Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Madeira Cake

 s  Atinka, Cudawianka i ja postanowiłyśmy po raz kolejny połączyć nasze siły we wspólnej wirtualnej kuchni i upiec wraz z Nigellą jej madeira cake. Cóż mogę powiedzieć o tym wypieku? Podobało mi się bardzo to pęknięcie na górze, które samo wytworzyło się podczas pieczenia. A smak? Ciasto jest zdecydowanie za suche. Ma fajnie wyczuwalny, cytrynowy smak, ale my wielbiciele mokrych ciast niezbyt się nim zachwyciliśmy. Zostało zjedzone z dużą ilością kawy i mleka. Kochane, dziękuję za wspólne pieczenie i już myślę o kolejnym :**

Oryginalny przepis u Nigelli, a ja korzystałam z tłumaczenia Dorotuś.

madeira cake

Składniki:

*240g miękkiego masła

*200g drobnego cukru (dałam 160g) + 2 łyżki na posypanie

*otarta skórka i sok z 1 cytryny

*3 duże jajka

*300g mąki

*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

*3/4 łyżeczki sody oszyszczonej

 

Wykonanie:

Masło, skórkę z cytryny i cukier zmiksować na jasną, gładką masę. Wbijać jajka, po jednym, dalej miksując, na zmianę z łyżką mąki. Wmieszać resztę mąki i sok z cytryny.

Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać dodatkowym cukrem.
Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Sprawdzić patyczkiem.

Smacznego :)

madeira cake

poniedziałek, 10 sierpnia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Pomarańczowa baba z rumem

    Dzień dobry. Mam dla Was pyszną, wilgotną, wielkanocną babę o pomarańczowym smaku, oblaną pomarańczowym syropem z dodatkiem rumu, a więc to taka babka z pazurem

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

Komentarze
2009/08/10 14:04:42
fajnie sie znowu razem pieklo! :-) to co, ze babka nam nie zasmakowala... ;-) u Ciebie wydaje mi sie jednak mniej scuha niz moja...
-
2009/08/10 14:21:10
Majanko Twoja babeczka wygląda świetnie! Mówisz, że była sucha - a nie wygląda. Ja do mojej dałam dużą i soczystą cytrynę, i jak dla mnie nie była bardzo sucha, ale zbyt maślana. ja jednak wolę zdecydowanie mniej maślane;) Cudownie się razem piekło, za co bardzo dziękuję:) do zobaczenia wkrótce! buziaki:**
-
2009/08/10 14:47:41
Fajne jest to Wasze wspólne pieczenie :) A efekty tego jak smakowite! :) To kiedy mogę wpaść na kubek mleka i kawałek ciasta? Z mlekiem to każde, nawet suche ciasto jest wyborne :)
-
2009/08/10 15:07:45
Mnie ta babka na pewno by smakowala bo lubie takie "suche" :)
-
2009/08/10 15:14:33
śucha czy nie śucha (jak to mowi moj maly kolezka Kacperek) w kazdym razie wygląda bardzo ładnie i ja zawsze jem babki ze szklanką mleka:D
ps. lece oblukac Twoj czekosernik bo go jeszcze nie widzialam... buu! :))
-
2009/08/10 15:47:51
Super pomysł z tym wspólnym pieczeniem. Choć babka mnie jakoś nie zachęciła, hihi
-
2009/08/10 15:53:58
Pięknie Ci wyszło Majanko :-) A wiesz ja z tym ciastem spotkałam się wielokrotnie w przepisach na rozmaite desery, zwykle z owocami i bitą śmietaną lub innym kremem i tak sobie myślę, że wtedy to pewnie nie ma znaczenia, że za suche. Uściski :-*
-
2009/08/10 16:19:26
Piękna synchronizacja! :-D Bardzo smacznie prezntuje sie to najdżelowe ciasto... :-)
-
2009/08/10 16:40:19
Jesteście niesamowite z tym wspólnym pieczeniem :) Ja bym je podała z owocami i lodami :)
-
2009/08/10 18:25:13
kiedyś ją piekłam namiętnie i pasjami, aż w koncu się nam przejadła ;) ale pamiętam, że cytrynowałam ją baaaaardzo mocno.... Może znowu się kiedys skuszę? ale wokoło tyle innych przepisów...
Pozdrowionka :-)
-
2009/08/10 19:06:58
Cudawianko mnie również świetnie się razem piekło i czekam na kolejny raz :)) Babeczka za sucha, ale to nic, wspólne pieczenie sprawiło, że bardzo się cieszę iż ją zrobiłam :) Pozdrawiam!:))

Atinko dziękuję ślicznie Kochana :*** MNie również cudownie się piekło.
Babeczki lubię zdecydowanie mokre, a ta była za sucha, mysle,ze mogłam dać tak jak Ty więcej cytryny, byłaby lepsza :) Pozdrówki:))

Tili dziękuję ślicznie :)) Na kubeczek zawsze i masz rację z mleczkiem każde ciacho pyszne, nawet najbardziej suche ;)) Pozdrawiam!:)

Majazteca no to musisz ją upiec , bo jest cytrynowa - tak jak pisałam - smak dla mnie ok, tylko konsystencja nie taka ;) Pozdrawiam.

Viridianko cieszę się ,ze CI sie podoba :) Dziękuję :))A sernik czekoladowy polecam!:)

GospodarnaNarzeczona dziękuję :)))A co do babeczki no cóż, jest jaka jest ;)

Karolko na pewnoe masz rację. Wykorzystanie tego ciasta w przepisie na deser, z bitą śmietaną, owocami na pewno sprawia,ze nie ma znaczenia czy jest suche czy nie, bo wtedy to już inaczej smakuje :) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło :))

Poswiatko dziękuję pięknie :))) Ciesze sie,ze Ci się podoba:) Pozdrawiam!

Szarlotek hy hy ;)) Mysle,ze z owocami mogłoby być duuuzo lepsze no i mniej suche. :))

Mafilko i tak sobie mysle,ze trzeba było dac więcej soku cytrynowego,jak zrobiła to Atinka, byłoby lepsze :)) POzdrawiam :))
-
2009/08/10 19:51:58
Wygląda pysznie:) Czaję się już od dawna na madeirę, może pomimo suchości ciasta się skuszę. Pozdrawiam.
-
2009/08/10 20:51:04
Majanko mnie ten Twój wypiek bardzo się podoba :)) do tego cista podałabym jakieś konfiturki może porzeczkowe :)) pozdrawiam Cię:))
-
2009/08/10 21:58:29
Majanko, bardzo płodne te Wasze wspólne pieczenie. :) I smaczne. :)
-
2009/08/10 22:01:30
No to jeśli suche,to nie dla mnie.
Pozdrawiam:*:)
-
2009/08/10 22:25:42
Fakt, ja tez z tych lubiacych nieco wilgotniejsze ciasta, wiec sprobuje zrobic w werski 'wilgotniejszej' ;) Choc i tak wyglada bardzo smakowicie!

Pozdrawiam!
-
2009/08/11 00:20:45
Ja się chyba też cichaczem z Wami zmówiłam i wczoraj wstawiłam na bloga to samo ciasto, choć z innego przepisu(piekłam tydzień wcześniej). I tak jak Wy marudzicie, tak ja, jestem pełna zachwytu nad tym ciastem, właśnie za wspaniały smak i wilgotnawo-maślaną konsystencję. Moje zachwyty podziela ze mną pozostałe 5 osób, które rozchwytało to ciasto. Ja na pewno je powtórzę...choć nie z przepisu Nigelli:))
Ale to wygląda fajnie!
-
2009/08/11 07:54:06
Majanko właśnie na takie ciasto wygląda - takie do kubka cacao lub kawy z mlekiem :) Mi przypomina babkę ucieraną :)
-
2009/08/11 08:48:40
Kamilko dziękuję :)) A wiesz, warto się skusić by spróbować :)) Pozdrawiam!

Agulko dziękuję :)) Faktycznie z jakąś konfiturką byłoby super :)) Pozdrówki.

Małgoś a płodne, płodne ;))) Pozdrawiam cieplutko :***

Olciaky zaraz pewnie bede miała coś niesuchego ;)) Pozdrawiam!:)

Bea dziękuje slicznie :) Mysle,ze dobrze by zrobiło dodanie większej ilości soku z cytryny,jak to zrobiła Atinka. Może kiedyś się pokuszę , zobaczymy.. Pozdrówki serdeczne!:)

Eweno widziałam Twoje ciacho :)) Fajnie, że udało nam się razem hy hy ;)) Mówisz,ze Twój przepis inny, będe musiała wypróbowac, bo wygląda na to , że Twoje ciasto jest duużo wilgotniejsze niż to z przepisu Nigelli. Pozdrawiam ciepło :))

Kasiaaa o , i właśnie takie jest do kubka mleka :))) Pozdrawiam cieplutko.
-
2009/08/11 09:14:34
I mliko:)
-
2009/08/11 09:37:00
Niguś o tak :))
-
2009/08/13 21:05:52
Majanko, uwielbiam to ciacho:) jedno z moich ulubionych przepisow nigelli!
pozdrawiam:*
-
2009/08/14 09:48:31
Sweet_Spoon mówisz,ze tak Ci smakuje? Nam jakoś tak nie bardzo. Znaczy widzisz, w smaku ok, fajnie cytrynowe, ale jednak za suche . Pozdrawiam :)
-
2009/08/18 22:13:06
Wyszlo super tzn suche ono jest ale taki to juz typ ciasta :) poza tym super w domku smakowalo lekkie i niezastapione do filizanki herbaty popoludniu nie za ciezkie a to sie ceni bo odkad siegnelam do twojego bloga musze powiedziec ze przybylo kilka kilo heh wiec zrobie chyba przerwe w pieczeniu. Ah kusza te wszystkie ciasta ale trzeba miec limit :) pozdrawiam
-
2009/08/19 09:43:22
Maggiedino witaj :)) Cieszę się ,ze ciasto smakowało :) Do kawki czy herbatki albo kubka mleka smakuje super, choć jednak lekko za suche jak dla nas . Pozdrawiam Cie serdecznie :)
-
2010/03/10 17:43:20
Zachęcona pewnymi mankamentami jakie miało posiadać to ciasto, postanowiłam je upiec, mając nadzieję, że wyjdzie "gniot" i da mi pretekst do zakończenia dalszej działalności kuchennej. A figę ! organoleptyczne szaleństwo opanowało moje receptory smakowe, które domagały się więcej i więcej, reszta figury błyskawicznie dostosowała się do narastającej euforii.No i ci tu więcej pisać, było i nie ma.
Muszę poszukać nowe "ciasto-pretekst" ale to na innej stronie, bo tu nie mam szans go znaleźć.
-
2010/03/10 21:45:55
Amorefati jejku... ;))) Czytam, czytam i sie uśmiecham:)) Dziękuję CI za tak miłe słowa . Widzisz, nam to ciasto nie podeszło do gustu, ale nie to,ze smaczne nie było, po prostu spodziewałam sie mokrego ciacha. Cieszę sie,ze Tobie tak smakowało :)))
Dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym