Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello na krakersach

                        Robiłam je już dwa razy. Pierwszy raz na próbę, a drugi raz jako jedno z trzech ciast na marcowe imieniny mojego Ukochanego. Słone krakersy i słodki kokosowy, budyniowy krem świetnie się ze sobą łączą. Wspaniale dopełniają i całość smakuje rewelacyjnie.:) Przepis na to pyszne rafaello znalazłam u Basi i tak tez je podaję. Moją jedyną zmianą było to, że posypałam wierzch wiórkami kokosowymi, a nie płatkami migdałowymi. Pychota, polecamy!:)

 rafaello na krakersach

rafaello na krakersach

Składniki :
*0,5 l mleka
*200 g masła
*3/4 szklanki cukru
*1 cukier waniliowy
*2 płaskie łyżki mąki pszennej
*2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
*2 żółtka
*100 g wiórków kokosowych
*2 op. słonych krakersów (użyłam "Lajkonika")
*pół szklanki płatków migdałowych (u mnie: wiórki kokosowe)

Wykonanie: 

Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Smacznego:)

rafaello na krakersach

rafaello na krakersach

czwartek, 07 kwietnia 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Mazurek kokosowy

    To już taka nasza mała tradycja. Pieczemy razem mazurki. Każda wybiera sobie przepis i właściwie do tej chwili nie wiem, jakie mazurki upiekły Dziewczyny. Fajne

  • Kokosowe ciasto z rabarbarem

    Połączenie kwaśnego rabarbaru z aromatycznym kokosem oraz skórką cytrynową w puchatym cieście - wiedziałam, że będzie pysznie! Przepis znalazłam u Bei , tak sam

  • Ciasto Piña colada

    Ciasto "Piña Colada"jest pyszne i orzeźwiające. Słoneczne połączenie dwóch aromatycznych owoców: ananasa i kokosa. Biszkopt, ciasto kokosowe, krem ananasow

Komentarze
2011/04/07 19:34:51
Majanko, wygląda pysznie :)
-
2011/04/07 19:38:55
Nie robiłyśmy nigdy Rafaello, bo uważałyśmy je za strasznie słodkie. Może takie na krakersach byłoby lepsze. Najpierw jednak muszę przypomnieć sobie starą, dobrą napoleonkę na krakersach. :)
-
2011/04/07 19:44:17
Kokos lubię w każdej postaci. Poproszę o kawałeczek, albo dwa...
-
2011/04/07 19:44:47
Uwielbiam rafaello. Takiego na karakersach jeszcze nie probowalam ale skoro polecacie, to musi byc naprawde pyszne :)

