Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa strucla z serem

             Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne! Czy zrobię drożdżówki czy placek z owocami, serem, zawsze nam smakuje :) Do kubeczka mleczka, kakao, kawy czy herbaty, smaczne, sycące, zdrowe.

             Mam problem z robieniem zdjęć, z odpowiednim oświetleniem, więc podczas sezonu jesienno - zimowego moje zdjęcia nie będą równie dobre jak te robione latem w pełnym słońcu. Po za tym moja drożdżówka chyba nie należy do fotogenicznych ;)

Przepis na tę pyszną struclę zapożyczyłam od Agnieszki.

drozdzowa

Składniki:

*600g mąki

*5 dag drożdży

*2 płaskie łyżki cukru

*ok. 1 i pół szklanki ciepłego mleka

*duża szczypta soli

*1 jajko

*2 żółtka

*60g masła

Składniki na masę serową:

*400g sera zmielonego półtłustego (ja dałam oczywiście ten gotowy do wypieków i dałam nieco więcej)

*2 żółtka

*4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodac sól. Zrobić dołek w mące, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1/2 szkl. mleka. Posypać mąką i przykryć na 5 minut.

Następnie dodać jajko, żółtka, resztę mleka i wyrobić ciasto. Stopić masło i dodać do ciasta, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na 10-15 minut.

W tym czasie wymieszać ser z żółtkami i cukrem na jednolitą masę.

Podrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, lekko posmarować pozostałym białkiem i rozsmarować na nim ser. Zwinąć jak roladę i włożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Ja przecięłam roladę na pół i upiekłam dwie mniejsze.

Wierzch ciasta można posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Moja kruszonka to improwizacja, więc nie piszę na nią przepisu. Zagniotłam po prostu ok 50g masła z mąką i cukrem tak by przypominało to kruszonkę, dosypywałam mąki i wyszło.

Wstawić przygotowaną struclę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut, aż będzie rumiana. Moja piekła się nieco dłużej, ale i tak jest blada:) Norma :))

Smacznego , jest pyszna! :)

drozdzowa

środa, 24 września 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2008/09/24 23:45:06
Fotogeniczna, niefotogeniczna- ważne, że smaczna, nie? ;)
Bounty obłędnie smakowało, właśnie kończymy blaszkę ;) :*

pozdrówka
-
2008/09/25 00:31:08
Nie ma to jak drozdzowe.
Majanko teraz rozumiesz czemu moje zdjecia zawsze sa takie nie za ladne;) W Szkocji jest pochmurno i szaro caly rok:(
-
2008/09/25 06:54:14
Piękne
-
2008/09/25 07:06:36
Ja tez kocham drozdzowki a ten przepis z pewnoscia wyprobuje bo wlasnie pisalam na blogu Dorotki, ze poszukuje dobrego przepisu na ciasto drozdzowe z serem. Juz czuje jak pachnie. A poza tym uwazam, ze Twoja drozdzowka jest fotogeniczna! Jak najbardziej.
-
2008/09/25 07:25:49
U Andrzeja i Ireny drozdzówki z serem, u ciebie strucla serowa, a ja uwielbiam sery w wypiekach, pycha!
Smacznie Ci wyszla :))
-
2008/09/25 07:41:03
Majanko zjadłabym sobie kawałeczek takiej strucli:-)
Twoje zdjęcia nie są wcale, takie złe - nie narzekaj:-) Prawdą jest jednak, że najładniejsze wychodzą jak jest słonecznie. Mam ten sam problem:-) Pozdrawiam.
-
2008/09/25 08:31:03
akurat mam w lodówce 5 dag drożdży, które czekają aby coś z nimi zrobić. Teraz już wiem! zrobię drożdżówkę z Twojego przepisu! Myślisz, że możnaby gdzieniegdzie jeszcze śliwki dodać?
-
2008/09/25 09:23:16
witaj Majanko!
Cieszę się,że skorzystałaś z przepisu i że strucla smakuje!
Wyszła Ci naprawdę ślicznie-znów se narobiłam smaka patrząc na twoje zdjęcia;)
pozdrawiam!
-
2008/09/25 10:31:11
Ja strucle pieklam do tej pory tylko raz, makowa. Chetnie sprobuje i serowej, bo wszystko co serowe uwielbiam :)
-
2008/09/25 13:01:49
Oczko, dziekuje, a smakowała, naprawdę pysznie :)) Ciesze sie,ze bounty smakowało, muszę je jeszcze powtórzyc, by w koncu zdjecie wstawic ;) Pozdrówka.

