Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

  k  Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się powstrzymać. Ten zapach mnie zniewala. Do tego kubek mleka i jestem w niebie. Placek zrobiłam ze śliwkami, mogłam ich dodać więcej, byłoby bardziej owocowe, ale i takie było pyszne. Ciasto drożdżowe to ja mogę nawet i bez owoców, tylko z kruszonką, oby pachniało i ciepłe było. Takie właśnie otula cudownie moje podniebienie. Żeby nie było, nie zjadłam go sama !;) Mojemu Ukochanemu także bardzo smakowało i moim rodzicom też:)

Mój pyszny placek drożdżowy bierze udział w akcji kulinarnej "Czas na śliwki" organizowanej przez Blue_Megi.

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

*4 łyżki cukru

*60g wody

*210ml ciepłego mleka

*30g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru

*80g masła

*1 jajko

*450g mąki pszennej

 

Na kruszonkę:

*50g mąki

*25g cukru

*25g zimnego masła

*szczypta soli (na czubek noża)

 

Owoce: około 500g śliwek  - można dać więcej

 

Wykonanie:

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce drewnianą łyżką i odstawić.

Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut by drożdże "ruszyły". Dodać jajko.

W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ja piekłam w formie prostokątnej 25x35 cm. Wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście  rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na tak długo aż ciasto podwoi swoją objętość - około 1 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (można podwoić ilość składników, jeśli chcecie mieć więcej kruszonki) . Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (po około 30 minutach należy sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta) Czasami czas pieczenia może wydłużyć się do 1 godziny.

Smacznego :)

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

 

 

poniedziałek, 17 sierpnia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

  • Rogale marcińskie

    Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wy

  • Jagodzianki Tatter

    Zdaję sobie sprawę, że przepis już nie jest na czasie, bo sezon na jagody niestety już za nami, jednak ostatnio po prostu nie składało się, by usiąść do bloga.

Komentarze
2009/08/17 09:22:19
Też robiłam w sobotę :) Ale niestety nie miałam za dobrych śliwek :( Twoje z pewnością było pycha :)
-
Gość: An-na, 85.222.87.*
2009/08/17 09:24:48
To coś dla mnie! Pięknie się prezentuje, a poza tym - placek ze śliwkami to czysta poezja :)
-
2009/08/17 09:31:20
Wspaniałe ciasto:)
-
2009/08/17 09:40:13
Majanko, wiesz jak uwielbiam drozdzowki, ta Twoja wyglada przepysznie:) w sam raz na drugie sniadanie do kawy.
pozdrawiam:*
-
2009/08/17 09:49:03
No, takie to lubię...i chętnie bym zjadła:)
-
2009/08/17 11:15:15
łoooo! Majanko zaszalas z ciachem , super puszyste Ci wyszlo! i jesli duzo kruszonki to ja sie pisze bezapelacyjne :))
-
2009/08/17 11:37:02
Drozdzowe ciasta uwielbiam, jednak niestety zdecydowanie nie jest to wypiek dla 1-2 osob ;) Drozdzowe bowiem najbardziej smakuje mi swieze, na drugi dzien o wiele mniej. Dlatego pozwolisz, ze poczestuje sie kawalkiem Twojego :)
-
2009/08/17 11:37:05
z pzrepisu liski nie moglo wyjsc niedobre, ;-) a gdzie to majanko bylas z tym swoim slicznym ciastem, na pikniku?
-
2009/08/17 11:48:19
Och Majanko, zakochałam się - bez pamięci i w dodatku nieszczęśliwie zapewne, bo to właśnie w tym cieście się zakochałam, a z niego już pewnie nawet okruszków nie ma buuuu ...

... pozostaje mi po śliwki biec :) A wiesz, że drożdżowe ze śliwką to było moje pierwsze takie ciacho :) Hihihi, kiedy to było :) Zajrzyj tutaj: kuchniaszczescia.blogspot.com/2008/10/szczliwy-owoc-szczliwy-dzie.html
-
2009/08/17 11:53:54
Kasiaaa pyszne bylo i załowałam tylko, ze dałam tak mało śliwek, no ale i tak było super :))

An-na masz rację - to czysta poezja, a ja poezję lubię :)) Pozdrawiam.

Wiosenko dziekuję slicznie :))

Sweet_Spoon dziekuję pieknie :) O, tak do kawusi - cuuudownie :)) Pozdrawiam.

Eweno polecam więc, jest bardzo pyszne i pachnące :))

Viridiankodziękuję slicznie :)) Kruszonkę możesz zrobić z podwójnej ilości ,będzie wiecej, a samo ciacho rewelka !:))

Beo proszę uprzejmie, częstuj się :) Masz rację - drożdżowe jest zdecydowanie najlepsze pierwszego dnia, jeszcze takie ciepłe, pachnące i prosto z pieca :)) Pozdrówki.

Cudawianko tez tak właśnie sobie mysle , ze nie mogło wyjść inne :)) A plener u moich rodziców w ogródku :)) Pozdrówki!
-
2009/08/17 11:55:15
Tili cieszę sie,ze Ci sie tak spodobało :) Zapewniam ,ze smakuje cudownie i nie zostały juz nawet okruszki. Pyszne bylo :) Już lecę oglądać Twoje śliwkowe i pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
2009/08/17 13:10:01
Ja chcę drożdzowego, panno Majanno! Ze śliwkami i kruszonką to już ekstaza!
-
2009/08/17 13:46:36
A, tu sie ukryl ten sliczny drozdzowy placuszek ze sliwkami :) Nie masz sumienia, zadreczasz mnie takimi pysznosciami :))
-
2009/08/17 14:01:07
zapomnialam Ci napisac ze bylam w Gdansku przez okolo 2 godziny na Waszym lotnisku :D
ps. bardzo dory pomysl z podwojną kruszonką:):)
-
Gość: , 83.143.138.*
2009/08/17 14:04:58
ile to jest ml 60 g wody? dzięki
-
2009/08/17 14:06:08
mogę skubnąć trochę kruszonki?
wiesz, akurat drożdżowy ze śliwkami to lubię bardzo, choć rozkładam go na czynniki pierwsze, najpierw jem kruszonkę, potem owoce, a na końcu spód ;)
-
2009/08/17 14:41:22
Majanko jaki pyszny placuszek:) Chętnie bym się teraz poczęstowała:) Ależ mam ochotę na ciasto ze śliwkami :) Pozdrówka:)
-
2009/08/17 14:41:34
Vespertinee już podsyłam Aniu !:)) Widzę,ze tez lubisz drożdżowe :))

Majazteca dziękuję :)) Znaczy ,ze się podoba, a to mnie bardzo cieszy :))

Viridianko o widzisz ! I jak się lotnisko podobało ? ;)))

Gość co do zamiany kg na litry : 1l wody z kranu nie równa się 1kg, wychodzi to mniej więcej 0,989kg. A wyczytałam to w Wikipedii , o tutaj : pl.wikipedia.org/wiki/Litr

Agatka a proszę uprzejmie :)) Widzę,ze kruszoneczka jest bardzo lubiana. W sumie się nie dziwię, bo sama ją uwielbiam ;) Masz fajny sposób jedzenia drożdżowego ciasta hi hi ;) Pozdrawiam!
-
2009/08/17 14:43:24
Atinko dziękuję kochana :*** Bardzo się cieszę,ze Ci sie podoba :) Podsyłam Ci kawałeczek pocztą lotniczą ;)) Buźka:***
-
2009/08/17 14:54:17
uwielbiam ciasto drożdżowe :) twoje tak kusi i nęci :)
-
2009/08/17 15:18:59
Miętówko jakoś się nie dziwię,ze uwielbiasz hy hy ;)) ja też :))) Dziękuję i pozdrawiam!
-
2009/08/17 15:31:17
Pychaaa! :)
-
2009/08/17 16:20:19
a wiesz co bardzo ładne, ładniejsze niz w Balicach, ale bardzo maly ruch jakis był ;) tylko jeden samolot wylądowal... :]
-
2009/08/17 21:53:30
Pyszności u Ciebie widzę :) drożdzowe, mniam, też planuję zrobić. ale zapraszam na ucierane tymczasem :))
-
2009/08/17 22:11:19
Trafiłam Magda do ciebie z pierwszej strony Gazety. :) Znowu wybiłaś się na wyżyny. :)
-
2009/08/17 22:59:44
Drożdżowe uwielbiam , Twoje śliwkowe wygląda pysznie !
Kupiłam drożdże i też mam zamiar coś dobrego upiec :)
-
2009/08/17 23:04:17
hmm ja mam jakis ciag drozdzowy ostatnio...wlasnie wyprobowalam drodzowy doroty...moze na ten tez sie skusze i porownam.... :) Majankowy wyglada super :)
-
2009/08/18 06:48:10
Olciaky ;))))

Viridianko w Balicach nie widziałam. Mówisz,ze mały ruch? Dziwne, ja cały czas widzę samoloty hy hy ;))) Pozdrówki!

Kamilko dziękuję :)Twoje również mi się bardzo podoba :))

Pluskotko a no, widzialam,ze tam jestem . Jednak... ja nie lubię być na pierwszej stronie. Pozdrówki :)))

Abbro dziękuję pieknie :)) I oczekuję na Twoje drożdżowe, bo ja drożdżowe baaardzo lubie :))

Qoopko skuś się, skuś :) Jest naprawdę pyszne ! :)) Pozdrówki :)
-
2009/08/18 08:02:05
drożdżowe, śliwki i kruszonka..
Majanko! nie znam lepszego połaczenia dzisiejszego poranka :-)
mam ochotę na taki kawałeczek, taki chocby maleńki..
-
2009/08/18 08:53:28
Asiejko masz rację takie połączenie na śniadanko jest wyśmienite. Chętnie bym Ci podesłała kawałeczek :))
-
Gość: mitsu, *.elartnet.pl
2009/10/01 23:33:23
Jeden rzut oka na zdjęcie i nazwę ciasta~ jutro rano zapachnie w mieszkaniu drożdżówką ze śliwkami :) Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo smakowita i pulchniutka jak u Ciebie ^^ No i mam nadzieję, że piekarnik nie oszaleje, bo pierwszy raz będę w nim piekła, a on taki troszkę starawy jest ^^; Zaczęło się znowu życie studenckie, więc trzeba przywyknąć do lekko polowych warunków ^^
-
2009/10/02 08:29:33
Mitsu witam :) Ciesze sie bardzo, ze placek się spodobał i mam nadzieje,ze bedzie smakował:))
Wiesz, ja póki co tez mam stary piekarnik, jakoś z nim współpracuję, mam nadzieje,ze Ty z Twoim równiez nawiążesz blizsze połączenie ;)) Pozdrawiam serdecznie :))
-
Gość: mitsu, *.elartnet.pl
2009/10/02 14:02:30
Placek upieczony. Piekarnik nie całkiem postanowił współpracować i przypalił górę, tak więc w mieszkaniu pachnie, ale spalenizną XD Za to na klatce podobno bardzo ładny zapach się unosi ^^
Drożdżówka wyszła pierwsza klasa. Nigdy nie udało mi się upiec tak puszystego i mięciutkiego ciasta drożdżowego! ^^ Tak więc kolejny podany przez Ciebie przepis mogę uznać za udany i na pewno znów go wypróbuję ^^
Pozdrawiam ^^
-
Gość: mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/17 18:10:00
super przepis pyszne ciasto :-) dzięki
-
Gość: mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/17 21:24:23
nadawał by się ten przepis na bułeczki drożdzowe?
-
Gość: vestby, *.directconnect.no
2012/08/18 20:52:53
znalazłam, zachwyciłam się, zrobiłam:) przy mojej leworęczności do wypieków udał się znakomicie, pyszny, pulchniutki, odpowiednio słodki... pół blaszki zniknęło jeszcze ciepłe:) dziękuję, przepis super
-
Gość: vestby, *.directconnect.no
2012/08/18 20:54:09
zapomniałam dodać, że podwoiłam proporcje, więc radość podwójna :D <3
-
2012/08/22 13:11:13
Mika cieszę się,ze posmakował. Co do bułeczek to nie wiem, nie próbowałam robić z tego przepisu bułeczek. Pozdrawiam

Vestby cieszę się,ze posmakowało to ciacho. No i podwójna porcja - dobry wybór, zdecydowanie. Pozdrawiam:)
-
2012/08/27 22:19:24
Przetestowałam i potwierdzam, że warto upiec. To moje pierwsze ciasto tego typu, nie mogło obejść się bez perypetii, bo gdy ciasto było już w formie, przypomniałam sobie, że nie dałam jajka i jeszcze raz ciasto z blachy, do tego jajo, szybkie wyrabianie i jeszcze raz na blachę:) Mimo mojego roztargnienia wypiek udał się bez uszczerbku na smaku i wyglądzie:)
-
2012/08/27 22:43:10
Elsinoe bardzo się cieszę,że ciasto Ci posmakowało i mimo małych perypetii udało się świetnie! :) Dziękuję za opinię.Pozdrawiam ciepło:)
-
Gość: Justynka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/14 08:36:00
dziekuje ci bardzo za ten przepis, moj tata jest zachwycony, mowi ze jest identyczny jak placek jaki robiła mu mama w dzieciństwie, i nie moze uwierzyc ze znów poczuł ten smak, ponoć pierwszy raz od czasów gdy babci żyła, bardzo mnie to ucieszyło, i ponieważ to Twoja zasługa postanowiłam CI o tym napisac:)
-
2013/08/15 14:30:39
Justynko bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciasto smakowało Twojemu tacie . :) Serdecznie dziękuję za Twoj komentarz, bardzo mi miło, pozdrawiam :)
-
Gość: Paulina, *.dynamic.chello.pl
2014/07/23 21:38:57
Placek wyszedł pyszny, puszysty - pierwszy raz nie zrobił mi się zakalec pod taką dużą ilością śliwek jaką dałam. Smakuje dobrze nawet na 2 i 3 dzień ! Polecam i robię kolejny
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.