Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kluski śląskie

 l  Kolejne kluseczki, dziś - śląskie. Również przepyszne, również z przepisu Atinki. Pochodzą oczywiście z kuchni śląskiej. Podaje się je najczęściej z sosami do dań mięsnych lub okraszone stopioną słoninką. U mnie bez słoninki i bez sosu, ale jako dodatek do mięska.

Kluski śląskie powstały z myślą o akcji Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

kluski śląskie

Składniki:

*ziemniaki ugotowane (1 część)

*mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi.

Smacznego:)

kluski śląskie

piątek, 05 listopada 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Rolada szpinakowa z łososiem

    Pierwsza rolada, z jaką się zmierzyłam jest o dziwo wytrawna ;). Roladę szpinakową z łososiem miałam okazję próbować podczas mojego sierpniowego weekendowego po

  • Tarta porowa

    Dzisiejsza moja propozycja to pyszna, sycąca tarta porowa. Po raz pierwszy jadłam ją u Atinki . Tarta bardzo mi posmakowała, więc postanowiłam ją zrobić w domu.

  • Śledzie w oleju z cebulką

    Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra b

Komentarze
2010/11/05 09:24:46
niemozliwe,ze pierwsza bede :)

Pysznie wygladaja :)

Usciski piatkowe :)
-
2010/11/05 09:32:07
widzę że się zgrałyśmy z gotowaniem klusek śląskich ;) pyszne, prawda? :)
-
2010/11/05 09:32:54
Piękne są, miałam kluch nie robić, ale chyba się nie powstrzymam i będą do piwnego kotleta ;)
-
2010/11/05 09:33:18
śląskie zawsze bardzo lubiłam. najbardziej chyba z jakimś sosikiem, który później ślicznie pływał w dziurkach kluseczek. pyszności;)
-
2010/11/05 09:47:38
Dokładnie takie robię :)
Pycha !
-
2010/11/05 10:02:54
Sliczne kluseczki :)
-
2010/11/05 10:07:39
Takich bez jajka jeszcze nie robiłam....kurcze i znów się czegoś nauczę:) następnym razem wypróbuje bez jaja:) ...a i madziu powiem ci, ze jeszcze w życiu nei widziałąm tak apetycznego zdjecia kluseczek ślaskich:) pozdrawiam ciepło i prawie weekendowo:)
-
2010/11/05 10:22:30
Też tak działam z tymi kluskami. Twoje wyglądają super apetycznie. Tylko zasiadać i wcinać ;]
-
2010/11/05 10:25:11
Gosiu dziękuję Ci ślicznie i również serdecznie piątkowo pozdrawiam:)

Chantel oj, pyszne, pyszne :) Fajnie się zgrałyśmy to fakt:)

Natalko hyhy;)) No to cieszy mnie ,ze sie skusisz:)) Pozdrowienia:)

Panno_Malwinno z sosikiem też smaczne, my jednak nie jemy sosów ,jakoś tak ;)

Joanno jak fajnie:-) Pycha,pycha :)

Karolko dziękuję bardzo:)

Jolu dziękuję Ci za miłe słowa:) Bardzo się cieszę,ze zdjęcia Ci sie spodobały no i same kluski, sa bardzo smaczne. To moje pierwsze :) Pozdrowienia:))

Zjedz_mnie dziękuję :)) No proszę widzę,ze amatorów kluseczek nie brakuje;)
-
2010/11/05 10:45:21
Moja rodzina również z wielkim apetytem zajada te klusie. Podaję najczęściej z sosem i kawałkiem mięska.
Fajna rzecz te blogi kulinarne, człowiek "pochodzi" po nich i zawsze znajdzie jakiś dobry pomysł na obiad:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/11/05 11:14:09
O u mnie sie juz kluski skonczyly , moge wpasc do ciebie na obiadek? :))
-
2010/11/05 11:34:34
pierogi z kaszą u Edysi.. u Ciebie śląskie.. No nie..!! To do kogo mogę wpaść na obiad? :D Chyba zagonię swoich chłopaków do roboty i sobie zrobimy takie śląskie z sosem.. a może pierogi..? Ależ wybór :)
-
2010/11/05 11:55:48
Pycha ! Robiłam kiedyś ale dawno, czas to zmienić :)
-
2010/11/05 12:00:19
uwielbiam kluski śląskie! sama nigdy jeszcze nie robiłam, zawsze tylko mrożone... a tu okazuje się że przepis nie taki straszny :) na pewno wypróbuję!
pozdrawiam serdecznie!
-
2010/11/05 12:23:30
Jakie ładne i równiutkie :)
Dawno nie jadłam...
-
2010/11/05 12:28:28
bardzo lubię kluski śląskie, a twoje są śliczne,takie równiutkie:)
-
2010/11/05 12:57:59
O! Śluski kląskie! :-) Pięknie wyglądają....
Strasznie podoba mi się ta akcja polskiej kuchni - dowodzi ona, jak wiele wspaniałych i prostych przepisów mamy w swej tradycji.
Pozdrawiam!
-
2010/11/05 13:55:36
Bardzo ładne Ci wyszły:) powiedziałabym, że idealne:)) to moje ulubione kluchy!!!
-
2010/11/05 14:59:38
3 jeszcze ze skwarkami... mniam!
-
2010/11/05 15:02:56
No kasyka i prostota Majanka, a ich slaska nazwa juz przebija wszystko :-)
Usciski!
-
2010/11/05 15:09:26
W życiu nie wyjdą mi tak idealnie gładkie:)
-
2010/11/05 16:10:11
Majanko nie nadążam za Tobą. Śląskie uwielbiam i już. Czasami nadaję im inny kształt, jak nie mam czasu na takie zabawy. Wiem, to już wtedy nie śląskie, ale chociaż smak ten sam.
-
2010/11/05 17:15:46
ja lubie wszystkie kluchy ;) slaskich jeszcze nie robiłam ale jadłam ;)
-
2010/11/05 17:50:15
kocham wręcz ubóstwiam takie kluchy :)
-
2010/11/05 19:08:20
apetycznie wygladaja Twoje kluseczki:)
-
2010/11/05 19:32:41
Hihihi..Majanko u mnie dziś też kluski śląskie na obiadek :)) Nie wyszły tak ślicznie jak Tobie, ale smakowały i już nie ma po nich nawet śladu. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;**
-
2010/11/05 19:59:02
Majanko śliczne zdjęcia im zrobiłaś, szczególnie to pierwsze bardzo mi się podobuje :)
i jak teraz tak popatrzałam to jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w akcję GotujemyPoPolsku :))
super!
-
2010/11/05 20:35:42
pychota! do tego sosik i jestem w siódmym niebie :)
-
2010/11/05 20:36:04
Ale ładny rządek z dziurek;-)
Przydałby się do nich sosik;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/11/05 21:09:12
Uwielbiam kluski śląskie! Mogłabym zajadać je nawet same i na zimno. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/11/05 21:46:51
po takich kluchach wychodzi chłop ślonski - w d...e szeroki, w barach wonski. ale i tak je lubię!
-
2010/11/05 22:05:05
Annas , z mięskiem i sosikiem równie dobrz smakują:) A co do blogów to masz rację, też je wszystkie uwielbiam :) Pozdrowienia.

Gosiu hehe;D Ok, wpadaj!:-)

Milk_Chocolate kochana, ja proponuję zrobić i śląskie i pierożki, na pewno wszyscy będą zadowoleni i najedzeni :) Pozdrówki!:-)

Grazynko oj tak ,czas to zmienić :) No to kiedy robisz?:)

Eve serdecznie polecam, bo są proste i bardzo smakowite :)) Domowe najlepsze :)

Edysiu dziękuję Ci :) No to może się skuś ?:)

Mojesłodkiedziękuję,cieszę się,ze Ci się podobają :)

Kubako śluski kląskie-też czasem tak mówię he he :D Co do akcji - zgadzam się z Tobą :) Akcja pokazuje jak wiele ciekawych potraw jest w naszej rodzimej kuchni, podoba mi się to :) Pozdrawiam.

Andziu ślicznie Ci dziękuję za tak miłe słowa :)
-
2010/11/05 22:10:39
Malgoblox oczywiście, ze skwareczkami można, jak najbardziej :)

Buruś dokładnie ,klasyka ,prostota i pyszności w jednym :)) Pozdrówki !

Wiosenko kochana, wyjdą na pewno !:))

Karolinko nie nadążasz mówisz? hihihi ;))) A bo poszlałam nieco ;) A smak klusek uwielbiam tak jak Ty :))

Emmo amoże się skusisz i zrobisz ?:)

Anecik jak super :)) Cieszę sie:)

KulinarneSpotkania miło mi bardzo, dziękuje:)

Wedelko dziękuję Ci Kochana, a Twoje wlasnie oglądałam. Są śliczne i apetycznie wyglądają na zdjęciach :)) Buziaki:*

Viridianko dziękuję Ci pięknie :) Miło mi,ze fotka Ci się podoba :) Co do akcji, rzeczywiscie się zaangażowałam lekko ;) Pozdrawiam.

Myniolinko no to zachęcam do zrobienia. Sa pyszne, a prosto się je robi ;))

Grumko rząd dziurek mówisz?;)) Sosik ,tak pewnie tak ;)) Jaki polecasz? Pozdrówki:)

Oliwko hihi ;) Ja wole zdecydowanie na ciepło jednak ;))

Mag ha ha ha :D Uśmiałam sie jak durna hihihihihi ;D
-
2010/11/06 05:09:06
O i na te również się skusiłaś - jak fajnie:) Uwielbiam je, zresztą całą śląską kuchnię;) Madziu piękne zdjęcia im zrobiłaś i tak równiutko stoją - cudownie i pysznie wygląda twoje jedzonko :) Pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)
-
2010/11/06 08:02:14
Atinnko dziękuję Ci za miłe słowa :) Kluseczki były pyszne i cieszę sie,ze się na nie skusiłam :) Pasują świetnie do obiadku , mięsa , sosu itp. No i cieszę się,ze mi wyszły :))
Buzia, miłego weekendu:*
-
2010/11/07 23:13:52
Pyszne!
-
2010/11/08 06:40:31
Natalko ciesze sie:))
-
2010/11/10 14:49:52
Wolę kopytka, ale może któregoś dnia się skuszę na odmianę,.... ;)
-
2010/11/10 17:58:45
Zołzuś skuś się, smaczne są :) A kopytka też lubię :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym