Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba zapiekana z parmezanem

 l  Przyszedł czas na kolejne wspólne gotowanie. Andrzej dość dawno temu zaproponował Atince i mnie przepis na pyszną zapiekaną rybkę z książki  Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik pt. "Smaki Ameryki".  Ostatnio w mojej kuchni pojawia się sporo ryb, więc bardzo chętnie zrobiłam kolejną smaczną wersję. W przepisie wykorzystana jest sola, natomiast ja zrobiłam z łososiem. Parmezan przywiozłam sobie z Włoch, więc doczekał się swojej inauguracji w mojej kuchni. Rybką zajadałam się wspólnie z moim synkiem, bardzo nam posmakowała:)

Kochani, dziękuję Wam za wspaniałe spotkanie kulinarne pod znakiem rybki, a nasze danie dołączam do akcji „Z Widelcem przez Kuchnię Obu Ameryk”.

ryba zapiekana z parmezanem

SKŁADNIKI:

*45 dag filetów z soli (u mnie łosoś)

*ćwierć szklanki startego parmezanu,

*2 łyżki masła,

*2 łyżki majonezu (u mnie jogurt naturalny)

*2 łyżki posiekanej cebuli,

*łyżka soku z cytryny,

*sól,

*tłuszcz do smarowania rusztu.

 

Do przybrania: gałązki natki pietruszki i plasterki cytryny.



WYKONANIE:

Rybę umyć, suszyć, posolić, skropić sokiem z cytryny i
odstawić na 10 minut. Posmarować tłuszczem ruszt, położyć filety i upiec z dwóch stron w temperaturze 180 stopni C.  Ja piekłam w piekarniku na blasze, kładąc na niej papier do pieczenia.

W miseczce dokładnie wymieszać parmezan, miękkie masło, majonez
i cebulę. Na każdej porcji ryby położyć masę parmezanową i zapiec na
złotobrązowy kolor. Podawać przybrane natką i plasterkiem cytryny.

Smacznego :)

ryba zapiekana z parmezanem

ryba zapiekana z parmezanem

piątek, 10 września 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2010/09/10 06:36:37
Madziu cudowana rybka ! No od razu widać , że ona jest z oryginalnym włoskim parmezanem - to jeszcze wakacjami smakuje, co?;) Bardzo Ci dziękuję za kolejne pyszne pichcenie:) Piątkowe buziaczki przesyłam:)
-
2010/09/10 06:37:10
Cieszę się, że coraz częściej przygotowujesz rybki, bo są nie tylko smaczne ale i zdrowe;-)
A dodatkowo ile to frajdy jest przy wspólnym gotowaniu;-)
Pozdrawiam piątkowo;-))
-
2010/09/10 07:12:57
rewelacja!!! wyglada niesamowicie apetycznie, a jak musi smakowac pysznie:)
-
2010/09/10 07:30:59
ale extra przepisik!!! Z wielkim apetytem bym taka rybke spalaszowala :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/09/10 07:48:22
Takie proste, a takie pyszne!
-
2010/09/10 07:52:56
Zastanawiałam się nad rybą w pomidorach na dzisiaj, ale parmezan zawsze mnie kusi :)
Pysznie wygląda. Pozdrawiam
Chochelka Grubsza
-
2010/09/10 07:54:02
uwielbiam łososia :) Z parmezanem jeszcze nie jadłam..
-
2010/09/10 07:57:07
mniam.,.. ten stopiony serek na wierzchu....dosłownie jak serowa kołderka:) piękne danie:). Nie tylko ja Majanko rozpieszczam męża:)
-
2010/09/10 08:08:59
Super ryba! Pięknie wygląda :)
-
2010/09/10 08:23:56
Majanko aż mi w brzuchu zaburczało jak popatrzyłam na Twoją rybkę, bardzo lubię takie jedzonko...a wczoraj oglądałam w 'kuchniaTV' łososia z sosem z oliwy, papryki i bazylii - ale wszyscy kuszą...musze koniecznie zrobic sobie taki pyszny obiad...koniecznie!!!:)
Pozdrawiam!
-
2010/09/10 08:25:39
mniami, łosoś, jak dawno już go nie jadłam, ostatni raz wędzonego w tostach ;)
-
2010/09/10 09:21:15
rybki bardzo lubię! normalnie teraz zjadłabym nie czekając na obiad... :)
-
2010/09/10 09:33:28
Majanko, oj zjadłoby się takiej rybki :) Ja łososia to zawsze i wszędzie :)
-
2010/09/10 12:13:19
Pyszne!!! Spróbowałbym chętnie takiej ryby i na pewno spróbuję w ten weekend. :)
-
2010/09/10 12:53:36
łosoś czy sola, obojętne mi każdą zjem (; Majanko a skoro mieszkasz nad morzem to masz dobry dostęp do świeżej ryby, prawda? (:

pozdrowienia ciepłe!
-
2010/09/10 13:10:31
Uwielbiam te Wasze wspólne pieczenia. Rybka rewelacja. No i zazdroszczę tego włoskiego parmezanu.
-
efi
2010/09/10 14:25:17
Fajne jest takie wspólne gotowanie i jeszcze wszystkie wpisy na durszlaku jeden po drugim :) Rybka pyszna, znudziły mi się ciągle te same ryby w panierce więc na pewno spróbujemy. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/09/10 15:15:04
pyszny miałaś obiadek:) uwielbiam rybkę:) i serowe skorupki też:)))
-
2010/09/10 15:17:32
Ten łosoś pod serową pierzynką wygląda wspaniale ! Mega apetyczne !
-
2010/09/10 15:25:39
Zazdroszczę, bo ja ciągle tak mało jem ryb; i moi bliscy też nie bardzo.
-
2010/09/10 16:09:42
Rewelacyjny obiadek, Madziu. Wcale się nie dziwię, że zajadaliście z Synkiem ze smakiem.

A u ciebie na blogu jakoś tak jesienią powiało... Ech. To już chyba oficjalne, że przyszła...

Uściski! :)
-
2010/09/10 17:39:18
Wcale się nie dziwię czemu wam posmakowała, bo nie dość, że wygląda pięknie, to i zapewne jest smakowita. Mam ochotę na łososia, dawno go nie jadłam, chyba nastepnym razem wcielę w życie ten przepis:)
-
2010/09/10 17:54:17
Ja dzisiaj zrobiłam zapas ryby i chętnie ten przepis wypróbuję:)
-
2010/09/10 18:47:55
ta ryba wygląda wyśmienicie, uwielbiam łososia (:
-
2010/09/10 19:09:26
O! to już widzę jaki kurs obrała rybka ;)))) Przyznaję - bardzo pyszny to kierunek ;))

buziak weekendowy Sisi :)*
-
2010/09/10 19:49:17
Mniaaaam,
kurczę! to jest to!
-
2010/09/10 20:41:11
Narobiłaś mi ochoty na taką rybkę.
-
2010/09/10 22:42:09
Atinko dziękuję Ci kochana za wspaniałe wspolne pichcenie i bardzo, bardzo się cieszę,ze moja rybka Ci sie podoba:) Mówisz,ze widac włoski parmezan? hihi;)) Buźka wieczorna:**

Grumko o tak, dokładnie, sa pyszne i zdrowe :) I ja się bardzo cieszę,ze coraz więcej ryb u mnie w kuchni. Nawet dziś kupiłam kolejną, więc coś na pewno z niej pysznego zrobię. Może znowu taką ? Dziękuje za wspaniałe wspólne pichcenie, jak zawsze było super :) Pozdrowienia:)

KulinarneSpotkaniamiło mi,ze się podoba :) Bardzo dziękuję:)

GosiuB slicznie dziękuję i bardzo polecam tę pyszną rybę:)

Mikimamo dokładnie tak :) I o to chodzi :))

Ruda-Farbowana ciekawa jestem na co w końcu padło :) Rybka z pomidorami jest również pyszna :)) Pozdrawiam Cie:))

Milk_Chocolate no to moze się kiedyś skusisz na ten sposób przygotowania? Pozdrawiam:))

Joluś dziękuję ślicznie :)) hihi, a wiesz, mój nie przepada za rybkami hihi;) Tę rybkę pałaszowałam z synkiem;) Pozdrowionka:)

Grazynko fajnie,ze CI sie podoba, dziękuję pięknie:)

Kass tak mi miło,że Ci się spodobała ta rybka, bardzo polecam! A tę, którą przygotowywali w programie chętnie bym skosztowała, bo brzmi apetycznie. Pozdrawiam Cie:)
-
2010/09/10 22:47:19
Agatuś łosoś pyszny, nie? A ja mam właśnie chęć na wędzonego łososia,mniam:)) Pozdrówki.

