Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

  k  Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się powstrzymać. Ten zapach mnie zniewala. Do tego kubek mleka i jestem w niebie. Placek zrobiłam ze śliwkami, mogłam ich dodać więcej, byłoby bardziej owocowe, ale i takie było pyszne. Ciasto drożdżowe to ja mogę nawet i bez owoców, tylko z kruszonką, oby pachniało i ciepłe było. Takie właśnie otula cudownie moje podniebienie. Żeby nie było, nie zjadłam go sama !;) Mojemu Ukochanemu także bardzo smakowało i moim rodzicom też:)

Mój pyszny placek drożdżowy bierze udział w akcji kulinarnej "Czas na śliwki" organizowanej przez Blue_Megi.

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

*4 łyżki cukru

*60g wody

*210ml ciepłego mleka

*30g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru

*80g masła

*1 jajko

*450g mąki pszennej

 

Na kruszonkę:

*50g mąki

*25g cukru

*25g zimnego masła

*szczypta soli (na czubek noża)

 

Owoce: około 500g śliwek  - można dać więcej

 

Wykonanie:

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce drewnianą łyżką i odstawić.

Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut by drożdże "ruszyły". Dodać jajko.

W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ja piekłam w formie prostokątnej 25x35 cm. Wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście  rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na tak długo aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (można podwoić ilość składników, jeśli chcecie mieć więcej kruszonki) . Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (po około 30 minutach należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta) Czasami czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny.

Smacznego :)

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

 

 

poniedziałek, 17 sierpnia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/08/17 09:22:19
Też robiłam w sobotę :) Ale niestety nie miałam za dobrych śliwek :( Twoje z pewnością było pycha :)
-
Gość: An-na, 85.222.87.1*
2009/08/17 09:24:48
To coś dla mnie! Pięknie się prezentuje, a poza tym - placek ze śliwkami to czysta poezja :)
-
2009/08/17 09:31:20
Wspaniałe ciasto:)
-
2009/08/17 09:40:13
Majanko, wiesz jak uwielbiam drozdzowki, ta Twoja wyglada przepysznie:) w sam raz na drugie sniadanie do kawy.
pozdrawiam:*
-
2009/08/17 09:49:03
No, takie to lubię...i chętnie bym zjadła:)
-
2009/08/17 11:15:15
łoooo! Majanko zaszalas z ciachem , super puszyste Ci wyszlo! i jesli duzo kruszonki to ja sie pisze bezapelacyjne :))
-
2009/08/17 11:37:02
Drozdzowe ciasta uwielbiam, jednak niestety zdecydowanie nie jest to wypiek dla 1-2 osob ;) Drozdzowe bowiem najbardziej smakuje mi swieze, na drugi dzien o wiele mniej. Dlatego pozwolisz, ze poczestuje sie kawalkiem Twojego :)
-
2009/08/17 11:37:05
z pzrepisu liski nie moglo wyjsc niedobre, ;-) a gdzie to majanko bylas z tym swoim slicznym ciastem, na pikniku?
-
2009/08/17 11:48:19
Och Majanko, zakochałam się - bez pamięci i w dodatku nieszczęśliwie zapewne, bo to właśnie w tym cieście się zakochałam, a z niego już pewnie nawet okruszków nie ma buuuu ...

... pozostaje mi po śliwki biec :) A wiesz, że drożdżowe ze śliwką to było moje pierwsze takie ciacho :) Hihihi, kiedy to było :) Zajrzyj tutaj: kuchniaszczescia.blogspot.com/2008/10/szczliwy-owoc-szczliwy-dzie.html
-
2009/08/17 11:53:54
Kasiaaa pyszne bylo i załowałam tylko, ze dałam tak mało śliwek, no ale i tak było super :))

An-na masz rację - to czysta poezja, a ja poezję lubię :)) Pozdrawiam.

Wiosenko dziekuję slicznie :))

Sweet_Spoon dziekuję pieknie :) O, tak do kawusi - cuuudownie :)) Pozdrawiam.

Eweno polecam więc, jest bardzo pyszne i pachnące :))

Viridiankodziękuję slicznie :)) Kruszonkę możesz zrobić z podwójnej ilości ,będzie wiecej, a samo ciacho rewelka !:))

Beo proszę uprzejmie, częstuj się :) Masz rację - drożdżowe jest zdecydowanie najlepsze pierwszego dnia, jeszcze takie ciepłe, pachnące i prosto z pieca :)) Pozdrówki.

Cudawianko tez tak właśnie sobie mysle , ze nie mogło wyjść inne :)) A plener u moich rodziców w ogródku :)) Pozdrówki!
-
2009/08/17 11:55:15
Tili cieszę sie,ze Ci sie tak spodobało :) Zapewniam ,ze smakuje cudownie i nie zostały juz nawet okruszki. Pyszne bylo :) Już lecę oglądać Twoje śliwkowe i pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
2009/08/17 13:10:01
Ja chcę drożdzowego, panno Majanno! Ze śliwkami i kruszonką to już ekstaza!
-
2009/08/17 13:46:36
A, tu sie ukryl ten sliczny drozdzowy placuszek ze sliwkami :) Nie masz sumienia, zadreczasz mnie takimi pysznosciami :))
-
2009/08/17 14:01:07
zapomnialam Ci napisac ze bylam w Gdansku przez okolo 2 godziny na Waszym lotnisku :D
ps. bardzo dory pomysl z podwojną kruszonką:):)
-
Gość: , 83.143.138.20*
2009/08/17 14:04:58
ile to jest ml 60 g wody? dzięki
-
2009/08/17 14:06:08
mogę skubnąć trochę kruszonki?
wiesz, akurat drożdżowy ze śliwkami to lubię bardzo, choć rozkładam go na czynniki pierwsze, najpierw jem kruszonkę, potem owoce, a na końcu spód ;)
-
2009/08/17 14:41:22
Majanko jaki pyszny placuszek:) Chętnie bym się teraz poczęstowała:) Ależ mam ochotę na ciasto ze śliwkami :) Pozdrówka:)
-
2009/08/17 14:41:34
Vespertinee już podsyłam Aniu !:)) Widzę,ze tez lubisz drożdżowe :))

Majazteca dziękuję :)) Znaczy ,ze się podoba, a to mnie bardzo cieszy :))

Viridianko o widzisz ! I jak się lotnisko podobało ? ;)))

Gość co do zamiany kg na litry : 1l wody z kranu nie równa się 1kg, wychodzi to mniej więcej 0,989kg. A wyczytałam to w Wikipedii , o tutaj : pl.wikipedia.org/wiki/Litr

Agatka a proszę uprzejmie :)) Widzę,ze kruszoneczka jest bardzo lubiana. W sumie się nie dziwię, bo sama ją uwielbiam ;) Masz fajny sposób jedzenia drożdżowego ciasta hi hi ;) Pozdrawiam!
-
2009/08/17 14:43:24
Atinko dziękuję kochana :*** Bardzo się cieszę,ze Ci sie podoba :) Podsyłam Ci kawałeczek pocztą lotniczą ;)) Buźka:***
-
2009/08/17 14:54:17
uwielbiam ciasto drożdżowe :) twoje tak kusi i nęci :)
-
2009/08/17 15:18:59
Miętówko jakoś się nie dziwię,ze uwielbiasz hy hy ;)) ja też :))) Dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/08/17 15:31:17
Pychaaa! :)
-
2009/08/17 16:20:19
a wiesz co bardzo ładne, ładniejsze niz w Balicach, ale bardzo maly ruch jakis był ;) tylko jeden samolot wylądowal... :]
-
2009/08/17 21:53:30
Pyszności u Ciebie widzę :) drożdzowe, mniam, też planuję zrobić. ale zapraszam na ucierane tymczasem :))
-
2009/08/17 22:11:19
Trafiłam Magda do ciebie z pierwszej strony Gazety. :) Znowu wybiłaś się na wyżyny. :)
-
2009/08/17 22:59:44
Drożdżowe uwielbiam , Twoje śliwkowe wygląda pysznie !
Kupiłam drożdże i też mam zamiar coś dobrego upiec :)
-
2009/08/17 23:04:17
hmm ja mam jakis ciag drozdzowy ostatnio...wlasnie wyprobowalam drodzowy doroty...moze na ten tez sie skusze i porownam.... :) Majankowy wyglada super :)
-
2009/08/18 06:48:10
Olciaky ;))))

Viridianko w Balicach nie widziałam. Mówisz,ze mały ruch? Dziwne, ja cały czas widzę samoloty hy hy ;))) Pozdrówki!

Kamilko dziękuję :)Twoje również mi się bardzo podoba :))

Pluskotko a no, widzialam,ze tam jestem . Jednak... ja nie lubię być na pierwszej stronie. Pozdrówki :)))

Abbro dziękuję pieknie :)) I oczekuję na Twoje drożdżowe, bo ja drożdżowe baaardzo lubie :))

Qoopko skuś się, skuś :) Jest naprawdę pyszne ! :)) Pozdrówki :)
-
2009/08/18 08:02:05
drożdżowe, śliwki i kruszonka..
Majanko! nie znam lepszego połaczenia dzisiejszego poranka :-)
mam ochotę na taki kawałeczek, taki chocby maleńki..
-
2009/08/18 08:53:28
Asiejko masz rację takie połączenie na śniadanko jest wyśmienite. Chętnie bym Ci podesłała kawałeczek :))
-
Gość: mitsu, e1-187-s64.elartnet.pl
2009/10/01 23:33:23
Jeden rzut oka na zdjęcie i nazwę ciasta~ jutro rano zapachnie w mieszkaniu drożdżówką ze śliwkami :) Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo smakowita i pulchniutka jak u Ciebie ^^ No i mam nadzieję, że piekarnik nie oszaleje, bo pierwszy raz będę w nim piekła, a on taki troszkę starawy jest ^^; Zaczęło się znowu życie studenckie, więc trzeba przywyknąć do lekko polowych warunków ^^
-
2009/10/02 08:29:33
Mitsu witam :) Ciesze sie bardzo, ze placek się spodobał i mam nadzieje,ze bedzie smakował:))
Wiesz, ja póki co tez mam stary piekarnik, jakoś z nim współpracuję, mam nadzieje,ze Ty z Twoim równiez nawiążesz blizsze połączenie ;)) Pozdrawiam serdecznie :))
-
Gość: mitsu, e1-187-s64.elartnet.pl
2009/10/02 14:02:30
Placek upieczony. Piekarnik nie całkiem postanowił współpracować i przypalił górę, tak więc w mieszkaniu pachnie, ale spalenizną XD Za to na klatce podobno bardzo ładny zapach się unosi ^^
Drożdżówka wyszła pierwsza klasa. Nigdy nie udało mi się upiec tak puszystego i mięciutkiego ciasta drożdżowego! ^^ Tak więc kolejny podany przez Ciebie przepis mogę uznać za udany i na pewno znów go wypróbuję ^^
Pozdrawiam ^^
-
Gość: mika, aaja158.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/17 18:10:00
super przepis pyszne ciasto :-) dzięki
-
Gość: mika, aaja158.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/17 21:24:23
nadawał by się ten przepis na bułeczki drożdzowe?
-
Gość: vestby, i172152.directconnect.no
2012/08/18 20:52:53
znalazłam, zachwyciłam się, zrobiłam:) przy mojej leworęczności do wypieków udał się znakomicie, pyszny, pulchniutki, odpowiednio słodki... pół blaszki zniknęło jeszcze ciepłe:) dziękuję, przepis super
-
Gość: vestby, i172152.directconnect.no
2012/08/18 20:54:09
zapomniałam dodać, że podwoiłam proporcje, więc radość podwójna :D <3
-
2012/08/22 13:11:13
Mika cieszę się,ze posmakował. Co do bułeczek to nie wiem, nie próbowałam robić z tego przepisu bułeczek. Pozdrawiam

Vestby cieszę się,ze posmakowało to ciacho. No i podwójna porcja - dobry wybór, zdecydowanie. Pozdrawiam:)
-
2012/08/27 22:19:24
Przetestowałam i potwierdzam, że warto upiec. To moje pierwsze ciasto tego typu, nie mogło obejść się bez perypetii, bo gdy ciasto było już w formie, przypomniałam sobie, że nie dałam jajka i jeszcze raz ciasto z blachy, do tego jajo, szybkie wyrabianie i jeszcze raz na blachę:) Mimo mojego roztargnienia wypiek udał się bez uszczerbku na smaku i wyglądzie:)
-
2012/08/27 22:43:10
Elsinoe bardzo się cieszę,że ciasto Ci posmakowało i mimo małych perypetii udało się świetnie! :) Dziękuję za opinię.Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: Justynka, aftc184.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/14 08:36:00
dziekuje ci bardzo za ten przepis, moj tata jest zachwycony, mowi ze jest identyczny jak placek jaki robiła mu mama w dzieciństwie, i nie moze uwierzyc ze znów poczuł ten smak, ponoć pierwszy raz od czasów gdy babci żyła, bardzo mnie to ucieszyło, i ponieważ to Twoja zasługa postanowiłam CI o tym napisac:)
-
2013/08/15 14:30:39
Justynko bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciasto smakowało Twojemu tacie . :) Serdecznie dziękuję za Twoj komentarz, bardzo mi miło, pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudowna drożdżowa babka z rodzynkami nasączonymi rumem.Idealna na stół Wielkanocny.
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana konfiturą z żurawiny na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek!