Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w krakersach

                    Przepis Nigelli na tego pysznego kurczaczka znalazłam Na Grabinie u Moniki. Bardzo mi się spodobał pomysł upieczenia mięska obtoczonego w krakersach. Musze powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę! Mięsko kurczaka (ja użyłam piersi) jest mięciutkie i delikatne dzięki moczeniu  w jogurcie, natomiast z wierzchu otacza go chrupiąca krakersowa panierka. Bardzo nam wszystkim smakowało, a synek ciągle pyta czy zrobię jeszcze tego pysznego kurczaczka. Polecam, musicie spróbować!

kurczak w krakersach 

Składniki:

*1 pierś z kurczaka

*1 jogurt naturalny

*1 paczka krakersów

*sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, włożyć do miseczki i zalać jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Zostawić na 1 godzinę lub dłużej (ja zostawiłam na całą noc w lodówce).

Krakersy pokruszyć. Wyjmować kawałki mięska z jogurtu i obtaczać w krakersach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.

Smacznego:) 

czwartek, 18 marca 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2010/03/18 06:43:54
O jaki kuszący obiadek!!!! bardzo mi sie podoba , oj bardzo smaczny musiał być :) Koniecznie muszę sobie taki przygotować :) Buziaczki :**
-
2010/03/18 06:49:38
Robiliśmy takiego kurczaka tyle, że mięso maczało się w maślance, a był to chyba przepis z któregoś z programów Nigelli.
Pamiętam natomiast dokładnie, że mięso przygotowane w ten sposób bardzo nam smakowało, więc nie dziwię się, że i Wam przypadło do gustu;-)
Pozdrawiam czwartkowo;-)
-
2010/03/18 07:03:24
Jakie proste i na pewno pyszne. Mam już obiad na sobotę. Dzięki! Pozdrawiam!
-
2010/03/18 07:14:42
Ha! ja robiłam kiedyś w płatkach kukurydzianych, jak nie miałam panierki i tak nam zasmakował, ze robię często... W krakersach to musi fajnie smakować !
Pozdrawiam porannie :)
-
2010/03/18 07:31:48
Też bardzo lubię:)) Pysznie wyglada!!!
Miłego dnia Majanko:-)
-
2010/03/18 07:35:34
no to ja go popełnię w niedzielę :) i już się nie mogę doczekać! pozdrawiam, przyjemnej pracy :)
-
2010/03/18 07:47:06
Hmmm... a ja się zawsze boję robić takiego kurczaka. Wydaje mi się, że straszliwie nasiąka tłuszczem i że wcale nie jest taki chrupiący. Wiesz Majanko, kiedyś zrobiłam takiego, tyle że w panierce z płatków kukurydzianych i strasznie się rozczarowałam :/ okrutnie wtedy nasiąknął tłuszczem i zamiast być chrupiący był taki hmm "mokry"... Czy z tymi krakersami nie dzieje się podobnie? Chętnie bym wypróbowała ten przepis, tylko właśnie mam takie obawy... Ja co prawda nie jem mięsa, ale moi domownicy to prawdziwi mięsożercy i chciałabym by im smakowało :)

Pozdrawiam słonecznie :*
Patrycja
-
2010/03/18 07:51:08
Patusiaku, ale ten kurczak nie nasiąknie tłuszczem bo go się piecze. W przypadku smażenia rzeczywiście mogłoby się tak stać. Majanko 3 dni temu z przyjacielem poruszaliśmy temat tego właśnie kurczaka w krakersach i miał być to jeden z moich najbliższych obiadów w domku:). Mówisz, ze pyszne:) to super:), więc już teraz na pewno się skusimy:)
-
2010/03/18 08:23:52
Super wygląda ten kurczaczek, ostatnio testuję dania z drobiu, więc na pewno wypróbuję:-)
-
2010/03/18 08:42:47
Bardzo apetycznie wygląda. Takiej wersji kurczaka nie znałam do dziś, więc z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam Cię :)
-
2010/03/18 08:45:59
Wygląda baaardzo apetycznie, już u Moniki go podziwiałam. Zrobię na pewno, no ale wiadomo kiedy ;)
-
2010/03/18 09:03:19
ostatnio Majanko robimy te same obiadki! :-) mialam kurczaka przedwoczoraj! mojemu facetowi zdecydowanie smakuje bardziej z patelni, no a mnie wersja odtluszczona podana u Monisi. boski jest!
-
2010/03/18 09:19:31
Czyli rozumiem, że niczym nie smarujemy formy... żadnego tłuszczu?? To mi się podoba :D W takim razie Jolanto dziękuję ślicznie za rozwianie obaw :)
Pozdrawiam,
Patrycja
-
2010/03/18 09:20:46
Pysznie wygląda ten kurczaczek :)
-
2010/03/18 09:23:18
dziękuję za śliczne życzonka Majanko:):* A na tego kurczaczka od dawna mam chęć:) na pewno zrobię:) wygląda przepysznie:))
-
2010/03/18 09:25:12
Fantastyczny pomysł. Prosto , tradycyjnie , a jednak inaczej.
-
2010/03/18 10:16:18
Patusiaczku nawet jeśli miałabyś delikatnie posmarować formę to tak cieniutka warstwa tłuszczu w niczym nie przeszkodzi. Z tego co pamietam Nigella niczym nawet formy nie smarowała. Pozdrawiam
-
2010/03/18 11:55:53
Hej,
to jest przepis Nigelli. Moi goście od 2 lat zachwycają się prostotą tego przepisu. Wszystkie dzieci, które go u mnie jadły zwariowały na punkcie tego kurczaka ;) Jest idealny również na zimno.
Pozdrawiam,
Lu
-
2010/03/18 12:03:44
Majanko, fajnie że i Wam smakował,
Tak, tak to przepis Nigelli (podawałam źródło :). Pani L. podawała z pieczonymi ziemniakami.
W każdej wersji jest super :)
Pięknie u Ciebie się prezentuje.

Pozdrawiam cieplutko
M.
-
2010/03/18 13:07:50
bardzo fajny pomysł ;]
-
2010/03/18 13:18:58
O jaki cudowny majanko ! :) Widziała wczoraj w programei jak robili podobnego :) Do wypróbowania!
-
2010/03/18 13:37:32
A ja kupiłam filety z kurczaka i pół dnia sie głowię co by tu na pyszną kolacje przyrządzić:)
Ale trafiłam!!!
Zdjęcie mistrzowskie:)
Pozdrawiam:)
-
2010/03/18 14:43:07
Wiedzialam, ze nie powinnam byla tu zagladac na glodnego :) Takie pysznosci podajesz, ze az mi slinka pociekla :) Ja chce takiego kurczaczka!

-
2010/03/18 14:45:17
no to teraz już do obiadu nie doczekam bo mi burczy w brzuchy, że aż strachy. Było dawać takie pyszności na bloga...;)?
-
2010/03/18 15:23:30
Faktycznie dosyć fajny pomysł z tymi krakersami. Może kiedyś mi się uda go przygotować. ;)
-
2010/03/18 16:08:32
Ja robiłam kiedyś w jogurcie i płatkach kukurydzianych, tak jak patusiak, tylko moja wersja była zapiekana, więc nie nasiąkła tłuszczem. Też od Nigelli. A krakersy też super pomysł
-
2010/03/18 17:55:21
oj ten przepis to mnie kusi i kusi, wyobrażam sobie jaki taki kurczaczek musi być pyszny, zwłaszcza że bardzo lubię krakersy :)
-
2010/03/18 19:48:07
Świetny pomysł na zwykłego, a jednak innego kurczaka Do wypróbowania
-
2010/03/18 21:05:57
robilam juz kurczaka w platkach, ale w krakersach to jeszcze nie:)
-
2010/03/18 21:14:31
Bardzo zaciekawiłaś mnie Majano tym kurczakiem, o czymś takim nie słyszałam:) Chętnie wypróbuję:)
-
efi
2010/03/18 21:16:17
Wiedziałam, że prędzej czy później zobaczę tego kurczaka u Ciebie. Wcale się nie dziwię, że Synusiowi smakował, u nas też wszyscy zjedli z przyjemnością. Swietny jest też na zimno do kanapki. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/03/18 21:52:38
Anitko dziękuję Kochana :) Kurczak smakował rewelacyjnie, bardzo Ci polecam. Smakował wszystkim, także synkowi , wiec wiesz, to naprawdę duuuży plus :)) Ściskam ciepło:))

Grumko takie miesko naprawdę jest pyszne, na pewno zrobię jeszcze nie raz z tego przepisu, zwłaszcza,ze smakowało synkowi :) Pyszne jest no nie? Pozdrawiam ciepło czwartkowo wieczornie:))

MikiMama bardzo sie cieszę,ze Ci sie spodobał ten obiadek. Polecam, smaczniutki jest :)) Pozdrawiam.

Grazynko a wiesz, muszę zrobić kiedyś w płatkach i upiec w ten sposób . Na pewno smakują również pysznie. Pozdrówki!

Andziu slicznie dziękuje:)) Pozdrawiam Cie:))

Myniolinko zachęcam, to smaczniutki kurczaczek. Swietny obiadek. Pozdrawiam:)

Patrycjo Jolanta już odpowiedziała, to ja jeszcze potwierdzę, że faktycznie kurczaka piecze się w piekarniku, nie nasiąka on więc żadnym tłuszczem. Jest naprawdę smaczny i delikatny. Pozdrawiam Cię i polecam tego kurczaczka.

Jolanto naprawdę polecam. Smakowal nam bardzo i na pewno zrobię jeszcze nie raz. Fantastyczna alternatywa dla zwykłego kotlecika z kurczaka :)) Pozdrawiam Cie cieplo:))

Katarzyna _sardziękuję i polecam ten przepis, bardzo:)) Pozdrawiam!

Dagmarobardzo sie ciesze,ze CI się podoba :)Ten kurczaczek jest przepyszny, więc nie zwlekaj za dlugo;)Pozdrawiam!

Natalko dziękuję slicznie Kochana :)) Chciałabym miec taką wolę jak Ty. Pozdrawiam Cię mocno:))

Cudawianko o jak fajnie! :)) Czy to jakaś telepatia jest ?:)) Pyszny ten kurczaczek , nie ? Pozdrówki Kochana :))
-
2010/03/18 21:55:50
Wiedziałam, że się skusisz ;))))

ciumkam :)*
-
2010/03/18 22:04:01
Patusiak niczym nie smarujemy. Ja położyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i tak zapiekałam. :)) Pozdrówki!

Misbasiu miło mi, dziękuję:))

Ilko to ja dziękuję pięknie :))) A kurczaczka bardzo polecam. Pozdrawiam Cię:))

Pyra o tak, dokładnie tak:))) Pozdrowienia :)

Smoltok wpisałam ,ze to przepis Nigelli :)) Ja znalazłam go u Moniki na Grabinie i dlatego tak zapisałam, a przepis faktycznie jest NIgelli. Pozdrawiam Cię mocno:))

Monisiu dziękuję Ci kochana za tak miłe słowa :) Dziękuję za udany i fantastyczy przepis. Sprawdziłam i teraz będę częściej je piekła,bardzo, bardzo nam smakowały te chrupiace kurczaczki Pozdrawiam Cię mocno:***

Zjedz_mnie miło mi, ze Ci się podoba :) A wiesz,jaki pyszny jest ? Pozdrówki.

Gosiu dziękuję slicznie . A w jakim programie go widziałaś? Pozdrawiam:))

Ewusialalal jak się cieszę,ze przypasował Ci ten przepis. Mam nadzieje,ze obiadek smakował :) Pozdrawiam!

Majeczko dziękuję Kochana :) A kurczaczka przesyłam :)) Buziaczki:**

Moniam hyhy;) A no musiałam wrzucić na bloga . Dzękuję za uznanie. Pozdrawiam:))

Zay miło mi, dziękuję :)) Pozdrowienia!:))

Kabamaigo w jogurcie i płatkach kukurydzianych też musi smakować świetnie. Muszę koniecznie sprobować. Pozdrówki:))

Agatko jak tak kusi, to trzeba zrobić:)) Wiesz o tym kochana :)) Pozdrówki serdeczne:))

BeataOhr koniecznie do wypróbowania - dokładnie tak:)) Pozdrawiam Cie:)

Iwonko chyba najwyższy czas spróbować :))) Pozdrawiam mocno:))

Eweno ja pierwszy raz ujrzalam go u MOniki i nie mogłam go nie upiec. Bardzo mi się spodobał, a efekt koncowy wspaniały, bo wszystkim bardzo smakował. Pozdrówki:))

Efimówisz,ze wiedziałaś,ze i umnie będzie ? hihihi ;) A skad ? ;)))
-
2010/03/18 22:05:46
Sis taaaak? ;)))A skąd ? ;))) Buziaczkuję;***
-
2010/03/18 23:58:37
E no bo ja tez w końcu zrobię :D
-
2010/03/19 03:52:49
Wyglada pysznie, musze koniecznie wyprobowac:-)
-
2010/03/19 06:35:51
Poleczko kochana zrób, są pyszne :) Polecam!:))) :***

