Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Bajgle

              Z jednymi przepisami mam tak, że zbieram się do nich dosyć długo, z innymi - decyduję od razu : Robię i już! Tak było właśnie z bajglami Dorotki. Ledwo co je ujrzałam , a już miałam przygotowane ciasto, które rosło w misce i czekało, aż zrobię z niego małe bułeczki z dziurką w środku. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto, bo są przepyszne! Najlepszym dowodem na ten niezaprzeczalny fakt jest to, iż bajgle rozeszły się od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem i powidłami. :)) Synuś jadł ot takie po prostu i smakowały mu bardzo, a teraz mówi bym upiekła następne bułeczki :)

bajgle

Składniki:

*500g mąki pszennej chlebowej (u mnie przenno-żytnia z amarantusem)

*2 łyżki cukru (1 + 1)

*1 łyżeczka soli

*1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży

*300 ml wody

*1 żółtko do glazury

*3 łyżki nasion do posypania

 

Wykonanie:

Do dużego naczynia wsypać mąkę,  1 łyżkę cukru, sól i drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut aż będzie gładkie i elastyczne.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1i pół godziny).

Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i podzielić na 10 równych kawałków.  Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie zrobić w niej otwór omączonym palcem (szerokość otworu około 3,5 cm). Dziurkę robimy jednym palcem i kręcimy, jak się rozszerzy to dwoma palcami. 

Tak przygotowane bajgle kłaść na oprószoną mąką powierzchnię i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Zagotować w większym garnku około 2 litry wody i dodać pozostałą łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia i kłaść ostrożnie na wodzie wyrośnięte bajgle. Gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i odłożyć na folię aluminiową do osuszenia.

Blachę posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść odcieknięte bajgle, posmarować je żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody i posypać nasionkami.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut, aż będą złote.

Smacznego :)

bajgle

 

środa, 10 września 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

    Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chl

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

Komentarze
2008/09/10 22:04:44
To pieczywko w Twoim wykonaniu, Majanko, ma coś takiego w sobie, że chętnie bym się u Ciebie stołowała:) Pysznie wyglądają!
-
2008/09/10 22:39:41
O kurczę blade ! Majanko , jestem pod wrażeniem !
Strasznie mnie korcą bajgle , ale nie mam jakoś odwagi się za nie zabrać ... Boję się , że mi nie wyjdą . U Ciebie wyglądają cudnie - i ta makowa posypka - super !
-
2008/09/10 23:31:16
mnie tez one kusza:) Bajgle... fajna nazwa:D
-
2008/09/11 04:55:47
Bardzo ładnie Ci wyszły te bajgle! Skojarzyły mi się od razu z Krakowem. Pewnie temu, że nie tak dawno oglądaliśmy film "Nie kłam kochanie";-)
-
2008/09/11 05:04:08
Ach Ty! Upieklas te bajgle na moje pokuszenie.W przyszlym tygodniu i ja je upieke.
-
2008/09/11 05:40:08
Śliczne bajgle Majanko ;).
Też chciałabym zrobić, ale również się trochę boję. Twoje jak na pierwszy raz wyglądają idealnie wręcz! Pozdrawiam ;)))
-
2008/09/11 06:32:59
O tak wlasnie teraz na snaidanko :)) Ladniutkie, moze i ja w koncu sie skusze na upieczenia jakiegos pieczywa? :)
Pozdrawiam mocno!
-
2008/09/11 07:39:12
Bajgle to świetna propozycja na śniadanie. Kiedyś, dawno , dawno temu zajadałam się nimi. Moje ulubione to z cynamonem i rodzynkami. Kiedyś takie wykonam, ale to chyba ten z tych przypisów, do których będę się długo zabierać. :D Pzdr
-
2008/09/11 08:07:13
A możę byś wzięła pod uwagę koleżanki, które muszą się odchudzać????????? (ryk) :):)
-
2008/09/11 10:24:43
Majanko cudowne! Podobają mi się na tym drugim zdjęciu - takie popękane:-) Też mnie kuszą. Muszę o nich pomyśleć:-)
-
2008/09/11 11:02:22
o jej!ale pyszny blog!trafiłam tu przypadkowo, ale widze ze słooodko i miłutko!wypróbuje jakis przepis na pewno:)
-
2008/09/11 11:15:59
W pierwszej chwili nie skapowałam co to są te bajgle. A to po prostu okrągła bułka. :) Podobną jadłam w Krakowie, teraz mi się z nim kojarzy. :)
-
2008/09/11 11:17:56
Eweno, jejku jak mi miło :))) Baaardzo ! :))

Abbro, ja tez sie bałam, ze nie wyjdą, ale zaryzykowałam, opłaciło sie! Nie zniechęciło mnie długie przygotowywanie, bo jak mam czas, to mogę wszystko zrobic :)) Czasami zbieram sie dlugo do jakiegos przepisu, a czasami wystarczy chwila zastanowienia i .. jest! :) Dziekuje za komplementy :) Buziaki :*

Iwonko, mnie też sie podoba ta nazwa :))) Upiecz, ciekawa jestem Twoich .

