Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z mięsem

                             Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!

paszteciki z mięskiem 

Składniki na ok. 40 sztuk (robiłam z podwójnej porcji, część zamroziłam):
Ciasto:

*300- 350g mąki pszennej

*200g margaryny

*1 jajko

*½ łyżeczki soli

*100g gęstej, kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

*ok. 500g mięsa wołowego

*2 cebule

*sól, pieprz, przyprawa vegeta

*olej do smażenia

 

Dodatkowo:

*1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego :)

paszteciki z mięsem

wtorek, 28 grudnia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2010/12/28 19:47:51
Rzeczywiście pasują do czerwonego barszczu;-)
A wiesz, że ja dzisiaj piłem barszczyk?;-)
Do tego kulebiaka;-)
PS. Jednak się pomyliłem, bo karteczka doszła jednak na długo przed przed tłustym czwartkiem;-)
-
2010/12/28 19:58:30
uwielbiam paszteciki, moja mama oraz babcia mają podobny przepis i też mrożą :)
-
2010/12/28 19:59:08
Wspaniałe! Ja też jadłam mamine. Najpierw z czerwonym, potem z białym, mocno grzybowym barszczem. Muszę i ja upiec! Pozdrawiam cieplutko!
-
2010/12/28 20:00:33
Madziu ależ pyszności przygotowałaś :) No do barszczyku to one świetnie pasują, więc porywam kilka :) Ależ miałabym ochotę się nimi poczęstować :)
-
2010/12/28 20:01:37
Kocham paszteciki... Dawniej kupowaliśmy je na wagę i zjadaliśmy bez barszczu czy innych dodatków. Takie dobre mieli. :)
-
2010/12/28 20:08:33
Też miałam w planie takie paszteciki, ale jakoś się nie złożyło :) Może w przyszłym roku się skuszę, bo Twoje Majanko, wyglądają bardzo smacznie :)
-
2010/12/28 20:08:57
Smakowicie się prezentują i na pewno też tak smakują.Pyszne.Pozdrawiam
-
2010/12/28 20:18:52
podzielam zdanie Synka:)
-
2010/12/28 20:23:14
Dobrze, ze zamroziłaś....bo właśnie teraz proszę o odmrożenie kilku i wirtualne przesłanie do wygłodniałego brzuszka koleżanki:) ..wygłodniałego na paszteciki bo normalnie to na wygłodniały nie wygląda:) pozdrawiam ciepło kochana
-
2010/12/28 20:46:17
Grumko o widzisz, to w końcu i barszczyk był do kulebiaka, super :)) No, paszteciorki pasują do barszczyku. :-)
A karteczka jest :)) Pozdrowienia:)

Viridianko ja też uważam,ze sa pyszne. A pomysł z mrożeniem zawsze sie sprawdza ;) Pozdrowienia.

Mikimamo upiecz koniecznie. Posmakują Ci,tak myslę:) Pozdrawiam

Atinko dziękuję Ci :) Do barszczyku świetne, ale i same super smakują. Częstuj sie proszę:) Uściski ciepłe:*

Paula no bo paszteciki są pyszne Pani Kierowniczko ;-))

Wedelko skus się, są pyszne :)) Pozdrawiam Cie:)

Maga dziekuję slicznie :)) Pozdrowienia!

Malgoblox cieszę sie :))

Jolu , ja tez tak mysle,ze dobrze zamrozić,a potem mozna się delektować smakiem za jakiś czas. :)) NO to ja dla Ciebie odmrażam , zagrzewam i przesyłam :)) Pozdrowienia:)
-
2010/12/28 20:49:21
Uwielbiam paszteciki. Na każdym weselu czekam właśnie na nie :)
-
2010/12/28 21:58:12
Ja też uwielbiam paszteciki... Pieknie u Ciebie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/12/28 22:04:57
Karolinko o,tak , są pyszne :) Mówisz,ze na weselu czekasz hihi ;))Pozdrowienia.

Kuchcikowo dziekuję ślicznie. Byly smaczne, bardzo polecam,szczególnie do barszczyku. Pozdrowienia:)
-
2010/12/28 22:13:06
Wyglądają rewelacyjnie! Nie wiem czy już na sylwestra, ale na pewno je niedługo zrobię :)
-
2010/12/28 22:17:11
Pysznie wyglądają i chętnie bym sie jednem choć poczęstowała :)
-
2010/12/28 23:57:37
ślicznie wyglądają... ja narazie mam w planach bliżej niekoreślonych;)
-
2010/12/29 00:53:13
wyglądają obłędnie.
porywam, ze dwa od razu!
-
2010/12/29 03:11:36
Ja to bym chyba ta zamrozona porcje na wynos poprosila ;) mniam ;)))
-
2010/12/29 06:39:02
Flusso dziekuję, bardzo się cieszę, że chcesz je zrobić:) Pozdrowienia.

Dorotko częstuj się proszę:)) Dziękuję za miłe słowa :)

Karmelitko dzięki piekne:)

Aelizo hyhy;) Proszę już zapakowane dla Ciebie :)
-
2010/12/29 06:45:43
Do barszczu - idealne ! Pychotka :)
-
2010/12/29 09:17:37
Te paszteciki są cudownie! Mam coś bardzo podobnego u nas. Uwielbiam! :)
-
2010/12/29 09:46:44
Wyglądają zachęcająco. Może tylko zrezygnowałabym i zastąpiła czymś tę vegetę. Ale ponieważ Mroziu zarządził, że będziemy tak długo robić barszcze, aż znajdziemy ten jeden wyjątkowy dla nas, więc będzie okazja do pasztecików ;)

Pozdrawiam
-
2010/12/29 14:17:59
Pysznościowe !!! Bardzo lubię paszteciki z barszczykiem. Mniamć :D
-
2010/12/29 15:24:48
jakie smakowite paszteciki:) juz mi slinka cieknie:) mniam...
-
2010/12/29 16:15:16
u mnie w rodzinie nikt pasztecików nie robi ;(
uwielbiam, wiec chyba musze być tą jedyną ;)
-
2010/12/29 16:39:20
Aż się głodna zrobiłam:) Wyglądają przepysznie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/12/29 17:32:49
Basiu też tak właśnie myslę:)) Pozdrowienia:)

Maryjerzak pyszne nie? :)) A takie robione własnoręcznie to jeszcze smaczniejsze:) Pozdrowienia.

Usagi o jak fajnie ,ze bedziecie próbować różne barszcze !:)) Ta vegeta to w sumie niekonieczny dodatek oczywiście :) Pozdrowienia ciepłe

Iwaa o tak, ja też lubię paszteciki z barszczykiem :) Pozdrawiam.

KulinarneSpotkania dziękuję Ci ślicznie za miłe słowa :)) Pozdrowienia

Emma o i to jest świetny pomysł! Zachęcam:)

Annas dziękuję slicznie :)) Pozdrawiam Cie:)
-
2010/12/29 21:17:35
A to Ci pyszota...! Jak ja uwielbiam paszteciki z mięsem... Chyba "zgapię" od Ciebie...
-
2010/12/30 19:52:16
Paszteciki! :) O, lubię! :)
-
2010/12/30 20:05:00
Ewelajno ja też ,ja też :) No, to czekam na Twoje :))

Sis a od kiedy moja "kiedyśbezmięsna" Siostro?;-) Buziole :*
-
2010/12/31 11:04:55
I zrobiłam, są pyszne!!!
-
2011/01/01 20:50:10
Majanko bardzo mi miło, że Ci smakowały :)). To moje ulubione paszteciki ;). Wyszły Ci śliczne :). Przy okazji życzę Ci i Twojej rodzinie szczęsliwego Nowego Roku.
-
2011/01/01 22:05:33
Flusso widziałam, śliczne!:))

JoannoKuchareczko dziękuję za wspaniały przepis. Pyszne te paszteciki. MOje pierwsze :)) Bardzo się cieszę ,ze je zrobiłam i na pewno nie jeden raz je zrobię :) Pozdrawiam i równiez zyczę szczęśliwego Nowego Roku:)
-
2011/01/09 11:23:36
Robiłam bardzo podobne!! Sa pyyyycha! ;]
-
2011/04/21 09:50:24
Wyglądają super. Przepis do wypróbowania :)
-
Gość: , adrm66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/24 15:16:49
Ale muszo być pyszne
-
Gość: , user-31-174-83-251.play-internet.pl
2013/12/03 16:57:22
W jaki sposób mrozić paszteciki tak abym w święta mogła podać pyszne i świeże?
-
2013/12/03 18:52:07
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, czy istnieje jakiś specjalny sposób mrożenia pasztecików. Ja te mroziłam, ale po rozmrożeniu nie były już takie dobre. Najlepsze swieże. Pozdrawiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!