Buziaki :)
-
2011/04/07 19:44:53
Madzia , rozpieszczasz swoich chłopaków :))) Takie ciacho i to dwa razy , mniam mniam
-
2011/04/07 19:46:22
Robiłam kiedyś, pyszne było:)
-
2011/04/07 19:48:45
Nie wiem już ile razy zabierałam się za to ciasto, a na razie jedynie podziwiam, podziwiam! Twoje niezwykle apetyczne - coś czuję, że mnie w końcu przekonałaś:)
Pozdrawiam!
-
2011/04/07 20:03:21
Też kiedyś je robiłam. Pyszne!
-
2011/04/07 20:07:07
A ja jeszcze nie robiłam... Ale zrobię, notuję przepis :)
-
2011/04/07 20:26:21
pięknie wygląda...;) mam w planie eż od dłuższego czasu...;)
-
2011/04/07 20:43:32
Pyszności! Takie ciasto to i mnie by z pewnością smakowało. bardzo mi się podoba:) Buziaki:*
-
2011/04/07 20:44:11
Wspaniałe :) Bardzo lubię to wydanie rafaello :)
-
2011/04/07 20:47:09
Majanko, uwielbiam to rafaello:)
-
2011/04/07 20:49:31
Ciekawa jestem czy wyszłoby z płatkami migdałowymi w środku...
-
2011/04/07 21:06:09
Znam doskonale, chociaż pod zupełnie inną nazwą. Moja teściowa często je robiła i chyba muszę jej o tym cieście przypomnieć.
-
2011/04/07 21:22:48
Madziu nie spodziewałabym się u miłośniczki kokosa płatków migdałowych na wierzchu:) Ciasto warte spróbowania...prezentuje się rewelacyjnie...a ja lubię połączenie krakersów ze słodką masą:) pozdrawiam wieczorową porą:)
-
2011/04/07 21:37:17
Ojej, jakie pyszności!!! :)
-
2011/04/07 22:49:24
uwielbiam to ciasto :) pysznie u Ciebie wygląda
-
2011/04/07 22:57:17
Od zawsze intrygowało mnie to ciasto, ale cały czas mam opory by sieprzełamać.
chociaż po takich smakowitych zdjęciach od razu chce się lecieć do kuchni!
-
2011/04/07 23:08:15
moja przyjaciółka robi właśnie podobne rafaello na krakersach i jest ono pyszne
-
2011/04/08 01:06:29
jadłam kiedyś takie, ale nigdy nie robiłam, czas to zmienić :D
-
2011/04/08 05:58:40
Madziu, bardzo się cieszę , że przepis się przydał - no i że rafaello smakowało ! :))
-
2011/04/08 06:46:08
BasiuP bardzo Ci dziękuję :))

Paula koniecznie wypróbuj tej wersji. Wcale nie jest bardzo slodkie, naprawdę smaczne :)) A napoleonki to ja jeszcze nie robiłam ;) Pozdrowienia:)

Gosiuwko to tak jak i ja :) Kokos uwielbiam. No, to częstuj sie proszę:)

Majeczko koniecznie się kiedyś skuś,naprawdę świetnie smakuje. Uściski:*

Aluś ,ja tak lubię rozpieszczac ;)) Pyszne ciacho. Chcesz kawałek? :*

Wiosenko dokładnie, pyszne :) Pozdrawiam

Kucharnia o,to bardzo się cieszę i zachęcam do zrobienia:)) Jak tak kusi trzeba spróbować w końcu :) Pozdrawiam

Pinkcake pyszne, bardzo, masz rację:)

Grazynko koniecznie kiedys wypróbuj ten przepis. Nam bardzo smakowało :)

Izaa cieszę sie,ze Ci sie podoba i oczywiście zachęcam do zrobienia :)

Atinko chętnie bym Cię nim poczęstowała do pysznej kawki Co Ty na to? Uściski :**
-
2011/04/08 06:49:24
KuchenneFascynacje bardzo pięknie dziękuję :) Nam tez bardzo smakuje to wydanie rafaello :)

Alinko my też ;)) Pyszne nie? I na imprezie się sprawdzi :)

Mikimamo myslę ,ze by wyszło :)) No,ale to juz byłoby troszkę inne ciacho ;)

Karolinko o, a pod jaką nazwą je znasz ? Koniecznie przypomnij Teściowej :)

Jolu hehe , mówisz? ;)) A połączenie jest pyszne to fakt :) Pozdrowienia :)

Flusso dziękuję:)

Zauberi miło mi,ze Ci sie podoba :)

Niepokornik super, ze Ci się podoba :) Skus się kiedys, warto skosztować:)

Bryssko zgadzam się z Tobą i Twoją przyjaciółką :)

Darki o zdecydowanie czas to zmienić. To kiedy robisz?:)

