Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Grecki chleb wiejski (pszenno-kukurydziany)

                  Dawno nie było u mnie pieczywka. Prawda jest taka, że nie mam czasu go piec. Ja sama zresztą niewiele jem chleba, a ostatnio prawie wcale. Chłopakom kupuję smaczne kajzerki albo bułki serowe. Moje tradycyjne pieczenie bułeczek na sobotnie śniadanko niestety odeszło na dalszy plan, co nie znaczy, że nie będę już ich piekła. Będę..., jak tylko znajdę czas;). Póki co chlebek. Prosty, drożdżowy pszenno - kukurydziany i bardzo smaczny grecki chlebek, który widziałam u Komarki i Atinki. Mój nie jest taki kształtny, ale to na smak nie wpłynęło, pyszny był !

grecki chleb wiejski

Składniki:

*450 g mąki pszennej,
*20 g mąki kukurydzianej,
*30 g mąki pszennej razowej,
*1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant),
*1 łyżeczka cukru,
*2 łyżeczki soli,
*1 łyżka oliwy,
*ok. 350 ml wody

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z ok. 300 ml wody i pozostawić na ok. 20 min., aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.

Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.

Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub posypanego mąką ziemniaczaną koszyka (u mnie okrągły koszyczek) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Około 30 minut przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Delikatnie spryskać wodą piekarnik (ja spryskałam chleb) i włożyć chleb, można go ponacinać. Piec 40 ok. minut do zarumienienia.

Smacznego:)

grecki chleb wiejski

grecki chleb wiejski

wtorek, 22 marca 2011, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

    Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chl

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

Komentarze
2011/03/22 13:22:55
Majanko. przecież on wygląda ślicznie! I pewno jest pyszny:)
-
2011/03/22 13:37:14
Nie jest kształtny? a w którym miejscu? ;). Wygląda super. Zawsze podziwiam te okręgi na chlebie. Powiedz mi Majanko, czy to od tego koszyczka? i czy to ma być jakiś specjalny koszyczek? w pieczeniu chleba to ja jeszcze amator ;)
-
2011/03/22 13:41:09
Oczywiście, że kształtny. Jest wspaniały.
-
2011/03/22 13:41:15
Piękny!
-
2011/03/22 14:01:21
Cudowny, bardzo kształtny bochenek i piękne słoneczne zdjęcia!
-
2011/03/22 14:02:18
Madziu może i ostatnio pieczywo rzadko pieczesz (tak piszesz), ale jak już upieczesz to mistrzowskie:) wielki buziak i porywam tę małą odkrojoną kromeczkę:)
-
2011/03/22 14:07:00
sliczny jest ten chlebek! tez mam ochote na kromeczke, jesli pozwolisz....
-
2011/03/22 14:24:59
O, chlebek kukurydziany jest pyszny, piekłam kiedyś podobny, tylko bez mąki razowej - bardzo nam smakował. Twój wygląda tak, że aż się chce sięgnąć po kawałek :)
-
2011/03/22 14:45:01
Majano,ale bochen Ci się upiekł! Piękny.Chleb nie musi być taki akuratny.Wtedy jest bardziej swojski i prawdziwy.
Pozdrawiam!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2011/03/22 15:17:07
Cudowny bochenek:)
-
2011/03/22 15:51:11
BasiuP pieknie Ci dziękuję. Tak to naprawdę smaczny chlebek :) Pozdrawiam.

JoannoKuchareczko dziekuje Ci ślicznie. Te okręgi na chlebku są od koszyczka. To taki specjalny koszyczek do wyrastania chleba. Może być okrągły albo podłóżny.
Pozdrawiam cieplutko:)

Karolinko bardzo pięknie Ci dziękuje. Cieszę się,ze się podoba :)) Pozdrowienia

Natalko dziękuje Ci :)) Bałam się,ze się nie spodoba. Pozdrowienia:)

Flusso dzięki śliczne :) Słoneczko faktycznie u nas dopisuje i oby tak zostało. Pozdrawiam:)

Joluś bardzo ślicznie Ci dziękuję za tak miłe słowa :) No faktycznei nie mam czasu na pieczenie chlebków, bo jednak troszkę trzeba na nie poświęcić, staram sie Kochana, ale nie zawsze wychodzi. Pozdrowienia ciepłe :)

Bijano dziękuję i kroję dla Ciebie kromeczkę. Pozdrawiam.

Grazynko taki bez mąki razowej również musi być pyszny. Pozdrowienia i dziekuję za miłe słowa :)

Anno dziękuję Ci :) Też tak właśnie sądzę, taki swojski, domowy jest najlepszy. Pozdrowienia:)

Wiosenko ślicznie Ci dziękuję i ślę pozdrowienia :)
-
2011/03/22 16:18:19
No piękny bochen upiekłaś - doskonały na ten wiosenny czas ... z twarożkiem bym go zjadła i oblizywała paluszki :)))
Uściski cieplutkie :*
-
2011/03/22 16:29:54
Kształtny, kształtny:) bardzo ładny!
-
2011/03/22 17:33:54
Piękny chlebek :) Na pewno któregoś dnia upiekę go :)
-
2011/03/22 18:08:51
Nie jest ksztaltny? Jest cudowny Majanko :) I te dziurki... urocze :))
-
2011/03/22 19:06:36
youm!
-
2011/03/22 19:30:48
Jak piękny chleb!!! Szkoda mi go zjeść!! Super:)
-
2011/03/22 19:31:38
Tili bardzo Ci dziękuję :)) Takie śniadanko jest doskonałe. Pozdrowienia:)

Andziu bardzo pięknie dziękuję:)

Kuchenne Fascynacje dziękuję i zachęcam, bo to pyszny chlebek jest :)

Majeczko dziekuję CI:* A tak sie bałam,ze się nie spodoba . Dziękuję:*

Olcik o tak !:)
-
2011/03/22 19:47:11
Mogłabym się podpisać obiema rękami pod Twoim wstępem... Brak czasu to moja zmora i dlatego nie mogę ruszyć z pieczywem.... poza tym jem go o wiele mniej...
A ten jest wspaniały!
-
2011/03/22 20:01:25
Jak dla mnie wygląda rewelacyjnie. Gdybyś zobaczyła mój ostatni bochenek...podpłomyk bardziej:), ale to też nie wpłynęło na jego smak:)
-
2011/03/22 20:01:27
Pyszny chlebek!
A da się go zrobić na zakwasie?
-
2011/03/22 20:34:39
Piękny chlebek a jaki rasowy szlaczek na skórce!...:))
-
2011/03/22 21:05:24
piękny!
-
2011/03/22 21:06:36
Dzięki Madziu za informację. Chyba będę musiała sobie taki koszyczek kupić ;). Pozdrawiam
-
2011/03/22 21:30:33
Taki jak ze sklepu, bo ma te wszystkie dziury, i to bez spulchniaczy. :)
-
2011/03/22 21:49:01
Piękny bochenek! Chętnie zjadłabym kromkę takiego domowego chlebka, bo i u mnie ostatnio jego pieczenie odeszło w zapomnienie...
-
2011/03/22 22:33:10
okrągłe bochenki mają w sobie coś wyjątkowego :)
-
2011/03/23 05:17:53
Madziu jaki cudownie pyszny chlebek! Powtórzę się jeszcze raz, koniecznie powinnaś więcej piec pieczywka, bo świetnie Ci to wychodzi :) Masz to we krwi :) Buziaki:*
-
2011/03/23 06:22:51
Madziu, Twój chlebek wygląda przeapetycznie ! Bardzo mi się podoba ! :)
-
2011/03/23 08:36:57
Apetyczny to za słabe określenie ;] Pajdę na śniadanie poproszę ;]
-
2011/03/23 10:38:14
Mikimamo no to mamy tak samo ;)) Dziękuje za miłe słowa,pozdrowienia:)

Acirinko dziękuję Ci :)) Najważniejsze, ze pyszny, prawda? I tego się trzymajmy :) Pozdrawiam.

Polacyprzyjechali dzięki :)) A niestety nie wiem ;) Pewnie tak, ale o proporcje z zakwasem musiałbyś zapytać bardziej doświadczone piekarki, bo ja nie pomogę w tej kwestii, sorki. Pozdrowienia:)

Ewenko bardzo pięknie Ci dziękuję :))) A szlaczek od koszyczka ;) Pozdrowienia:)

WykrywaczSmaku dziękuję :))

JoannoKuchareczko koszyczek to super sprawa, bo jak widzisz od razu są te ładne slady na chlebku, to tak fajnie wygląda. Polecam:)

Pauluś dziękuję Ci ślicznie :)) Pozdrówki!

Oliwko chętnie bym CIę poczęstowała tym chlebkiem. Moze jak czas pozwoli to upieczesz ten pyszny bochenek? Pozdrowienia:)

JustMyDelicious zgadzam się z Tobą, mnie tez się podobają okrągłe. Pozdrowienia:)

Atinko dziękuję Ci kochana :* Och, wiesz, gdybym tylko miała więcej czasu, to pewnie bym piekła:) Sama tez uwielbiam taki domowy chlebek i bułeczki, a nawet bardziej bułeczki. No,ale wiesz jak to jest . Mam nadzieję,ze od czasu do czasu upiekę coś pysznego z pieczywka. Dziękuję, pozdrówki:*

Basiu dziękuje CI slicznie za miłe słowa :) Pozdrawiam.

Zjedz_mnie dzięki piękne :) Proszę, już kroję :) Pozdrawiam.
-
2011/03/23 14:56:38
piękny wypiek!
pełen profesjonalizm!
podziwiam :)
-
2011/03/23 15:44:31
piekny bochenek:) chlebek wyglada na taki puszysty, mieciutki... po prostu pycha!!!
Pozdrowionka wiosenne:)
-
2011/03/23 16:44:28
TylkoSpróbuj pięknie dziękuję za słowa uznania :) Pozdrowienia:)

KulinarneSpotkania dziekuję ślicznie. Chlebek był bardzo smaczny, więc polecam mocno. Pozdrowienia:)
-
2011/03/23 18:29:16
majanko śliczny ten twoj chlebuś....bardzo chcialabym go upiec ale cieżko u mnie dostac make kukurydzina(irlandia)a mam na niego straszna ochote:)
-
2011/03/23 21:43:08
wow wygląda cudnie :) zapowiada się pysznie i jak na chleb to bardzo prosto :)
Pozdrawiam gorąco :)
-
2011/03/24 11:22:01
Nathalia pięknie dziękuję:)) Cieszę sie,ze Ci się podoba :) Polecam bardzo, bo smakowity wychodzi. Pozdrowienia:)

Madziu dziękuję ślicznie :) Tak, jest prosty do zrobienia i naprawdę smaczny:) Pozdrawiam.
-
2011/03/24 11:56:13
Pięknie ci wyszedł Majanko :)
-
2011/03/24 12:37:56
Monico dziękuję Ci serdecznie :))
-
2011/03/31 21:51:37
ciekawi mnie ta kukurydzianość Twojego chlebka. Z ciekawości sama taki upiekę :-)
-
Gość: Lik, *.dynamic.mm.pl
2018/09/18 10:36:14
Ja pier... Jeden przepis powielony ch... wie ile razy w dodatku do d...y. Nawet opisu nie chciało się nikomu zmienić. Brawo!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka