Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Hiszpański flan pomarańczowy

                    Flan to jeden z deserów, który zapamiętałam z naszej wycieczki do Hiszpanii. Deser ten był zawsze na stole szwedzkim podczas śniadań czy obiadokolacji w hotelu, w którym mieszkaliśmy. Bardzo nam wtedy smakował, mój Ukochany jadł go każdego dnia z wielkim smakiem. Zawsze chciałam odtworzyć ten smak w domu. Najpierw nie znałam nazwy, a potem jak już się dowiedziałam, to zrobienie go wydawało mi się zbyt trudne albo czegoś mi brakowało. Wędrówka Ireny i Andrzeja z Widelcem po Europie zdopingowała mnie do wykonania flanu. Zrobiłam go w niedzielę i zjedliśmy z wielką przyjemnością, przenosząc się na chwilkę do słonecznej Hiszpanii wspominając tamte wakacje. Wiecie co? Mój Ukochany powiedział, że deser smakuje dokładnie tak jak ten hiszpański! Jestem w siódmym niebie!:)

Źródło przepisu: Podróże Kulinarne Kuchnia Hiszpańska wyd. Rzeczpospolita

flan hiszpanski

Składniki:

*1/2 szklanki (125ml) wody

*3/4 szklanki (165g) cukru pudru

*4 jajka

*4 żółtka

*1/3 szklanki (75g) cukru pudru dodatkowo

*1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

*2 łyżeczki likieru Grand Marnier (zastąpiłam likierem poziomkowym)

*2 łyżeczki esencji waniliowej (dałam aromat)

*1 szklanka (250ml) mleka

*1 szklanka (250ml) śmietanki kremówki 30%

 

Wykonanie:

Do małego rondla o grubym dnie wlać wodę, wsypać cukier, podrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Gotować, nie mieszając około 10 minut lub do chwili, gdy cukier się skarmelizuje.

Płynny karmel wylać na dno lekko natłuszczonej tortownicy z kominkiem, o średnicy około 20 cm. Ja wykorzystałam do tego celu formę babkową z kominkiem.

Wymieszać całe jajka, żółtka, dodatkowy cukier, startą skórkę z pomarańczy, likier i esencję waniliową w misce. Ubić, aż składniki dobrze się połączą. Wlać mleko i śmietankę do niewielkiego rondla, podrzać, doprowadzając niemal do wrzenia. Zdjąć z kuchenki o odstawić na 5 minut. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do ubitych jajek. Przecedzić i powoli wlać do tortownicy.

Umieścić tortownicę w większej formie napełnionej wrzącą wodą tak, by sięgała do połowy wysokości tortownicy. Ja wstawiłam formę do większej formy prostokątnej do ciasta, pierwszy raz mi się to udało i pierwszy raz piekłam w ten sposób.

Piec w lekko nagrzanym piekarniku (ja rozgrzałam do około 180 stopni C) około 35 minut (u mnie nieco dłużej - jakieś 50 minut) lub do chwili gdy flan się zetnie.

Wyjąć tortownicę i odstawić do ostygnięcia. Przykryć i włożyć do lodówki na noc. Oddzielić nożem flan od brzegów i ostrożnie wyjąć, odwracając do góry dnem na duży płaski talerz .

Smacznego :)

 

flan pomaranczowy

wtorek, 28 lipca 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Ciasto maślankowe z owocami

    Ciasto maślankowe jest hitem szczególnie wiosennych i letnich wypieków. Można je upiec ze wszystkimi owocami, a więc i jesienią będzie smaczne np z jabłkami czy

  • Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Kiedy piec takie ciasta jak nie teraz ;) . Najlepsze z najlepszym połączeniem na świecie - rabarbar i truskawki - pełne wiosny, pełne słońca, wspaniałe do jedze

  • Ciasto z rabarbarem i kruszonką

    Dawno nie było ciasta, nieprawdaż? ;). Doczekałam się w końcu rabarbaru ( choć jeszcze nie z ogródka ), więc dziś prezentuję ciasto z rabarbarem. Mało ciasta, d

Komentarze
2009/07/28 11:37:03
Dziękuję za zaproszenie;-) Nawet bez niego bym się wprosił na tak apetyczny deser;-) Super jest ten byczek Fernando;-)
-
2009/07/28 11:44:08
ja jadłam taki deser w Grecji i też uważam że jest boski :) ale twój to po prostu pysznie wygląda :)
-
2009/07/28 11:45:55
Przeraża mnie, to nocne oczekiwanie :) ale otrzymując taki efekt, to może bym wytrzymała i nie podskubywała :) Byczek mnie rozbawił :D Pozdrawiam !
-
2009/07/28 11:52:13
majanko jakie apetyczne i cudowne zdjęcia! No bardzo mnie zachęciłaś do przygotowania tego deseru! Bardzo mi się podoba:)
-
2009/07/28 11:58:13
Wow Majanko, wygląda niesamowicie ! Piękny i aż ślinka cieknie :)
-
efi
2009/07/28 12:41:09
Flan wygląda wspaniale. Hiszpański deser zawsze kojarzył mi sie z Crema Catalana. A tutaj taki fajny pomysł... Pozdrawiam serdecznie i cieszę się bardzo, że wróciłaś do nas :) Muffingirl
-
2009/07/28 12:48:17
Pięknie wygląda i musi być pyszny, też się na niego czaję :)
Nas w Hiszpanii takimi pysznościami nie karmili :(
-
2009/07/28 13:04:24
Mniam. Ależ to musi być cudowne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2009/07/28 13:29:20
Pyszny deser, pochwała Ukochanego, wspomnienie wakacji... to musi być 7 niebo :)
-
2009/07/28 13:31:06
Boski!!! Uwielbiam takie desery, juz sobie zapisalam przepis :) tez taki chce ;-)
-
2009/07/28 13:42:49
O, matko! Jakie to cudne! Pakuję walizki i przyjeżdżam do Ciebie!
-
2009/07/28 14:01:09
Popatrz, a ja nigdy nie jadłam flanu. Czy to coś w rodzaju galaretkowej pianki? Jeszcze nie dojrzałam do decyzji wykonania, ale zaczynam już o tym myśleć:)
-
2009/07/28 14:30:25
Majanko jesteś niesamowita :-)) patrzę, patrzę i podziwiam :)) to musiało być pyyszne :)) pozdrowienia :-))
-
2009/07/28 15:16:03
Grumko dziękuję :)) Byczek prosto z Hiszpanii, a flan jest pycha polecam!:)) Pozdrówki:))

Miętowko dziękuję :)) Prawda,że świetny?

Szarlotku niech Cię nie przeraża, oczekiwanie sie opłaca. Pyszny jest. Dziękuję w imieniu byczka ;))

Atinko bardzo dziękuję kochana i cieszę się, że Cię zachęciłam. Jest to na pewno coś innego niż zawsze i baaardzo smacznego :)) Scicskam:***

Kasiaaaa dziękuje pięknie :))

Efi witaj:) Crema catalana równiez mam chęć zrobić, ale chyba jeszcze nie teraz :) A flan jest pyszny, polecam:)

Natalko skuś się i się nie czaj hi hi ;)) Pozdrówki ciepłe:)

Leszczynko jest pycha, polecam !:))

Zjedz-Mnie dokładnie tak :) Widzę,ze mnie rozumiesz:))

Aklat dziękuję :)) Czekam więc na Twój flan!:))

Andziu dziękuję pięknie, zapraszam:))

Negresco nie , to bardziej jak mocno zbity budyń, jeśli tak można porównać. Oczywiście nie dokońca jak budyń, ale raczej nie jak pianka. Zachęcam do zrobienia :)

Agulko dziekuję slicznie :)) To naprawdę było pyszne :) Inne niż wszystko, polecam :)) Pozdrówki .
-
2009/07/28 16:18:20
Majanko, sliczny ten flan! Bardzo lubie flany wlasnie na takie jak aktualnie temperatury :) Baaardzo orzezwiajace :)
-
2009/07/28 16:40:03
fiu fiu fiu! deserek jak sie pisze:) nie jadłam nigdy, musze sprobowac;)
-
2009/07/28 17:35:56
też nigdy nie jadłam a wygląda świetnie ! :)
-
2009/07/28 17:51:59
Pyszności, a jak pięknie ozdobione. :) Ten byczek to tak aby nikt nie podjadał, czy dlatego, że deserek hiszpański. ;))

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/07/28 18:45:50
nigdy nie slyszalam o tym deserze:) a ten byczek co tam robi?;)
-
2009/07/28 19:16:42
Ja parę lat temu na Majorce też jadłam coś podobnego, ale niestety byłam jeszcze młoda i głupia, i średnio mnie interesowało, co właściwie jem, byleby tylko dobre było ;)... Ale Twój flan wygląda bosko! Nie dziwię się ani trochę, że Ukochanemu smakuje :).
-
2009/07/28 19:59:59
Majanko , co za deser !! Wygląda tak apetycznie , że ślinka mi leci :)
-
2009/07/28 20:17:53
Czadowy :)

A tak w ogóle, to kawał flanu! Duży jest, prawda?
-
2009/07/28 23:13:03
Beo dziękuję :)) O,tak flan jest wspaniały, taki zimny, orzeźwiający :)) Prosto z lodówki :) Pozdrówki ciepłe :))

Viridiankozachęcam więc. Jest pyszny!:))

Blue_megi dziękuję i polecam:)))

Notme dziękuję :)) A byczek dlatego ,że flan i byczek hiszpański ;))) Nie dało się nie podjadać he he ;))

Iwonko byczek szczerzy ząbki do zdjęcia, zeby pokazać,ze przyjechał z nami z Hiszpanii :))

Olalala dziękuję serdecznie :)) Smaczny deserek już zjedzony :))) Chętnie zrobię go znowu :) MOże i Ciebie zachęcę? :)

Abbro pięknie dziękuję :))) Warto spróbować, pyszny jest :)) Pozdrówki

Vespertinee dziękuję :)) A wiesz, może sprawia takie wrażenie, ale nie jest taki duży. Pozdrawiam:))
-
2009/07/29 13:43:31
Majanko, piękny, słoneczny deser! :) No i ten byk w środku... Hihi, prawdziwa kulinarna corrida! :D
-
2009/07/29 13:54:19
Małgośdziękuję :))) Bardzo się cieszę,ze Ci sie podoba :)) Małgoś, dostałaś mojego @ :)
-
2009/07/29 16:50:35
Ależ Ty masz parę do robienia takich rzeczy, zazdroszczę:)
-
2009/07/29 21:20:52
Dokładnie to samo chciałam napisać co nigu! Cholera zazdroszcze ;]
-
2009/07/29 22:23:18
wygląda bosko, naprawdę, śliczny! :*
-
2009/07/29 22:49:02
Niguś dziękuję Słonce :)) Kochana ,jak zawsze :***

Iperelko ślicznie dziękuję :)) Jejku, jest mi tak miło,ze się podoba , buźka :***

Agatka jejciu dziękuję Kochana Agatuś, buziole :***
-
2009/07/30 07:51:51
Proszę, proszę, jak od razu z kopyta ruszyłaś!
Tyle pyszności.
A ja byłam chora i nieobecna sieciowo.
-
2009/07/30 08:52:36
Batumi dziekuję kochana :) Oj, a cóż się przyplatało za choróbsko latem ? Zdrówka zyczę!
-
2009/07/30 12:42:27
Flan prezentuje się cudnie, widzę, że po urlopie ostro wzięłaś się do roboty :)) Pozdrawiam !!
-
2009/07/30 14:20:45
Ninko pięknie dziękuję :))) Pozdrawiam również :)
-
2009/08/01 21:22:23
Byczek, jakby stworzony dla tej słodyczy ;)))
-
2009/08/01 23:26:37
Siostra a no :) Przywieziony z Hiszpanii to i hiszpanski flan lubi :)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!