Grumko, dziekuje, cieszą mnie Twoje słowa :)) Filmu nie widziałam, ale bajgle mnie również kojarzą się z Krakowem :)) Pozdrawiam!

Andziu, ciesze sie, ze Ci sie podobają. Kuszą, masz rację! Czekam na Twoje :)))

Szkrabeko, dziekuje! :) Nie boj sie, upiecz! :) Wiem,ze moje nie są tak piękne jak bajgle Dorotki, ale zapewniam,ze baaardzo pyszne:)) Pozdrawiam ciepluchno.

Notme, na śniadanko jak znalazł, a takie cieplutkie jeszcze...mmm.. mniam! Koniecznie muszę zrobić znowu jakies pieczywko . Czekam na Twoje :)

Manajko, z rodzynkami , cynamonem.. wow! Nie jadłam takich nigdy. Musza byc super. Ja należę do wielbicielek cynamonu :)) Pozdrówka.

Niguś, ej no weź ;)) Ja tez mam ten problem :)

Atinko, dziekuje slicznie, tak bardzo mi milo :)) Mnie tez sie podobaly takie popękane.:)

Md84, witam na moim blogu, dziekuje za miłe słowa i zapraszam jak najczesciej :)) Pozdrawiam.
-
2008/09/11 11:18:56
Pluskotko :))) Mnie tez bajgle kojarzą sie z Krakowem :) Oj, pojechałabym do Krakowa, nie tylko na bajgle :) Sliczne to miasto :)
-
2008/09/11 12:40:29
Nie no właśnie słyszałam opowieści jak trudno jest formować te bajgle... Twoje są super ;P!
-
2008/09/11 12:59:25
Ojej, jak fajnie, że zrobiłaś, wyszły cudne! :)
-
2008/09/11 14:01:53
Oj Majanko! Mmmmm- jeszcze tylko dżemiks i pożerać można! ;)

pozdrówka
-
2008/09/11 15:21:04
uwielbiam bajgle! robilam je juz kilka razy, jak narazie z jednego przepisu, bo sprawdza sie za kazdym razem. To teraz sobie poeksperymentuję ;)
-
2008/09/11 15:28:10
Szkrabeko, dziekuje slicznie :))) Starałam sie :)

Dorotus, dziekuje pięknie za slowa uznania. Ciesze sie,ze moja wersja Ci sie podoba :))) Bardzo sie ciesze :) Buziaczki :**

Zemfiroczko, mniam, mniam :) No, wlasnie :) Ja to najbardziej lubie z powidłami śliwkowymi :)) Pozdrówka :)
-
2008/09/11 15:28:55
Usmiecham Sie, ja pierwszy raz robiłam i nie znam innego przepisu, a te od Dorotus sa wspaniałe, przepyszne :)) Ja także bardzo lubie bajgle :D
-
2008/09/11 15:58:56
no i już na drugim blogu je widzę ;)! piękne są! tylko podkasać rękawy i do roboty.
-
2008/09/11 18:50:09
Dobra Majanko to trzeci raz ja dzisiaj, ale chcę tylko napisać, że pokazałam Twoje bajgle mamie i kazała mi piec je teraz, więc biorę się do roboty! Dam znać jak wyszły, pozdrowionka ;-)
-
2008/09/11 23:15:02
och Majanka jest jak dobra wrozka! machnie rozdzka a na stole pojawiaja sie magiczne wypieki :)
-
2008/09/12 07:58:08
Majanko mnie też bajgle kojarzą się z Krakowem;-) A jak już wybierzesz się do Krakowa, to koniecznie daj znać:*
-
2008/09/12 08:01:13
Olalala77, ,no to do roboty! :))

Szkrabeko, jak sie ciesze :))) A pisac mozesz i 20 razy albo i wiecej, jest mi bardzo, nardzo miło :))) Koniecznie daj znac,jak bajgle wyszły, buźka :*

Galapagosku, Ty jak zawsze czarujesz moje serce ! :))) Kochana jestes, buziaczki :**
-
2008/09/12 21:47:57
Zrobione wczoraj w nocy, zjedzone dzisiaj na śniadanie,a w szkole jak mi zazdrościli takiego bajgla:P
pyszne Majanko, dziękuję ślicznie za inspirację ;*** niedługo umieszczę napewno na blogu..;))
-
2008/09/13 09:35:30
Szkrabeko, ciesze sie baaardzo! :)) I czekam niecierpliwie na fotki na Twym blogu. Buźka :*
Ps . wcale sie nie dziwie,ze w szkole zazdroscili hi hi ;)
-
2008/09/14 11:35:05
Sliczne! moze i ja powinnam kiedys upiec? :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2008/09/14 12:45:19
Dziekuję Beo :))) Ciesze sie,ze CI sie spodobały. Upiecz, polecam, są naprawdę przepyszne, szczegolnie takie jeszcze cieplutkie :) POzdrawiam Cie.
-
2008/09/19 17:40:47
Oj, już nie pamiętam kiedy jadłam bajgle. Chyba w liceum, więc trochę czasu upłynęło..
Twoje bardzo mi się podobają :)
-
2008/09/19 19:18:55
Edysiu, ciesze sie :))) Odśwież pamięć i upiecz je, są pyszne :)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!