
Paula a ja nie pomyslałam,by ten ryż dodać do akcji kwiatowej. W sumie to nie wiem, czy dodać, muszę Gosi zapytać :))
-
2011/06/08 20:49:38
Na pewno cię zachęci. Są róże, goździki i szafran, czyli kwiatowo na maksa. :)
-
2011/06/08 20:56:11
Pauluś no tak! Ty masz rację! :))) Goździki i różana woda haha:D ALe ja gapa ;)
-
2011/06/08 21:00:31
Wsunęłabym taki ryż migiem!
-
2011/06/09 09:11:25
ależ ten ryz musi być apetyczny:)))
-
2011/06/09 09:54:23
strasznie lubię taki ryż na słodko, do tego z jakimś mięsem na przykład filetem z uda kurczaka.
-
2011/06/09 10:46:52
Woda różana, goździki i szafran! I Ty jeszcze miałaś wątpliwości co do kwiatowości dania? :)
Super smakołyk!
-
2011/06/09 23:21:07
Mikimamo proszę, juz CI nakładam :)

Izaa o tak ,bardzo :)

Tomek też fajny pomysł musze powiedzieć., Mięsko kurczaka czy indyka lubi się ze słodkimi dodatkami:)

Pinkcake hehe;D Masz rację ;-)) Buzka i dziękuję :*
-
2011/06/26 10:33:37
Aromatyczne! Szafran i woda różana :)

U nas dzisiaj zapiekany z jabłkami i cynaomen
-
2011/06/26 22:29:59
Siostra a daj troszkę co?:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym