Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Keks świąteczny

                              Miałam w szafce mieszankę keksową, a ponieważ na święta keksa nie piekłam to postanowiłam zrobić go teraz. Wybrałam przepis Kuchareczki58, który już od dawna czekał na swoją kolej. Keks jest bardzo, bardzo pyszny, pełny bakalii czyli dokładnie taki jak lubimy.

KEKS świateczny

Składniki:

*300g mąki

*4 jajka

*170g margaryny  (dałam masło)

*150g cukru

*2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

*500g bakalii

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie sie jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.

Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy (u mnie keksówka), tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.

Można polukrować lubi polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

KEKS świateczny

 

środa, 27 stycznia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

  • Ciasto cytrynowe z lukrem

    Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgo

Komentarze
2010/01/27 06:59:04
Zgadzam się - taki powinien być keks :)
-
2010/01/27 07:07:27
No proszę jakie pyszności tutaj widzę! Uwielbiam keksy, pełne bakalii, pyszności! to jest to co chętnie bym dzisiaj zjadła:) Madziu podeślesz koleżance kawałeczek, proszę :))))))
-
2010/01/27 07:13:56
My tu gadu gadu, a u Ciebie na blogu pyszny keks się pojawił;-)
Jak będziesz wysyłała kawałek Anicie, to do paczki włóż drugi dla mnie;-)
Odbiorę sobie od niej po pracy, bo mam w sumie blisko;-)
Pozdrawiam!
-
2010/01/27 07:48:13
Piękny keks :) Baaardzo bakaliowy :)
-
2010/01/27 08:01:08
Taki keks uwielbiam ! Multum bakalii to podstawa . U mnie resztki mieszanki keksowej wyjadają Córcie :)
-
2010/01/27 08:19:24
no , no jaki napakowany , keks śliczny
-
2010/01/27 08:38:39
no to się nazywa keks - waga bakalii znacznie przewyższa wagę mąki, ale mi się podoba! u mnie keksu w tym roku też nie było, ale jakoś ostatnio mnie w stronę suszonych owoców ciągnie, więc może??
pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/01/27 08:40:31
Ooo, tak, dokładnie taki jaki być powinien :) Widzę, że smakowicie przedłużasz sobie święta :)
Buziaczek cieplutki ślę Ci Majanko :***
-
2010/01/27 08:42:42
alez wyszedl Ci fajowy!!! tak duzo bakalii,to tez lubie :) a sama jeszcze nigdy keksu nie pieklam......
Pozdrawiam :)
-
2010/01/27 08:43:37
My keksa też lubimy, zwłaszcza z taką ilością bakalii!
-
2010/01/27 08:44:37
W minione święta po raz pierwszy od wielu lat nie piekłam keksa - zwyczajnie o nim zapomniałam ! Teraz chętnie bym zjadła - szczególnie po przeczytaniu Twojego wpisu, Majanko ! :)
-
2010/01/27 09:04:52
Wygląda pysznie z taka ilością dodatków :) Mam to szczęście, że moja mama piecze doskonałego i zawsze dostaję więcej niż jestem w stanie zjeść :) Dlatego mrożę odpowiednie porcje i jak nachodzi Nas ochota , to mamy po chwili rozmrażania, coś cudownego :)
-
2010/01/27 09:53:06
A kto powiedzial, ze swiateczne wypieki sa tylko na swieta :D super. Wpraszam sie na kiloka kawalkow :D
-
2010/01/27 09:56:16
No jak pelen bakalii, to cos dla mnie! Swoja droga, to keksu juz wieki nie pieklam, czas to zmienic:)
Pozdrawiam.
-
2010/01/27 11:20:51
Jak nie ma żurawinki, to poproszę specjalnie ją dla mnie do ciasta wpakować i podać do kawki ;)
-
2010/01/27 13:00:59
ależ piękny i bakalie nie opadły :) porwałabym tak kawałeczek do herbatki :)
-
2010/01/27 13:05:47
Taki pyszny keks moglabym jesc codziennie, nie tylko w swieta :) Kolejny pyszny wypiek w Twoim wykonaniu Majanko :))
-
2010/01/27 13:30:19
Mniam! Taki keks to istny raj. Ale ja chyba pozostanę wierna przepisowi na keks polski Pierrea Herme. Chociaż... właściwie czemu nie. Wciąż mam w szafce nadmiar poświątecznych bakalii. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/01/27 14:00:04
Już widzę Mariusza wydłubującego wszystkie rodzynki. :)
-
2010/01/27 15:10:06
Majanko, ja też nie piekłam w tym roku keksa (na rzecz stollena ;)) i coś czuję, że niebawem go upiekę, bo odczuwam niedosyt :) Keks jest zawsze pyszny i na miejscu bez względu na porę roku :)
-
2010/01/27 15:29:42
piękny ten Twój keks Majanko!:) też go planuję zrobić:)) pozdrawiam
-
2010/01/27 17:28:23
Maltuś dziękuje slicznie :))) Pozdrawiam Cię mocno!:)

Atinko ciesze sie,ze Ci się spodobał moj keks :)) jest pełny bakalii, orzechów, wiedziałam, że Ci się spodoba i będziesz chciała kawałek, oczywiście już poszedł expressem!:))Ściskam ciepło:)))

Grumko gadu gadu, pitu pitu, a tu keksik, na deserek po rybce, która nie śmierdzi hi hi hi ;)) Oczywista rzecz, że posłałam dla Anitki i dla Was :))) Nie zapomnij odebrać ;)) Pozdrawiam!

AniuNaMiotle dziękuję pięknie, jest bardzo pyszny, a raczej był... ;)) Polecam!

Grazynko dokładnie tak, keks pełen bakalii to jest to co lubimy :) Pozdrawiam Cię :)

Margot dziękuje ślicznie :)) Cieszę sie,ze Ci się podoba :) Pozdrawiam!

Gwiazdko ja też lubię kiedy jest tak dużo bakalii. Polecam ten keksi, pyszny jest. Może się zdecydujesz zrobić? :))

Tili cieszę sie,ze Ci się podoba :)) a no takie małe przedłużenie świąt nastąpiło. Lubimy keksy,więc sądzę,ze i po świętach można sobie na niego pozwolić;)) Pozdrawiam serdecznie ! :)))

Gosiu dziękuje ślicznie :)) A może się skusisz i też upieczesz ? :)) Pozdrawiam:))

MojaMałaKuchnia to kiedy pieczesz? :))) Pozdrówki!:))

Abbro no właśnie u mnie tez keksa nie było w świeta :)) Polecam Ci ten przepis, smaczny keksik wychodzi , pełny bakalii :)) Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/01/27 17:33:51
Szarlotku bardzo się cieszę,ze Ci się spodobał:)) Takie zamrażanie to jednak dobra sprawa nie ? :)) Pozdrówki!:))

Eve dokładnie tak :)) Każdy inny dzien dobry by zrobić keksik :)) Oczywiście, zapraszam :)) Pozdrówki!:))

Konstio tak, jest pełen bakalii, polecam ! Mysle,ze Ci posmakuje :) Pozdrawiam ciepło:)

Siostra no w mieszance nie było,ale mogę wpakować do srodka i podać do kawusi :)) Ściskam ciepło :***

Mietowko dziękuję mocno :) Cieszę sie,ze Ci się podoba :)) Pozdrawiam!:)

Majazteca dziękuję :))) Miło mi bardzo i buzia mi sie cieszy ,a jeszcze bardziej kiedy widzę Twoje brownies :)) Ściskam:**

Zay jak masz bakalie to rób keks :)) Ten jest pyszny, naprawdę. Nie znam keksa Pierra Herme, ale ten , który ja upiekłam mogę polecic z czystym sercem:))) Pozdrawiam.