Basiu bardzo sie cieszę,ze się skusiłam na to ciacho. Jest bardzo smaczne, dizękuję za przepis, pozdrowienia:-)
-
2011/04/08 08:09:42
Wygląda tak delikatnie,lekko.Wspaniale!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/04/08 08:15:34
jedno z moich topowych ciast:) smakuje wybornie!
-
2011/04/08 08:24:54
To ciasto jest BOSKIE - zrobiłam pierwszy raz na swoje imieniny w marcu i nawet nie wiem kiedy zniknęło z talerza tak wszyscy wcinali!
-
2011/04/08 08:27:24
robiłam wielokrotnie! Jest boskie! Nawet ostatnio o nim myslałam ;) Oj.. smaka mi narobiłaś :)
-
2011/04/08 08:34:11
To ciasto widzę już kolejny raz i znowu obśliniam się na jego widok. Pięknie Ci wyszło:)
-
2011/04/08 09:13:35
wspaniałe. jedno z moich ulubionych :)
-
2011/04/08 09:22:51
Też na razie tylko je podziwiam, ale kto wie.......czasami nachodzi mnie na słono-słodkie smaki , więc na wszelki wypadek zanotuję przepis :)
-
2011/04/08 09:35:54
Uwielbiam Rafaello na krakersach !
Super Tobie wyszło :)
-
2011/04/08 09:51:11
Majanko, po obejrzeniu Twoich zdjec z pewnoscią sie zmotywuje do zrobienia tego pysznego ciacha , wygląda bajecznie!
-
2011/04/08 10:26:19
Prezentuje się super, Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast:)
W zeszłym miesiącu robiłam Rafaello ale na herbatnikach, przed zrobieniem wahałam się czy nie zaryzykować i nie zrobić na krakersach, ale postawiłam na klasykę bo było to moje pierwsze Rafaello w życiu, teraz bardzo mnie korci żeby spróbować na krakersach, a Twoje jeszcze bardziej mnie przekonało:) Pozdrawiam:)
-
2011/04/08 11:46:19
Majanko! Przestań że mnie kusić...;)
Pozdrawiam..
-
2011/04/08 13:33:20
Uwielbiam to ciasto, jest pyszne. Majanko kusisz i kusisz. Mam problem zawsze z tym ciastem, że zjem go za dużo ;))
-
2011/04/08 14:59:47
no pewnie ,że chcę
-
2011/04/08 15:14:40
o..pysznie!!!kokosowo bo u mnie dzisiaj bounty z twojego bloga;)pozdrawiam:)
-
2011/04/08 16:50:01
Mmmm, wygląda pysznie. I połączenie słodkiego ze słonym - cudowne. I jeszcze nie wymaga pieczenia. Same zalety. Aż ślinka cieknie :)
-
2011/04/08 18:18:30
Majanko,przymierzam sie do tego ciasta juz chyba kilka lat,i zawsze zapominam o nim..teraz zapisuje sobie twoj przepis w ulubionych ...moze sie doczeka:)
-
2011/04/08 20:25:55
Specjalistką od rafaello jest moja mama, ale zazwyczaj robi je na biszkopcie. Muszę jej podsunąć Twój przepis :) brzmi bardzo ciekawie!
-
2011/04/08 21:09:40
Bardzo mi się to rafaello podoba. Ach, już czuję na języku jego kokosową kremowość...
-
2011/04/08 21:14:48
Mmmm, pyszności!!:)
-
2011/04/08 22:54:08
majanko zapraszam cie na moj bloog ,czekam tam na ciebie zaproszenie do zabawy:)
-
2011/04/08 22:57:11
Majanko, ale z Ciebie kusicielka...:) teraz bedzie mi sie snilo Twoje pyszniaste rafaello:)
-
2011/04/09 08:59:47
Madziu, trafiasz w mój smak. Uwielbiam kokos! Nawet bardziej niz suszone pomidory i czekolade :)
-
2011/04/09 09:20:36
Aniu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)Pozdrowenia.

Malgoblox moje już teraz chyba też ;)

Beciu u mnie też tak szybko znikało i wcale się nie dziwię hihi;-)

Milk_Chocolate pyszne nie? Ja też mam znowu na nie chęć ;)

Acirinko bardzo się cieszę,ze Ci się spodobało:) Polecam.

