Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Keks na białkach

                                  Kolejny raz miałam w lodówce zbędne białka i szukałam jakiegoś fajnego przepisu z ich wykorzystaniem. Nie chciałam robić Pavlovej, gdyż czekam z nią na okres letni, kiedy będą do dyspozycji świeże sezonowe owoce. Z pomocą przyszła mi Atinka podsuwając kilka propozycji, a wśród nich własnie ten keks. Bez zbędnych słów powiem, że ciasto jest rewelacyjne, mokre, miękkie, pełne bakalii, dokładnie takie jakie lubimy! Mój Ukochany powiedział, że mógłby tego keksa jeść codziennie :) Serdecznie polecam!

keks

Składniki:

*1 szklanka białek (miałam w niej 8 sztuk)

*1 szklanka cukru

*1 kostka masła lub margaryny

*1 szklanka mąki tortowej

*3/4 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*szczypta soli

*bakalie- około 1,5 szklanki (u mnie: żurawina, rodzynki, morele suszone, daktyle, orzechy włoskie. Bakalie najpierw oprószyłam mąką).

*ewentualnie aromat do ciast.

Wykonanie:

Białka ubić z solą na sztywno. Dodać cukier i ubić na gęstą masę. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać rozpuszczone i chłodne masło naprzemian z mąką wymieszaną z proszkiem. Najlepiej robić to łopatką lub łyżką, aby nie niszczyć piany.

Dodać bakalie i wymieszać. Można dodać aromat do ciast, ja dałam migdałowy, świetnie pasuje :)

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut.

Smacznego :)

keks

keks

niedziela, 08 marca 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/03/08 10:38:12
Mniam! Fajne śniadanko taki keks ze szklanką mleka...
A ja właśnie wyciągnęłam z pieca bułeczki francuskie, bo wczoraj mi się nie wstało odpowiednio wcześnie ;)
A i robiłam jeszcze bananowca, normalnie komedia ;)
-
2009/03/08 10:52:55
uwielbiam ciasta pełne bakalii
jak i same bakalie
a już najbardziej to keks jaki mama robi:-)
-
2009/03/08 10:54:23
Witam Majanko :) ależ świetny jest ten twój sposób na białka, pożyteczny i jak się okazuje pyszny. Zapisuje na listę "pożyteczności białkowej". Pozdrawiam i życzę miłej niedzielki :)
-
Gość: An-na, nat-mi3.aster.pl
2009/03/08 11:07:09
Majano, zgodzisz się, że keks na zdjęciach, mimo iż pyszny, często nie przekonuje do jedzenia? Twój przekonuje :)
-
2009/03/08 11:09:03
Witam niedzielnie. Fantastyczny ten keks. Baaardzzzooo apetyczny. Pozdrawiam.
-
2009/03/08 11:18:41
Kolorowo..! Smacznie wygląda, tak dawno nie robiłam keksu, czas wziąść się za siebie! ;)
-
2009/03/08 11:26:27
Ooo, to ja chyba też go dzisiaj upiekę, jak tylko znajdę chwilkę, a jak nie dziś to jutro, bo białek w zamrażalniku mam zatrzęsienie :)

Buziaczki Majanko na dobry dzionek ślę :*
-
2009/03/08 11:49:51
u mnie nigdy nie ma problemu z białkami, bo nawet z samych białek lubię jajecznicę :)

a keks bardzo efektowny
-
Gość: Konsti, 89-97-140-223.ip17.fastwebnet.it
2009/03/08 13:28:23
Kolejne ciasto, ktorego nie robilam juz wieki... Bardzo apetyczny Twoj keks, chetnie bym sprobowala:)
Pozdrawiam.
-
2009/03/08 13:32:22
Ojjjj Siostra, jak ja bym zjadła takiego keksa i do tego ciepły czaj z miodem , mmm :)
-
2009/03/08 14:00:24
Pysznie wygląda ten keksik. znam ten przepis, znalazłam go w PD, ale nigdy nie wypróbowałam:-) Pozdrawiam!
-
2009/03/08 14:03:31
Majanko, strasznie fajne masz pomysły na wykorzystanie białek. Już poprzedni bardzo mi się podobał (to z makiem), a ten keks... No cóż - myślę że tak jak Twój mąż mogłabym jeść go codziennie :)
-
2009/03/08 14:05:29
Majanko ciasto wygląda cudownie:)Chyba wyjmę wreszcie te moje białka i tez je upiekę;) Smaczniusio wygląda:) Pozdrówka niedzielne:)
-
2009/03/08 15:23:09
Jesli sie nie myle, to troche inna wersja "ciasta szklankowego". Tez je pieklam, tylko ze z dodatkiem maku. Pycha:)
-
2009/03/08 16:10:38
Ach, przecież ja też mam białka w zamrażalniku, a na owoce do Pavlovej nie mam pomysłu, więc może wypróbuję?
-
2009/03/08 19:11:40
A ja własnie tak ostatnio myślałam sobie o keksie:P
nom fajne ciasto jak na wykorzystanie zbędnych białek:)
Pozdrówka
-
2009/03/08 20:38:16
ojoj, keks pełen bakalii :) majanko, ty wiesz, co lubimy :P
-
2009/03/08 20:54:14
Bardzo fajnie sie prezentuje takie ciasto , zwłaszcza z tak bogatym wnętrzem. to swietny sposób na zalegajace w lodówce białka , tez często nie mam pojęcia co z nich przygotować, a taki keksik to świetne rozwiązanie :)pozdrawiam,.
-
2009/03/08 21:00:26
ale mi ochoty narobiłaś na keksa, dawno go nie jadłam :)
-
2009/03/08 22:30:15
Bardzo kolorowy jest Twój keks :) Podejrzewam, że pasowałby moim dzieciom.
-
2009/03/08 23:11:35
też mam pełno białek w zamrażarce. Myślę, że 8 by się nazbierało. Śliczny ten Twój keks, zjadłabym, nawet teraz!
-
2009/03/09 05:54:31
Nie ma to jak trafić w gust ukochanego;-) Fajny keksik: zjadłbym chętnie popijając szklanką mleka. Pozdrowienia na cały tydzień pracy!
-
2009/03/09 07:11:17
No w końcu zrobiłaś cos czego nie lubię:):):) Jak miło popatrzeć, bez nerwacji:) Buziaki kochana:)
-
2009/03/09 07:53:21
O, a ja mam białka w lodówce. Co prawda dwa, ale zawsze to jakiś początek ;)
-
2009/03/09 08:44:00
Natalko, dziękuję slicznie, keksik z mleczkiem, masz rację - pycha :)) A co z tym bananowcem Nataluś ? :))

Ugotujmy my tez uwielbiamy ciasta pełne bakalii, jak są takie wilgotne jak ten własnie keks, pyszności :))

Ninko dziękuję, bardzo się cieszę, ze pomysł Ci sie spodobał :))

An-no trudno się nie zgodzić, taka prawda :)) Dziękuję za uznanie :))

Kamilko dziękuje, bardzo się ciesze,ze Ci sie podoba :) Pozdrówki.

Bellla no, czas zrobić, na pewno ! POlecam z czystym sercem!:))

Tili jak masz dużo białek to naprawde warto zrobić ten keks, bo pyszny jest :)) Buziaczki na nowy tydzien :**

Agatka jajecznicę z samych białek powiadasz ? :)) Też dobra :)) Pozdrówki.

Konsti chętnie bym Ci podesłała, ale .. już go nie ma :)) Pozdrówki,

Siostra nie ma to jak pyszny keks pełen bakalii i herbatka z cytrynką i miodzikiem, nie ? :)) Miłego dnia Sis :**

Andziu dziękuję slicznie :)) Jak nie robiłaś, a bedziesz miała zbędne białka to naprawde polecam! :)

Casiu dziękuję, jak zawsze jesteś kochana :))) buziaczki :***

Atinko ciesze sie,ze Ci sie podoba :)) To dzięki Tobie powstał ten keksik, dziękuję kochaana :***

Iwonko można tak powiedziec, ja też robiłam ten z dodatkiem maku, nawet całkiem niedawno. Tez było pyszne :))

Kamila zrób, polecam!:))) Ja tez na Pavlovą nie miałam pomysłu co do owoców, więc z nią zaczekam na lato :))

Olciaky zrób i się pochwal koooniecznie !:))

Zwegowani a wiem wiem :))) Pozdrówki!

Kuchareczko naprawde świetne, bo nie dość, ze pozwala wykorzystać same białka, to naprawdę jest pyszne :)) Pozdrawiam ciepło :))

Miętówko ciesze sie:)) Może zrobisz ? :))

Olacruz dziękuję slicznie :)) Naprawdę pyszny. A dzieci lubią ciacha pelne bakalii ? :))

KasiaCdziekuje slicznie :)) Ciesze sie,ze Ci sie podoba, polecam :)) Mogłabym podesłać kawałek, ale już nie mam :))

Grumko dokładnie tak! :)) Ja również serdecznie pozdrawiam i zycze miłego dnia!:)

Niguś och Ty okropna babo!:)) Zaraz wstawię coś co lubisz ;)) Pozdrówki Słonce !:)

UsmiechamSie jak sie uzbiera więcej to naprawdę warto zrobić ten keks, jesli oczywiście lubisz takie ciasta. My lubimy :) Pozdrawiam:)
-
2009/03/09 11:51:17
nie nie zupełnie z samych, ale z brokułem czy pomidorem
ostatnio jadłam takie w okresie światecznym gdy babci białka zostały z pieczenia ciast
-
2009/03/09 11:55:30
Agatka z brokułem nie jadłam,ale z pomidorami tak :) My zawsze jemy taką wielowarzywną, bo prócz jajek dajemy paprykę, pomidorki, pieczarki, cebulke, mniam. Ukochany zawsze robi w niedziele na śniadanko :)
-
2009/03/09 13:57:10
Majanko coś pysznego i lekkiego upiekłaś, :) pyszne są ciasta pełne bakalii. :)

Pozdrawiam ciepło!
-
2009/03/09 14:51:40
Notme masz rację, ciasto jest przepyszne, pełne bakalii , pachnące, jednym słowem - pyszności, polecam!:)) Pozdrówki.
-
2009/03/09 15:14:43
I jeszcze plaster imbiru! - w sensie, że do czaju, rzecz jasna!
-
2009/03/09 15:27:40
Siostra dzien doberki :))) Z plastrem imbiru nie próbowałam,ale z imbirem w proszku owszem:))
-
2009/03/09 17:04:35
Majanuś, co Ty taka ciekawa moich niewypałów? ;)
-
2009/03/09 17:31:02
Majanko co prawda nie przepadam za keksem, ale Twój wygląda bardzo dobrze, myslę że byłby idealny do popołudniowej kawki, która właśnie popijam. :-)))
Pozdrawiam serdecznie
Aga :)
-
2009/03/09 18:54:30
Fajny keks :). Pełen bakalii :)... Mmm... A ja się przyłącze do Twojego Męża: też mogłabym jeść taki keks codziennie :).
-
2009/03/09 21:19:09
Nataluś bom ciekawa co nie wyszło ;))) Buźka:**

Gnamgnam cieszę się ,ze podoba Ci się mój keks, mimo, iż za nimi nie przepadasz :) Pozdrawiam ciepło.

Olalala Dziękuję slicznie :))) Pozdrawiam serdecznie.
-
2009/03/09 23:05:22
Majanko fajny ten keks! :D
nominuje CIe kreativ bloggerem....na bank juz pewnie ktos CIe nominowal niemniej :) nie moge i ja tego nie uczynic .... bo ja uwielbiam do CIebie zagladac :D
-
2009/03/10 00:06:38
Nic nie wyszło, a przynajmniej nic nie wyszło tak jak miało ;)
-
2009/03/10 07:36:15
Witaj Majanko :)
U Ciebie znowu coś dobrego.... zawsze coś wymyślisz.Ja przeważnie z białek kokosanki robię ale o twojej propozycji nie zapomnę .A z pavlową też czekam .... już widzę te truskawki, maliny, jagody ....echhhh
Pozdrawiam
-
2009/03/10 08:51:50
Qoopko kochana, dziękuje za miłe słowa i nominację, dziękuję slicznie, buźka :**** Ja nie bede nominować, wybacz, nie mam pojęcia kogo miałabym wybrać, bo do wszystkich uwielbiam zaglądać z wielką przyjemnością :))) Dziękuję kochana Qoopko, sciskam :))

Natalko ja tam nie widze,zeby coś nie wyszło, podoba mi sie!:)))

Kachna dziękuję slicznie, ciesze sie,ze keks Ci sie podoba :)) Masz rację, czekajmy na owoce sezonowe i wtedy będą pyszne pavlove :)) Pozdrówki.
-
2009/03/14 19:26:15
No i zrobilam. Ja jeszcze nie jadłam, ale siostraoznajmiła, że jest pyszny!
-
2009/03/15 12:19:27
Kamilko Bardzo się cieszę, że go zrobiłaś :)) mam nadzieje,ze posmakuje też Tobie :) Pozdrawiam mocno.
-
2009/03/21 22:06:23
Majanko, zachowam sobie przepis. Keks wygląda świetnie, a ja zawsze mam problem z utylizacją białek. Przyda się na pewno. :)
-
2009/03/21 23:10:24
Małgosiu cieszę się, ze przepis przypadł CI do gustu :) Powiem Ci,ze nas bardzo zachwycił ten pyszny keksik :))POzdrówki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Babka
baba
Cudowna drożdżowa babka z rodzynkami nasączonymi rumem.Idealna na stół Wielkanocny.
Sernik
sernik
Cytrynowy sernik z kokosowym spodem, z pysznymi ananasami oraz delikatną śmietankową chmurką o smaku cytrynowym.
Mazurek
mazurek
Czekoladowa słodycz trufli przełamana konfiturą z żurawiny na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek!