Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Ślimaczki z Gwatemali

 l Przyszedł czas na kolejne pyszne bułeczki, jakie robiłam wraz z Atinką i Margot. Wybrałyśmy ślimaczki z Gwatemali, na które przepis Atinka znalazła u Mirabbelki. Oryginalna receptura, wg której piekłyśmy pochodzi z przepisu ze strony http://www.petras-brotkasten.de/. Jejku, jakie te bułeczki były pyszne! Takie mięciutkie i puchate, takie delikatne jak chmurka. Moje ślimaki wyszły dość duże, zrobiłam 8 dużych bułek, a rozeszły się w ekspresowym tempie. Koniecznie do powtórzenia w najbliższym czasie. Polecam serdecznie! Dziękuję Wam Dziewczyny za smakowite spotkanie w kuchni. Było jak zawsze wspaniale i pysznie:)

Nasze ślimaczki dodaję do akcji Ireny i Andrzeja z Widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

ślimaczki z Gwatemali

ślimaczki z Gwatemali

Składniki:

*15g drożdży świeżych

*120g ciepłej wody

*450g mąki pszennej

*60g cukru pudru

*120 ml mleka kokosowego

*pół łyżeczki anyżku (pominęłam)

*szczypta soli

*8 kropelek ekstraktu z wanilii

*1 jajko

*3 łyżki oleju kukurydzianego (dałam zwykły olej)

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z wodą. Wymieszać. Mleko z dodatkami wymieszać z jajkiem, drożdżami i mąką. Wygniatać około 10 minut aż powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto. Musiałam dosypać trochę mąki, gdyż lepiło się mocno do rąk.

Włożyć do miski wysmarowanej masłem (u mnie oliwa), przewrócić tak by wierzch był pokryty tłuszczem, pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość.

Podzielić ciasto na 8 części. Z każdego kawałka uformować wałek o długości około 40 cm i zwijać go do środka na okrągło w formie ślimaczka. Koniec wałka mocno podwinąć pod spód.

Uformowane bułeczki odstawić do napuszenia na 30-40 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut do zbrązowienia.

Smacznego :)

ślimaczki z Gwatemali

ślimaczki z Gwatemali

 

niedziela, 30 maja 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

    Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chl

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

Komentarze
2010/05/30 20:08:06
Madziu jak pięknie Ci się udały! Widzę cudowne , wielkie ślimaki :) Pięknie i pysznie wyglądają:) A ile słońc na twoich zdjęciach - pięknie:) Cudownie było znowu razem piec i mam nadzieje, że jeszcze kiedyś wspólne bułeczki upieczemy:*
-
2010/05/30 20:08:38
Majanko , jakie słoneczne plenerowe zdjęcia i kwiatki widzę:D
ale tobie ślimaki wyrosły :P
dziękuję Paniom za spotkanie w naszej wirtualnej kuchni ****
-
2010/05/30 20:11:25
Anitko dziękuję pięknie :** Tak sie cieszę ,ze Ci sie podobają:))O tak, wyszły mi wielkie ślimaki, takie puchate :)) Ja również mam nadzieję, ze jeszcze nie raz upieczemy wspólnie jakieś pyszne buły !:))) Dziękuję, buźka:**

Margot dziękuję ślicznie :** No, wyrosły skubańce jedne he he :D Pyszne były bardzo, dziękuję za wspólne pieczenie i czekam na kolejne, buziaczki:***
-
2010/05/30 20:18:10
Prawdziwe ślimaczki:)
-
2010/05/30 20:18:47
Padał deszcz. Myslisz, ze jak wyjde teraz w trawę to poznajduję takie ślimaki? ;)
Na DD je zrobię :)
-
2010/05/30 20:32:13
Jestem pewna, że i u mnie rozeszłyby się w mgnieniu oka.
I ja przyczyniłabym się do tego w dużym stopniu. ;)

Pozdrawiam!
-
2010/05/30 20:35:31
Majanko są takie urocze!
Pozdrawiam, oby ten tydzień był pełen uśmiechu :)))
M.
-
2010/05/30 20:38:09
Majanko cudeńka:) Na pewno by nam zasmakowały...mam tylko pytanie czy mleko kokosowe można czymś zastąpić (np. zwykłym mlekiem)?? pozdrawiam wieczorową porą
-
2010/05/30 20:46:25
Jakie one śliczne! I takie puszyste :)
-
2010/05/30 20:50:19
no mniamuśne są niezwykle!
-
2010/05/30 20:50:39
Piękne ślimakowe bułeczki. A to zdjęcie bułeczek na trawce super! :)
-
2010/05/30 20:51:32
wow! Ale cuda :) Dokładam go do listy oczekujących na zrobienie. Co prawda jest bardzo długa , no ale w końcu się doczekają ;)
-
2010/05/30 21:00:05
Cudowne ślimaczki, pozdrawiam:-)
-
2010/05/30 21:00:39
Ta nazwa jest taka przyciagajaca!:)
A anyz kupuje sie w proszku czy jak? Bo ja znam tylko taki w postaci zelek, lizakow i batonikow.
Pozdrawiam! ;D
-
2010/05/30 23:56:00
Majanko, ja to podejrzewam, ze sprzedalas je przechodniom, dlatego tak szybko poszly! bo jak widzieli Was na tej trawce zajadajacyh tak pyszne buleczki to na pewno wyrywali Wam z rak! buziak :-)
-
2010/05/31 06:00:12
Ale fajne;-) W tej trawie wyglądają trochę jak kapelusze grzybków;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/05/31 06:20:31
Fajne ślimaczki :) Wyglądają na bardzo puszyste, ładnie Ci wyrosły Madziu :)
-
2010/05/31 06:49:47
Wiosenko dziękuję pięknie :))

Mafilko hihihi ;) Może się znajdą gdzieś w trawce ? Polecam, pyszne są! POzdrówki:)

Zay sądzę ,ze tak wlaśnie by było :) Pozdrawiam.

Moniś dziękuję pięknie i Tobie również zyczę wspaniałego tygodnia! Pozdrawiam:)

Jolu dziękuję i bardzo polecam. Myslę,ze możesz zastąpić zwykłym mleczkiem, ale wtedy nie bedą miały lekkiego kokosowego posmaku. Pozdrówki:))

Grazynko miło mi,ze się podobają. Oj, tak były takie puszyste :) Pozdrawiam.

Mag dziękuję pięknie :)

Usmiechniete_Dziewczędziękuję pięknie :)) Pozdrawiam.

Milk_Chocolate polecam serdecznie te bułeczki! Są pyszne i takie puszyste. Pozdrówki :)

Katarzyno dziekuję slicznie i również pozdrawiam:)

Chochliki ja nawet nie wiem, jak sie ten anyż kupuje, bo w przepisie go pominęłam. Znam tylko anyż w gwiazdkach . Pozdrawiam :)

Cudawianko hyhyhy ;)) Nie sprzedałam oj nie ;) a trawka to w ogródku, nawet nikt nie widział bułeczek hihi ;) Dzięki temu zjedli je domownicy ;) Buźka :*

Grumko cieszę sie,ze się podobają:)) Grzybki mówisz? No to takie slimakowe grzybki, o wiem - maślaki :) Pozdrówki:))

Abbro dziękuję pieknie , miło mi bardzo ,ze Ci sie podobają. Pozdrowienia :))
-
2010/05/31 07:47:00
Jakie piekne slimaczki ukryly sie w trawie :) Jesli sa tak pyszne i puszyste jak piszesz to ja musze koniecznie je upiec :)
-
2010/05/31 10:00:36
świetnie wyglądają! rzeczywiście jak skorupki winniczków :)
-
2010/05/31 10:21:15
Ale buły!!!...;)
-
2010/05/31 12:09:48
Ojejku, a ja już myślałam, że przyrządziłaś prawdziwe ślimaki ;p
-
2010/05/31 15:23:52
Piękne !
-
2010/05/31 17:53:06
Kształt! Jakiż mają zabawny kształt! :D
Majanko, cudo wyczarowałaś. :)
-
2010/05/31 18:07:23
Majeczko dziękuję za miłe słowa, a ślimaczki są bardzo pyszne, serdecznie polecam!:)) Pozdrowienia:)

JustMyDelicious fajnie,ze sie podobają :) Dziękuję:))

Eweno a no ;)))

Zołzuś hyhyhy ;)) nigdy nie jadłam, a Ty ?

Dorotodziękuję:))

Małgosiu ślicznie dziękuję:) Fajny kształt nie? A moze też je zrobisz ? Buźka:**
-
2010/05/31 18:10:41
Nie, nigdy - i jakoś nie mam potrzeby i chęci próbowania ;)
-
2010/05/31 18:58:18
Zołzuś mnie też nie korci ;))
-
2010/06/01 15:23:54
Jeja! Ale fajansiarskie! :)))))
-
upl
2010/06/01 15:42:13
faktycznie slimaki :-)))))
-
2010/06/01 17:21:52
Jakie cudne :) Napatrzeć się nie mogę :)
-
2010/06/01 20:50:16
Siostra dzienx :)) Buziolki:**

Upl a no ;))) pozdrawiam:)

Cezonio dziękuję pięknie :)) Pozdrówki:)
-
2010/06/09 21:59:55
wow!!! ale buły ;))
-
2010/06/09 22:21:39
Kuchareczko a no takie duże wyszły ;)
-
2010/06/15 22:27:55
Śmiechowe ci wyszły:)
Jakoś tak nie wiem czamu mnie rozbawił ich kształt (wybacz, to pewnie dlatego, że już 18 godzin jestem na nogach:)
Pozdrawiam
-
2010/06/15 22:43:01
Olciaky e no co Ty czemu miałabym wybaczać, nie mam czego ;)) W sumie śmiechowe są ;)) buźka:*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
lawendowe
Kruche maślane ciasteczka z nutą cytryny i lawendy.Pięknie pachną i smakują
Babka
baba
Wspaniała,pachnąca drożdżowa baba. Jest mięciutka i wilgotna, bardzo smaczna!
Sernikobrownie
sernikobrownie
Ulubione moje połączenie. Sernik i brownie w jednym a do tego mus trusawkowy. Pychotka