Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

                 Miałam wielką chęć na ciasto drożdżowe z owocami. Wybrałam maliny, bo dawno ich nie jadłam, a ostatnimi dniami przeważały u mnie w wypiekach truskawki. Skorzystałam wprawdzie z mrożonych owoców, ale wkrótce na pewno zrobię także ze świeżymi. Przepis na to ciasto wyszukała dla mnie Atinka na forum CinCin, a jest on autorstwa Krystyny9. Drożdżówka bardzo nam posmakowała. Uwielbiam ją szczególnie na ciepło. Zapach ciasta drożdżowego w połaczeniu z zapachem malin ...mmmm... pyszności!:) Tym ciastem dołączam do akcji Malinowo Nam organizowanej przez Ivkę76.

drozdzowe z malinami

Składniki na ciasto (blacha ok.35x25 cm)

*3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki

*1 szklanka ciepłego mleka

*ok. 1/2 szklanki cukru

*cukier waniliowy

*2 jajka

*1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)

*150g masła (roztopić)

*42g drożdży świeżych

 

Składniki na kruszonkę:

*1/2 szklanki mąki krupczatki

*1/2 szklanki cukru

*ok.60-70 g zimnego masła (dałam 50g)

 

Owoce : u mnie mrożone maliny- dałam 300g, ale można dać więcej.

 

Wykonanie:

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.

Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie (mieszałam ręcznie) do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyc owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.
Smacznego :)

drozdzowe z malinami

drozdzowe z malinami

środa, 01 lipca 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/07/01 13:45:32
Majanko wygląda pysznie! Nawet bardzo pysznie! Cieszę się, że ciasto smakowało:) też będę musiała spróbować tego drożdżowego Krystyny:) Pozdrawiam serdecznie:)
Ps, ale mam ochotę na malinki:)
-
2009/07/01 13:59:52
Wygląda bardzo smakowicie, z chęcią bym spróbowała kawałek :)
-
2009/07/01 14:26:29
Jestem pewna, ze ciasto przepyszne! Mnie najpierw przeszly kolo nosa truskawki, a teraz maliny :/ Dobrze, ze choc na Waszych blogach sie moge napatrzec ;)

Pozdrawiam!
-
2009/07/01 14:41:55
Tak nieśmiało poroszę kawałek...do kawy:)))
-
2009/07/01 14:42:51
wygląda wspaniale, wyobrazam sobie zapach jaki mialas w kuchni... musialo pachniec bosko:) czyli sezon na swieze malinki jeszcze nie rozpoczety? u mnie w ogrodzie jest juz ich spoooro :)
-
2009/07/01 15:16:15
Pyszna, wskakuje ja pierwsze miejsce listy do zrobienia :) Upiekę jak tylko będę mogła!
-
2009/07/01 15:17:49
Atinko dziękuję slicznie :)) Wyszukałaś super przepis, polecam! :)) A ja własnie kupiłam wczoraj świeże malinki i załuję ,ze już ciasto zdążyłam wczesniej zrobić. No,ale nic straconego , trzeba będzie zrobić jeszcze raz ;) Pozdrówki ciepłe :)

Anro dziękuje slicznie :))) Było bardzo smaczne :))

Beo ciasto naprawdę pyszne :)) A czemu nie masz malinek ? Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)

Zjedz_mnie a prosze bardzo :)))

Viridianko dziękuję :-) Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego , pachnie tak domowo , cudnie :))) Można powiedziec, ze rozpoczęty, bo wczoraj już kupiłam świeże ;)), a ciasto robiłam wczesniej. Pozdrawiam.
-
2009/07/01 15:18:26
Natalko cieszę sie,ze Ci sie podoba :) Polecam, jest pyszniutka :) A już mieszkacie na nowym ?
-
2009/07/01 15:47:06
Przewieźliśmy rzeczy i tam śpimy, ale rozpakowywanie całego naszego majdanu jeszcze trochę zajmnie :/
-
2009/07/01 17:07:48
Bardzo mi się podoba, takie pachnące drożdżowe:)A maliny jakoś tak łatwo zjada się na surowo:) ,że trudno zostawić do wypieku:(
-
2009/07/01 17:55:27
Majanko, pyszności tworzysz! :)
-
2009/07/01 17:55:38
mmmniam nie ma to jak malinowa drożdżówka domowa;)
-
2009/07/01 18:00:47
Śliczne
oj ,jakie pyszne to musi być z malinami ,hm trzeba chyba się rozejrzeć za malinami ?!
-
2009/07/01 18:32:40
a to się cieszę że i u Ciebie malinkowy sezon rozpoczety:)
Majanko ogladam teraz straszne zdjecia na onecie z zalanego Gdanska... czy dalej u Was pada? :/
-
2009/07/01 18:35:40
Natalko acha, no ale juz się pewnie cieszycie :)))

Szarlotekdziękuję :)) Co do malinek, masz rację :)) Mój synek bardzo je lubi :))

Alexandro dziękuję kochana :))

Olciaky tak, tak, dokładnie :))

Margot polecam :) Rozejrzyj się i zrób takie ciacho, posmakuje Ci :))

Viridianko nie na razie nie pada, choć zapowiadają ,ze jeszcze będzie. :( Jest strasznie duszno. A ulewa zalała centrum miasta, u mnie jest natomiast sucho. Pozdrówki.:)
-
2009/07/01 19:30:48
o z malinkami :) a ja dziś pierwszą malinę u dziadka w ogródku dorwałam :)
z tych żółtych :)
-
efi
2009/07/01 19:35:27
Widzę, że u Ciebie też malinki i też z drożdżowym ciastem :) Zgrałyśmy się niesamowicie. Piękne zdjęcia Majanko. Pozdrawiam - muffingirl
-
2009/07/01 23:46:02
Cuuudne ciacho! Drożdżowe z malinami... Jej, jak to bosko brzmi ;)! I ta kruszonka... Yummy ;)!
-
2009/07/02 00:02:21
uwielbiam malinki. Mialam okazje zjesc kilka z ogrodka rodzicow, jak bylam w Polsce. Tutaj kosztuja fortune:(
-
2009/07/02 00:21:23
Wprosiłabym się na to ciasto:)
-
2009/07/02 06:45:36
Agatka a no malinki :) Mówisz,ze zajadałaś już pierwszą? Ja sobie kupiłam , bo u mamy jeszcze nie ma . Buźka :**

Muffingirl mówisz,ze u Ciebie też drożdżowe z malinkami? NO, to muszę zobaczyć :)) Pyszności, prawda? Dziękuję za miłe słowa :)

Olalala dziękuję slicznie :)) Było pyszne :) Ja też lubię kruszonkę :))

Iwonko serio takie drogie? Szkoda. Są takie pyszne, prawda?:) Najlepsze takie pachnące słoncem :) Pozdrówki.

Eweno ależ proszę :)))
-
2009/07/02 08:22:45
teraz to piję herbatkę i chętnie bym zjadła kawałeczek :) jest jeszcze???
-
2009/07/02 08:47:46
Miętówko no nie ma, ale mogę zrobić następne ;)
-
2009/07/02 10:59:41
Takie ciasto bardzo kojarzy mi sie z Polska. :) Bo i drozdzowe, i malinowe. :) Ech, a ja nie mam malin. :( Pocieszam sie patrzac na Twoje! :)
-
2009/07/02 12:01:13
Annielo dziękuję :) Faktycznie to takie domowe, polskie ciasto :)) Pozdrawiam Cię serdecznie:)
-
2009/07/02 13:16:13
Majanko, nie mam malinek, bo nie wychodze na zakupy aktualnie ;) A maz jadac do sklepu poznym popoludniem (a raczej wczesnym wieczorem ;) ) kupuje zawsze takie minimum do przezycia ;) Nie moge sie wiec juz doczekac kiedy wreszcie (na swoich wlasnych nogach ;) ) wybiore sie na targ po warzywa i owoce :)
-
2009/07/02 18:42:51
Beo acha, rozumiem. Zyczę Ci zdrówka kochana !Na pewno niedługo wybierzesz się po pyszne owoce i warzywka i zrobisz coś baaaardzo pyszniutkiego :))) CIepło ściskam :)))
-
2009/07/02 20:27:57
Mmmm, dawaj mi tu Siostra choćby i okruszki! ;))
-
2009/07/03 06:46:01
Siostra :)) Przesyłam wirtualnie, bo już nie ma, ale jak zrobię znowu wyślę Ci kawałek , nawet duuuży kawał ;))
-
2009/07/04 22:44:22
O tak, tak! To ja Cię serniczkiem z jagodami poczęstuję ;)
-
2009/07/05 10:57:33
Siostra kochana, pyyyyszności ten Twój serniczek! POproszę wieeelki kawałek dla Siosty ;))
-
2009/07/09 20:17:12
Majanko, jak wiesz jedną próbę mam za sobą, smaczną ale tylko pierwszego dnia, bo musiałam skrócić czas wyrastania. Teraz zamierzam zrobić wszystko wedle przepisu i zanieść znajomym Włochom, ale brakuje mi jednej informacji: czy po upieczeniu ciasto wyjmuję od razu z piekarnika czy zostawiam w nim aż do ostygnięcia? Pytam, bo w sobotę wieczór jestem zaproszona na kolację i nie wiem czy wystarczy ten sam dzień na upieczenie?
-
2009/07/09 21:20:40
Małgosiu witam CIę serdecznie! :))) Wiesz co, powiem CI tak - ja z reguły zostawiam w piekarniku lekko uchylonym aż do ostygnięcia,ale w przepisie nie było nic na ten temat, więc w sumie nie wiem ,jak powinno to wyglądać. Powiem Ci,ze jak bardzo chce nam się ciasta to je wyjmuję i stawiam na wierzchu, jednak przeważnie zostawiam w piekarniku by ostygło. Robię wieczorem i następnego dnia jest gotowe. Możesz upiec rano i wieczorem będzie już ok. :))
A robisz z malinkami czy innymi owocami?
Pozdrawiam Cię serdecznie i zyczę smacznej kolacji :)))
-
Gość: Kasia, 89-76-64-94.dynamic.chello.pl
2012/05/31 13:01:03
Ciasto upiekłam - rewelacyjne z malinami nawet mrożonymi :)
-
2012/05/31 14:48:49
Kasiu bardzo się cieszę, że tak posmakowało:)
-
Gość: , host-80-51-201-103.radiosiec.pl
2012/09/08 17:00:05
następnym razem jak dasz przepis to pisz w którym miejscu użyć tej krupczatki bo mi ona nigdzie nie pasuje... chyba spieprzyłam ciasto
-
Gość: mireczka70, eou86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/02 12:26:14
To ciasto jest przepyszne piekę już trzeci w tym miesiacu pozdrawiam wszystkich piekących ciasteczka.
-
Gość: mireczka70, eou86.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/02 12:30:56
Piekłam z truskawkami,śliwkami teraz piekę z wiśniami zasypanymi cukrem w słoiku.
-
2013/02/02 12:45:42
Tego ciasta nie da się spieprzyć ;-)

Mireczko super, cieszę się bardzo, że tak smakuje! :) A może przyślesz zdjęcie swojego wypieku? Chętnie bym zobaczyła:)
majanaboxing@gazeta.pl
Pozdrawiam!:)
-
Gość: , host-91-195-92-238.wieszowanet.pl
2013/03/16 00:02:34
UPIEKŁAM Z MALINAMI, DZISIAJ I Z BUDYNIEM I Z JABŁKAMI, 2 RÓŻNE I SĄ PYSZNE:) PRZEPIS NAJLEPSZY JAKI ZNAM:)
-
2013/03/19 08:34:40
Gość, bardzo dziękuję za miłe słowa. :) Cieszę się, że przepis podpasował. Pozdrowienia
-
Gość: Beata, 5-226-95-10.ip.netia.com.pl
2013/11/28 23:08:15
Czy to ciasto robimy całe z mąki krupczatki czy tylko dodajemy te 6 łyzek krupczatki do rozczynu...Jesli całe z maki krupczatki to czym takie drozdzowe rozni od zrobionego ze zwykłej maki?
-
2013/11/29 12:04:05
Beato ciasto robimy z samej krupczatki. Czym się różni? Jest bardziej delikatne, puchate takie, spróbuj. :) Polecam ten przepis, bo ciasto jest przepyszne! Pozdrowienia :)
-
Gość: Beata, 5-226-95-10.ip.netia.com.pl
2013/11/30 15:12:41
Maliny należy rozmrozic czy dajemy na ciasto mrożone?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.