Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Babka tulipan

 d  Do wspaniałej akcji Różowy Tydzień prócz szarlotki z różową pianką przygotowałam także popularną trójkolorową babkę tulipan. Przepis znalazłam na stronie Dwóch Chochelek, a pochodzi on z książki "173 specjały Siostry Anastazji". Jedyne co zmieniłam w przepisie to całkiem przypadkowo zamiast budyniu waniliowego dałam o smaku cappuccino, dlatego spód ciasta wyszedł ciemniejszy. Babka jest dobra, ale jak dla nas zbyt sucha, nie da się jej jeść bez herbaty, kawy czy mleka. Może jednak przypadnie Wam do gustu?;)

babka tulipan

babka tulipan

Składniki:
(na keksówkę 33x10cm)

*6 jajek
*1 kostka miękkiego masła lub margaryny
*1 szklanka cukru
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
*1 budyń waniliowy (dałam cappuccino)
*1 kisiel wiśniowy
*2 łyżki suchego maku

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek.

Utrzeć masło z cukrem (i ewentualnie cukrem waniliowym). Wbijać kolejno jajka i wlać ekstrakt cały czas ubijając. Potem dodać mąkę na przemian z olejem. Na końcu ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać budyń, do drugiej kisiel (można dodać kroplę czerwonego barwnika spożywczego, ja nie miałam), a do trzeciej mak.

Formę do ciasta posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać kolejno warstwami ciasto. Najpierw część z budyniem, potem z kisielem (można oczywiście odwrotnie), na końcu tę z makiem. Wziąć nóż i wykroić surowe ciasto wzdłuż blaszki. Nóż trzymać pionowo tak, by dotykał dna.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (dolna grzałka plus termoobieg, jeśli góra-dół to nagrzać do 170 stopni) na około 50 minut.

Smacznego :)

babka tulipan

babka tulipan

czwartek, 14 października 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

  • Ciasto cytrynowe z lukrem

    Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgo

Komentarze
2010/10/14 06:53:32
Mmmm jaka piękna, jesienna babka. Ja również zdecydowanie wolę wilgotniejsze babki, chociaż u mnie w domu znaleźliby się i fani bardziej suchego ciasta.
A u mnie też babka, która inaugóruje otwarcie nowego bloga, niestety babka przeznaczona na prezent a nie na pożarcie :]
nutaslodyczy.blogspot.com/2010/10/tradycyjna-babka-marmurkowa.html
-
2010/10/14 07:07:40
Nanami witam serdecznie :) Ciesze się,ze babeczka CI się podoba :) No my mamy juz takie zboczenie, że u nas wzięciem cieszą się miękkie,wilgotne ciasta.Jednak zje się i taką:) Właśnie widziałam Twoją babeczke. Pozdrowienia:)
-
2010/10/14 07:08:27
Majanko ja tam lubię suche, sypiące się babki (oczywiście z zimnym mlekiem):). mniam..... pozdrawiam ciepło:)
-
2010/10/14 07:35:28
Pięknie mieni się kolorami :)
-
2010/10/14 07:35:49
Wonderful cake majana!
I love, and I'm sure the children will like it :)
Sunday will be to report results.
Hugs, wishing day smiling :-)
-
2010/10/14 07:48:59
Kolorki kapitalne
-
2010/10/14 07:52:29
Majanko, kolory obłędne ! Na suchośc w ustach szklanka mleka i po kłopocie ;D Piękne słoneczko jest u Ciebie :) Miłego dnia !
-
2010/10/14 07:55:46
fajne kolorki:) i babka tez niczego sobie:) wlasnie popijam herbatke i chetnie bym sprobowala takiego smacznego ciacha:)
-
2010/10/14 07:59:01
O, a ja bardzo lubię suche babki, więc to coś dla mnie :)
-
2010/10/14 08:05:45
super wygląda... od jakiegoś czasu mam zapisany ten przepis i czeka w kolejce...;)
-
2010/10/14 08:19:13
Dla mnie suche ciasta są groźne, bo zamiast po herbatę to sięgam po custard lub bitą śmietanę :) Piękna wyszła, super róż!
-
2010/10/14 08:36:22
uwielbiam takie zapychające babki :)) Im bardziej sucha tym lepiej ;) Wygląda pięknie!
-
2010/10/14 08:41:02
świetnie wygląda.
zupełnie inaczej, tak niezwykle ;]
-
2010/10/14 09:02:48
Śliczna babka. Całe wieki nie jadłam baby piaskowej...
-
2010/10/14 09:03:58
jaka cudnie kolorowa, podoba mi się;)
-
2010/10/14 09:13:09
babka jak kwiat , fajna .a ten róż przeuroczy
-
2010/10/14 09:23:17
Śliczności Majanko.Śliczności!


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/14 09:41:35
Ale fajna Ci wyszła! Ja jakoś nie mam ręki do ucieranych ciast...zakalce mi wychodzą :P
-
2010/10/14 10:10:18
Naprawdę urocza babka :)
-
2010/10/14 10:13:59
lubię takie ciasta :))) a różowy jest powalający :)
szarlotki jeszcze nie piekłam przez małe urwanie głowy, ale na pewno w weekend ją popełnię :D
-
2010/10/14 10:43:49
śliczna ta babka, może kiedyś zrobię :)
-
2010/10/14 11:38:18
Cudna baba :) Jakoś tak optymistycznie wygląda z tym różowym środeczkiem :)
-
2010/10/14 12:46:30
Wygląda naprawdę ślicznie :)
-
2010/10/14 13:51:15
Niezła z niej babka. :)
-
2010/10/14 13:55:05
Moja mama robi podobnie wyglądającą babkę. Warstwy są 3: biała, kakaowa i makowa. Babeczka jest pyszna, ale, rzeczywiście, popijać trzeba ;)
-
2010/10/14 14:04:53
Może i jest sucha, ale wygląda bardzo efektownie. A pewnie z dodatkiem pomarańczowej konfitury wcale zbyt sucha by nie była.


-
2010/10/14 14:12:56
Jaka ona jest cudna !!!
-
2010/10/14 14:45:15
wyglada super!! zapisuje przepis zrobie ja jak bede w polsce bo w uk to musialabym zjesc ja sama bo maz babek niet :)) za suche :) za to cala moja rodzinka jest babkozerna :)) wiec bedzie w sam raz! buziak
-
2010/10/14 17:09:38
Śliczniutka Majanko. Troszkę cukierkowa, ale przepiękna.
-
2010/10/14 17:30:43
przecudna!
-
2010/10/14 19:34:56
Jolu o jak fajnie , że lubisz :)) Oczywiście, że z mleczkiem:) Pozdrowienia.

Mikimamo dziękuję slicznie:)

Tony O, thanks :)) If you like this cake that's for sure you feeling satisfied! With milk, it is necessary:) Good night! I wish you a lot of smiles:)

Akaczucha dziękuję Ci :))

Szarlotek, dziękuję Ci Kochana:)) Dokładnie,z mleczkiem i super :) Słoneczko było, to fakt, babeczkę robiłam kilka dni temu Dziś już bez słoneczka. Pozdrowienia:))

KulinarneSpotkaniabardzo się cieszę, że Ci się podoba :)) Może się skusisz na taką babeczke? Pozdrowienia,

Cashmere o jak fajnie,że lubisz :) Wypróbuj tę, fajny przepis i taka ladna kolorowa wychodzi :) Pozdrowienia:)

Izaa no to się cieszę bardzo, że się spodobała. Kiedy bedziesz robić?

Noblevo o, z custardem pewnikiem pycha:) Śmietany bitej nie lubię, ale wiesz, my też jedliśmy z ... dżemem ;) Pozdrowienia:)
-
2010/10/14 19:35:05
Robiłam kiedyś podobną babkę z przepisu Dorotus, tylko tam była jeszcze dodatkowo warstwa kakaowa. Była całkiem smaczna, choć faktycznie troszkę za sucha. Do herbatki pasowała idealnie :)
-
2010/10/14 19:41:38
Milk_Chocolate a tak pamiętam,że Ty lubisz takie suche ciacha :) Super, że Ci sie podoba !:)) Pozdrowienia.

Karmelitko dziękuję :)) Cieszę się,ze CI się spodobała :)

Pinkcake dziękuję Ci. :) My właśnie nie bardzo lubimy takie suche babki, no ale raz na jakiś czas .. ;))

Malgoblox jak fajnie, cieszę się ,bardzo :))

Margot dziękuję Ci pięknie :)))

AnnoKaminskadziękuję, miło mi, że Ci się spodobała :) Uściski :*

Andziu dziękuję ślicznie. A może sprobujesz? Ona jest naprawdę łatwa :)) Pozdrowienia.

Rafasiu dziękuję :))

Evedziękuję Ci :)) No i czekam na szarlotkę :) Pozdrowienia.

Grazynko , tak się cieszę,ze się spodobała :))

Cezonio prawda? Tez myslę,ze optymistycznie, bardzo:) Fajnie,ze Ci się podoba, dziękuję :))

Baranek miło mi, dziękuję:))

Paula he he :D Dzięki Słońce :*

Zołzuś a kojarzę tę babeczkę, chyba mi kiedyś o niej pisałaś :)) Pamietasz? ;-) Uściski :**

Usagi dziękuję Ci :) O, z taką konfiturką na pewno nie byłaby sucha :) Świetny pomysł, wiesz? Pozdrowienia:)

Iwaaa dziękuje :)))

Qoopko o jak fajowo! Cieszę się,ze Ci wpadła w oko :)) Na pewno bedzie rodzince smakować, jesli lubią takie właśnie suche babeczki:) Pozdrowienia :)

Karolinko o tak, zdecydowanie cukierkowa ;)) Dziękuję, buźka:*

JustMydziękuję pięknie :)))
-
2010/10/14 19:42:22
Wedelko o tak, też widziałam u Dorotuś , z dodatkiem kakao :)) Te babeczki chyba tak już mają, że trzeba je zjadac z mleczkiem ;) Pozdrowienia.
-
2010/10/14 19:51:51
sucha czy nie ważne że na szczytny cel :)
-
2010/10/14 20:12:33
Ciepłą napewno bym zjadła :)
Śliczna Majanko jest :)

serdeczności
M.
-
2010/10/14 20:24:00
Myniolinko dokładnie tak :)))

Moniko dziękuję Ci ślicznie Kochana :) O na ciepło jest super ,to prawda :)) Uściski :**
-
2010/10/14 20:52:29
Ostatnio same kolorowe wypieki u Ciebie :)
-
2010/10/14 22:37:46
Dobra chwile myslalam coz daje ten kolor, a tu prosze kisiel :) Ze wszystkich warstw porosze makowa - uwielbiam. Buziak Majanko!
-
2010/10/15 05:30:08
Wow jakie kolorowe pyszności! Bardzo mi się podoba ta babeczka :) Mówisz, że suchawa .. no ucierane babki chyba właśnie takie są ;)))) Mimo to prezentuje sie wyśmienicie w tej jesiennej kompozycji :) Pozdrawiam!
-
2010/10/15 06:43:48
Karolko a no ;-) Takie dość różowe nawet ;-)

Buru hihi;))Dziękuję Ci slicznie :) Cieszę się,ze Ci sie spodobała :)Ja mak też lubię i makowca sie nie mogę doczeać powiem Ci po cichutku :) Buziaki:*

Atinko dziekuję kochana :** No chyba tak mają te babeczki, ale nic to, z mleczkiem czy kawką spokojnie można sobie zjeść :)) Pozdrówki ciepłe :)
-
2010/10/15 07:12:36
Też upiekłam tą babkę, na weekend, ale brak mi czasu by opublikować ..., jaki zbieg okoliczności ...
Twoja ślicznie się prezentuje, piszesz, że jest sucha, a u mnie bardzo wilgotna, może przez ten minimalizm różnicy w przepisie .... :)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę !:)
-
2010/10/15 19:40:11
Śliczny tulipan!
-
2010/10/15 21:32:00
o! przed chwilą widziałam bardzo podobną u Anytsujx (:
też wolę wilgotniejsze ciasta, ale takie suchsze mają swój urok, np. ze względu na ten kubek mleka (;
-
2010/10/15 22:31:11
Anytsujx o ,jak fajnie,ze też ją robiłaś! Mowisz,ze Twoja wilgotna? O, to ciekawa jestem jaki masz przepisik. Czekam więc na Twoją. Pozdrowienia:)

Joanno dziękuję Ci ślicznie:))

Viridianko o, to już jest u Anytsujx! Muszę zajrzeć :)) Ja zdecydowanie wolę wilgotniejsze,ale z kubeczkiem mleczka jest idealna i taka :) Pozdrowienia:-)
-
2010/10/15 23:23:12
śliczna !
-
2010/10/16 11:39:10
Dorotko dziękuję :))
-
2010/10/16 22:32:31
Ciut kiczowate ale pewnie smaczne. Pozdrawiam.
-
2010/10/16 22:42:55
Tjaryma czy to przez róż? ;)) Być może kiczowate dzięki temu kolorowi,ale akurat o róż właśnie w tej akcji chodziło :)) Pozdrowienia:)
-
2010/10/16 23:21:43
tak, chyba ten róż, ale świetne ciasto na przyjęcie dla lalek, jeśli ma się małą dziewczynkę w domu.
-
2010/10/17 09:06:41
Tjaryma och, niekoniecznie na przyjęcie dla lalek ;)) Z ciekawości tez można zrobić:) Ja dziewczynki malej w domu nie mam, jesli nie liczyć świnki morskiej;-) No,a poza tym jak wspomniałam,babeczka powstała z okazji Różowego Tygodnia:))
Miłej niedzieli:)
-
2010/10/17 21:39:03
Dzięki za "miłej niedzieli" Tobie milego całego tygodnia. Ja dzisiaj zrobiłem makowo-cytrynowe z gruszkami, tylko gruszki za miękkie trochę były i nie są niestety "na ząb" a raczej takie rozpływające się, pozdro
-
2010/10/17 21:58:41
Tjaryma dziękuję i również życzę miłego tygodnia!:))
Mniam,makowo cytrynowe z gruszkami, brzmi świetnie! :)) Pozdrowienia:)
-
Gość: kasia, *.ostnet.pl
2014/10/30 06:20:15
Chcę ją zrobić i nje wiem jak ją przekroić.... Tym nożem to w połowie przeciąć ją na pół wzdłuż blaszki czy tak wzdłuż krawędzi przy samtch brzegach, bo nie wiem...
-
2014/10/30 12:02:20
Wzdłuż blaszki, wzdłuż krawędzi przy samych brzegach.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Piernik
piernik
Pyszny staropolski piernik z powidłami i marcepanem
Pierniczki
pierniczki
Speculaas,holenderskie pyszne pierniczki
Sernik
sernik
Odświętny sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami