Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Paszteciki z mięsem

                             Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!

paszteciki z mięskiem 

Składniki na ok. 40 sztuk (robiłam z podwójnej porcji, część zamroziłam):
Ciasto:

*300- 350g mąki pszennej

*200g margaryny

*1 jajko

*½ łyżeczki soli

*100g gęstej, kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

*ok. 500g mięsa wołowego

*2 cebule

*sól, pieprz, przyprawa vegeta

*olej do smażenia

 

Dodatkowo:

*1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego :)

paszteciki z mięsem

wtorek, 28 grudnia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Śledzie w oleju z cebulką

    Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra b

  • Pizza z kurczakiem na cieście śmietanowym

    Mój ulubiony przepis na pizzę, który dostałam od mamy, a ona dawno temu od koleżanki z pracy. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, w zasadzie nawet nie t

  • Risotto z kurczakiem i warzywami

    Bardzo lubimy risotto. Robię je najczęściej z kurczakiem i różnymi warzywami. Czasami z cukinią, innym razem z bakłażanem, pieczarkami, papryką. Zawsze wychodzi

Komentarze
grumko
2010/12/28 19:47:51
Rzeczywiście pasują do czerwonego barszczu;-)
A wiesz, że ja dzisiaj piłem barszczyk?;-)
Do tego kulebiaka;-)
PS. Jednak się pomyliłem, bo karteczka doszła jednak na długo przed przed tłustym czwartkiem;-)
-
2010/12/28 19:58:30
uwielbiam paszteciki, moja mama oraz babcia mają podobny przepis i też mrożą :)
-
mikimama
2010/12/28 19:59:08
Wspaniałe! Ja też jadłam mamine. Najpierw z czerwonym, potem z białym, mocno grzybowym barszczem. Muszę i ja upiec! Pozdrawiam cieplutko!
-
atina_bc
2010/12/28 20:00:33
Madziu ależ pyszności przygotowałaś :) No do barszczyku to one świetnie pasują, więc porywam kilka :) Ależ miałabym ochotę się nimi poczęstować :)
-
pluskotka
2010/12/28 20:01:37
Kocham paszteciki... Dawniej kupowaliśmy je na wagę i zjadaliśmy bez barszczu czy innych dodatków. Takie dobre mieli. :)
-
wedelka
2010/12/28 20:08:33
Też miałam w planie takie paszteciki, ale jakoś się nie złożyło :) Może w przyszłym roku się skuszę, bo Twoje Majanko, wyglądają bardzo smacznie :)
-
2010/12/28 20:08:57
Smakowicie się prezentują i na pewno też tak smakują.Pyszne.Pozdrawiam
-
malgoblox
2010/12/28 20:18:52
podzielam zdanie Synka:)
-
2010/12/28 20:23:14
Dobrze, ze zamroziłaś....bo właśnie teraz proszę o odmrożenie kilku i wirtualne przesłanie do wygłodniałego brzuszka koleżanki:) ..wygłodniałego na paszteciki bo normalnie to na wygłodniały nie wygląda:) pozdrawiam ciepło kochana
-
majanaboxing
2010/12/28 20:46:17
Grumko o widzisz, to w końcu i barszczyk był do kulebiaka, super :)) No, paszteciorki pasują do barszczyku. :-)
A karteczka jest :)) Pozdrowienia:)

Viridianko ja też uważam,ze sa pyszne. A pomysł z mrożeniem zawsze sie sprawdza ;) Pozdrowienia.

Mikimamo upiecz koniecznie. Posmakują Ci,tak myslę:) Pozdrawiam

Atinko dziękuję Ci :) Do barszczyku świetne, ale i same super smakują. Częstuj sie proszę:) Uściski ciepłe:*

Paula no bo paszteciki są pyszne Pani Kierowniczko ;-))

Wedelko skus się, są pyszne :)) Pozdrawiam Cie:)

Maga dziekuję slicznie :)) Pozdrowienia!

Malgoblox cieszę sie :))

Jolu , ja tez tak mysle,ze dobrze zamrozić,a potem mozna się delektować smakiem za jakiś czas. :)) NO to ja dla Ciebie odmrażam , zagrzewam i przesyłam :)) Pozdrowienia:)
-
2010/12/28 20:49:21
Uwielbiam paszteciki. Na każdym weselu czekam właśnie na nie :)
-
2010/12/28 21:58:12
Ja też uwielbiam paszteciki... Pieknie u Ciebie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
majanaboxing
2010/12/28 22:04:57
Karolinko o,tak , są pyszne :) Mówisz,ze na weselu czekasz hihi ;))Pozdrowienia.

Kuchcikowo dziekuję ślicznie. Byly smaczne, bardzo polecam,szczególnie do barszczyku. Pozdrowienia:)
-
flusso
2010/12/28 22:13:06
Wyglądają rewelacyjnie! Nie wiem czy już na sylwestra, ale na pewno je niedługo zrobię :)
-
dorota20w
2010/12/28 22:17:11
Pysznie wyglądają i chętnie bym sie jednem choć poczęstowała :)
-
izaa_a
2010/12/28 23:57:37
ślicznie wyglądają... ja narazie mam w planach bliżej niekoreślonych;)
-
karmel-itka
2010/12/29 00:53:13
wyglądają obłędnie.
porywam, ze dwa od razu!
-
aeliza.kr
2010/12/29 03:11:36
Ja to bym chyba ta zamrozona porcje na wynos poprosila ;) mniam ;)))
-
majanaboxing
2010/12/29 06:39:02
Flusso dziekuję, bardzo się cieszę, że chcesz je zrobić:) Pozdrowienia.

Dorotko częstuj się proszę:)) Dziękuję za miłe słowa :)

Karmelitko dzięki piekne:)

Aelizo hyhy;) Proszę już zapakowane dla Ciebie :)
-
2010/12/29 06:45:43
Do barszczu - idealne ! Pychotka :)
-
maryjerzak
2010/12/29 09:17:37
Te paszteciki są cudownie! Mam coś bardzo podobnego u nas. Uwielbiam! :)
-
usagi-san
2010/12/29 09:46:44
Wyglądają zachęcająco. Może tylko zrezygnowałabym i zastąpiła czymś tę vegetę. Ale ponieważ Mroziu zarządził, że będziemy tak długo robić barszcze, aż znajdziemy ten jeden wyjątkowy dla nas, więc będzie okazja do pasztecików ;)

Pozdrawiam
-
iwaaaa1234
2010/12/29 14:17:59
Pysznościowe !!! Bardzo lubię paszteciki z barszczykiem. Mniamć :D
-
kulinarnespotkania
2010/12/29 15:24:48
jakie smakowite paszteciki:) juz mi slinka cieknie:) mniam...
-
emma001
2010/12/29 16:15:16
u mnie w rodzinie nikt pasztecików nie robi ;(
uwielbiam, wiec chyba musze być tą jedyną ;)
-
annas1964
2010/12/29 16:39:20
Aż się głodna zrobiłam:) Wyglądają przepysznie:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
majanaboxing
2010/12/29 17:32:49
Basiu też tak właśnie myslę:)) Pozdrowienia:)

Maryjerzak pyszne nie? :)) A takie robione własnoręcznie to jeszcze smaczniejsze:) Pozdrowienia.

Usagi o jak fajnie ,ze bedziecie próbować różne barszcze !:)) Ta vegeta to w sumie niekonieczny dodatek oczywiście :) Pozdrowienia ciepłe

Iwaa o tak, ja też lubię paszteciki z barszczykiem :) Pozdrawiam.

KulinarneSpotkania dziękuję Ci ślicznie za miłe słowa :)) Pozdrowienia

Emma o i to jest świetny pomysł! Zachęcam:)

Annas dziękuję slicznie :)) Pozdrawiam Cie:)
-
zawsze.e.ewelajna
2010/12/29 21:17:35
A to Ci pyszota...! Jak ja uwielbiam paszteciki z mięsem... Chyba "zgapię" od Ciebie...
-
zemfiroczka
2010/12/30 19:52:16
Paszteciki! :) O, lubię! :)
-
majanaboxing
2010/12/30 20:05:00
Ewelajno ja też ,ja też :) No, to czekam na Twoje :))

Sis a od kiedy moja "kiedyśbezmięsna" Siostro?;-) Buziole :*
-
flusso
2010/12/31 11:04:55
I zrobiłam, są pyszne!!!
-
joanna-kuchareczka
2011/01/01 20:50:10
Majanko bardzo mi miło, że Ci smakowały :)). To moje ulubione paszteciki ;). Wyszły Ci śliczne :). Przy okazji życzę Ci i Twojej rodzinie szczęsliwego Nowego Roku.
-
majanaboxing
2011/01/01 22:05:33
Flusso widziałam, śliczne!:))

JoannoKuchareczko dziękuję za wspaniały przepis. Pyszne te paszteciki. MOje pierwsze :)) Bardzo się cieszę ,ze je zrobiłam i na pewno nie jeden raz je zrobię :) Pozdrawiam i równiez zyczę szczęśliwego Nowego Roku:)
-
2011/01/09 11:23:36
Robiłam bardzo podobne!! Sa pyyyycha! ;]
-
loriell
2011/04/21 09:50:24
Wyglądają super. Przepis do wypróbowania :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/24 15:16:49
Ale muszo być pyszne
-
Gość: , *.play-internet.pl
2013/12/03 16:57:22
W jaki sposób mrozić paszteciki tak abym w święta mogła podać pyszne i świeże?
-
majanaboxing
2013/12/03 18:52:07
Powiem szczerze, że nie mam pojęcia, czy istnieje jakiś specjalny sposób mrożenia pasztecików. Ja te mroziłam, ale po rozmrożeniu nie były już takie dobre. Najlepsze swieże. Pozdrawiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.