Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Schab ze śliwką

 ban Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie. 

schab

Składniki:

*ok. 1,5 kg schabu bez kości

*śliwki suszone

*2 ząbki czosnku - można dać więcej

*przyprawy: majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Schab namoczyć w mocno osolonej i przyprawionej wodzie przez 2 dni, trzymając naczynie w lodówce. Następnie wyjąc, osuszyć, zrobić w środku tunel i nadziać obficie śliwkami suszonymi. Obtoczyć przyprawami wyjętymi z wody.

Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok.200 stopni przez jakąś godzinkę lub nieco dłużej.

Smacznego.

piątek, 02 stycznia 2009, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2009/01/02 08:52:19
Mniam mniam, i jeszcze z sosem śliwkowo-śmietanowym, z wędzonymi śliweczkami w środku ... oj to jest delicja - uwielbiam to danie :) Oj jak miło mi zrobiłaś, że je przypomniałaś :) Chyba zrobię niedługo :)))

Buziaczki poranne Majanko :*** Miłego dzionka :)
-
2009/01/02 08:54:45
Majanko ale kusisz od rana :) Piękny ten Twój schabik :) Pozdrawiam cieplutko
-
2009/01/02 09:42:49
Mniam, uwielbiam taki schabik!
-
2009/01/02 10:12:36
moja mamcia robi schab ze śliwką :) właśnie taki sam,(nieraz nadziewa go jeszcze suszonymi morelami), ja uwielbiam to połączenie słodkiej śliwki i dobrze przyprawionego mięska,
-
2009/01/02 10:23:32
To ja śliwkę poproszę ;)))

Miłego piątku Siostra! :))*
-
2009/01/02 10:36:42
Majanko ja go czasami robię... szczególnie na przyjęciach się sprawdza :)
Pozdrawiam
Kasia
-
2009/01/02 12:10:28
Ale smakowity schabik :) Bardzo taki lubię :)
-
2009/01/02 12:13:35
wow, pycha! Lubie takie mieska:D
-
2009/01/02 12:44:16
takie wlasnej roboty mięska to poprostu pyszota :) śliczni ten schabik :)
-
2009/01/02 13:02:20
Tili , kochana dziękuję :))) Ja też bardzo lubię taki schabik :))Lubię sobie na niego położyć chrzan i ćwikłę , mniam :) Miłego dnia i owocnego pieczenia !:)))

Kasiu, ja kuszę hi hi ;)) A u Ciebie takie słodkości pyszne od rana :) Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)

Ganiu, ja też, bardzo :)) Pozdrówka.

Miętówko, mnie także podoba się takie połączenie smaków - schabik pełny przypraw i śliweczka słodka w środku :) Z morelą nie robiłam, ale na pewno też pycha! :)

Siostra kochana moja, ja tak sobie myslałam, ze ze schabiku to Ty śliweczkę zjesz :)) Miłego piątku Słonce !:)) Miłego pieczenia z Tili :)) Buźka :***

Kachna , chyba taki schabik ma sporo zwolenników :)) Pozdrawiam ciepło

Casiu dziękuję, ciesze sie,ze się podoba :)) Ciepło Cie pozdrawiam w piątek :)

Iwonko, :)) Ja też, bardzo :)) Pozdrawiam Cię slicznie w pierwszy piątek Nowego Roku :))

Anecik dziękuję ślicznie :))) Masz rację, takie mięska są pyszne :) Pozdrówka.
-
2009/01/02 13:58:05
Ladnie to tak robic mi smaka z samego rana? ;-)
Moja ciocia robi podobnie tyle ze daje i sliwki i morele, po prostu niebo w gebie.
-
2009/01/02 14:50:05
Saurelin, moze kiedys też zrobię z morelkami, ciekawe jak smakuje :) Ciesze sie,ze narobiłam Ci smaku:) Buźka :*
-
2009/01/02 15:04:02
Ostatnio ciotka chwaliła się pieczenią z mandarynkami. Robiłaś coś takiego kiedyś?
-
2009/01/02 15:14:31
Pluskotko , nie robiłam,a z czego ta pieczen? Może z kaczki? Pozdrówka ciepłe :))
-
2009/01/02 15:15:56
Bardzo smakowity schabik , uwielbiam połączenie mięsa z owocami :)Pozdrawiam.
-
2009/01/02 17:08:40
Majanko takie pyszności u Ciebie w Nowy Rok, aż strach pomyśleć co będzie dalej:) Pozdrawiam noworocznie!
-
2009/01/02 17:14:51
Kuchareczko, ja również lubię połączenie mięska z owocami. Ciesze sie, że schabik Ci sie podoba :)) Pozdrawiam.

Atinko, dziękuję kochana :** Zobaczymy, jakie pyszności będą, ja jeszcze nie mam pomysłu, szczególnie na słodkości, jestem mega zasłodzona dzięki Swiętom hi hi ;)) Czas pomyslec o czyms mniej słodkim chiba hi hi ;)) Pozdrówka.
-
2009/01/02 17:59:55
Jak ze śliwką to świąteczny był ten schab, ładnie wygląda, ale o smaku za dużo się nie wypowiem, bo go nie znam... :))

Pozdrowionka ciepłe, choć u mnie prószy śniegiem. :)
-
2009/01/02 18:02:23
Notme, świąteczny :)) Ciesze sie,że Ci sie podoba :)) U mnie też padało w nocy, teraz jest spokojnie, ale zimno dość, a ma być jeszcze zimniej podobno. Pozdrawiam cieplutko.
-
2009/01/02 18:41:12
Pyszności. Nigdy nie jadłam ze śliwką, ale wygląda tak smakowicie...mmmmmniam! Pozdrawiam cieplutko:)))
-
2009/01/02 22:11:50
Wygląda na delikatny i bardzo soczysty ! Lubię pieczony schab , a za takim ze śliwką po prostu przepadam :)
Ciekawy przepis - nie spotkałam się jeszcze z moczeniem mięsa przed pieczeniem . Majanko , jak dużo wody i soli potrzeba ?
-
2009/01/03 07:52:11
super jest połączenie mięsa i owoców :) bardzo lubię
pozdrawiam z Piernikowa :)
-
2009/01/03 09:35:40
Majanko schab wygląda na przepyszny! Ze śliwką jeszcze nie jadłam, ale teściowa zrobiła kiedyś schab z suszonymi morelami, z tym, że był duszony w mleku - pychotka.
Jak podajesz ten schab, na ciepło, czy na zimno? Która wersja smaczniejsza?
-
2009/01/03 13:35:21
Siostra buziaki sobotnie i wracam do sprzątania ;))
-
2009/01/03 14:04:06
Andziu dziękuję i polecam ,jest naprawde pyszny :)

Abbro dziekuje za miłe słowa :)) Kochana co do wody i soli, to ja robię wszystko na oko po prostu. Wkładam do dużego garnka i zalewam wodą tak by przykryła cały schab, soli sypię bardzo dużo , nie żałuję, woda jest baaaardzo słona i pełna przypraw. Nie potrafię powiedzieć dokładnie ile tego wszystkiego jest. Robiłam zawsze na oko, metodą prób i błędów, aż w koncu wychodzi mi taki jaki lubimy:) Pozdrawiam ciepło i przepraszam, ze nie potrafię dać konkretnej odpowiedzi... buźka :**

AgaZPiernikowa ;) Dziękuje kochana :)) Ja tez bardzo lubię takie połaczenia. :)) Pozdrawiam ciepło.

Edysiu dziękuję slicznie :))) Ja nie jadłam z morelą, ale kiedyś na pewno spróbuję. Robiłam zraziki z piersi indyka z morelą, pyszne były :)
Schab podaję na zimno, ale ciepły też dobry, taki od razu po upieczeniu - soczysty. :) Pozdrawiam Cię serdecznie :))

Siostra dzien doberek Kochana :))) A ja na razie nie sprzątam, brzucho mnie boli i plecy buuu . Kochana, czekam na relację z pieczenia i ciepło Cie pozdrawiam. Buziaczki Słonce :***
-
2009/01/03 17:05:16
lubię taki schabik,ze śliwką jest najlepszy!
-
2009/01/03 17:48:58
Vespertinee, najlepszy, masz rację!:))) Pozdrawiam cieplutko.
-
2009/01/04 08:17:57
o, mięso to nie moje klimaty. Ale podejrzewam, że dla jedzacych mieso sliwka jest dobrym polaczeniem. Może jeszcze jajko? Nie wiem, bo nie znam smaku, ale tak mi sie wydaje :)
-
2009/01/04 09:36:09
Usmiecham-Sie, śliwka to pyszne połączenie , jajko też, ale zdecydowanie wolę śliwkę :)) Pozdrawiam Cie :)
-
2009/01/04 10:10:18
Majanko piękny schabik! Na pewno wypróbuję przepis, bo lubię takie połączenia :)
a jak robisz ten tunel na śliwki w mięsku, nożem ?
-
2009/01/04 10:44:43
Alexandro dziękuję i polecam :))) Co do tunelu to robię go rączką drewnianej łyżki, a potem powiekszam rączką tłuczka do mięsa :)) Pozdrawiam cieplutko :)
-
2009/01/04 11:25:00
Piekny ten schab... Nieostroznie pokazalam zdjecie mojemu lubemu i teraz chodzi za mna proszac o taka sama pieczen:) Coz, chyba trzeba bedzie zakasac rekawy, mnie tez narobilas apetytu:)
-
2009/01/04 11:58:26
Fajny.moja mamuśka także piekła schab na święta i na Nowy Rok:) -robi go w ziołach i jest mega pyszny:) tylko,że nie piecze go ,a obsmaża i potem obgotowywuje..- podobno się tak nie łamie-hehe nauczyłam się^.^
-
2009/01/04 21:32:25
Z kaczuchy ta pieczeń była, o tak. :)
-
2009/01/04 23:01:59
Konsti ciesze sie,ze Ci sie podoba :)) Zachęcam do zrobienia, a jak Luby prosi no .. to co tu dłużej zwlekać ;)) Pozdrawiam.

Olciaky dziękuję :)) Moja mama też zawsze piecze, ale w ten sposób co ja i się od niej nauczyłam. Sposób Twojej Mamy też na pewno dobry, trzeba bedzie spróbować :))

Pluskotko pewnie dobra była. Ja nie pamietam,czy jadłam z kaczuchy kiedykolwiek. Moze raz :))) Pozdrówka.
-
2009/01/05 06:32:31
A myśmy jeszcze takiego schabu nie jedli, choć na te Święta było już bardzo blisko. Może więc na Wielkanoc.
-
2009/01/05 08:17:37
Grumko o, to polecam !:))) Mam nadzieje,ze bedzie smakował :) Pozdrawiam :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Rabarbar
migdałowe
Migdałowe ciasto z rabarbarem - wspaniałe na rozpoczęcie rabarbarowego sezonu. Polecam!
Truskawki
sernikobrownie
Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem i musem truskawkowym. Rozpływające się w ustach :)
Drożdżowe
drożdżowe
Ciepłe, domowe, pachnące drożdżowe z sezonowymi owocami: truskawkami i rabarbarem.