Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe ciasto z cukinią

  g   Miałam chęć na to ciasto od dawna. Przepis znaleziony gdzieś w internecie czekał na swoją kolej. W końcu się za nie zabrałam oczywiście modyfikując przepis po swojemu. Zacznę może od tego, że się rozpędziłam i obrałam cukinię ze skórki, choć nie powinnam. No cóż... Nie wiem czy to wpłynęło na smak ciasta, bo cukinii w cieście w ogóle nie czuć. Czuć za to cynamon, którego dałam dość sporo, choć nie tyle ile było w przepisie. Jestem cynamonowa, więc zapach i smak ciasta odpowiada mi baaardzo. Jedyne co nam nie pasowało to suchość wypieku. Pierwszego dnia ciasto było za suche, ale jak troszkę postało zrobiło się ciut bardziej miękkie i mniej suche. Myślę, że spokojnie można przełożyć je jakimś kremem, na przykład cytrynowym. Powiem jeszcze, że było mega puchate i wysokie, taka duża babka :)

ciasto cynamonowe z cukinią

Składniki:

*3 jajka

*2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2 szklanki)

*1 szklanka oleju

*2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)

*2-3 łyżki cynamonu (dałam 1 łyżkę)

*3 szklanki mąki

*1 mały proszek do pieczenia (16g)

 

Wykonanie:

Wszystko razem wymieszać mikserem według kolejności. Piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Smacznego :)

ciasto cynamonowe z cukinią

ciasto cynamonowe z cukinią

 

czwartek, 20 sierpnia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Pomarańczowa baba z rumem

    Dzień dobry. Mam dla Was pyszną, wilgotną, wielkanocną babę o pomarańczowym smaku, oblaną pomarańczowym syropem z dodatkiem rumu, a więc to taka babka z pazurem

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

Komentarze
2009/08/20 10:26:56
To kolejne ciasto z cukinią, które oczywiście muszę wypróbować :) Bardzo mi smakowało czekoladowe więc i tym na pewno nie pogardzę :)
-
2009/08/20 10:33:23
Ciasto z cukinią to dla mnie zupełnie nowość :)) wygląda baaardzo smacznie a przepis nie jest skomplikowany :)) napewno wypróbuję je wkrótce :)) miłego dnia Majanko :-)
-
2009/08/20 10:38:36
No proszę, ile to przepisów na słodkości z cukinią istnieje, a ja kiedyś myślałam że to warzywo to tylko na "bigos" się nadaje ;)
Ciasto pięknie wyrosło Majanko.
-
2009/08/20 11:04:40
Ja na razie nie mogę się zebrać do cukiniowego ciasta. Czeka i czeka na swój czas... Ślicznie Ci wyszło:) A cynamon to aktualnie sypię do wszystkiego, bo tak mi smakuje:)
-
2009/08/20 11:06:07
Kiedyś by mnie takie ciasto zdziwiło, ale od kiedy sami upiekliśmy ciasto z marchewką to nawet dodatek cukinii wydaje mi się teraz taki całkiem naturalny;-)) Pozdrawiam!
-
2009/08/20 11:09:48
o tez cukinia! i tez na slodko! ale sie zgralysmy smiesznie i smacznie:P
u mnie tez byly puchate muffinki, wyrosniete jak nie wiem, moze to ta cukinia tak dziala:D
fajnie to ciacho, ja bym jeszcze na slodko poeksperymentowala z cukinią :))
pozdrawiam cukiniowo!
-
2009/08/20 11:10:32
i w mojej kolejce od jakiegoś czasu znajduje się cukiniowy wypiek
pewnie jednak zamienię go na muffiny, bo bardziej lubimy te małe słodkości
i może skorzystam z Twojej rady i przygotuję do nich jakiś krem czy coś :-)
-
2009/08/20 11:19:34
:D Dzisiaj mnie olśniło i jakbym dostała durszlakiem w głowę. Cukinia jest taka uniwersalna...nadaje się chyba do wszystkiego :D
Ciasto zapisuję, drukuję i wkładam do mojej prywatnej, segregatorowej książki kucharskiej z Waszymi przepisami i zdjęciami :))
-
2009/08/20 11:31:49
A u mnie wlasnie ostatnia cukinia zostala pokrojona i czeka na zapieczenie w tarcie :) Twoje ciasto wyglada jednak tak pysznie, ze musze je wyprobowac. To oznacza kolejne cukiniowe zakupy :)
-
2009/08/20 11:45:13
A ja jakoś nie mogę zebrać, aby upiec ciasto z cukinią...A to Twoje pięknie wyrosło, fajny przepis, prosty i szybki w wykonaniu.
-
2009/08/20 12:17:42
Wspaniałe, puszyste, pachnące cynamonem i to w dodatku z mojej ulubionej cukinii !!!
Pięknie Ci się udało :-))
A tak na marginesie, chciałam zapytać bo widzę, że też masz bloga na blox-ie, jak mam dodawać moje wpisy, żeby znalazły się w zakładce "jeszcze ciepłe". Jestem zalogowana, dodałam nowy adres bloga i nic. Próbuję się już od 3 dni skontaktować z durszlakiem, ale wysyłane przeze mnie formularze kontaktowe pozostają bez echa :(
Czy mogłabyś mi coś w tej kwestii podpowiedzieć?
Pozdrawiam!
Alicja
-
2009/08/20 12:35:49
Pieknie wyrosniete! I jaki cudny, cynamonowy kolor!

Pozdrawiam Majanko :)
-
2009/08/20 12:57:42
Będę musiała jutro opróżnić lodówkę, w której leży m.in. cukinia... Może też się skuszę, bo wygląda intrygująco? Czy możesz jeszcze raz opisać smak?
Czy szklanka cukinii, to jest +/- jedna mała cukinia?
-
2009/08/20 13:27:20
Szarlotek no to ja musze koniecznie kiedyś wyprobowac to czekoladowe! :) Pozdrawiam:))

Agulko no to w takim razie czekam na Twoją recenzję :) Pozdrawiam.

Edysiu ślicznie dziękuję :)) Faktycznie wyrosło duże. :)) Bardzo lubię cukinię chyba w każdej postaci :) Buźka:**

Pinkcake oj, ja też uwielbiam cynamon !:)) Ten przepis też u mnie leżał i leżał, aż w końcu wyleżał swoje ;)

Grumko zgadzam się z Twoją opinią :) Ja już piekłam i marchewkowe i dyniowe, więc cukinia mnie nie dziwi zbytnio ;) Ciekawe z jakiego jeszcze warzywa można upiec ciasto, hmmm ? ;)

Viridianko fajnie, ze nam tak razem się udało!:))
Może ta cukinia tak zadziałała,ze ciasto jest takie duże i puchate, a może ilość proszku go pieczenia, nie wiem.. No,ale fakt jest taki,ze cukinia na słodko też występuje w przyrodzie ;))

Ugotujmy jak czeka w kolejce to na pewno kiedyś upichcisz, może właśnie teraz póki trwa cukiniowy miesiąc ? Ciekawa jestem jak będą smakować muffiny z dodakiem jakiegoś pysznego kremu. Pozdrawiam serdecznie!

Dziwnograj ciesze sie,ze Cie olśniło hi hi ;)) Zrób ciacho i daj znać czy smakuje. Pozdrawiam serdecznie. Ps. Ja też mam segregator z przepisami ;)))

Majazteca a ja bym chętnie tarty cukiniowej spróbowała. To musi być pyyyyszne!:)))

Misiadk no to zachęcam do zrobienia :) Ciasto jest rzeczywiście proste i bardzo smaczne :))

Alicjo dziękuje pięknie za miłe słowa :)) Wiesz, co do wyświetlania na durszlaku to ja się kompletnie na tym nie znam. Ja dodałam do niego swojego bloga i zaczął się wyświetlać. Musisz napisać na durszlaku w pogaduszkach i także bezpośrednio do jego administratora czyli niejakiego Tomka. Pozdrawiam serdecznie :))

Beo dziękuje Kochana :***Cieszę sie,ze Ci sie podoba :)) Pozdrawiam cieplo :))
-
2009/08/20 13:30:46
Leszczynko smak ciasta jest przede wszystkim cynamonowy, bo cukinii nie czuć wcale. No,ale warto zrobić i spróbować. Tak - 1 szklanka to mniej więcej 1 nieduża cukinia :) Pozdrówki:)
-
2009/08/20 13:49:41
podoba mi sie,tez lubie cynamon w ciastach,no i pewnie bym zaraz przelozyla czyms,bo tez lubie wilgotne ciacha :))
-
2009/08/20 14:04:58
Gosiu dziękuję :)) Tak sobie myśle,ze fajnie czymś przełożyć i bedzie jeszcze pyszniejsze :) Pozdrawiam.
-
Gość: Cherris, 77.46.58.*
2009/08/20 14:09:10
Jaka to powinna być cukinia? Duża, czy mała?
-
2009/08/20 14:12:25
Cherris kup dwie średniej wielkości :)
-
2009/08/20 15:28:33
hmmmm cukinia w cieście??? to zaskakujące połączenie, ale ciasto wygląda obłędnie :)
-
2009/08/20 15:47:01
hej Majanko!
ale super Ci ciacho wyrosło :) ja też cynamonowa :)) pozdrawiam!
-
2009/08/20 16:53:14
Uwielbiam cynamon! Jednak ciasta z cukinia to dla mnie wielkie zaskoczenie - moze dlatego ze do konca jeszcze nie przekonalam sie do tego warzywa i malo mialam z nim do
czynienia narazie o_O A jednak jak widac - moze to byc wielka przyjemnosc! :) Zdjecia bardzo zachecaja :)
-
2009/08/20 16:56:47
Wiesz co Majanko......właśnie przymierzałam się do tego ciasta, tyle, że przepis znalazłam w jakiejś książeczce:))))
Wygląda bardzo apetycznie!
-
2009/08/20 18:15:21
Majano, mysle, ze po obraniu skorki z cukini ciasto moglo jedynie stracic na kolorze. Bo wydaje mi sie, ze skorka dodala by nieco zieleni, nic poza tym. Pysznie sie prezentuje.
-
2009/08/20 18:30:03
Wygląda na bardzo puszyste. A moje pierwsze skojarzenie, to że właśnie dodaje sie cukinię, żeby było wilgotne :)
-
2009/08/20 18:30:12
Majanko, bardzo interesujacy przepis. Slyszalam o ciescie z cukinia, mam chyba na nie przepis w jakiejs ksiazce. Ciekawi mnie jak ono smakuje... Twoje wyglada pysznie:)
-
2009/08/20 18:46:55
Miętówko ślicznie dziękuję :) Bardzo się cieszę,ze Ci sie podoba :))

Alexandro dziękuję pięknie:) Faktycznie wyszło takie duże i puchate :) Pozdrówki serdeczne:***

Ziji cieszę sie,ze podobają Ci się zdjęcia:)) A ciasto jest naprawdę smaczne, cukinii w nim nie czuć. Moze spróbujesz?

Andziu o jak fajnie! :)) To co kiedy robisz? :))

Ewo dziękuję :)) Chyba masz rację, czyli w smaku by się nic nie zmieniło. Pewnie miałoby bardziej intensywny kolor, nieco ciemniejszy. Pozdrawiam serdecznie :)

Kasiaaa dziękuję . Takie właśnie puszyste było, jednak nieco zbyt suche, choć myślałam również, ze cukinia spowoduje,ze bedzie mokre. Oczywiście na następny dzien już było lepsze :))

Sweet_Spoon dziękuję pięknie :)) Moze tez spróbujesz je zrobić? Ja zrobiłam z ciekawości i smakowało nam :)
-
2009/08/20 21:33:32
ja tam myślę tak sobie, że cukinia jest po to by dodać ciastu wilgotności :) więc chyba nic się nie stało, że brak skórki ;)
-
2009/08/20 22:12:55
Aga i ja tak też myślę :)) A powiem CI,ze dziś ciasto jest najlepsze i wilgotniejsze :) Super! :)
-
Gość: Monika.L, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/08/20 22:47:32
Dobry wieczór :-)
I dobrze trafiłam. Milutko tu u Ciebie. Ciasto oczywiście piękne i bardzo pomysłowe.
Jakoś cukinia mi się kojarzy z plackami, grillowaniem, także zupkami...a tu ciacho.
Świetny pomysł.

Poza tym pomagają Ci (jak widziałam w innych postach) piękne małe łapki :-)

pozdrawiam Was
M.
-
2009/08/21 07:45:18
Doskonały przemytnik warzyw dla dzieciaków-niejadków :))) Zapisuję i wydrukuję, bo już w ten weekend odwiedza nas siostrzenica :)
-
2009/08/21 08:17:50
Aż trudno uwierzyc ,że to ciasto ma w sobie cukinię , wygląda super:) tez kiedys wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem cukinii, chyba w "Kuchcikowie" dzieciaki go piekły , juz wtedy obiecalismy sobie z synkiem że też je upieczemy;)
-
2009/08/21 08:18:05
Moniko.L witam u siebie :)) Bardzo się cieszę,że do mnie zajrzałaś :)) Masz rację pomagają mi małe łapki mojego synka. Hmm.. czy one takie małe? hi hi ;) Dziecię już 7 latek ma i do pierwszej klasy idzie od wrzesnia :)) Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do mnie jak najczęściej :)
Tili cieszę się,ze Ci sie podoba :)) Pozdrówki dla Was i dla siostrzenicy :))
-
2009/08/21 08:22:31
KuchareczkoFaktycznie trudno uwierzyć , bo tej cukinii nie dość,ze nie widać to i w smaku nie czuć :) Widzę,ze tez ogladacie Kuchcikowo :) Mój synek też je uwielbia:))
-
2009/08/22 10:05:30
O!
a ja mam ochotkę na cukiniowe ciasto,muszę tylko znaleźć jakiś przepis odpowiadający gustom moim i rodzinki:)
Pozdrówka.
-
2009/08/22 18:42:58
Z cukinią ?? Raaany, nigdy takiego nie próbowałam. Ba! Nawet nie widziałam ;) Jestem ciekawa smaku...
-
2009/08/22 20:39:38
Olciaky widziałam sporo przepisów na ciasta z cukinią,więc pewnie znajdziesz coś dla siebie :) Buźka:**

Cezonia a spróbuj :)) Cukinii w sumie nie czuć,ale ciacho jest pyszne :))
-
2009/08/23 21:55:36
no, kochana, witaj w klubie zwegowani.pl/ciasto-z-kabaczka-lub-cukinii :) tak mi coś pachniało od sąsiadki znajomo :) :P
-
2009/08/24 09:53:39
przyszlam sobe obejrzec Twoje cukiniowe, o ktorym pisalas... nie wyglada na suche, wrecz przeciwnie. ale jesli tak, to tym bardziej zachecam na moje cukiniowe, tylko musze je opublikowac... :-))
-
2009/08/24 11:51:46
Zwegowani hy hy hy ;)) A no widzisz, a tu cukinia !:) Ja jak najbardziej warzywna jestem :))

Cudawianko będę musiała wypróbować więc Twoje:) Czekam na wpis niecierpliwie :) Pozdrówki.
-
2009/09/03 11:58:14
Mówisz, że troszkę suchawe, a nie wygląda :) Piękne Ci wyszło i takie wysokie:) Cudowności:) Też bardzo lubię cynamon:)
-
2009/09/03 12:26:46
Atinko wiesz, ono na początku jakby za suchawe bylo,ale jak poleżało było wilgtne i pyszne no i cynamonowe, wiadomo co tygryski lubią nie? ;))) Dziękuję kochana mła :***
-
Gość: Wiśnia, 62.244.152.*
2012/09/06 14:06:40
Mam pytanie, czy pieczesz to ciasto w piekarniku czy prodziżu? I jeśli jest to piekarnik to czy wkładasz ciasto do nagrzanego, czy piekarnik nagrzewa się z ciastem w środku?
-
2012/09/06 16:05:41
WIśnia piekę w piekarniku. Ciasto wkładam do nagrzanego uprzednio piekarnika. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.bkl-bng-011.adsl.virginmedia.net
2013/02/03 20:29:21
hej
super wygląda ten przepis i ciasto
myślisz że nada się na tort? to znaczy żeby przełożyć kremem i udekorować
my też cynamonowi ;)
-
2013/02/03 22:15:20
Gość, czyli chcesz upiec jako biszkopt? właściwie nie mam pojecia :D, ale możesz spróbować :)
-
2014/08/30 16:24:50
Bardzo lubię ciasto cynamonowe z cukinią, są takie wilgotne
-
Gość: alikbalik, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/07/28 12:17:59
Pyszne i łatwe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Speculaas
speculaas
Przepyszne holenderskie pierniczki,wyciskane z drewnianej foremki.
Lebkuchen
lebkuchen
Miękkie i pyszne migdałowe pierniki oblane lukrem. Uwielbiamy je!
Staropolski
staropolski
Idealny piernik z powidłami i masą marcepanową oblany czekoladową polewą