Myniolinko ja też bardzo lubię. Częstuj sie rybką :) Proszę:)

Tili to podobnie jak ja :) Pozdrowienia:)

Polacyprzyjechali jaki fajny nick! ;) A rybkę bardzo Ci polecam i mam nadzieję,ze zasmakuje. Pozdrawiam:)

Viridianko ja równiez chyba każdą chętnie zjem, no może prawie każdą, bo nie lubię na przykład karpia ;) Co do świeżych rybek, to i owszem, ale łososia przeważnie kupuję w... markecie ;) Ostatnio moja mama kupiła świeże flądry, prosto z kutra, smaczne były skubane ;) Pozdrowienia:)

Kabamaigo wspólne pieczenie jest super :)) A parmezan, no wiesz, musiałam sobie go przywieźć, pięknie pachnie, oj pięknie. I smakuje .. po włosku:) Pozdrawiam.

Muffingirl fajne, fajne , a na durszlaku faktycznie całkiem przyjemnie to wygląda :) Rybkę Ci polecam, bo jest na pewno inna i bardzo smaczna :) Pozdrawiam

Ilko śliczne dzięki :) Bardzo polecam CI tę rybkę. Pozdrowienia:)

Szarotek bardzo, bardzo się ciesżę,ze Ci sie podoba :)) Dziękuję , buźka:*

Negresco wiesz,u mnie kiedyś też nieczęsto była rybka, głownie przez zapach,ale chyba znalazłam sobie sposób, prawie bezzapachowy i z niego korzystam, a ryby bardzo lubię :) Pozdrawiam.
-
2010/09/10 22:50:18
Oliwko dziękuję Ci za miłe słowa :) Fatycznie rybka była pyszna i było nam jej mało hyhy ;) A tak troszkę już u mnie jesiennie, bo za chwilę przyjdzie zima i trzeba będzie znowu zmieniać tło.;)) Pozdrawiam.

Niepokornik a ja się bardzo cieszę,ze rybka przypadła Ci do gustu. Jest naprawdę smakowita i serdecznie Ci polecam :) Pozdrówki

Wiosenko jak fajnie! Bardzo sie ciesze,ze tez ją zrobisz :)) Pozdrawiam

Darki dziękuję :)) Oj, ja tez uwielbiam :)

Siostra a widzisz, tu się podziała rybka hyhy ;)) Smakowita, to prawda :) Uściski moja Mała Sis:**

Olcik fajnie,ze CI się podoba !:)) Skusisz się?

Chanya no to chyba nie ma na co czekać? Tylko ją robić;))
-
2010/09/10 23:03:21
Mniam ! Apetyczna rybka :)
-
2010/09/10 23:42:10
Brzmi smakowicie. Kocham parmezan, więc dane to musi być obłędne...
-
2010/09/11 07:41:58
Basiu dziękuję Kochana :)))

Kubo o tak, smakuje świetnie, zachęcam do zrobienia:))
-
2010/09/11 16:10:00
łosoś... wygląda świetnie, uwielbiam łososia. Uwielbiam rybki...
-
2010/09/11 17:21:25
Msbella bardzo się cieszę,ze CI się podoba:) ja tez bardzo lubię rybki:)
-
2010/09/13 21:36:25
mój ulubiony sposób przyrządzania łososia:)
pzdr:*
-
2010/09/14 09:27:28
Uwielbiam łososia, a ten u Ciebie wygląda super ;]
-
2010/09/14 15:52:27
ale sobie smaka na tą rybkę narobiłam !
-
2010/09/15 09:15:32
Malgoblox o,jak fajnie :)) Pozdrowienia:)

Zjedz_mnie dziękuję Ci ślicznie :))

Doroto no to namawiam na zrobienie tej pysznej rybki :) Co Ty na to?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.