Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

"Cycki Murzynki"

                      Wspaniałe ciasto! Było przebojem na imieninowym mojego Ukochanego! (to było jeszcze w marcu) Wszystkim bardzo, bardzo smakowało. Warstwowe, ciekawe w smaku, nie za słodkie. Naprawdę pycha. Biszkopt, dżem pomarańczowy, ciasto makowo-kokosowe, na tym pyszna budyniowa masa, następnie biszkopciki maczane w winie i polewa czekoladowa. To przecież musi smakować wspaniale, prawda ? Takie tez było!  Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotuś, serdecznie wszystkim polecam.

Cycki Murzynki 

Biszkopt:

*150 g mąki pszennej

*100 g cukru

*4 jajka

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.

 

Ciasto makowo - kokosowe:

*210 g cukru

*3/4 szklanki maku

*100 g wiórków kokosowych

*6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.

 

Masa budyniowa:

*370 ml mleka

*250 g margaryny

*6 żółtek

*1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

*6 łyżek cukru

*3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

 

Ponadto: 

*polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany) , ja skorzystałam z gotowej, kupnej polewy mlecznej.

*dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)

*120 g biszkoptów

*125 ml białego, półsłodkiego wina (u mnie Martini Bianco)

*rodzynki (garstka) do dekoracji

 

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

Smacznego :)

Cycki Murzynki

 

 

czwartek, 29 kwietnia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2010/04/29 07:12:17
Cycki murzynki mam w swoim licealnym zeszyciku, robiłam je lata temu. Pysznie u Ciebie wygląda to ciasto Majanko:)
-
2010/04/29 07:20:49
Majanko wygląda bardzo apetycznie:) To ciasto piekłam kilka lat temu, było u nas wtedy na topie. Teraz mi o nim przypomniałaś:)upiekę w któryś weekend bo smak ma naprawdę rewelacyjny:) pozdrawiam
-
2010/04/29 07:25:05
Pierwszy raz słyszę o takim cieście;-) Pewnie by mi smakowało;-)
Pozdrawiam czwartkowo;-)
-
2010/04/29 07:31:51
Jadlam to ciasto juz wiele razy, jednak sama nigdy go nie robilam. Jest pyszne :)) I jaka "zmyslowa" nazwa :))))
-
2010/04/29 07:36:33
Jeszcze tego ciasta nie jadłam, ale skoro taki imieninowy przebój, to chyba sobie zapiszę i zrobię - tylko, żeby czyjeś imieniny szybko były;))) Pysznie się prezentuje:)
-
2010/04/29 07:41:57
Majanko, wiesz, ze ja nidgy nie robilam tego ciasta?:D ciekawi mnie bardzo jak smakuje. Chyba czas to sprawdzisz!
pozdrawiam cieplo
-
2010/04/29 07:46:54
dawno, oj dawno nie jadłam... kiedyś zasze robiłam jak białka zostawały z innego ciasta a teraz jakoś inaczej je utylizuję :)
potwierdzam jednak że jest pyszne, moja wersja jest bez dżemu :)
-
2010/04/29 08:13:08
Piękny placek, zjadłabym sobie kawałek do kawy:-) Na pewno upiekę, pozdrawiam:-)
-
2010/04/29 08:46:00
jadłam je kilka razy, zawsze ładnie wygląda i jest smaczne, stąd pewnie niejaka sława tego ciasta.
-
2010/04/29 09:11:53
za każdym razem, gdy go jem, jest równie pyszne :)
-
2010/04/29 09:33:16
O, tak wspaniałe ciasto, a jaką nazwe ma fajną hihi:))
Ale fajnie Ci to wyszło, cycusie, jak trza :D
-
2010/04/29 09:48:18
Majanko cxiasto pierwsza klasa - i wcale się nie dziwię iz "cycki" były przebojem :P.
Jadłam kiedyś i wiem że jest bardzo smakowite.

serdecznie pozdrawiam
-
2010/04/29 09:57:04
widziałam ten przepis i też jest na mojej liście do wypróbowania!:) pięknie wygląda, na pewno zrobię:))
-
2010/04/29 10:22:28
Musiało smakować, oj musiało. Najbardziej podobają m się sutki. ;-)))
-
2010/04/29 10:26:36
Jadłam, jadłam, to był jeden z popisowych przepisów mojej dawnej sąsiadki i pamiętam, że ciasto było pyszne. Pozdrawiam:))
-
2010/04/29 10:44:51
Twoja Druga Polowka Majanko na pewno ucieszyla sie z takiego prezentu, w koncu to "cycki Murzynki" ;-)))
-
2010/04/29 10:56:28
Hehehe ;D Się rechoczę ;) Fajne ciasto, Siostra! :)

całuję słodko
-
2010/04/29 10:57:25
Intrygująca nazwa i smakowite ciasto . Zapisuję przepis :)
-
2010/04/29 12:11:33
Bardzo smaczne :) ja to ciasto znam pod nazwą piersi murzynki :)))) daaaaaaaaaaaaaawno go nie jadłam...
-
2010/04/29 12:19:33
Zdjęcie zachęcające, ale to jedno z niewielu ciast, jakich..nie lubię. Robi je moja droga teściowa, zawsze z grzeczności jem kawałek, ale połykam je baaaardzo powoli. :-)
-
2010/04/29 13:43:10
Uwielbiam "Cycki Murzynki"!!!! Ale ja zasadniczo cycki lubię ;)

PS. Czy jakimś kurierem kawalontka byś następnym razem nie podesłała?
-
2010/04/29 14:00:10
Ciasto pyszne, a cycki w nazwie dodają mu trochę... pikanterii, hahahaha. U Ciebie wygląda super ;]
-
2010/04/29 15:27:50
Order za inspirujaca nazwe i plastyczne wykonanie dekoracji:)
-
2010/04/29 15:36:19
nazwa świetna
Takie ciasto robi moja Ciocia i kiedyś dostaliśmy je na drogę , a podróżowaliśmy pociągiem , polewa wierzchnia kiepsko się zestaliła i szczerze mówiąc wszyscy wyglądaliśmy jak Murzynki :)
-
2010/04/29 16:03:20
super ta ilośc smaków w jednym cieście;-)
-
2010/04/29 18:03:53
Nazwa jest co najmniej... intrygująca.
Tak.
Intrygująca.

Smakowicie wygląda! :)

Pozdrawiam, Madziu!
-
2010/04/29 18:05:24
Tyle razy mam ochotę na to ciasto i zawsze coś mi innego wypada. U ciebie wyglada fantastycznie ! Wręcz REWELACYJNIE !
-
2010/04/29 18:47:33
Majanko pysznie wygląda!
Dawno temu spisałam przepis i do tej pory nie upiekłam...bardzo mnie zachęciłaś! może na ten majowy weekend...pozdrawiam !
-
2010/04/29 20:12:18
Majanko - rewelacja! no świetne! nie dziwię się, że były atrakcja wieczoru hihihi
-
2010/04/29 20:17:11
Wygląda intrygująco. Choć ilość smaków może przyprawić o zawrót głowy. A nazwa powala :)

Pozdrawiam
-
2010/04/29 20:38:21
Ja bym się chętnie wprosiła na takie ciasteczko!
-
2010/04/29 20:39:25
Wiosenko dziękuję slicznie:)) Wiem,ze to ciasto jest bardzo znane, a ja je robiłam pierwszy raz w zyciu:) Pozdrawiam Cię:)

Jolu ślicznie dziękuję za miłe słowa :) Cieszę sie,ze bedziesz je piekła. Teraz wiem też jakie ono jest smaczne:) Pozdrawiam.

Grumko serio - pierwszy raz? ;) Mysle,ze posmakowałoby Ci :))) Pozdrawiam:)

Majeczko a ja nigdy wcześniej nie jadłam. Jak je zobaczyłam u Doroty pomyślałam,ze będzie dobrym ciastem na imieniny :) No i się nie pomyliłam. Nazwę ma faktycznie fajną ;) Pozdrawiam:)

Anitko dziękuję Kochana :** Powiem Ci,ze wszystkim bardzo smakowało. Wygląda fajnie i ma naprawdę ciekawy smak:) Polecam bardzo, nie tylko na imieninki;) Najszybciej to moje bedą hihi ;)) Buziolki:**

Sweet_Spoon wiesz, ja tez robiłam je pierwszy raz :) Skuś się, jest pyszne :) Pozdrawiam serdecznie!

Myniolinko pyszne jest bardzo :) Bez dzemu na pewno również :) Pozdrowienia!

Katarzyna-sar polecam serdecznie i ciekawa jestem jak bedzie CI smakować. Pozdrawiam:)

Chantel dokładnie :) Jest dość reprezentacyjne, mysle,ze świetnie sprawdzi się na imieninowo-urodzinowych imprezach :)) Pozdrawiam.

Mydeliciousczyli rozumiem,że znasz i lubisz to ciasto :) Pozdrawiam:)

Andziudziękuję pięknie ;)) Mówisz,ze ładne "cycusie" hihihi;)) Pozdrawiam :)

Eweloskodziekuję pięknie:) oj, były przebojem , były hihi ;) Uściski :)

Ilko[ cieszę sie bardzo,ze Ci sie podoba no i polecam! :)) Pozdrowienia!:)
-
2010/04/29 20:49:28
Krokodylkudziękuję slicznie :)) Koniecznie wypróbuj, jest naprawdę smakowite :) Pozdrawiam ciepło!

Eweno smaczne no nie ? Ja nigdy go nie jadłam, teraz nareszcie wiem,jak smakuje:)) Pozdrawiam:)

Cudawianko he he he :D:D:D Faktycznie się ucieszył ;) Nie wiem czy z "cycków" czy po prostu ze smaku ciasta, bo barrdzo mu smakowało :))) Buźka serdeczna :***

Siostra hyhy ;)) Cieszę sie,ze CI sie spodobało :))) Buźka Słońce:**

Grazynkocieszę sie,ze CI się podoba :)) Upiecz :) Ciekawa jestem jak Wam posmakuje. Pozdrawiam Cię:))

Iperelkoślicznie dziękuję :)) No, nazwa podobna ;))) Pozdrawiam cieplutlko:)

Katarino hy hy ;) A to dlatego nie lubisz,ze robi teściowa, czy ogólnie nie jest to Twój ulubiony rodzaj ciasta ? ;) Dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

Mafilko hyhy ;) A pewnie ,ze podeślę;) Dawaj adresik ;)) Pozdrówki:**

Zjedz_mniedziękuję pięknie :) Pikanterii powiadasz? hihi ;))

Konsti dziękuję bardzo, bardzo mocno :***

Margotko pięknie dziękuję :)) Podoba mi się Twoje wspomnienie związane z tym ciachem :)) Pozdrówki:**

Asiejko dokładnie tak , jest naprawdę pyszne :) Uściski:*

Zaydziękuję pięknie, miło mi bardzo,ze się podoba :) Pozdrawiam Oliwio:)

Szarlotko tak bardzo, bardzo mi miło :) Upiecz je kiedyś, warto spróbować:) Jestem ciekawa jak CI będzie smakować, bo jestem pewna, ze wyglądac u Ciebie będzie wspaniale! Pozdrawiam:)

Kass cieszę sie, ze Cię zachęciłam :) Upiecz, upiecz w ten weekend :) Strasznie jestem ciekawa ,jak Wam posmakuje. Uściski:**

Polinqo cieszę sie,ze CI się podoba :)) Dziękuję i pozdrawiam Cię:)

Usagidziękuję :) A wiesz,ze te smaki się swietnie uzupełniają i komponują? Naprawdę, jest pyszne , nie za słodkie, polecam spróbować:)) Pozdrówki:*
-
2010/04/29 20:49:53
MojaMalaKuchnia zapraszam serdecznie!:))
-
2010/04/29 22:34:19
Oj musiało smakować. A Ty się nie bałaś takiego ciacha robić facetowi? ;)
-
2010/04/30 06:11:50
To jest moje uluibione niezrobione ciasto: ma rewelacyjna nazwe, mnóstwo różnych warstw i jest z czekoladą. Kiedyś je wyprobuje, wiem, ale ciagle boje się, że mi nie wyjdzie, bo takie "bogate".
-
2010/04/30 06:46:34
Kabamaiga hyhyhy ;))) Nie bałam się hihi ;)) Pozdrówki!

UsmiechamSie polecam CI, jest pyszne i naprawdę łatwo się je robi. Wyjdzie Ci bogate i smaczne, zobaczysz :)Pozdrawiam!:)
-
2010/04/30 11:50:54
wyglądają czadowo!
-
2010/04/30 17:22:53
Agatko dziękuję Kochana :***
-
2010/04/30 17:28:52
Wow, wygląda bardzo kusząco. Zniechęciłam się kiedyś do tego ciacha, gdy kupiłam w cukierni. Odbijało mi się rumem chyba z tydzień. Pomysł na dżem świetny! Ah muszę upiec ciasto, bo...brak mi nadziei...
-
2010/04/30 19:11:20
Jo.na dziekuje za miłe słowa :)) Upiecz ciacho , moze właśnie to? A nadzieja przyjdzie, zobaczysz ;)) Pozdrowienia:)
-
2010/04/30 21:49:09
No i właśnie to jest z tych ciast, które ja omijam szerokim łukiem. Przepych formy nad treścią.
No ale są gusta i guściciki..
Pozdrawiam:)
-
2010/05/01 01:26:40
cos podobnego pieklam na wielkanoc...super jest to ciacho!
-
2010/05/01 04:45:51
To jedno z moich pierwszych powaznych ciast upieczonych w dziecinstwie :)
Lubie wracac do tego przepisu :)
-
2010/05/01 14:25:42
Olciaky nie bardzo rozumiem... dlaczego przepych formy nad treścia? Wypróbuj kiedyś, to ciasto jest naprawdę smaczne. W sumie nie robi się go bardzo trudno, a naprawdę świetnie smakuje. Kazdemu kto próbował bardzo smakowało.

Oczywiście, nie każdy musi je lubić, ale nie rozumiem - gusta i guściki ?
Każdemu smakuje co innego, ale nikt nie jest przez to gorszy, bo odniosłam dziwne wrażenie, że przez to , iż lubię to ciasto jestem.. nie wiem...?

A może źle Cię zrozumiałam...?
Pozdrawiam.:)

Qoopko o , jak fajnie,ze piekłyśmy podobne ciacho !:))) Pozdrawiam:)

Magoldi cieszę sie, że przypomniałam CI znany przepis :)Pozdrawiam:)
-
2010/05/01 21:38:51
Mówisz, że powinnam upiec na Twoje imieniny .. ;))))
-
2010/05/02 10:19:30
Anitko a no ;))))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudowna drożdżowa babka z rodzynkami nasączonymi rumem.Idealna na stół Wielkanocny.
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana konfiturą z żurawiny na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek!