Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodzianki waniliowe Liski

                      Jagodzianki z przepisu Liski robiłam jeszcze przed wyjazdem, ale nie zdążyłam przygotować wpisu. Były fantastycznie pyszne, pełne owoców, pełne zapachu i smaku lasu. Och, uwielbiam jagodzianki i zastanawiam się dlaczego dopiero teraz je robię. Myślałam, że to taka trudna sprawa, a bułeczki są naprawdę proste i tak wspaniale smaczne. Liska podała przepis na jagodzianki z kruszonką, jednak ja nie robiłam kruszonki, a bułeczki polukrowałam. Polecam, są przepyszne!

jagodzianki2

Składniki na 10 bułeczek:

*250ml mleka

*1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

*450g mąki pszennej

*1/2 łyżeczki soli

*40g drobnego cukru

*40g masła

*20g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant

Nadzienie:

*250g jagód plus cukier do smaku (2-3 łyżki)

*cukier z prawdziwą wanilią

*1 łyżka tartej bułki

Lukier:

*1 szklanka cukru pudru

*kilka łyżek gorącej wody (tak by lukier był dość rzadki)

 

Wykonanie:

Składniki nadzienia wymieszać w misce i odstawić.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

W małym garnuszku połączyć masło, wanilię i mleko. Zagotować do czasu aż masło się rozpuści. Ostudzić. Drożdże świeże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżką mleka.
Wymieszać mąkę, drożdże (jeśli używamy drożdży instant), sól i cukier. Dodać ostudzone masło z mlekiem, drożdże (jeśli używamy swieżych). Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, łyżeczką nakładać nadzienie. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec bułeczki około 18-20 minut. Po ostudzeniu polukrować nakładając lukier pędzelkiem.
Smacznego :)

jagodzianki2

jagodzianki2

poniedziałek, 27 lipca 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Jagodzianki

    Ten przepis na jagodzianki to pewniak, z którego korzystam od wielu lat. Ciasto jest mięciutkie, bułeczki pyszne. O jagodowym nadzieniu chyba wspominać nie musz

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

  • Rogale marcińskie

    Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wy

Komentarze
2009/07/27 13:47:06
Majanko jakie śliczne te Twoje jagodzianki :)) wiesz, trochę się wstyd przyznać ale ja jeszcze nigdy nie piekłam jagodzianek :(( choć co sezon jagodowy sobie obiecuję, że w tym roku to już napewno upiekę. Myślę, że tym przepisem mnie baaardzo zmobilizowałaś :)) tylko będzie problem z wersją bezglutenową :)) Buziaczki :**
-
2009/07/27 14:00:15
Pyszne, szkoda, że sprzed wyjazdu, bo już chciałam się wpraszać.
Ja też planuję, że je zrobię, ale jak dotąd nic z tego nie wyszło...
-
2009/07/27 14:08:46
u mnie juz jagod niet... tylko te zamrozone ale to zapasik na zime:))
jagodzianki z lukrem kocham, ale jednak gdybym miala do wyboru wybralabym z kruszonka;)
chyba ze zrobie sobie kiedys jeszcze i z kruszonka i z lukrem:P:P
-
2009/07/27 14:13:19
Majanko jakie pyszności! Bardzo lubie jagodzianki:) U Ciebie tak pysznie wyglądają, szkoda, że mi nie przywiozłaś żadnej;) Pozdrawiam:)
-
2009/07/27 14:50:07
o jakie śliczne, daj nam dwie, znaczy mi, bo Oczko się ślimaczy jeszcze do mnie ;)
-
2009/07/27 15:05:15
ale nam tu kochana serwujesz pysznosci! :-)
-
2009/07/27 15:19:06
Agulko dziękuje ślicznie. Wiesz co, nie ma się czego wstydzić. Ja robiłam je dopiero drugi raz. Pierwsze z mąki pełnoziarnistej i te ze zwykłej. Są super pyszne,polecam!:)) Pozdrawiam:))

Natalenko a no , po jagodziankach śladu niet hi hi ;)) Zrób, na pewno Wam posmakują! :)))

Viridianko u mnie chłopaki woleli zdecydowanie z lukrem, więc zrobiłam lukrowane :))) Myśle,ze z kruszonką równie pyszne :))

Atinko dziękuje kochana :)) Szkoda,ze ich nie zrobiłam więcej i nie przywiozłam dla Ciebie, bo faktycznie pyszne były i rozeszły się tak szybko, że nawet na drogę nie wystarczyło i zabralismy zwykłe kanapki hi hi ;)) Buźka :***

Agatka jeszcze się slimaczy? hi hi ;)) Posyłam dla Ciebie :)))

Cudawianko oj, pyszności, pyszności :)) Dziękuję kochana :)) Szkoda,ze już nie ma tych jagodzianek. Może czas na kolejne hmmm ? ;)
-
2009/07/27 15:26:23
Kusicielka ! i jeszcze lukier i jagódka :)OCH, Przymykam oczy..... i widzę je obok kubka z mlekiem ....powoli otwieram jedno potem drugie oko i co widzę... zwykłą mufinkę.
-
2009/07/27 15:33:10
wygladaja bardzo jagodowo i bardzo zachecajaco :))
-
2009/07/27 16:59:11
Pysznie wyglądają! I wanilią mi pachną na odległość, uwielbiam ten zapach podczas pieczenia:)
-
2009/07/27 18:49:10
juz chyba wszystkim sie poskarzylam, ze u nas jagod nie ma:( abuuuuu
-
2009/07/27 19:28:48
Szarlotek dziękuję :)) Jagodzianeczki pycha , z lukrem wspaniałe, ale mysle,ze muffinka też pyszna ! Z czym była ?

Gosiu dziękuję pięknie :)) Były mooocno jagodowe i mooocno pyszne :))

Alinko dziękuję :)) Ja też uwielbiam zapach wanilii i cynamonu też:)) Pozdrawiam:)

Iwonko buuu... szkoda :( Ja bym Ci posłała troszkę, ale czy by dotarły?
-
2009/07/27 19:46:44
Bardzo się cieszę, że smakowały :-)
-
2009/07/27 19:55:22
Uwielbiam jagodzianki daj mi trochę :)
-
2009/07/27 20:13:24
Lisko baardzo! :)) Chętnie pokuszę się o zrobienie jeszcze z kruszonką :)) Dziękuję za przepis, pozdrawiam:))

Niguś też je uwielbiam! Już nie mam, następnym razem Ci podeślę, ok? :))
-
2009/07/27 20:17:28
Majanko, na tym pierwszym zdjęciu, taki pyszny przekrój jagodzianki się puszy, że aż szkoda, że tak wirtualnie się poczęstować nie idzie... :)
-
2009/07/27 20:39:09
Ja juz myslalam, ze nikt inny mnie dreczyc nie bedzie, a tu masz! Kolejne jagodzianki na mnie lypia z ekranu! ;)
Piekne sa Majanko! Pozwolisz, ze sie wirtualnie poczestuje :
-
2009/07/27 20:56:26
Małgoś dziękuję ślicznie :)) Chętnie bym Cię poczęstowała, ale już ich nie ma. Masz rację- tak wirtualnie to by było fajnie, może kiedyś coś takiego wymyślą hi hi ;)) Kochana, wysłałam do Ciebie @ i wiadomość na NK . Pozdrówki:))

Beo hi hi hi;)) Mówisz, że dręczę, a to znaczy, ze się chyba podobają, co? ;)) Dziękuję slicznie kochana :)) Częstuj się proszę :)))
-
2009/07/27 21:02:08
Od razu milej mi się zrobiło jak te jagodzianki zobaczyłam :) Za dwa dni planuję pierwszy większy wypiek w nowej kuchni i już wiem, co obok obiecanych bułeczek będę robić :)

Buziaczki gorące Ci wysyłam :***
-
2009/07/27 21:23:31
śliczne ,piękne ,te jagodzianki twoje
-
2009/07/27 21:25:59
nie ślij jutro sobie odbiorę ;P
-
2009/07/27 21:31:54
Piękne! Za taką ilość jagód to ja się pokrajać dam ;). Bo najbardziej lubię wnętrze!
-
2009/07/27 23:36:57
Uwielbiam jagodziany!:)
są zdecydowanie moimi faworytkami:)
-
2009/07/28 06:45:24
Tili znaczy się , będą jagodzianki! :)) Super :)) Nie mogę się już doczekać Twoich wpisów i smacznych zdjęc :) Pozdrawiam ciepło :)

Margot dziękuję ślicznie :)))

Aga oki ;)))

Olalala a bo wnętrze zawsze najlepsze !:))

Olciaky to tak jak ja, też je uwielbiam! :))
-
2009/07/28 09:14:19
ale pysznie wyglądają, szkoda że u nas sezon na jagody się już kończy ale muszę spróbować z borówką amerykańską :) kusisz
-
2009/07/28 11:21:46
Majanko ślicznie wyglądają Twoje jagodzianki w lukrze :) Zjadłabym jedną, no może i dwie ;)
-
2009/07/28 11:26:52
Miętówko dziękuję :)) A wiesz, ja wczoraj jeszcze jagódki kupiłam i coś jagodowego jeszcze u mnie będzie :))) Pozdrawiam.

Edysiu dziękuję kochana :)) Zapewniam, ze po jednej czuje się niedosyt, trzeba zjeść dwie :)) Pozdrówki.
-
2009/07/28 20:01:04
Też niedawno piekłam jagodzianki - z Edysiowego przepisu :)
-
2009/07/29 08:29:43
Abbro mniam, mniam :)) Uwielbiam jagodzianki:)
-
2009/08/01 21:24:10
Aaaaa! To tych jagodziankach była mowa! :)


Nie ślimaczy, nie ślimaczy! - lipna droga w (nomen omen) Lipnie była, przez wahadełka trzeba nam było się przeciskać ;)
-
2009/08/01 23:27:21
Sis ach, te wahadełka są najgorsze :( My też się przeciskaliśmy...
A tak, to te jagodzianki ;)) Buźka :***
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!