Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa strucla z serem

             Ciasto drożdżowe zawsze jest pyszne! Czy zrobię drożdżówki czy placek z owocami, serem, zawsze nam smakuje :) Do kubeczka mleczka, kakao, kawy czy herbaty, smaczne, sycące, zdrowe.

             Mam problem z robieniem zdjęć, z odpowiednim oświetleniem, więc podczas sezonu jesienno - zimowego moje zdjęcia nie będą równie dobre jak te robione latem w pełnym słońcu. Po za tym moja drożdżówka chyba nie należy do fotogenicznych ;)

Przepis na tę pyszną struclę zapożyczyłam od Agnieszki.

drozdzowa

Składniki:

*600g mąki

*5 dag drożdży

*2 płaskie łyżki cukru

*ok. 1 i pół szklanki ciepłego mleka

*duża szczypta soli

*1 jajko

*2 żółtka

*60g masła

Składniki na masę serową:

*400g sera zmielonego półtłustego (ja dałam oczywiście ten gotowy do wypieków i dałam nieco więcej)

*2 żółtka

*4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodac sól. Zrobić dołek w mące, wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1/2 szkl. mleka. Posypać mąką i przykryć na 5 minut.

Następnie dodać jajko, żółtka, resztę mleka i wyrobić ciasto. Stopić masło i dodać do ciasta, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na 10-15 minut.

W tym czasie wymieszać ser z żółtkami i cukrem na jednolitą masę.

Podrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, lekko posmarować pozostałym białkiem i rozsmarować na nim ser. Zwinąć jak roladę i włożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Ja przecięłam roladę na pół i upiekłam dwie mniejsze.

Wierzch ciasta można posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Moja kruszonka to improwizacja, więc nie piszę na nią przepisu. Zagniotłam po prostu ok 50g masła z mąką i cukrem tak by przypominało to kruszonkę, dosypywałam mąki i wyszło.

Wstawić przygotowaną struclę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut, aż będzie rumiana. Moja piekła się nieco dłużej, ale i tak jest blada:) Norma :))

Smacznego , jest pyszna! :)

drozdzowa

środa, 24 września 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki z wiśniami

    Letnie owoce wręcz uwielbiam i mogę jeść kilogramami, zrywać garściami prosto z krzaczka, prosto z drzewka. Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, a drożdżo

  • Rogale marcińskie

    Dziś zapraszam serdecznie na świętomarcińskie rogale, które przygotowałam specjalnie na dzień 11 listopada. Rogale z nadzieniem z białego maku są tradycyjnie wy

  • Jagodzianki Tatter

    Zdaję sobie sprawę, że przepis już nie jest na czasie, bo sezon na jagody niestety już za nami, jednak ostatnio po prostu nie składało się, by usiąść do bloga.

Komentarze
2008/09/24 23:45:06
Fotogeniczna, niefotogeniczna- ważne, że smaczna, nie? ;)
Bounty obłędnie smakowało, właśnie kończymy blaszkę ;) :*

pozdrówka
-
2008/09/25 00:31:08
Nie ma to jak drozdzowe.
Majanko teraz rozumiesz czemu moje zdjecia zawsze sa takie nie za ladne;) W Szkocji jest pochmurno i szaro caly rok:(
-
2008/09/25 06:54:14
Piękne
-
2008/09/25 07:06:36
Ja tez kocham drozdzowki a ten przepis z pewnoscia wyprobuje bo wlasnie pisalam na blogu Dorotki, ze poszukuje dobrego przepisu na ciasto drozdzowe z serem. Juz czuje jak pachnie. A poza tym uwazam, ze Twoja drozdzowka jest fotogeniczna! Jak najbardziej.
-
2008/09/25 07:25:49
U Andrzeja i Ireny drozdzówki z serem, u ciebie strucla serowa, a ja uwielbiam sery w wypiekach, pycha!
Smacznie Ci wyszla :))
-
2008/09/25 07:41:03
Majanko zjadłabym sobie kawałeczek takiej strucli:-)
Twoje zdjęcia nie są wcale, takie złe - nie narzekaj:-) Prawdą jest jednak, że najładniejsze wychodzą jak jest słonecznie. Mam ten sam problem:-) Pozdrawiam.
-
2008/09/25 08:31:03
akurat mam w lodówce 5 dag drożdży, które czekają aby coś z nimi zrobić. Teraz już wiem! zrobię drożdżówkę z Twojego przepisu! Myślisz, że możnaby gdzieniegdzie jeszcze śliwki dodać?
-
2008/09/25 09:23:16
witaj Majanko!
Cieszę się,że skorzystałaś z przepisu i że strucla smakuje!
Wyszła Ci naprawdę ślicznie-znów se narobiłam smaka patrząc na twoje zdjęcia;)
pozdrawiam!
-
2008/09/25 10:31:11
Ja strucle pieklam do tej pory tylko raz, makowa. Chetnie sprobuje i serowej, bo wszystko co serowe uwielbiam :)
-
2008/09/25 13:01:49
Oczko, dziekuje, a smakowała, naprawdę pysznie :)) Ciesze sie,ze bounty smakowało, muszę je jeszcze powtórzyc, by w koncu zdjecie wstawic ;) Pozdrówka.

Iwonko, Twoje zdjecia sa przecież ładne, zawsze! :)) Nawet jesli masz pochmurno ! Masz rację, drożdżowe jest najlepsze. Przymierzam sie do Twoich drożdżówek, ale nie wiem kiedy je upieke :))

Niguś, dziekuje kochana :***

Gudeli, dziekuje slicznie, ciesze sie,ze Ci sie spodobała. Ja także uwielbiam drożdżowe ciasto :))

Notme, pięknie dziekuje :) Widziałam u Ireny i Andrzeja, może jakąs telepatię lekką mielismy hi hi ;)))

Atinko, dokładnie tak, jak jest słonecznie moge zrobic naprawde ladne zdjecia (oczywiscie na miarę moich umijetnosci),a kiedy pochmurno czy ciemno to juz nie wychodzą za ciekawe. A na struclę jak najbardziej zapraszam ;))))

Kasiu, zrób zrób! :))) Dodaj śliweczki, pewnie, ze tak ! :)) Super.

Agnieszko, ciesze sie,ze Ci sie spodobała. Naprawde jest pyszna i rośnie jak wariatka , tak jak napisałas hi hi hi ;)) Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

Beo, ja także kocham wszystko co serowe, ale makowej nie robiłam takiej , moze sprobuje kiedys . Pozdrówka. :))
-
2008/09/25 14:24:58
Mmmm mniam! Zjadłabym takie ciacho z serem. Wiesz co? Mam nawet w lodówce drożdże ;)
-
2008/09/25 14:32:35
Edysiu no to zrób, polecam Ci ! :)))) Ja tez mam jeszcze drożdże i kombinuje co by tu z nimi zrobic ;) Marzę o drożdzowkach , ktore robiła Iwonka ... Pozdrówka.
-
2008/09/25 14:59:21
Moja babcia jest mistrzynią w robieniu ciasta drożdżowego.. :) Ja nie umiem robic drożdżówek- bo jakoś chyba nie chce się nauczyć:p
-
2008/09/25 19:00:28
Olciaky, to możemy sobie rękę podać zarówno w sprawie drożdży i babci piekącej super drożdżówki ;)
-
2008/09/25 19:18:06
Fajne drożdżowe!
-
2008/09/25 19:43:35
Majanko, odpowiadam u Ciebie: impreza jest w sobotę i niedzielę w parku Kolibki. jest to na Polance Redłowskiej (w okolicach stadniny)
-
2008/09/25 20:32:04
Brzmi smaczniuchno :)
-
2008/09/25 22:12:13
Majanko, znowu zrobiłaś ciasto z kruszonką! A dobrze wiesz, że uwielbiam kruszonkę ;) Czy Ty mnie chcesz zamęczyć tymi wypiekami? ;)
-
2008/09/25 22:41:43
Jak ja lubię wypieki z serem! A tu jeszcze piękna kruszonka. Ale kuścileka z Ciebie, tęskni mi się za polską drożdżówką. Może bym spróbowała tu upiec? Hmm...
Pozdrowionka :)
-
2008/09/26 05:12:35
Rzeczywiście taka bardziej rozbudowana wersja drożdżówek z kruszonką;-)
-
2008/09/26 07:39:18
Majano :)
cudowne strucle i do tego dwie ;)...domownicy byli chyba zachwyceni :)
Pozdrawiam gorąco :)
-
2008/09/26 08:36:59
Olciaky, Oczko: babcie chyba robią najlepsiejsze drożdżówki pod słoncem! :)))

Eweno, dziekuje slicznie :)))

Kasiu, dziekuje za informacje :)) Wiem,gdzie jest park Kolibki, kiedys odbywały sie tam zawody motocrossowe, na ktore chodziłam :))

Malto, slicznie dziekuje , buziaczki :**

Casiu, wiem, wiem i ciesze sie, ze ciasto Ci sie spodobało :))

Charlotte, dziekuje slicznie :) Sprobuj upiec tę drożdżówke, naprawde pyszna jest :)) Czekam na Twoją wersję :))

Grumko, no dokładnie tak :))

Kuchareczko, dziekuje slicznie. Byli zachwyceni to racja. Lubimy drożdzówki , są pyszne, czy z serem, czy z owocami :)) Pzdr :)

-
2008/09/26 19:44:41
Dokładnie;)!
-
2010/03/18 22:45:12
Strucla znikła w ciągu kilku godzin a było jej naprawdę dużo :) Zamieniłam tylko ser na marmoladę. Pychotka!!
-
2010/03/19 06:36:24
Milk_Chocolate bardzo, bardzo się cieszę,ze tak smakowała. Z marmoladą na pewno też przepyszna:)) Pozdrawiam:)
-
2010/10/16 21:20:14
Witam.Jestem tu nowa,ale pozwoliłam sobie skorzystać z tego przepisu.Nieco urozmaiciłam sposób wykładania ciasta na blaszkę.Pokroiłam roladkę na kawałki i ułożyłam te kawałeczki jeden obok drugiego w blaszce. Wyszły fajne ślimaczki .Gdy ciasto nieco podrosło włożyłam do piekarnika.Wyszło świetnie.Chciałam Wam pokazać, ale nie umiem wrzucać zdjęć (nie wiem czy można).W każdym razie śliczne dzięki za przepis. Jest świetny.Pozdrawiam
-
2010/10/16 21:27:10
Carmeno dziękuję za miłe słowa :))
Bardzo się cieszę, że zrobiłaś tę strucle i fajny sposób wybrałaś, takie drożdżóweczki na pewno świetnie wyglądają. Możesz podesłać mi zdjęcie na maila :) Bardzo chętnie obejrzę:)
Pozdrowienia:)
-
Gość: ewcia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/10 15:27:12
Muszę przyznać-wygląda przepysznieeeeeee ...trzeba się zabrać do roboty ,idę sprawdzić jakie mam składniki do tego ciasta i piec-mniam....
-
Gość: kasia, *.gdynia.mm.pl
2012/01/14 16:54:05
Powiem tak...nie wiem skąd ten przepis ale zużyłam prawie kg mąki, nie ma szans by przy proporcji podanej ---- 600g mąki by wyszło zwarte ciasto...no chyba, ze na naleśniki. Gdyby nie dodatkowa mąka to wychodzi BREJA!
-
2012/01/14 22:12:55
Kasiu , powiem tak: nie mam pojęcia , co Ci nie wyszło. Moje ciasto jak widać wyszło i nie tylko moje, sięgnij do źródła. Pozdrawiam
-
Gość: ewcia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/16 10:25:09
Dzięki za przepis-sprawdziłam już dwukrotnie ,pyszna strucla, a przepis prosty nie skomplikowany,odtąd to będzie moje ulubione ciasto.
-
2012/01/16 22:01:58
Ewciu bardzo się cieszę,ze przepis Ci się podoba i pyszna strucla Ci wyszła :) Pozdrawiam ,dziękuję za komentarz :)
-
Gość: Aga, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/01/22 13:52:51
Swietny cytat z Dean R. Koontz'a ;).Tez lubie Koonza i wypieki.Wlasnie zabieram sie za serowa strucle.Cieplutko pozdrawiam.
Agnieszka
-
2012/01/22 21:57:43
Aga bardzo się cieszę,ze przypadł CI do gustu cytat i to ciasto. Polecam i zyczę smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Sernik na czekoladowym spodzie z jajecznym likierem i czekoladą toffi. Mniam!
Rabarbar
migdałowe
Jak tylko pojawi się rabarbar zachęcam do zrobienia migdałowego ciasta.
Drożdżowe
drożdżowe
Pyszne, pachnące drożdżowe ciasto z dowolnymi owocami. Uwielbiam ciepłe i z kruszonką.