Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec tradycyjny

lj Na świątecznym stole prócz sernika nie może także  zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny. Ciasto na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję. Masy makowej nie robiłam sama, skorzystałam z gotowej masy i muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę przepysznie. Gotową masę troszkę wzbogaciłam dodając ubite białka, miód, orzechy, rodzynki. Z tego przepisu zrobiłam dwa duże makowce, ale z powodzeniem mogłam zrobić trzy.

Przepyszny tradycyjny makowiec dodaję do Kuchni Świątecznej i Noworocznej, którą organizuje Olga Smile oraz do Festiwalu (s)maku! Nette.

makowiec

Składniki:

Ciasto:

*23 g świeżych drożdży
*6 żółtek
*80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
*ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
*380 g mąki pszennej tortowej
*190 ml ciepłego mleka
*110 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa makowa:*
*250 g maku
*25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
*25 g rodzynek, najlepiej sułtanek
*25 g smażonej skórki pomarańczowej lub
kandyzowanej
*1/4 kostki miękkiego masła, 50 g
*1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)
*5 jajek, oddzielnie żółtka od białek
*1 szklanka cukru pudru
*gotowa polewa lukrowa

Wykonanie:

Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

*Ja skorzystałam z gotowej masy makowej, do której wrzuciłam tylko ubite białka pozostałe z ciasta (czyli 6 białek), 3 łyżki miodu, dodałam rodzynek i orzechów oraz 2 łyżki amaretto.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.

Smacznego:)

makowiec

makowiec

środa, 30 grudnia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/12/30 07:53:52
Pięknie Ci wyszedł! Widać solidną porcję masy makowej, i tak ma być. A z opisu widać, że przepyszny :)
-
2009/12/30 08:09:43
Mało ozdób?! To ja cię serrrdecznie zapraszam na rozbieranie chołobli, zobaczymy, jak Ci szybko pójdzie.
A makowiec pierwsza klasa - przepiękny
Potrzebuję sernika na Sylwestra, taki z tych bardziej wilgotnych i puszystych - który polecasz? Najlepiej na spodzie z Petitków, bo mam ich zapas.
-
2009/12/30 08:21:08
Dokładnie taki jak lubię - dużo maku, mało ciasta...:) pycha
-
2009/12/30 08:35:28
makowiec wygląda super, z chęcią bym się poczęstowała gdyby jakieś okruchy jeszcze zostały:P

ja się niestety kilka razy już przejechałam na gotowej masie, chociaż podobno można znaleźć smaczną... ale nie wiem jakiej firmy :]
-
2009/12/30 08:57:04
Jaki fantastycznie makowy! Aż zazdroszczę tych pyszności!
-
2009/12/30 09:02:41
Dziękuję za miłe zaproszenie;-) Makowiec pierwsza klasa! Poczęstuję się kawałeczkiem;-) Pozdrawiam na 39 goodzin przed końcem roku;-)
-
2009/12/30 09:20:21
Takiego makowca ostatni raz robiłam kilka lat temu, też wychodziły mi dwie rolady i również używałam gotowej masy makowej.
Twój się pięknie prezentuje i tak dostojnie :)
-
2009/12/30 09:34:59
taki lubię najbardziej jak twój Majanko , mało ciasta dużo maku , pewnie ,że się gorzej kroi taki ,ale jak smakuje , mlask , mlask
-
2009/12/30 09:35:17
Wspaniale wygląda. Ja w tym roku nie robiłam makowca, siostra przywiozła. Nie było to drożdżowe ciasto ani kruche, sama nie wiem jakie, ale bardzo dobre. Może na Podlasiu takie robią, niestety przepisu mi nie da bo sama dostała makowca w prezencie:) A za mna tak strasznie od wczoraj "chodzi" drożdżowe, że chyba dzisiaj coś upiekę:)
-
2009/12/30 11:14:30
Ja tam niemakowcowa, ale Miśkowi by się podobał ;))

Siostra, wiesz, że Princess ma dzisiaj urodziny? :)
-
2009/12/30 11:35:10
u mnie tez byl makowiec zawijany:) Ja juz drugi rok z rzedu robie z przepisu Dorotki:)
-
2009/12/30 12:04:24
Maczek, jak on ślicznie wygląda, tak zachęcająco ;]
-
efi
2009/12/30 13:15:40
Też sfotografowałam nasz makowiec i tak się zastanawiałam, czy to aby nie za późno, ale Twój wpis mnie przekonał, że pora jest w sam raz. Ja też taki robię, że jest dużo maku, najlepszy jest :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/12/30 13:37:40
jeju takiego makowca to bym zjadła.. wygląda pysznie..
-
2009/12/30 14:06:07
Mama zamówiła u mnie zawijany makowiec na przyszłe święta. Czyżbym miała już kandydata z tak dużym wyprzedzeniem...? ;))

Pozdrawiam cieplutko!
-
2009/12/30 14:20:04
cudo
-
2009/12/30 14:22:10
Lubię taki nafeszerowane porządnie makiem!!
-
2009/12/30 14:44:56
Imponujący makowiec, Majano! Podejmujesz coraz trudniejsze wyzwania, upiec makowiec taki piękny wcale nie jest łatwo...
-
2009/12/30 14:46:39
OOOOO! Udało mi się wreszcie do Ciebie napisać, przypomniałam sobie nowy login!

Pozdrawiam

An-na
-
2009/12/30 15:01:59
Wygląda cudnie z tą dekoracją z orzechami i owocami.
-
2009/12/30 16:52:42
A wiesz, że mój ma identyczny "strój" ;) Jeszcze tylko sa na nim białe gwiazdki z lukru ;) ślizny makowiec Majanko :) Ja w tym roku po raz pierwszy piekłam makowce i byłam z nich zadowolona, chociaż wkurzyła mnie odstająca górna skórka po upieczeniu ;)
-
2009/12/30 19:01:36
Grazynko dziękuję slicznie za miłe słowa :) Makowiec był przepyszny, lubię jak jest dużo maku :) Pozdrawiam:)

Batumi dziękuję , cieszę sie,ze Ci sie podoba :) Ja choinkę moge rozbierać, nie ma problemu :)) Co do sernika do polecam te trzy ze wskazaniem na pierwszy:
majanaboxing.blox.pl/2009/06/Truflowy-sernik-z-mascarpone.html
majanaboxing.blox.pl/2009/05/Sernik-z-dulce-de-leche.html
majanaboxing.blox.pl/2008/08/Sernik-z-Nowego-Jorku.html

Myniolinko cieszę sie,ze Ci się podoba :)) Pozdrawiam ciepło:)

Viridianko ja bardzo lubię takie makowce, wilgotne, pełne masy, ciesze sie,ze Ci sie podoba. Ja zawsze kupuję tę mase i nigdy się na niej nie zawiodłam: www.helio.pl/?pl,oferta,masa_makowa_w_puszce Pozdrówki :))

MojaMałaKuchnia cieszę sie,ze Ci się podoba :)) Dziękuję pieknie :) Pozdrawiam!

Grumko dziękuję slicznie :) Bardzo mi miło,ze makowiec Ci się podoba :)) Pozdrawiam wieczornie :))

Edysiu dziękuję slicznie :) Cieszę sie,ze Ci się podoba. Prawda, ze pyszne są takie makowce? Mówisz,ze dostojnie wygląda.. bardzo podoba mi się to określenie. Dziękuję slicznie :))

Margot dokładnie tak :) Tez własnie takie lubimy. Mój Ukochany uwielbia makowce,które mają mnóstwo maku :) Pozdrawiam ciepło!:)

Wiosenko dziękuję slicznie :) Miło mi,ze Ci się podoba :)) A co drożdżowego będziesz piekła? Pozdrówki!:))
-
2009/12/30 19:06:56
Majanko, rasowy makowiec! :) Ja makowców nie piekę, ale mam w pamięci takie, które moja Babcia robiła... - Twój wygląda tak samo wspaniale. :)
-
2009/12/30 19:07:26
Siostra a no to mogę zapakować i zaniesiesz Miśkowi :)) A juz wiem :)) Dziękuję Słońce :***

Iwonko ja robiłam dwa lata z rzędu właśnie z przepisu Dorotuś, a teraz postanowiłam zrobić ten, obydwa są przepyszne i fantastyczne przepisy. Pozdrawiam:))

Zjedz_mnie cieszę sie,ze Ci sie podoba :) Dziękuję i pozdrawiam mocno:))

Efi a czemu pora nieodpowiednia ? Zawsze jest odpowiednia przecież . Pokaz swój makowczyk Efi :)) Pozdrawiam ciepło:))

Kropus ciesze sie,ze Ci się podoba :)) Proszę, nakładam porcyjkę:))

Zay on jest pyszny, polecam naprawdę! :) Pozdrówki ciepłe!:))

Niguś dziękuję kochana :***

Gosiaa99 o tak, dokładnie,też takie lubimy!:))

An-no jak miło,ze jesteś :)) Ciesze sie,ze CI się podoba :) Wiesz, lubię wyzwania i chyba dlatego czasami lubię tak poszaleć w kuchni :) Pozdraawiam Cie!

Ninko cieszę sie,ze CI sie podoba :)) Dziękuję pięknie i pozdrawiam!:)

Cezonio o widzisz, nasze makowce podobne. Co do skórki odstającej, jak widzisz u mnie też troszkę odstaje, nie ma się co przejmować. Najważniejsze,ze makowce są pyyyszne !:)) Pozdrawiam:)
-
2009/12/30 19:08:08
Małgoś jejku jak mi miło, dziękuję :) To wspaniały komplement, jesteś kochana, dziękuję slicznie :***
-
2009/12/30 19:57:33
ja to mam kurcza paka szczęście... heh...
w sklepie na półce były dwa rodzaje masy, jedna co mi pokazałaś a druga z Bakallandu, ani jednej ani drugiej jeszcze nie próbowałam ale stwierdziłam: 'firmę B. znam, bakalie są smaczne więc ją kupię' ale nie była za dobra... next tam kupię H.
dzięki za namiary i opinię Majanko ;)
-
2009/12/30 20:00:26
Jak nie bardzo lubię makowce to ten wygląda bardzo smakowicie ;)
Wszystkiego najlepszego w nowym roku Majanko!
-
2009/12/30 20:23:03
u mnie funkcjonuje jako zawijak:) też lubię tak jak u Ciebie jest, dużo maku, mało ciasta:) ojj Majanko, ale smaczku mi narobiłaś:) a miałam sero-makowca na święta:)
pozdrawiam cieplutko:)
-
2009/12/30 20:24:27
wyglada super...kocham makowce ;p
-
2009/12/30 21:54:20
Ale kusisz! A u mnie właśnie zjedliśmy ostatnie okruszki :( Zostało nasycić oczy tym, co prezentujesz:)*
-
2009/12/30 22:02:08
kawałek poproszę ale bez lukru ;) no dobra moze być z lukrem, zeskrobię sobie ;)
-
2009/12/30 22:08:05
Majanko - pięknie wygląda Twój makowiec, kusi ... :-)
-
2009/12/31 00:03:24
Oj dziś makowcowo się nam zrobiło :)
ŚLiczny, ja wiem ,że był pyszny!:D
-
2009/12/31 00:27:05
Piękny Ci Majanko wyszedł!
Kochana gratuluję.
U mnie jakoś ten sam pęka, ale to nic - bo w rzeczy samej jest przepyszny.
Oj zjadłabym jeszcze kawałeczek.
Buziaki
M.
-
2009/12/31 06:06:00
Madziu wygląda przepysznie! Musiał być bardzo smaczny:)
-
2009/12/31 06:57:42
Viridianko :)) Ja nigdy nie zawiodłam się na tej masie. Bakallandu szczerze mówiąc nie próbowałam, nie wiem jak smakuje. Mam nadzieje,ze masa , którą CI poleciłam będzie CI smakowała. Pozdrawiam ciepło:)

