Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z mięsem

                             Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!

paszteciki z mięskiem 

Składniki na ok. 40 sztuk (robiłam z podwójnej porcji, część zamroziłam):
Ciasto:

*300- 350g mąki pszennej

*200g margaryny

*1 jajko

*½ łyżeczki soli

*100g gęstej, kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

*ok. 500g mięsa wołowego

*2 cebule

*sól, pieprz, przyprawa vegeta

*olej do smażenia

 

Dodatkowo:

*1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego :)

paszteciki z mięsem

wtorek, 28 grudnia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Pierwsza rolada, z jaką się zmierzyłam jest o dziwo wytrawna ;). Roladę szpinakową z łososiem miałam okazję próbować podczas mojego sierpniowego weekendowego po

  • Tarta porowa

    Dzisiejsza moja propozycja to pyszna, sycąca tarta porowa. Po raz pierwszy jadłam ją u Atinki . Tarta bardzo mi posmakowała, więc postanowiłam ją zrobić w domu.

  • Śledzie w oleju z cebulką

    Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra b

Komentarze
2010/12/28 19:47:51
Rzeczywiście pasują do czerwonego barszczu;-)
A wiesz, że ja dzisiaj piłem barszczyk?;-)
Do tego kulebiaka;-)
PS. Jednak się pomyliłem, bo karteczka doszła jednak na długo przed przed tłustym czwartkiem;-)
-
2010/12/28 19:58:30
uwielbiam paszteciki, moja mama oraz babcia mają podobny przepis i też mrożą :)
-
2010/12/28 19:59:08
Wspaniałe! Ja też jadłam mamine. Najpierw z czerwonym, potem z białym, mocno grzybowym barszczem. Muszę i ja upiec! Pozdrawiam cieplutko!
-
2010/12/28 20:00:33
Madziu ależ pyszności przygotowałaś :) No do barszczyku to one świetnie pasują, więc porywam kilka :) Ależ miałabym ochotę się nimi poczęstować :)
-
2010/12/28 20:01:37
Kocham paszteciki... Dawniej kupowaliśmy je na wagę i zjadaliśmy bez barszczu czy innych dodatków. Takie dobre mieli. :)
-
2010/12/28 20:08:33
Też miałam w planie takie paszteciki, ale jakoś się nie złożyło :) Może w przyszłym roku się skuszę, bo Twoje Majanko, wyglądają bardzo smacznie :)
-
2010/12/28 20:08:57
Smakowicie się prezentują i na pewno też tak smakują.Pyszne.Pozdrawiam
-
2010/12/28 20:18:52
podzielam zdanie Synka:)
-
2010/12/28 20:23:14
Dobrze, ze zamroziłaś....bo właśnie teraz proszę o odmrożenie kilku i wirtualne przesłanie do wygłodniałego brzuszka koleżanki:) ..wygłodniałego na paszteciki bo normalnie to na wygłodniały nie wygląda:) pozdrawiam ciepło kochana
-
2010/12/28 20:46:17
Grumko o widzisz, to w końcu i barszczyk był do kulebiaka, super :)) No, paszteciorki pasują do barszczyku. :-)
A karteczka jest :)) Pozdrowienia:)

Viridianko ja też uważam,ze sa pyszne. A pomysł z mrożeniem zawsze sie sprawdza ;) Pozdrowienia.

Mikimamo upiecz koniecznie. Posmakują Ci,tak myslę:) Pozdrawiam

Atinko dziękuję Ci :) Do barszczyku świetne, ale i same super smakują. Częstuj sie proszę:) Uściski ciepłe:*

Paula no bo paszteciki są pyszne Pani Kierowniczko ;-))

Wedelko skus się, są pyszne :)) Pozdrawiam Cie:)

Maga dziekuję slicznie :)) Pozdrowienia!

Malgoblox cieszę sie :))

Jolu , ja tez tak mysle,ze dobrze zamrozić,a potem mozna się delektować smakiem za jakiś czas. :)) NO to ja dla Ciebie odmrażam , zagrzewam i przesyłam :)) Pozdrowienia:)
-
2010/12/28 20:49:21
Uwielbiam paszteciki. Na każdym weselu czekam właśnie na nie :)
-
2010/12/28 21:58:12
Ja też uwielbiam paszteciki... Pieknie u Ciebie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/12/28 22:04:57
Karolinko o,tak , są pyszne :) Mówisz,ze na weselu czekasz hihi ;))Pozdrowienia.

Kuchcikowo dziekuję ślicznie. Byly smaczne, bardzo polecam,szczególnie do barszczyku. Pozdrowienia:)
-
2010/12/28 22:13:06
Wyglądają rewelacyjnie! Nie wiem czy już na sylwestra, ale na pewno je niedługo zrobię :)
-
2010/12/28 22:17:11
Pysznie wyglądają i chętnie bym sie jednem choć poczęstowała :)
-
2010/12/28 23:57:37
ślicznie wyglądają... ja narazie mam w planach bliżej niekoreślonych;)
-
2010/12/29 00:53:13
wyglądają obłędnie.
porywam, ze dwa od razu!
-
2010/12/29 03:11:36
Ja to bym chyba ta zamrozona porcje na wynos poprosila ;) mniam ;)))
-
2010/12/29 06:39:02
Flusso dziekuję, bardzo się cieszę, że chcesz je zrobić:) Pozdrowienia.

Dorotko częstuj się proszę:)) Dziękuję za miłe słowa :)

Karmelitko dzięki piekne:)

Aelizo hyhy;) Proszę już zapakowane dla Ciebie :)
-
2010/12/29 06:45:43
Do barszczu - idealne ! Pychotka :)
-
2010/12/29 09:17:37
Te paszteciki są cudownie! Mam coś bardzo podobnego u nas. Uwielbiam! :)
-
2010/12/29 09:46:44
Wyglądają zachęcająco. Może tylko zrezygnowałabym i zastąpiła czymś tę vegetę. Ale ponieważ Mroziu zarządził, że będziemy tak długo robić barszcze, aż znajdziemy ten jeden wyjątkowy dla nas, więc będzie okazja do pasztecików ;)

Pozdrawiam
-
2010/12/29 14:17:59
Pysznościowe !!! Bardzo lubię paszteciki z barszczykiem. Mniamć :D
-
2010/12/29 15:24:48
jakie smakowite paszteciki:) juz mi slinka cieknie:) mniam...
-
2010/12/29 16:15:16
u mnie w rodzinie nikt pasztecików nie robi ;(
uwielbiam, wiec chyba musze być tą jedyną ;)
-
2010/12/29 16:39:20
Aż się głodna zrobiłam:) Wyglądają przepysznie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/12/29 17:32:49
Basiu też tak właśnie myslę:)) Pozdrowienia:)

Maryjerzak pyszne nie? :)) A takie robione własnoręcznie to jeszcze smaczniejsze:) Pozdrowienia.

Usagi o jak fajnie ,ze bedziecie próbować różne barszcze !:)) Ta vegeta to w sumie niekonieczny dodatek oczywiście :) Pozdrowienia ciepłe

Iwaa o tak, ja też lubię paszteciki z barszczykiem :) Pozdrawiam.

KulinarneSpotkania dziękuję Ci ślicznie za miłe słowa :)) Pozdrowienia

Emma o i to jest świetny pomysł! Zachęcam:)

Annas dziękuję slicznie :)) Pozdrawiam Cie:)
-
2010/12/29 21:17:35
A to Ci pyszota...! Jak ja uwielbiam paszteciki z mięsem... Chyba "zgapię" od Ciebie...
-
2010/12/30 19:52:16
Paszteciki! :) O, lubię! :)
-
2010/12/30 20:05:00
Ewelajno ja też ,ja też :) No, to czekam na Twoje :))

Sis a od kiedy moja "kiedyśbezmięsna" Siostro?;-) Buziole :*
-
2010/12/31 11:04:55
I zrobiłam, są pyszne!!!
-
2011/01/01 20:50:10
Majanko bardzo mi miło, że Ci smakowały :)). To moje ulubione paszteciki ;). Wyszły Ci śliczne :). Przy okazji życzę Ci i Twojej rodzinie szczęsliwego Nowego Roku.
-
2011/01/01 22:05:33
Flusso widziałam, śliczne!:))

JoannoKuchareczko dziękuję za wspaniały przepis. Pyszne te paszteciki. MOje pierwsze :)) Bardzo się cieszę ,ze je zrobiłam i na pewno nie jeden raz je zrobię :) Pozdrawiam i równiez zyczę szczęśliwego Nowego Roku:)
-
2011/01/09 11:23:36
Robiłam bardzo podobne!! Sa pyyyycha! ;]
-
2011/04/21 09:50:24
Wyglądają super. Przepis do wypróbowania :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/24 15:16:49
Ale muszo być pyszne
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/12/03 16:57:22
W jaki sposób mrozić paszteciki tak abym w święta mogła podać pyszne i świeże?
-
2013/12/03 18:52:07
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, czy istnieje jakiś specjalny sposób mrożenia pasztecików. Ja te mroziłam, ale po rozmrożeniu nie były już takie dobre. Najlepsze swieże. Pozdrawiam.
-
Gość: Monika, *.serv-net.pl
2016/12/01 06:59:27
Witam, czy zamroziłaś już zrobione paszteciki z farszem czy samo ciasto ??
Pozdrawiam
-
2016/12/02 13:28:47
Moniko zamrażałam całe paszteciki z farszem. Pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik świąteczny z rodzynkami, mięciutki, wilgotny, wspaniały, rozpływa się w ustach!
Pierniczki
speculaas
Najlepsze i najpiękniejsze pierniczki speculaas, idealne na Festiwal Pierniczków i na święta
Piernik
piernik
Pyszny aromatyczny, wilgotny piernik staropolski, przełożony powidłami i marcepanem. Polecam!