Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Babka z advocatem w polewie toffi

l  Atinka, Cudawianka i ja postanowiłyśmy spotkać się w kuchni przed Świętami i przygotować wspólnie wielkanocną babkę. Spodobał nam się bardzo przepis MałgosiDz. na babkę z adwokatem i krówkami. Miałyśmy nosa! Ta baba jest rewelacyjna! Wilgotna, miękka, pachnąca, oblana przepysznym sosem toffi. Mmmm...pycha! Ja swoją babkę robiłam jakiś czas temu, rozeszła się w tempie ekspresowym. Na święta zrobię ją ponownie:) Kupię tylko bardziej kruche krówki, bo te, które dałam teraz były troszkę bardziej ciągnące i opadły mi na dno formy (czyli górę babki), co widać na zdjęciu jako słodkie dziurki ;)

Babka jest naszą wspólną propozycją do Wielkanocnej Kuchni Olgi Smile. Dziewczyny, dziękuję Wam za pyszne świąteczne pieczenie :**

babka z adwokatem i krówkami

Składniki:

*150g kruchych krówek
*150g masła
*120g cukru
*4 jaja
*125 ml advocata
*190g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Foremkę na babkę z kominkiem(niezbyt dużą) wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Krówki pokruszyć na kawałki.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Wlać advocata – wymieszać.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – przesiać do osobnej miski. Dodawać stopniowo do masy – ucierając. Wmieszać krówki.
Przelać ciasto do foremki. Piec ok. 40 min. (patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy). Studzić w foremce.

Sos toffi:

*50ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
*40g masła
*50g ciemnego muscovado (ewentualnie inny brązowy cukier, ja użyłam demerary)
*szczypta soli

Do garnuszka włożyć wszystkie składniki. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 5 min. cały czas mieszając. Sos powinien trochę zgęstnieć. Zdjąć z
ognia i jeszcze ciepłym polać ciasto.

Smacznego!

babka z adwokatem i krówkami

babka z adwokatem i krówkami

środa, 31 marca 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2010/03/31 18:35:45
Madziu Twoja babeczka wygląda cudownie! i jak jej ślicznie w tych promieniach słońca:) taka żółciutka - śliczna:) Bardzo mi się podoba na twoich zdjęciach:) A jaka smaczna:) Cudownie było ponownie spotkać się w kuchni:) Buziaczki :***
-
2010/03/31 18:45:45
Anitko dziękuję Ci slicznie kochana! :*** Cieszę sie,ze Ci się podoba, a jaka pyszna była, prawda? :)) Ja ją niedługo robię znowu, bo na święta :) Kochana, a Ty mnie naucz robić takie foty ! Alez masz tło piękniaste przy cudnej babce:))
Dziękuję za cudowne spotkanie w kuchni :***
-
2010/03/31 18:46:49
Majanko, i Ty narzekasz na nie-ladne zdjecia?? ja bym schrupala ten kawalek w oka mgnieniu taki jest apetyczny! podejrzewam, ze to ostatni kawalek, bo babka jest taka pyszna, ze nic dziwnego, ze zostala schrupana tak szybko! dziekuje za wspolne pieczenie i czekam do nastepnego! :-))
-
2010/03/31 18:51:54
Cudawianko dziękuję Ci Kochana :)) Cieszę sie,ze CI się podoba :*** Była taka pyszniasta, już sie nie mogę doczekać kolejnej wersji tej babeczki,a zrobię ją , oj zrobię:)) Dziekuję za pyszne, wiosenne ,wspólne pieczenie i oczywiście czekam na następne :)) Buźka:**
-
2010/03/31 18:52:03
Pyszna babeczka. Ja dzisiaj miałam jajko z moja klasą i zrobiłam babkę dla moich uczniów ale polałam ją tylko lukrem. Jakbym wczoraj widziała ten przepis to dzisiaj napewno zrobiłabym furrorę w szkole:)) Pozdrawiam:)
-
2010/03/31 18:52:28
No proszę;)
Moja byla kawowa z syropem tez kawowym, ach..
-
2010/03/31 18:55:10
Majanko podeślij kawałeczek, nawet jeśli miałby być zeskrobany z foremki:). Baba wygląda rewelacyjnie:). Jak myślicie czy można czymś zastąpić advocat??, np. likierem kukułką?? Byłaby to wspaniała babeczka na powielkanocne dosłodzenie, ale akurat advocatu nie posiadam:(
-
2010/03/31 18:55:40
Majanko, zdaje się że rozwiązałaś mój dylemat pod tytułem - jakie ciasto upiec na Święta;) Ja bardzo lubię babki a ta wygląda super i ten sosik:) A ten cukier to można dostać w markecie? Ja mam w domu trzcinowy Demerara - myślisz że może być?? Tylko formę do baby muszę nabyć bo tak się zbieram i zbieram...;)
-
2010/03/31 19:25:45
Nooo Moja Droga, aż słońce się przysiadło na kawałku (2 :)) Ona musi być dobra! :)
-
2010/03/31 19:26:00
Majanko nie moge oczu oderwac od tej babki! juz widze, ze smakuje nieziemsko:) ja jej jeszcze nigdy nie robilam, czas najwyzszy to zmienic!

pozdrawiam cieplo
-
2010/03/31 19:40:38
robiłam kiedyś ciasto bananowe z krówkami, też mi pouciekały wszystkie na dno ale jakie dobre były, śliczne te wasze babeczki Babeczki ;D
i ładne promyki słoneczka złapałaś na zdjęciach więc nie narzekaj, Wianuszek i Atinka mimo że piękne zdjęcia zrobiły to promyków nie mają Majanko ;))
-
2010/03/31 20:27:02
Majanko no babeczka jak sie patrzy :) - ale aby było mi to ostsni raz że taie smakołyki we trzy robicie i mnie tak kusicie o nie - nastepnym razem robię z Wami i nie ma dyskusji.

I widzisz co narobiłaś - teraz musze kolejną babkę na Wielkanoc zrobić :)

serdecznie pozdrawiam
-
2010/03/31 20:37:51
piękna, pyszniasta babka:)) idealna na wielkanocny stół:))
-
2010/03/31 20:40:55
To ja poproszę o kawałek słodkiej dziurki;-)
Pozdrawiam wieczornie;-)
-
2010/03/31 20:49:30
Dziewczyny gratuluję!
Piękne wypieki, cudne babeczki.

Majanko wyjątkowe zdjęcie. To slonko!
całus
M.
-
2010/03/31 20:53:41
Genialnie żółty kolor ma ta babka. A jeżeli są w niej krówki, to bez wątpienia rewelacyjnie też smakuje.

Smakowite wspólne pieczenie! :)

Pozdrawiam!
-
2010/03/31 20:57:18
Piekłąm ją jeszcze w zeszłym roku i pamiętam, że była pyszna. Narobiłaś mi smaka i znowu mam na nia ochotę :)
-
2010/03/31 21:07:11
oj to ja zdecydowanie górę poproszę :)
-
2010/03/31 21:13:00
Faktycznie babka zapowiada się wspaniale Zupełnie już nie wiem, którą wybrać na święta
-
2010/03/31 21:16:24
Alez musi byc slodka! i w tym caly jej urok!
-
2010/03/31 21:46:15
nazwa brzmi świetnie.lista składników mnie tylko upewnia, że to dobry trop. z te słoneczne zdjęcia - zjedz kawałek, chwyć promień :)
-
2010/03/31 22:54:16
Wiosenko dziękuję pięknie:) Mysle,ze babeczka by się spodobała :))) Pozdrawiam cieplutko:)) Ps. Miło,ze ciacho upiekłaś dla uczniów :)))

Olcikuwidziałam Twoją, piękna i pyszna :))

Jolantodziękuję slicznie :)) Wiesz co, mysle,ze możesz zrobić babkę z likierem. Na pewno będzie trochę inna,ale mysle,ze równiez smaczna!:)) Pozdrawiam:))

Rossecieszę sie,ze CI się spodobała ta babeczka :) Jest wspaniała! :) Co do cukru , to podałam ten z oryginalnego przepisu,ale ja właśnie zastąpiłam demerarą, tak więc spokojnie możesz go dać:) Pozdrawiam!:))

Sis o tak, ona jest wspaniała ! :)) Chcesz kawałek? Ten słoneczny ;))) Buziol:**

Sweet_spoon miło mi, dziękuję :)) Mysle,ze będzie Ci smakowała, jak dla mnie jest ona obłędnie smaczna! :) Pozdrówki!:))

Viridianko dziękuję pięknie :)) Tak się cieszę,ze babeczka i zdjęcia słoneczne Ci się podobają :)) Kłaniam się:)) buziol:**

Ewelosko hyh y :))) To się cieszę,ze się na nią skusisz :) Warto, naprawdę:))) Pozdrawiam Cię ciepło i lecę do Ciebie :))

Ilko dziękuję :) O tak, masz rację, taka ona właśnie jest :))

Grumko to ja posyłam :)) Pozdrówki:))) Ps W zamian za rybkę, co bym łowić nie musiała ;))

Monisiuslicznie dziękuję :)) Tak mi bardzo, bardzo miło :)) Buźka ciepła dla Ciebie :***

Zay miło mi,ze Ci sie podoba:)) Wiesz, w niej adwokat chyba zrobił swoje, wspaniała jest, polecam:)) Uściski:**

Aklat o , to wiesz, jaka jest pyszna :)) Namawiam, upiecz znowu:))Pozdrówki!

Myniolinko hyhy ;)) A proszę bardzo:)))

Beatko dziękuję :)) Ja sie chyba już zdecydowałam,ale jeszcze nie wiem ,ktory sernik zrobić hihi ;)) Pozdrawiam!

Eve o tak, jest słodka i pyyyyszna :)))

Gwiazdko polecam bardzo, bo jest przepyszna. Składniki mówią same za siebie, masz rację:)) Dziękuję za miłe słowa :)))
-
2010/03/31 23:01:40
Majanko, jaki żółty kolor ma ta babka! Pamiętam tą babkę u Małgosi! Sliczna! Jak ja dawno krówek nie jadłam:) Pozdrawiam!
-
2010/03/31 23:07:05
KasiuC dziękuję pięknie :)) Mnie też ten kolorek urzekł, prawda, ze fajny:)) Bardzo mi się u Małgosi spodobał:))) A krówki sa pycha, ale ja też ich nie jadam raczej ;))) Pozdrawiam Cię!:)
-
2010/04/01 02:36:58
Majanko jaka apetyczna babka !
Wspanaiale polaczenie toffi i advocat !
-
2010/04/01 02:51:39
Ale cudowne zdjęcia... babka wygląda bardzo kusząco ;)
-
2010/04/01 06:40:12
Magoldi dziękuję slciznie :))Też myslę ,ze to pyszne połączenie :)) Może sie skusisz? Pozdrawiam!

Gosiu99 milo mi baaardzo, dziękuję ślicznie :))
-
2010/04/01 07:58:32
Wygląda przepysznie :)
-
2010/04/01 08:56:57
Na pewno była pyszna. Ja też powoli biorę się za pieczenie. Moja babka będzie czekopomarańczowa. Z alkoholem zrobię muffinki amaretto. Pozdrawiam serdecznie i życzę Radosnych Świąt!
-
2010/04/01 09:38:58
Buziaczki Majanko:)
-
2010/04/01 12:35:11
Pysznie się prezentuje! Ja, niestety już niezdażę upiec babki, chyba że po świętach :) Radosnych, rodzinnych i bardzo słonecznych świąt ! Pozdrawiam !
-
2010/04/01 15:34:02
Cudna babeczka, zrobię ją na święta. Mam nadzieję, że uda się w keksówce, bo nie mam formy kominkowej. Pozdrawiam:))
-
2010/04/01 18:56:04
śliczna
a wiem ,że pyszna bo już ją piekłam jakis czas temu
-
2010/04/02 00:10:34
Grazynkomiło mi , dziękuję:)) Uściski:**

Mikimama o super bedzie Twoja babeczka :)) Ciesze sie,ze moja Ci się podoba:) Pozdrawiam.

Niguś uściski:***

Szarlotku dziekuję slicznie :))) Polecam Ci tę babeczkę, może zrobisz juz po Świętach :)) Pozdrawiam i zyczę spokojnych,pięknych Świąt!:))

Czysienko dziękuję i bardzo polecam tę babeczkę :)) Mysle,ze w keksówce też może się udać :) Pozdrowienia!:)

Margot dziękuję pięknie :) O, to wiesz ,jaka smaczna :)) Uściski:**
-
2010/04/02 13:10:18
Oblednie wyglada ta babka Majanko! Bardzo lubie 'advocatowe' wypieki :)
-
2010/04/02 20:12:53
A ja się cieszę, że Wam smakowała! :)
Korzystając z okazji - życzę wesołych świąt Majanko! :** Wszystkiego dobrego!
-
2010/04/02 21:21:28
Ależ cudna !!!
Ależ apetyczna !!!

Wesołych Świąt Kochana :DDDDDDDDDDD
-
2010/04/02 23:38:44
Bea dziękuję slicznie :)) Właśnie upiekłam drugą:) Ja też lubię wypieki z dodatkiem advocata :)) Pozdrawiam:))

Małgoś bardzo, bardzo smakowała :))) Dziękuję za cudny przepis :) Zyczę Ci Kochana pięknych Świąt Wielkanocnych! Usciski:**

Iwaaaa dziekuje, dziękuję :)))Wesołego Alleluja!:))
-
Gość: , 91.212.242.20*
2014/04/16 13:46:08
czy podana temp. dotyczy pieczenia góra dół czy termoobieg?
-
2014/04/16 19:39:58
pieczenie góra-dół
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Pierniczki
speculaas
Jedne z najpyszniejszych pierniczków pod słońcem. Dodatkowo są bardzo ładne. Polecam!
Sernik
sernik
Wykwintny sernik z rodzynkami, pyszny, wilgotny, mięciutki. Idealny na Święta!
Piernik
piernik
Piernik staropolski przełożony marcepanem i powidłami. Aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!