Dziwnograjku dziękuję za miłe słowa i zyczonka i ja Tobie tez zyczę szczęśliwego Nowego Roku!:))

Ilko ciesze sie,ze Ci się podoba :) Seromak to również przepyszne ciacho, bardzo nam smakuje, robiłam w zeszłym roku :) Pozdrówki!:)

Qoopko dziekuję slicznie :) My też je kochamy :) Pozdrawiam ciepło:))

Szarlotku ciesze sie, ze Ci się podoba :) My jeszcze dojadamy ciasta, juz niewiele zostało , pozdrówki:))

Aga hi hi ;) No to leci z lukrem, a może Ci z nim zasmakuje ? :) Pozdrówki:))

Ewo dziękuję slicznie :) Bardzo sie ciesze,ze CI się podoba :) Pozdrawiam ciepło:)

Olciaky dziekuję :))) Makowce są super, uwielbiamy je, szczególnie pełne masy i takie wilgotne :) Ten taki był :)Pozdrówki:))

Moniko dziękuję ślicznie :)) Och, moj też pękł, ale pokazałam ten ładniejszy ;)Pozdrówki ciepłe ślę :)

Anitko dziękuję Kochana :)) O, tak był bardzo pyszny, taki mokry, super :)) Buziaczki Kochana, baw się dobrze :***
-
2009/12/31 10:13:10
Słodkiego Nowego roku Majanko :)*
-
2009/12/31 10:50:58
Wszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2010 roku, życzy największy z Nygusów na tym globie:):)
-
2009/12/31 10:59:57
Ale świetnie wygląda. Widać, że masa makowa nie jest sucha, po prostu niebo w gębie!
-
2009/12/31 12:32:07
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
A makowców generalnie nie lubię, więc się nie wypowiem ;)
-
2009/12/31 13:56:21
Zołzuś dziękuję pięknie i nawzajem! :))

Nigus szalona babko, wszystkiego co najlepsze i najpiekniejsze w Nowym Roku!:))) Dziekuję za życzenia :))

Alicjo dziękuję slicznie :)) Masa makowa była bardzo wilgotna, przepyszna. Pozdrawiam :)

Kabamaiga dziękuję pięknie i również zyczę wszystkiego co najlepsze!:)
-
2009/12/31 14:47:20
Wygląda rewelacyjnie! Pyszny na pewno, piekłam podobny...Szczęśliwego Nowego Roku!
-
2009/12/31 15:01:35
Kass dziękuję pięknie :) O tak, makowce są pyszniaste :)) Pozdrawiam:)
-
2010/01/01 18:07:40
Majanko, ten makowiec na pewno by mi smakował, bo dużo w nim maku:) Pysznie wygląda!!
-
2010/01/01 20:20:13
Alinko cieszę sie,ze Ci się podoba:) Ja też lubię jak jest duuuzo maku :) POzdrawiam!:)
-
2010/01/03 13:08:43
Bardzo ładny makowiec, apetyczny, z dużą ilością maku i bakalii. Poczęstowałabym się z ogromną przyjemnoscią. :-) Skoro mówisz, że dobry, to zapiszę sobie przepis na przyszły rok. :-)
-
2010/01/03 20:45:27
Krokodylku dziekuję slicznie :) Jest naprawdę pyszny, ma dużo maku i bakalii, jest wilgotny, naprawdę super. Pozdrawiam ciepło i zachęcam:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Śliwki
śliwkowe
Pyszne kruche ciasto, z lekką budyniową pianką i śliwkami. Wspaniałe!
Jabłka
szarlotka
Jedno z najlepszych ciast - szarlotka, pachnąca cynamonem i tonką. Serdecznie polecam:)
Morele
morele
Wyborne, miękkie i wilgotne ciasto ze słonecznymi morelami!