Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb owsiany

 g  Udało mi się dołączyć do Piekarni po Godzinach i upiec chlebek z przepisu wybranego przez Tatter. Spodobał mi się przepis, bo nie był zbyt trudny, a dodatkowo ciasto mogło sobie rosnąć w lodówce, co jest moją ulubioną metodą ;) Chciałam zrobić bułeczki, ale ponieważ w sobotę jechaliśmy na zakupy to włożyłam ciasto do koszyczka chlebowego i tak zostawiłam. Potem namoczyłam go wodą i upiekłam. Płatkami już nie posypywałam. Chlebek wyszedł przepyszny! Bardzo nam smakował, a ja najlepiej lubię jeszcze ciepły, więc musiałam sobie od razu kawałeczek odkroić :)

chleb owsiany

Składniki:

*375g białej pszennej mąki chlebowej (wysokoglutenowej np. Manitoba) - ja dałam zwykłą mąkę pszenną typ 500 

*125g mąki pszennej razowej (100%)

*83g płatków owsianych

*313g wody (o temperaturze 24ºC)

*50g mleka

*33g płynnego miodu

*33g oleju roślinnego

*11g soli

*1 ½ łyżeczki drożdży instant

 

Wykonanie:

Na początek płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na 20 minut. Gdy zmiękną, dają się łatwo rozgnieść pomiędzy palcami. Do płatków dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść średnio luźne ciasto, delikatnie lepkie od miodu. Miskę z ciastem zakryć folią, zostawić na 45 minut na kuchennym stole, po czym włożyć ją na noc do lodówki (4ºC). Pobyt w chłodzie pozwala ciastu wzbogacić smak jak również przedłużyć późniejsze przechowywanie pieczywa. Zimne ciasto kilkakrotnie odgazowywać w trakcie wyrastania (pierwsze kilka godzin).

Następnego dnia, po ogrzaniu (1-2 godziny w temperaturze pokojowej) podzielić ciasto na 12 równych części, lekko ukształtować, ułożyć zlepieniami w górę, zakryć i zostawić na 20 minut. Uformować sprężyste bułeczki, wierzchy maczać w wodzie, a następnie w rozsypanych na tacy płatkach owsianych. Ułożyć na blasze i pozostawić na 1 - 1½ godziny w 24ºC. (Ja uformowałam chlebek, który posmarowałam z wierzchu wodą przed pieczeniem.)

Piec w temperaturze 240ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220ºC i dopiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Można również z ciasta upiec dwa średnie bochenki (w foremkach lub free-style) - procedura jak wyżej, jedynie wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego:-)

chleb owsiany

chleb owsiany

niedziela, 31 stycznia 2010, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

    Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chl

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

Komentarze
2010/01/31 10:49:57
Piękny chlebek. Ja naz zbliżające się ferie też mam pewnien plan związany z chlebem, ale obawiam się, ze bedę potrzebowała pomocy osób doświadczonych w tej dziedzinie:) Pozdrawiam:)
-
2010/01/31 10:50:34
Czy dzisiaj można jeszcze przybiec na śniadanko? :D Piękny chlebuś Majanko!
-
2010/01/31 10:59:26
Majanko, wspanialy bochenek! po prostu slinka cieknie:) ja dzis po nocy pieklam Ukrainski, juz sobie kromeczke z maslem zjadlam, pychota:)
pozdrawiam cieplo
-
2010/01/31 11:05:54
Jej. Ja nie wiem czy na kawałeczku bym skończya.... :)
Piękny chlebek upiekłaś.
Jak wyrósł. Bardzo porządny chlebuś.

pozdrawiam cieplutko
słonko u nas zagląda!
całuję
M.

-
2010/01/31 11:35:33
Udany Majano. Dobry na pewno, to wiem. Lubię oglądać te chlebowe wyczyny. Chyba nigdy mi się nie znudzi.
-
2010/01/31 11:43:03
Jaki bochenek smaczny! Pisze sie na kilka kanapek :)
-
2010/01/31 11:59:14
Piękny bochen Majanko!:)
-
2010/01/31 12:01:11
Bardzo smakowity chlebek! Pasował by mi do dzisiejszej salsy :)
-
2010/01/31 12:16:11
U Atiny bułki kuszą, u Ciebie chleb ;) ale ja już to kiedyś piekłam... i co? powtarzac mam? Smakowitości :*
-
2010/01/31 12:17:56
Wiosenko dziękuję pięknie :) Miło mi,ze Ci się podoba :)) Mówisz,ze w ferie bedziesz piekła chlebuś ? Super!:)) Pozdrawiam.

Małgos no pewnie ,ze tak hi hi hi ;)) Ściskam:***

Sweet_Spoon dziękuję ślicznie :)) Świeży chlebek z masełkiem to jest to co lubię!:)) Pozdrawiam cieplutko :)

Moniko dziękuję pięknie :)) Cieszę się, ze Ci się podoba , bardzo mi miło. A wiesz, u mnie też słoneczko pięknie swieci :) Pozdrawiam serdecznie!

Gospodarna cieszę sie,ze Ci się podoba :) Naprawdę smaczny chlebek :) Ja też lubię oglądać chlebowe wyczyny, kazdy chlebek jest inny i to jest takie fajne :) Pozdrawiam.

Eve dziękuję mocno. Bardzo się cieszę,ze Ci się podoba :) Proszę, posyłam kromeczki :) Pozdrawiam Cię:0

Alinko śliczne dzięki Kochana :***

Grażynko dziękuję mocno, ciesze sie bardzo ,ze Ci się podoba :) Salsa powiadasz? Idę oglądać :) Pozdrawiam!

Mafilko dziekuję :)) Mówisz,ze piekłaś? No to nie powtarzać ;)) Chociaż, jak smakowało bardzo, to w sumie dlaczego nie? ;))) Pozdrawiam :**
-
2010/01/31 12:51:30
Wyglada pyszniutko :) I jaki wyrosniety. Gratuluje :))
-
2010/01/31 13:02:02
I ja bym zjadła tak z kromeczkę lub ze dwie...bardzo ładny Ci wyszedł Majano:)
-
2010/01/31 13:32:04
Majanko, piękny chlebuś! Ja też zawsze musze sobie odkroić piętkę z ciepłego chleba. Nie moge się powstrzymać! Piękną pogode mamy dzisiaj, prawda? Pozdrawiam Cię bardzo słonecznie:)
-
2010/01/31 13:38:29
Przepiękny Majanko. Ja właśnie robię bułeczki - już ostatnia faza. Za pół godziny do piekarnika :)
-
2010/01/31 15:02:34
Majanko , jaki kształtny Tobie ten chleb wyszedł i jakie ma śliczne wnętrze
-
2010/01/31 15:27:28
Niesamowicie piękny wyszedł.
Muszę sobie sprawić w końcu ten koszyk, tylko kurczę, jak zbiorę te wszystkie "muszęsobiesprawicie" to przynajmniej dwóch zer na koncie brakuje ;).
Pozdrowionka niedzielne!
-
2010/01/31 16:14:12
co za cudenko! Majanko, uwielbiam Twoj nowy rumieniacy piekarnik!! ;-)
-
2010/01/31 19:04:28
Wspaniały Ci wyszedł, a rumiany, że hoho: D
-
2010/01/31 19:33:33
Madziu jaki sliczny! Piękny, okrąglutki i jaki rumiany:) od razu widać, że nowy piekarnik świetnie się spisuje:) Buziaczki :**
-
2010/01/31 20:04:13
Widziałam u Atiny bułeczki z chrupiąca skórką i bardzo pomysł mi się spodobał:) ale jak patrzę na chlebek to ...istny dylemat, bo wygląda przepięknie :D
-
2010/01/31 20:26:39
O jaki piękny :) Zawsze podziwiałam wszystkich , którzy potrafią piec takie cuda. Ja bym się nie odważyła.
-
2010/01/31 21:17:39
zachwycający !Też go zrobię, bo wszyscy chwalą
-
2010/01/31 21:41:34
piekny. Widze, ze korzystasz z koszyka do wyrastania. Pieczesz pozniej na kamieniu czy rozgrzanej blaszce? Mi czasami chleb sie rochodzi na boki, bo pewnie mam za niska temperature blaszki. Mysle o kupnie kamienia.
-
2010/01/31 22:36:36
Och Majanko! Śliczny!
Jak mi wyślesz zdjęcia na @ to powiększę naszą chlebową galerię na blogu :)
-
2010/01/31 23:17:53
Majazteca slicznie dziękuję :))) Bardzo mi miło :)) Pozdrawiam cieplutko:)

Eweno dziękuję serdecznie :)) Kromeczki posyłam, chlebek jest bardzo smaczniutki:) Pozdrawiam!

Kasiu no dokładnie, też tak mam :) Piętka ,taka gorąca musi być moja :) O tak,pogoda dziś była śliczna :)) Pozdrawiam!

Kabamaigo dziękuję pięknie :) Podziwiałam własnie Twoje bułeczki, są super! Pozdrawiam!

Margot dziękuję ślicznie, tak mi miło,ze Ci się podoba :))) Pozdrawiam cieplo:)

Natalko dziękuję :))) no powiem Ci,ze ten koszyczek to rzeczywiście świetna sprawa, ja jestem bardzo zadowolona :) Polecam!:)) Pozdrówki:**

Cudawianko dziękuję Ci Kochana :*** Tak sie cieszę,ze Ci się podoba :))) Z piekarnika też się baaaardzo cieszę:)) Pozdrawiam:**

Andziu dziękuję pięknie :))) Miło mi,ze Ci się podoba :) Pozdrówki!

Atinkodziękuję ślicznie :))) Takbardzo się cieszyłam, kiedy zobaczyłam taki rumiany chlebek :) Zupełnie inaczej wyjmuje sie z piekarnika taki rumiany niz bladzioszka :))) Pozdrawiam cieplutko:***

Szarlotku kochana, no to upiecz i bułeczki i chlebek hi hi ;))) A serio, warto upiec, bo naprawdę jest smaczny :) Pozdrawiam!

Dziwnograjku kochana, dlaczego się nie odważysz? Ten chlebek nie jest taki trudny,a efekt smakowy znakomity. Zachęcam Cię :) Pozdrówki!

Beataohar zrób, zrób, nie będziesz żałować :) Pyszny jest :) Dziękuję za miłe słowa :)))

Iwonko dziękuję ślicznie :) Korzystam z koszyczka,bardzo mi on pomaga. Piekę potem na blaszce, nie mam kamienia niestety. Pozdrówki serdeczne!:)))

Zawszepolko dziękuję pięknie :)) Cieszę sie,ze Ci sie spodobał:)) Posłałam juz fotki mailem :))) Pozdrówki!:)
-
2010/01/31 23:40:23
Piękny :) Ja poprzestaję na podziwianiu...
-
2010/02/01 03:48:57
Bochenek jak malowany! Tylko podziwiac :)
-
2010/02/01 06:37:00
AniuTruskawkowa nie bedziesz piekła?Oj, szkoda, bo pyszny jest :) Ciesze sie,ze Ci się podoba :)Pozdrawiam!

Magoldi dziękuję ślicznie:)) Pozdrawiam:)
-
2010/02/01 09:28:49
wygląda naprawdę ładnie. sama od dłuższego czasu próbuję zabrać się za pieczywo, tylko jakoś do sklepu pogrzebać w mąkach wybrać się nie mogę...
-
2010/02/01 14:23:03
Piękny chlebek, wspaniały kolor ma :)
-
efi
2010/02/01 14:46:19
Moje bułeczki/chlebek jeszcze w sferze planów :) Ale od razu zapytam jakie płatki owsiane dodałaś, ekspresowe czy górskie. Byłam w sklepie i nie wiedziałam, które kupić.... Piękny chlebek, Majanko. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/02/01 18:12:51
Piękny chlebek, okrąglutki i wyrośnięty...cudny! Ja jeszcze nie piekłam bułeczek owsianych, może jutro...pozdrawiam cieplutko.
-
2010/02/01 18:42:25
Myosthis dziękuję pięknie i polecam ten chlebek, nam bardzo smakował :)) Pozdrawiam!:)

Cezonio dziekuję pięknie za miłe słowa :) Pozdrawiam!

Efi cieszę sie,ze Ci się podoba ten chlebuś :)) Serdecznie polecam :) Użyłam płatków błyskawicznych.:)

Kass dziękuje ślicznie :)) Miło mi,ze Ci się podoba :))) Polecam, pyszny jest ten chlebek :)) pozdrawiam.
-
2010/02/03 16:22:19
Majanko i ja wkońcu go tez upiekłam - jest pyszniutki. a Twój się prezentuje wyśmienicie :)

serdecznie pozdrawiam
-
2010/02/03 20:22:11
Ewelosa dziękuję slicznie :)) Twój na pewno również jest śliczny ,ide zobaczyć :) Pozdrawiam!:)
-
2010/02/09 11:10:17
Pięknie się prezentuje;)
-
2010/02/09 18:54:39
Olcik dziękuję :)))))
-
2010/02/10 11:56:42
Widzę go z masełkiem i łosiem na wierzchu, mniami!
-
2010/02/10 12:07:14
Sis a no ,na pewno by smakował super :))
-
Gość: , *.customer.cdi.no
2017/12/03 12:31:02
Czy ktos ma przepis na chleb owsiany a nie przenny,razowy itp. z dodatkiem platkow owsianych lubodrobiny otreb.
Pozdrawiam Lisa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!