Pluskotko hy hy ;)) A co on taki nierodzynkowy? Buziol:**

Komarko dokładnie, każdego dnia można jeść keks, jest pyszny :)) Ja nie robiłam, bo za duzo i tak ciast miałam hi hi ;)), więc po świętach akurat pasuje :)) Pozdrawiam ciepło:))

Ilko dziękuje i polecam, bo jest naprawdę smakowity :))
-
2010/01/27 19:41:22
Lubie keksik, ale nigdy sama nie piekłam :P
Twój pyszniasto wygląda!!!
-
2010/01/27 20:36:14
Smaczności Majanko! DLa mnie też najwspanialszy taki z mega dużą ilością bakalii. :)
A ja mam cały czas Majanko problem z wchodzeniem na Twój blog. :( (zresztą na inne bloxowe też :( ). Często wyrzuca mnie, albo w ogóle strony mi się nie otwierają. Nie wiem co się dzieje, ale oszaleć można. :( Dzisiaj dopiero za czwartą próbą udało mi się tutaj dostać...
-
efi
2010/01/27 21:08:34
Uwielbiam keksy, zwłaszcza pełne bakalii, a nie tylko udające keks. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/01/27 21:53:51
A wiesz, że ten przepis równiez u mnie 'wisi' w pewnej zakładce? Ale ja dzielnie dietuję, wiec na razie powzdycham do Twojego :-)
I wogóle uważam, że to jakiś przesąd, ze jak keks to na święta... mniam :*
-
2010/01/27 22:03:16
Andziu dziękuję :)) A może się skusisz i zrobisz? To naprawdę proste i pyszne ciacho:) Pozdrawiam!:))

Małgoś dziekuję Kochana :))) Ten jest wlaśnie taki bakaliowy, lubimy takie :)) Kochana, nie mam pojęcia co się dzieje z bloxem. Ja wchodze raczej bez problemów ostatnio. No,ale blox rzeczywiście czasami szaleje. Może własnie trafiłaś na jego szaleństwo. Ściskam Cię ciepło , bo tak zimno u nas, brr...

Efi dziękuję ślicznie :)) Ten był taki pełny bakalii , taki prawdziwie keksowy, polecam :) Pozdrawiam!

Mafilko cieszę sie,ze Ci się podoba :)) A z tą dietką to nie przesadzaj ,kobieto, nie można sobie wszystkiego odmawiać ;))) Pozdrawiam mocno!:)
-
2010/01/27 22:04:54
bylby idealny na swieta, ale po swietach je sie go pewnie rownie smacznie;)
-
2010/01/27 23:00:40
Iwonko też tak sobie właśnie myślę :)) Usciski:**
-
2010/01/28 09:52:14
Tyle bakalii w jednym kawałeczku :)) napewno był pyszny :)) wiesz Majanko podziwiam Cię za Twoją organizację, ciągle coś pysznego pieczesz :) pozdrawiam gorąco w bardzo, bardzo zimny dzionek :-)
-
2010/01/28 12:28:13
Śliczny ten keks, Majanko, taki bogaty w bakalie, ach, mniam!
-
2010/01/28 15:46:32
u mnie ozdoby świateczne stoją cały rok (i te wielkanocne i te BN) więc czemu u ciebie nie ma być keksu w styczniu? :)
-
2010/01/28 17:11:27
Taki keks to ja rozumiem, pełny bakalii, po prostu miód w gębie :)
-
2010/01/28 18:08:27
Agulko dziękuję slicznie :) Miło mi, że tak mówisz i , ze keks Ci się podoba :) Ja również serdecznie pozdrawiam!:)

Alexandro cieszę sie,ze CI się podoba :)) Lubię takie mega bakaliowe, więc ten bardzo mi smakował . Pozdrawiam!::))

Agatka no tak, w sumie racja ! ;)))) Buziol:**

Misiadk dziękuję serdecznie :))
-
2010/02/04 21:34:48
Mniam.
Keksem mi zapachniało:)
Oj robiłam, robiłam:)
-
2010/02/04 22:54:46
Olcik no,tak miało własnie zapachnieć :)) Pyszny, no nie? :))
-
2010/02/09 11:11:12
Oj pyszny:)
-
2010/02/09 18:54:19
:)))
-
Gość: Gosita213, *.net-80-236-19.asnieres.rev.numericable.fr
2016/01/30 18:12:55
A czy dodać rum, który nie wchłonął się w bakalie? Zostało mi go ze 3 Łyżki
-
2016/01/30 20:10:30
Gosita ja bym nie dodawała, bo ciasto może wyjść za mokre i będzie zakalec. Rum wypić ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Piernik
piernik
Pyszny staropolski piernik z powidłami i marcepanem
Pierniczki
pierniczki
Speculaas,holenderskie pyszne pierniczki
Sernik
sernik
Odświętny sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami