Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik na Guinnessie

l l  Dziś w potrójnym składzie: Atinka, Cudawianka i ja zapraszamy Was na przepyszny, wilgotny, miękki piernik na piwie Guinness. Przepis pochodzi ze zbiorów Dorotki, która w zeszłym roku specjalnie dla mnie go wstawiła. Wtedy mi nie wyszedł, bom zapominalska i nie dodałam sody ha ha;) Bywa i tak, dziś się z tego tylko śmieję. Musiałam ten piernik zrobić ponownie, a jak Cudawianka go zaproponowała to po prostu nie było wyjścia ;). Jest wspaniały, dlatego polecam go bardzo. Można go zrobić nawet i w Wigilię, nie musi leżakować, świetnie smakuje od razu po upieczeniu.

Do piernika wykonałyśmy świetną, zawsze błyszczącą polewę, również z przepisu Dorotki. Robiłam ją pierwszy raz, za namową dziewczyn. Dziękuję :)

Kochane moje dziękuję Wam za wspólne, pachnące, korzenne pieczenie i oczywiście czekam na kolejne ;) Pierniczek dopisuję do akcji Korzenny Tydzień, którą prowadzi Ptasia, a także do Pierniczkowej Akcji Malty.

 

piernik na guinnessie

piernik na guinnessie 

Składniki:

*160 ml ciemnego piwa Guinness

*260 g mąki pszennej

*2 łyżki kakao

*1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

*2 i 1/4 łyżeczki imbiru

*1/4 łyżeczki białego pieprzu

*1 łyżeczka cynamonu

*2 duże jajka

*130 g cukru

*160 ml melasy (dałam miód)

*180 ml oleju

Wykonanie:

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm (robiłam w keksówce) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego :)

piernik na guinnessie

piernik na guinnessie 

czwartek, 02 grudnia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Podsumowanie 10 Festiwalu Pierniczków

    Minął już właściwie czas podsumowania Festiwalu Pierniczków... Wybaczcie. Nie mogę się ogarnąć, nawet nie wiem, kiedy minęły Święta ;). Za chwilę zaczniemy myśl

  • Świąteczne życzenia i pierniczki

    Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was

  • Piernik "Last Minute"

    Świąteczny piernik na ostatnią chwilę. Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne ciasto przełożone powidłami, polane czekoladą. Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

Komentarze
2010/12/02 21:03:34
Widzę, że koleżanka już tylko wspólnie piecze :) Super pierniczek
-
2010/12/02 21:03:47
Oglądałam go dzisiaj u Dorotki i miałam na niego wielką ochotę, a teraz jeszcze Ty nim kusisz... Wygląda idealnie!
-
2010/12/02 21:04:18
Madziu bardzo sie ciesze, że zdecydowałaś się go powtórzyć - pysznie wygląda! Śliczne zdjęcia mu zrobiłaś :)No po prostu cudowności! Wspaniale się razem piekło i do następnego!
-
2010/12/02 21:04:19
Majanko, piernik wygląda rewelacyjnie. A zdjecia są przepiękne:)
-
2010/12/02 21:05:55
ale on cudny u Ciebie! Majanko, kazdemu sie zdarza cos zapomniec, wiec nie ma sie czym martwic ;-) ja wiem na pewno, ze upieke go na Swieta! a Ty?? buziaki
-
2010/12/02 21:17:55
Majanko piękny, a te gwiazdki anyżu dodają zdjęciu niesamowitego uroku:) ...też sie zaczaiłam na ten piernik, a w spiżarni już jeden leży i czeka na przełozenie:) pozdrawiam ciepło
-
2010/12/02 21:33:33
Karolinko dziękuję Kochana :* Oj, nie tylko wspólnie hihi ;) ,ale fakt - to świetne jest :))

Natalko dziękuje Ci ślicznie. On jest naprawdę pyszny , ja go na pewno zrobię na swieta :) Uściski:*

Anitko dziękuje Ci kochana :* Tak się cieszę,ze razem go upiekłyśmy no i ,ze namówiłyście mnie też na tę pyszną błyszczącą polewę :) Dziękuję Ci:*

Wiosenko dziekuje pięknie :**

Cudawianko dziękuję za wspolne,wspaniałe pieczenie :* Wybrałaś świetny przepis, no i wyszedł mi w końcu hihi ;))
No, pewnie ,ze się zdarza;-) hyhy;) Ja też upiekę , buźka:*

Jolu dziękuję slicznie za miłe słowa :)) Ten pierniczek jest przepyszny, polecam bardzo. Ja może też jeszcze inny zrobię, zobaczę ;) Usciski:*
-
2010/12/02 21:41:17
ależ on ma mocny kolorek ;) U mnie tez dzisiaj w domu pachnie pierniczkami
-
2010/12/02 21:41:52
o u Madzi też on i jaki puszysty , wyrośnięty i zdjęcie takie korzenne ,ze się tak wyrażę :)
-
2010/12/02 21:44:11
Och Majanko, pysznie wygląda. Zapisuję do zrobienia.
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/12/02 22:05:25
Guinessa lubię, więc piernik musi być nawet lepszy, choć pewnie trochę zależy od tego na co się ma ochotę. wnętrze swietne, niezbite. Pozdrawiam
-
2010/12/02 22:05:58
ale cudny piernik:) narobilas mi ochoty na takie ciacho z taka cudownie apetyczna polewa:)
-
2010/12/02 22:07:47
Aha, o co chodzi z tym wspólnym pieczeniem? ;)
-
2010/12/02 22:16:02
Ooo, mniam mniam, kocham piernik! Przepis zapisuję i wykorzystam na święta! :)
-
2010/12/02 22:19:19
Emmo dziękuję CI :) A co przygotowujesz pysznego ?

Aluś dziękuję Ci Kochana :* Korzenne mówisz?;)) Buzia:*

Kuchcikowo dziękuję i bardzo zachęcam do zrobienia :)

Tjaryma dzięki :)) Piernik jest naprawdę świetny, warto go upiec, bo jest miękki i bardzo smaczny :)
Co do wspólnego pieczenia - po prostu się umawiamy, pieczemy to samo, a potem wstawiamy konkretnego dnia o konkretnej godzinie ;) Pozdrawiam.

Kulinarne Spotkania dziękuję :) bardzo go polecam i polewę także :))

Destree o,jak fajnie, ze bedziesz go piekła :) na pewno nie pozałujesz, pyszny piernik :))
-
2010/12/02 22:53:40
Ależ on apetyczny na tych zdjęciach,super.Zastanawiam się czy tylko to ciemne piwo jest do niego odpowiednie.Czy można użyć jakiegoś zamiennika??? Czuć,że Święta już tuż,tuż
-
2010/12/03 02:59:56
O mam to ostatnie zdjecie....doslownie slinka cieknie
-
2010/12/03 06:36:07
Maga nie mam pojęcia,ale myslę,ze możesz użyc innego i spróbować :)) Dziękuję pięknie i pozdrawiam:)

Gosiu dziekuję pięknie :**
-
2010/12/03 07:38:33
oooo,"pijany" pierniczek :) :) ale jak przepieknie wyglada,taki ciemny....juz go lubie ...... :) :)

Usciski :)
-
2010/12/03 09:11:05
Fajne są te "pajączki" spacerujące po pierniku-)
Pozdrowienia piątkowe;-)
-
upl
2010/12/03 09:26:35
bardzo fajnie wyglada - chyba zrobie - nawet mam melase :-) tylko piwo musze kupic odpowiednie :-)
-
2010/12/03 09:31:12
Wygląda apetycznie :) Ja uwielbiam prawie każdy jego rodzaj :) Nawet przymierzam się do niego, ale ciągle mam zbyt mało czasu ......normalnie aż się boję , co to będzie bliżej świąt ;D Czasami myślę,że może by pojechać gdzieś na gotowe ;D
-
2010/12/03 09:59:59
Ostatnie zdjęcia jest rewelacyjne! Zabieram Ci ten przepyszny piernik :)
-
2010/12/03 10:08:06
dla mnie piernik jest wspaniały pod każdą postacią!
-
2010/12/03 11:05:57
napiszę jeszcze raz :)
słyszałam, że ten piernik jest pyszny!
a Wasze zbiorowe akcje zaczynają nawet na mnie działać mobilizująco :)

może bym go upiekła, nieco wcześniej niż w Wigilię? :)
jak długo ten piernik zachowuje świeżość?
-
2010/12/03 13:57:19
Majanko, to kiedy mogę wpaść na kawałeczek? :D
-
2010/12/03 14:02:58
Intrygujący wypiek, tym bardziej że wygląda bardzo uwodzicielsko ;]
-
2010/12/03 14:05:00
Ale cudny ! Ale piękny ! Achhhhhhhh aż tu czuję jego zapach :)
-
2010/12/03 16:07:47
Będąc na Wyspach zastanawiałam się, czy kupić Guinnessa - do tego właśnie wypieku, koniec końców jednak zrezygnowałam. A tu ochota na ten wypiek wraca do mnie ze strojoną siłą, Dziewczyny! ;))

Pozdrawiam gorąco!
-
2010/12/03 19:33:13
Super piernik, muszę wypróbować :)
-
2010/12/03 19:59:58
wygląda bardzo puszyście, takie właśnie lubię:)
-
2010/12/03 20:26:11
mam do upieczenia ciasto na jabłkowym musie i Guinnessie, ale jakoś tak mi do tego piwa nigdy nie po drodze, zawsze o nim zapominam jak w sklepie jestem :]
ciekawa ta polewa, nigdy takiej nie robiłam:)
-
2010/12/03 22:31:45
Na piwie! No nieładnie. :)
-
2010/12/03 23:51:29
GosiuB miło mi, że się podoba taki pijany pierniczek. Pyszny jest, mięciutki, zachęcam do zrobienia :) Pozdrawiam Cie:)

Grumko hyhy ;) Pajączki ;))) Pozdrowienia:)

Upl ja robiłam bez melasy, za to piwo miałam odpowiednie hihi ;)

Szarlotek oj, tak byłoby fajnie tak pojechac np. w góry i nie martwić się niczym:)) A pierniczek bardzo polecam. idealny na święta. Uściski:*

Mikimamo ależ proszę, częstuj sie :) Pozdrawiam.

Malgoblox to chyba tak jak dla mnie :))

TylkoSporóbuj dziękuje za miłe słowa :) Wiesz co, nie wiem,jak dlugo zachowuje swieżość,bo nie dane mu było zbyt długo poleżeć hihi ;)) Zajrzyj do Dorotki, moze tam w komentarzach komus udzielała takiej odpowiedzi. No,ja nie wiem niestety,ale powiem Ci,ze jest przepyszny i polecam :) Pozdrowienia.

Tili nawet teraz ;))

Zjedz_mnie dziękuję ślicznie i zachęcam do zrobienia :)

Iwaaa częstuj sie zatem,proszę :))

Oliwko koniecznie więc zakup Guinessa w Polsce :)) A piernik musisz zrobić Kochana :))

Grazynko bardzo mocno polecam!:))

Mojesłodkie dziękuję Ci ślicznie :))

Viridianko ja tę polewę robiłam pierwszy raz, jest naprawdę świetna :) Piernik polecam, a to ciasto , o którym piszesz musi być ciekawe :) Pozdrowienia:)

Paula a no ;)) hyhyhy ;))
-
2010/12/04 09:11:20
Ładny! I jak ładnie sfotografowany!
-
2010/12/04 21:44:12
Bardzo apetyczny ...chyba wyprobuje :)
-
2010/12/04 22:34:23
Cudowny, dziś również mam piernika:)
-
2010/12/04 22:53:37
Anno dziękuję Ci za miłe słowa :) Pozdrawiam ciepło:)

Magoldi dzięki piękne, bardzo polecam. Ja go zrobie na święta :)

Olcik o,jak fajnie :) Pierniki sa pyszne !:)
-
2010/12/05 11:06:56
piękne zdjęcia i fantastyczny piernik :)
-
2010/12/05 13:15:48
właśnie pije kawę po moim pierniku ślad znikł, a teraz siedzę u ciebie i torturuję się przeglądając te pyszności
-
2010/12/05 21:26:35
Majanko, u Ciebie już tak świątecznie - i szablon w zimowej szacie, i tyle pachnących przepisów :D
-
2010/12/05 22:06:34
Wariatko dziękuję za przemiłe słowa :) Pozdrawiam.

Bryssko bardzo go polecam,bo jest pyszny. Mnie też sie go znowu zachciało hihi ;)

Misbasiu dziekuję Ci slicznie za miłe słowa . Tak sie cieszę,ze się podoba :)
-
2010/12/07 10:45:06
Majanko, czuje ze po dalszej lekturze Twego bloga wpedze sie w piernikowe kompleksy :)) Co jeden przepis, to lepszy! Usciskow moc!
-
2010/12/07 23:08:46
Basiu dziękuję Ci Kochana :** Pozdrawiam cieplutko:*
-
2010/12/22 00:46:02
Siedzi w piekarniku właśnie :)
-
2010/12/22 06:43:27
Natalko bosko! :) U mnie upieczony wczoraj :)
-
2011/01/14 09:41:00
A rodzynki można dodać? Lubię namoczone w alkoholu...ale chodzi mi o same rodzynki...
Wygląda smakowicie, a polewa - przecudnie się prezentuje!
-
2011/01/14 23:12:36
Anus możesz dodać rodzynek :) Będzie pyszny :) Dziękuję ślicznie za miłe słowa i pozdrawiam:)
-
2011/12/20 19:25:43
Majanko a w jak dużej keksówce piekłaś? :) i gdzie kupiłaś Guinnessa?

buziaki!
-
2011/12/21 16:04:43
Już nieaktualne :)))))
Piekłam w kwadracie 21cm i a Guinnessa udało mi się kupić w Realu!
-
2011/12/21 19:27:04
Viri, sorki, nie widziałam wcześniejTwojego pytania.
Fajnie,ze udało Ci się kupić Guinnessa i zrobić ten pyszny piernik. :) Pozdrowienia:*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!