Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Góralska kwaśnica po mojemu

 hOto kolejna propozycja do zabawy Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. U Ireny i Andrzeja króluje kuchnia kaszubska, a u mnie podhalańska, choć w nieco zmienionej wersji. Swoją kwaśnicę czyli kapuśniaczek wykonałam wg przepisu zamieszczonego w listopadowym wydaniu gazetki "Dobre Rady". Zamiast na żeberkach ugotowałam zupę na skrzydle indyka, zamiast boczku dałam kiełbaskę śląską. Zupa była wspaniała, gorąca, rozgrzewająca, bardzo gęsta - specjalnie nie dolewałam wody, chciałam taką intensywną w smaku i sycącą zupkę. Bardzo, bardzo nam smakowała !

kwasnica

Składniki (przepis dla 4 osób):

*250g żeberek (u mnie skrzydło z indyka)

*150g wędzonego boczku (dałam 3 kiełbaski śląskie)

*400g kapusty kiszonej (u mnie 550g)

*8 średnich ziemniaków

*6-7 suszonych grzybów (nie dawałam)

*liść laurowy

*4 ziarna ziela angielskiego

*1 łyżeczka kminku (pominęłam)

*1 łyżeczka majeranku

*sól, pieprz

*1 ząbek czosnku roztarty z solą

 

Wykonanie:

Żeberka podzielić na kawałki, boczek pokroić w plastry. Ja wrzuciłam do garnka skrzydło z indyka oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zalać 2 litrami wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby (nie trzeba ich wcześniej moczyć). Zagotować, zebrać szumowiny. Gotować aż mięso będzie miękkie (ok.1,5 godziny). Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, kapustę poszatkować, nie odciskając nadmiaru soku.

Kiedy mięso zmięknie, dodać ziemniaki. Dopiero gdy będą miękkie, wrzucić kapustę i gotować przez 20 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, dodać kminek i majeranek.

Smacznego :)

kwasnica 

 

wtorek, 10 listopada 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/11/10 14:12:14
Wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam kwaśne zupy:)
-
2009/11/10 14:15:04
Pysznie wygląda:) Oj chętnie bym sobie zjadła porcyjkę:) Pyszne to Twoje polskie gotowanie :) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2009/11/10 14:28:36
Ale się porobiło;-) Północ gotuje potrawy z południa i na odwrót;-) W związku z tym południe pozdrawia północ i miłej środo - soboty życzy;-)
-
2009/11/10 14:45:03
O! zupka :)
-
2009/11/10 14:46:37
Ale zupka pyyychota :) u mnie jest ten problem, że moje dzieciaczki to zupki bardzo niechętnie jedzą :( ale może wkrótce zrobię w mniejszej ilości dla siebie i męża "zapalonego górala" :)) pozdrówki Majanko :))
-
2009/11/10 15:01:46
Majanko, ta zupka wyglada przepysznie. Mam tylko jedno pytanie: czemu nie zostalam zaproszona na obiad? :)))
-
2009/11/10 15:09:51
Majanko, bardzo smakowicie wyglada ta Twoja zupka., Zjadlabym sobie taka na obiadek, w tem ziab bylaby jak znalazl:)
pozdrawiam cieplo :*

Ps. Zapraszam do udzialu w moim konkursie, moze cos wygrasz;)
-
2009/11/10 15:11:10
Jadłam kwaśnicę i w górach smakowała mi bardzo. W domu jeszcze nie próbowałam:)
-
2009/11/10 15:20:41
Ooo a mi tak bardzo chce sie teraz zupy! :))))
:*
-
2009/11/10 15:42:07
O kurcze, jak ja dawno kapusniaku nie jadlam!!! :(
-
2009/11/10 15:55:07
Andziu slicznie dziękuję :) To również jedna z moich ulubionych zupek :))

Atinko dziękuję Kochana :** Ty wiesz,ze na zupke to Cie zaprosze ;)) Ciesze sie,ze podobają Ci się moje propozycje :) Postanowiłam tym razem nie robić tylko samych słodkości :)) Buźka:**

Grumko hy hy ;) Dziękuję i również pozdrawiam Południe :)) Widzisz, bo człowiek z Pólnocy tęskni za górami i tak to właśnie wygląda :)) Pozdrawiam!:))

Siostra a no zupka ! :) A lubisz taką ? :))

Agulko dziękuję pięknie :) Moje dziecię je wybrane zupki, akurat za kapusniakiem nie przepada. Ciesze sie,ze moja wersja Ci sie podoba :) Pozdrawiam!:))

Majazteca dziękuję :)) hi hi ;) Też masz chęć na zupkę ? Następnym razem więc ten błąd sie nie powtórzy i zaproszę:)) Pozdrawiam!:)0

Sweet_Spoon dziękuje slicznie :) Ciesze sie,ze Ci sie podoba moja zupka :) Co do konkursu to chyba nie dam rady, ale dziękuję za zaproszenie :)) Pozdrawiam cieplutko:))

Wiosenko nam tez bardzo smakowała w górach, ale była bardziej tłusta niż ta moja odchudzona kwaśnica ;)) Pozdrawiam!:)

ZawszePolko częstuj się :)) Pyszotka :)) :**

Beatko oj , może podeślę talerz gorrącej zupki ? :)) PozdrówkI!:)
-
2009/11/10 16:30:16
Oj Majanko... właśnie jestem umierająca z przejedzenia, a jadłam nie co innego, tylko kwaśnicę i to po mojemu ;) Nie zrobiłam fotek, bo uznałam, że to mało wyjściowe danie, a tu proszę, smakowicie się prezentuje :-)
-
2009/11/10 17:02:45
A wiesz ze chetnie bym sobie teraz taki talerz kapusniaczku zjadla? Z wielka checia :))
-
2009/11/10 17:11:12
Mafilko hi hi ;),ale fajnie! :)) Ciesze sie,ze podoba Ci sie moja kwaśnica :) Pozdrawiam!:)

Beatko :)) wierzę Kochana :) A u Was mozna kupić bez problemów kapustkę kiszoną ?
-
2009/11/10 18:11:18
to jest jedna z moich ulubionych zup! Uwielbiam ją zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Twoja wyglada bardzo smakowicie:) Ja również dodaję kiełbasę zamiast boczku. Pozdrawiam Cię Majanko!
-
2009/11/10 18:12:32
Majanko, u mnie takich zup nie uświadczysz, bo w domu chętnych nie ma. Ale jak sobie tak patrzę na Twoją i wspominam podobną, jaką moja babcia robiła to tak mi się tęskno zrobiło do takich zapomnianych smaków...
-
2009/11/10 18:28:12
A ja mam wspomnienia z dzieciństwa jak moja siostra po tej zupie nagminnie oblizywała usta, które rosły w zastraszającym tempie (od tego oblizywania) i wszyscy nazywali ją wargaczem :) Ojej, może tego nie przeczyta, bo będzie po mnie :))
-
2009/11/10 19:31:50
taka zupka pewnie by mnie szybko rozgrzala. Zimno dzisiaj :(
-
2009/11/10 20:12:39
O, widzę że podobnie pachniało u nas w domu: kwaśnym, mięsem i kapustą ;)
-
2009/11/11 00:11:28
nie no ja to znam pod nazwą kapuśniaku właśnie i wiesz, ze nawet lubię, ale u mnie to zawsze było w wersji żeberkowej i z ziemniaczkami na talrzu obok, ziemniaczki obowiazkowo ze skwarkami
łychę ziemniaków (gniecionych) wsadzaliśmy do talerza z zupą, nabieraliśmy trochę zupy i siup do buzi :)
-
2009/11/11 13:15:45
Mozna, tylko dla siebie samej to mi sie nie chce kapusniaku gotowac... Bo to raczej nie sa 'mezowe' smaki niestety ;)
-
2009/11/11 13:41:29
Ta zupka dla mnie za ciężka - niestety.
Ale Majanko... nie wiem czy już się Ciebie pytałam, czy Natalki, ale czy znasz jakiś przepis na zupę z cukinii... jakiś sprawdzony, jakiś super i mniam :-)
-
2009/11/11 13:50:32
Wygląda na bardzo rozgrzewającą i sycącą czyli idealną na zimę :)
-
2009/11/11 15:18:55
Pysznie wygląda :) Zapachniało domową kuchnią w dobrym wydaniu :)
Pozdrawiam
Aga
-
2009/11/11 21:48:30
KasiuC widzę,ze sporo osób lubi kapuśniaczek :) To fajnie, bo to smaczna i rozgrzewająca zupka :) Pozdrawiam ciepło :))

Małgoś u mnie rzadko bywa ta zupka, ale teraz mieliśmy na nią wielka chęć. Jadłam ja i Ukochany, bo synek nie chciał. Oj , takie smaki rzeczywiscie przypominają dzieciństwo i babcine zupki. Mnie też. Pozdrówki Kochana :**

Szarlotku he he he :D Ubawiła mnie ta historia ;) Pozdrówki dla Ciebie i Siostry :))

Iwonko o tak, to zdecydowanie rozgrzewająca zupka :))

Ptasiu właśnie widziałam,ze i u Ciebie był kapuśniaczek :))

Aga hy hy ;) Fajny sposób jedzenia :))) Buźka:**

Beatko acha, no to rozumiem :)) To podzielę się z Tobą moja zupką choćby wirtualnie :)) Pozdrawiam:))

Eeegoistko eee tam za ciężka, raz na jakiś czas zjeść można. My tez nie jemy za często takich zup. Mysle,ze dzięki zamianie żeberek na skrzydło z indyka zupka zrobiła się mniej kaloryczna , jak sądzisz? :) Co do zupki z cukinii, ja nigdy nie gotowałam takiej, ale przepis sprawdzony przez inne dziewczyny i ponoć zupka pyszna, o tutaj : brulionzprzepisami.blox.pl/2009/10/krem-z-cukinii-z-pieczarkami.html

Wedelko dziękuję ślicznie :) Taka właśnie była moja zupka :)

Gnamgnam dziękuję ślicznie :) Bardzo, bardzo mi miło :) Pozdrawiam Cię Aga!:)
-
2009/11/11 21:50:50
Och mojemu J. to ta zupka by smakowała bardzo.
Wygląga bardzo apetycznie :)
Buziaki
M.
-
2009/11/11 21:52:18
Moniko dziękuję pięknie, miło mi, że CI sie podoba :) Pozdrówki!:)
-
2009/11/12 13:31:07
Nie wiem... ;)
-
2009/11/12 13:54:26
Sis no co Ty, nie jałaś kapuśniaczku? Mogę Ci ugotować :))
-
2009/11/12 18:17:25
Mmmmmm pychotka, w sam raz na jesienny deszczowy wieczór
-
2009/11/12 21:20:27
Uwielbiam góralską kwaśnicę!!!:)
-
2009/11/13 00:07:55
Majanko, no uważam, że o wiele mniej... Moja teściówka gotowała zawsze kapuśniaczka na żeberkach, więc zawsze mam z nią skojarzenia, że jest ciężka.
Za przepis bardzo, bardzo dziękuję :-* Jak tylko pokończę zapasy, biorę się za gotowanko nowej zupki :-))
-
2009/11/13 08:46:21
Alexandro dokładnie tak :)) Pozdrawiam ciepło :))

Alinko no to zólwik ,bo ja tez :)))

Eeegoistko super, ciesze sie,ze przepisik się spodobał. Ja jej nie robiłam jeszcze, ale dziewczyny bardzo zachwalają :)) Daj znać jak Tobie posmakowała :) Pozdrawiam ciepło:**
-
2009/11/13 15:08:46
Kapuśniak tak, ale nie taki :) Możesz ugotować, chwilowo nie jestem zielona i mięso wcinam ;)
-
2009/11/13 15:20:31
Sis no to ugotuję :))) No już nie bądz więcej tylko zielona :))) Buźka:***
-
2009/11/14 02:05:36
Hyhy! że się powtórzę - "nie obiecuj sobie zbyt wiele... itd." ;)

buziaki nocne
-
2009/11/14 22:30:47
Dobra od czasu do czasu i na pewną przydapadłość:)
-
upl
2009/11/15 20:09:36
no wlasnie wczoraj rozmawialismy o kwasnicy :-) to chyba znak, ze czas ja zrobic :-)
-
2009/11/16 09:40:24
Sis wiem, wiem , hy hy ;)))

Olciaky hi hi ;) Mówisz? ;)

Upl a no to czas zrobić rzeczywiście :)) Pozdrawiam:))
-
2009/12/17 16:50:53
zrobilam zupke po Twojemu a od siebie dodalam podsmazona na maselku cebule.... mniaaaam.....
:)
-
2009/12/18 09:30:50
Ninn bardzo się cieszę,ze smakowała :)) Oj, wiesz chętnie bym teraz zjadła, dla rozgrzania . Pozdrawiam :)
-
2010/03/18 08:51:57
Chciałabym tylko delikatnie zaznaczyć, że ugotowana przez Ciebie zupa to kapuśniak a nie kwaśnica. Tradycyjna góralska kwaśnica gotowana jest na tłustym mięsie (np. golonka, żeberka) i zawiera jedyne kapustę, grzyby i przyprawy- proponuję więc zmienić nazwę na kapuśniak.
Pozdrawiam serdecznie
-
2010/11/22 19:36:50
Czytam te wszystkie przepisy odnosnie kwasnicy i uznaje, ze nijak maja sie z tradycyjnym pysznym daniem.
Najlepsze(jedyne) jest wieprzowe mieso z duza iloscia kosci - to raz.
Po drugie. tylko kapusta kiszona w domu( nie jakas kwaszona ze sklepu,,, fujjj)
Wszystko w duzych ilosciach w stosunku do ilosci wody.
Mieso gotujemy osobno, kapuste tez.(lekko solimy)
Po godzinie wszystko laczymy i dalej gotujemy(dodajemy pieprzu mocno)
Po pol godzinie smakujemy i uzupelniamy sola.
Mieso ma odchodzic od kosci, a sama zupa ma byc lekko przesolona i przepieprzona.
Do tego osobno ugotowane ziemniaki i obowiazkowo pieczywo.
Jeszcze raz
Mieso, kapusta kiszona, sol i pieprz. Zadnych innych przypraw.
Oto prawdziwa kwasnica.
-
Gość: , apn-5-60-12-147.dynamic.gprs.plus.pl
2014/07/17 13:30:48
Nie mozna nazywać tej zupy kwaśnicą po góralsku skoro jest zrobiona na indyku i kiełbasie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.