Sylwia dziękuję pięknie , a kurczaczek jest naprawdę smaczny:-)
-
2010/03/19 07:49:08
Majanko, z przypraw tylko sól i pieprz? Cholerka, fajnie brzmi ten przepis - prosto i musi być smaczne :)
-
2010/03/19 10:46:11
Sie czyta komentarze, to sie wie ;)))
-
2010/03/19 12:35:34
Ha. Moja kumpela namawiała mnie do tego przepisu wg Nigelli. Ponoć ten kurczaczek wymoczony w maślance czy jogurcie jest bradzo soczysty.
-
2010/03/19 16:14:14
ciekawe połączenie i efekt końcowy :)
-
2010/03/19 22:40:46
tez zawsze topie kurczaka w jogurcie...jest wtedy mega delikatny i nie wysuszony krakersow nie probowalam ale przekonalas mnie Kochana na pewno wyprobuje !
-
2010/03/20 09:29:10
Mniam mniam mniam.
Proste i na pewno! pyszne;)
Muszę kiedyś wypróbować ten przepisik.
Pozdrawiam:*
-
2010/03/20 10:36:36
Zołzuś dokłądnie tak :)) Tylko sól i pieprz, jest pyszny! Będziesz robić? POzdrawiam Cie:)))

Siostra a no tak ;)))) Buzioool:**

Manajko dokładnie :-) Jest soczysty a na zewnątrz fajnie chrupie :)) Spróbuj koniecznie:))

Mydelicious dziekuję i zachecam do zrobienia. Jest pyszny! Polecam:))

Qoopko cieszę sie bardzo, że Ci się spodobał:)) Wypróbuj i koniecznie powiedz, jak Wam smakował:) Pozdrawiam cieplo:)

Olciku dokładnie - proste i pyszne :))) Zachęcam! :))
-
2010/03/20 18:16:07
Zrobiłam Rewelacja! Krakersy były paprykowe iświetnie kruszące się to TUC z Lu. Chłopcy nawet upieczone i zimne podjadali mi z lodówki przed chwilą, choć słuszne porcje dostali na obiad. U mnie był filecik z indyka zamiast kuraka.
-
2010/03/20 21:12:38
Majanko ja tego kurczaczka robiłam tydzień temu sobie na weekend w tortilli z pomidorkami, roszponką i sosem czosnkowym, pycha, pycha, pycha!
będę wracała do niego nie tylko dlatego że tak mi smakuje ale muszę go koniecznie uwiecznić na CzekoKocie ;))
-
2010/03/20 23:03:59
Mikimama jak sie cieszę, że robiłaś i że tak smakowało!:)) Super!:)) Pozdrawiam.

Viridianko no koniecznie, koniecznie! Wiesz, ja sobie tez tak pomyslałam,ze fajnie by smakował w tortilli :)) Pozdrówki:))
-
2010/03/21 11:15:28
Robiłam go jakiś czas temu z krakersami cebulowymi. Pyszny był !!!
-
2010/03/21 12:12:17
Iwaaa o, muszę spróbować z cebulkowymi! Koniecznie:)
-
2010/03/21 14:27:44
Chcę spróbować :)
Tylko powiedz, Majanko, jak pieczesz? W rękawie czy brytfance? Z jakimś tłuszczem?
-
2010/03/21 16:02:21
Zołzuś piekę w piekarniku :) Kładę na blachę papier do pieczenia i na niego wykładam mięsko. Bez żadnego tłuszczu, bez brytfanki, bez rękawa. :))
Pozdrawiam:) Mam nadzieje,ze bedzie Wam smakować:)
-
2010/03/21 23:03:47
O la la, jutro skoro swit wyruszam na polowanie na kurczakowe popiersie! Do supermarketu rzecz jasna. :) Alez mi slinka cieknie na sama mysl! :)
-
2010/03/22 06:45:50
Annielo super, cieszę się bardzo!!! :)) Usciski:))
-
2010/03/22 19:32:55
Dziękuję za podpowiedź, na pewno spróbuję :)
-
2010/03/22 19:33:52
Dziękuję za podpowiedź, na pewno spróbuję :)
-
2010/03/22 23:41:50
Zołzuś super! Cieszę się :)) Zrób, bo kurczaczek taki jest pyszniutki:)
-
2010/03/26 22:12:04
Nie omieszkałam nie spróbować;)
Oto efekty: waniliowachmurka.blox.pl/2010/03/Kurczak-w-krakersach-i-jogurcie-salatka-z-rukolii.html
Pozdrawiam.
-
2010/03/26 22:12:21
Dzięki za przypomnienie o tym przepisie:*!
-
2010/10/03 09:58:20
Majanko, zrobiłam niedawno tego kuraczaczka i bardzo nam smakował :) Dziekuję za pomysł i życze udanej niedzieli :) Buziaki ;*
-
2010/10/03 14:23:22
Wedelko właśnie widziałam go u Ciebie :) Bardzo się cieszę,ze tak posmakował :) Miłego dnia:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!