Iwonko, Twoje zdjecia sa przecież ładne, zawsze! :)) Nawet jesli masz pochmurno ! Masz rację, drożdżowe jest najlepsze. Przymierzam sie do Twoich drożdżówek, ale nie wiem kiedy je upieke :))

Niguś, dziekuje kochana :***

Gudeli, dziekuje slicznie, ciesze sie,ze Ci sie spodobała. Ja także uwielbiam drożdżowe ciasto :))

Notme, pięknie dziekuje :) Widziałam u Ireny i Andrzeja, może jakąs telepatię lekką mielismy hi hi ;)))

Atinko, dokładnie tak, jak jest słonecznie moge zrobic naprawde ladne zdjecia (oczywiscie na miarę moich umijetnosci),a kiedy pochmurno czy ciemno to juz nie wychodzą za ciekawe. A na struclę jak najbardziej zapraszam ;))))

Kasiu, zrób zrób! :))) Dodaj śliweczki, pewnie, ze tak ! :)) Super.

Agnieszko, ciesze sie,ze Ci sie spodobała. Naprawde jest pyszna i rośnie jak wariatka , tak jak napisałas hi hi hi ;)) Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

Beo, ja także kocham wszystko co serowe, ale makowej nie robiłam takiej , moze sprobuje kiedys . Pozdrówka. :))
-
2008/09/25 14:24:58
Mmmm mniam! Zjadłabym takie ciacho z serem. Wiesz co? Mam nawet w lodówce drożdże ;)
-
2008/09/25 14:32:35
Edysiu no to zrób, polecam Ci ! :)))) Ja tez mam jeszcze drożdże i kombinuje co by tu z nimi zrobic ;) Marzę o drożdzowkach , ktore robiła Iwonka ... Pozdrówka.
-
2008/09/25 14:59:21
Moja babcia jest mistrzynią w robieniu ciasta drożdżowego.. :) Ja nie umiem robic drożdżówek- bo jakoś chyba nie chce się nauczyć:p
-
2008/09/25 19:00:28
Olciaky, to możemy sobie rękę podać zarówno w sprawie drożdży i babci piekącej super drożdżówki ;)
-
2008/09/25 19:18:06
Fajne drożdżowe!
-
2008/09/25 19:43:35
Majanko, odpowiadam u Ciebie: impreza jest w sobotę i niedzielę w parku Kolibki. jest to na Polance Redłowskiej (w okolicach stadniny)
-
2008/09/25 20:32:04
Brzmi smaczniuchno :)
-
2008/09/25 22:12:13
Majanko, znowu zrobiłaś ciasto z kruszonką! A dobrze wiesz, że uwielbiam kruszonkę ;) Czy Ty mnie chcesz zamęczyć tymi wypiekami? ;)
-
2008/09/25 22:41:43
Jak ja lubię wypieki z serem! A tu jeszcze piękna kruszonka. Ale kuścileka z Ciebie, tęskni mi się za polską drożdżówką. Może bym spróbowała tu upiec? Hmm...
Pozdrowionka :)
-
2008/09/26 05:12:35
Rzeczywiście taka bardziej rozbudowana wersja drożdżówek z kruszonką;-)
-
2008/09/26 07:39:18
Majano :)
cudowne strucle i do tego dwie ;)...domownicy byli chyba zachwyceni :)
Pozdrawiam gorąco :)
-
2008/09/26 08:36:59
Olciaky, Oczko: babcie chyba robią najlepsiejsze drożdżówki pod słoncem! :)))

Eweno, dziekuje slicznie :)))

Kasiu, dziekuje za informacje :)) Wiem,gdzie jest park Kolibki, kiedys odbywały sie tam zawody motocrossowe, na ktore chodziłam :))

Malto, slicznie dziekuje , buziaczki :**

Casiu, wiem, wiem i ciesze sie, ze ciasto Ci sie spodobało :))

Charlotte, dziekuje slicznie :) Sprobuj upiec tę drożdżówke, naprawde pyszna jest :)) Czekam na Twoją wersję :))

Grumko, no dokładnie tak :))

Kuchareczko, dziekuje slicznie. Byli zachwyceni to racja. Lubimy drożdzówki , są pyszne, czy z serem, czy z owocami :)) Pzdr :)

-
2008/09/26 19:44:41
Dokładnie;)!
-
2010/03/18 22:45:12
Strucla znikła w ciągu kilku godzin a było jej naprawdę dużo :) Zamieniłam tylko ser na marmoladę. Pychotka!!
-
2010/03/19 06:36:24
Milk_Chocolate bardzo, bardzo się cieszę,ze tak smakowała. Z marmoladą na pewno też przepyszna:)) Pozdrawiam:)
-
2010/10/16 21:20:14
Witam.Jestem tu nowa,ale pozwoliłam sobie skorzystać z tego przepisu.Nieco urozmaiciłam sposób wykładania ciasta na blaszkę.Pokroiłam roladkę na kawałki i ułożyłam te kawałeczki jeden obok drugiego w blaszce. Wyszły fajne ślimaczki .Gdy ciasto nieco podrosło włożyłam do piekarnika.Wyszło świetnie.Chciałam Wam pokazać, ale nie umiem wrzucać zdjęć (nie wiem czy można).W każdym razie śliczne dzięki za przepis. Jest świetny.Pozdrawiam
-
2010/10/16 21:27:10
Carmeno dziękuję za miłe słowa :))
Bardzo się cieszę, że zrobiłaś tę strucle i fajny sposób wybrałaś, takie drożdżóweczki na pewno świetnie wyglądają. Możesz podesłać mi zdjęcie na maila :) Bardzo chętnie obejrzę:)
Pozdrowienia:)
-
Gość: ewcia, dif104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/10 15:27:12
Muszę przyznać-wygląda przepysznieeeeeee ...trzeba się zabrać do roboty ,idę sprawdzić jakie mam składniki do tego ciasta i piec-mniam....
-
Gość: kasia, host-81-190-71-190.gdynia.mm.pl
2012/01/14 16:54:05
Powiem tak...nie wiem skąd ten przepis ale zużyłam prawie kg mąki, nie ma szans by przy proporcji podanej ---- 600g mąki by wyszło zwarte ciasto...no chyba, ze na naleśniki. Gdyby nie dodatkowa mąka to wychodzi BREJA!
-
2012/01/14 22:12:55
Kasiu , powiem tak: nie mam pojęcia , co Ci nie wyszło. Moje ciasto jak widać wyszło i nie tylko moje, sięgnij do źródła. Pozdrawiam
-
Gość: ewcia, dir124.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/16 10:25:09
Dzięki za przepis-sprawdziłam już dwukrotnie ,pyszna strucla, a przepis prosty nie skomplikowany,odtąd to będzie moje ulubione ciasto.
-
2012/01/16 22:01:58
Ewciu bardzo się cieszę,ze przepis Ci się podoba i pyszna strucla Ci wyszła :) Pozdrawiam ,dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Aga, 86-46-113-163-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/01/22 13:52:51
Swietny cytat z Dean R. Koontz'a ;).Tez lubie Koonza i wypieki.Wlasnie zabieram sie za serowa strucle.Cieplutko pozdrawiam.
Agnieszka
-
2012/01/22 21:57:43
Aga bardzo się cieszę,ze przypadł CI do gustu cytat i to ciasto. Polecam i zyczę smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Pierniczki
speculaas
Jedne z najpyszniejszych pierniczków pod słońcem. Dodatkowo są bardzo ładne. Polecam!
Sernik
sernik
Wykwintny sernik z rodzynkami, pyszny, wilgotny, mięciutki. Idealny na Święta!
Piernik
piernik
Piernik staropolski przełożony marcepanem i powidłami. Aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!