Just My dziękuję :)) Ja też je bardzo lubię:)

Szarlotko może kiedyś się skusisz? Ciekawa jestem jak Ci posmakuje. :)

Magoldi pięknie dziękuje:)

Bijano bardzo mi miło,ze Ci się spodobało. Zachęcam do zrobienia:)

Judik na biszkoptach jest pyszne, albo na herbatnikach, a na krakersach wg mnie jeszcze lepsze. Koniecznie spróbuj tej wersji. Naprawdę polecam:)

Anus no,ale ja muszę Cię kusić :))

Joanno nie martw sie, ja zawsze mam ten problem, jak upiekę jakieś pyszne ciasto ;)

Aluś no to nakładam ;)))

Nathali o jak fajnie, zajrzę do Ciebie :))

Ewerner dokładnie, ma same zalety i taką jedną wadę, ze zjada sie zbyt szybko hehe:D Polecam:)

Ewajko ja też mam tak czasami,ze odkładam i odkładam,a nagle przychodzi taki dzień ,ze robię jakieś ciacho i zastanawiam się,dlaczego wcześniej go nie zrobiłam ;)
-
2011/04/09 09:22:27
Amarantqo chętnie bym spróbowała rafaello Twojej mamy :) Ciekawa jestem jak posmakuje Wam to na krakersach :) Pozdrawiam

Oliwko mysle,ze posmakowałoby Ci. To co, skusisz się?:)

Maryjerzak dziękuję pięknie :)

Nathalio własnie byłam,dziękuję;))

Kulinarnespotkania jak sie tak śni to potem trzeba koniecznie upichcić ;))

Asiu hihi ;)) Ja też kocham kokos :) I suszone pomidory też i czekoladę też. Buźka:*
-
2011/04/09 09:33:50
to mi teraz narobiłaś ślinotoku!
-
2011/04/09 14:02:16
Mam taki sam przepis, jadłam, wspaniałe jest :)
-
2011/04/09 18:40:14
Wspaniałe ciacho! Za chwilę przede mną. Kokos mnie gonił, gonił i dogonił właśnie!

Majanko miłęgo weekendu :)
M.
-
2011/04/09 20:25:09
Czyli jest pyszne :))))
Bosko!

:*
Ja się bałam zrobić, ale jak Majanka mówi że dobre to to JEST dobre :)
-
2011/04/09 21:06:29
oj jak bym zjadła!
szczególnie teraz jak się dietuję :/
-
2011/04/09 21:53:53
No popatrz! A u mnie też kokos. Pozdrawiam.
-
2011/04/09 22:09:18
Aga a moze też zrobisz? Moze posmakuje Twojemu L ?;))

Monico o,jak fajnie,ze tez je robiłaś :)) Smaczne, oj bardzo :)

Moniś , będziesz robić? Super, cieszę sie :)) Pozdrowienia, miłego wieczorku i niedzieli:)

Poleczko o tak, jest pyszne :) Nic się nie boj tylko rób, działaj, smakuje świetnie :) Buziaki:*

Dorotko kochana,a z czego Ty dietujesz, mozna wiedzieć?;))

Tjaryma o,jak fajnie, to ja idę do Cię :)
-
2011/04/10 01:06:29
przy najbliższej wolnej okazji (;
-
2011/04/10 06:47:29
Uwielbiam:) i też posypuję wiórkami wierzch, a płatkami tylko ten z advocatem:))
-
2011/04/11 10:15:59
tak pomyślałam że chyba na Święta zrobię... wieki nie robiłam a wiem że pyszny jest :)
-
2011/04/11 18:00:01
Znam to ciasto bardzo dobrze i bardzo często je robię. U mnie wszyscy je uwielbiają.
A u Ciebie tak apetycznie wygląda że znowu mam na nie chęć ;) Pozdrawiam :)
-
2011/04/12 06:12:53
Darki super :))

Andziu z advovatem jeszcze nie robiłam,a masz rację, tak własnie pasuje:)

Myniolinko o cieszę się bardzo :))

1urtico dziękuję pięknie :) A skoro znasz to wiesz jak nie mozna się mu oprzeć ;) POzdrawiam:)
-
2011/04/12 22:31:48
Rzeczywiście wygląda to ciacho rewelacyjnie! No i jak już nie jeden raz robiłaś, to większej rekomendacji nie trzeba. Zapisuję:)
-
2011/04/13 11:32:48
Eweno dziękuje Ci pięknie :)) Jest pyszne naprawdę, wszystkim smakowało:) Polecam :)))
-
2011/04/18 21:51:49
śliczności, narobiłaś mi smaku ale mam pytanie, można ominąć żółtka? bo są surowe a ja takowych nie jadam, pewnie nie raz już zjadłam w gościnie ale sama nie robię :)
-
2011/04/18 22:25:18
Najsmaczniejsze dziekuję :) Miło mi,ze Ci sie spodobało :) Co do żóltek to nie mam pojęcia, czy bez nich wyjdzie tak samo...
Pozdrawiam:)
-
Gość: ania, *.croy.cable.virginmedia.com
2012/03/18 16:52:17
PRZEPYSZNE!! I SZYBKO:) MNIAM MNIA ROBILAM JUZ WIELE RAZY I ZA KAZDYM RAZEM ZNIKA BLYSKAWICZNIE... PRZEPYSZNE:)
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/05 15:49:38
Właśnie zrobiłam wyszło ładne ale jak spróbuję to dam znać jak smakowało ..Pozdrawiam!
-
2013/02/06 06:48:53
Kasiu, cieszę się :) I koniecznie powiedz, czy Ci smakuje :)
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/06 19:55:16
Wyszło super ..jest ładne i smaczne nie za słodkie Polecam i Pozdrawiam!
-
2013/02/06 20:24:34
Kasiu no to bardzo mi miło i cieszę się, że smakuje :) Dziekuję za opinię.Pozdrawiam serdecznie
-
2013/03/29 10:52:24
Właśnie zrobiłam, na efekt poczekam niestety do jutra;). Bardzo bezproblemowe ciasto. A jak smakuje dam znać już wkrótce;).
-
2013/03/29 21:32:49
Osiu cieszę się, że robiłaś to rafaello, jest naprawdę pyszne. Mam nadzieję,że Ci posmakuje. Pozdrawiam.
-
Gość: Ania, *.dynamic.mm.pl
2013/03/30 22:13:17
Zrobiłam na święta :) W smaku bardzo dobre, tylko jest mały problem z wykrojeniem ładnego kawałka, bo ciasto jest dość miękkie. Pozdrawiam.
-
2013/03/30 23:53:13
Aniu cieszę się, ze smakuje. A może krakersy za mocno nasiąknęły masą? Pozdrawiam .
-
Gość: ania, *.c197.msk.pl
2013/09/21 16:09:21
Robiłam ostatnio na krakersach i wydawało mi się, że coś jest nie tak przez tą sól. Postanowiłam spróbować na herbatnikach i okazało się, że jest zdecydowanie za słodkie i mdłe. Ta sól naprawdę robi tutaj różnicę i to pozytywną różnicę. Masa jest super i do wykorzystania do innych ciast:)
-
2013/09/21 19:21:55
Aniu czyli jednak na krakersach smakowało lepiej. :) Fajnie, cieszę się .Pozdrawiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Speculaas
speculaas
Przepyszne holenderskie pierniczki,wyciskane z drewnianej foremki.
Lebkuchen
lebkuchen
Miękkie i pyszne migdałowe pierniki oblane lukrem. Uwielbiamy je!
Staropolski
staropolski
Idealny piernik z powidłami i masą marcepanową oblany czekoladową polewą