Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb najprostszy

              To pierwszy chleb jaki upiekłam. Skusiłam się  na niego pod wpływem bloga Abbry :). Nie sądziłam, że mi wyjdzie, a jednak! :) Chlebek był pyszny, chrupiący, cudownie pachnący. Przypomniałam sobie jak w dzieciństwie razem z bratem podglądaliśmy pieczenie chleba w prawdziwej piekarni. Surowy chleb wkładano do wielkiego pieca, na specjalnych taśmach jechał sobie przez cały ten piec, można było zaglądac przez takie małe okienka, a na końcu wypadał do koszy, świeżutki, mięciutki, chrupiący i tak pięknie pachnący. Mój chleb przywołał te wspomnienia..., a wszyscy razem zajadaliśmy się chlebkiem ze smakiem. Synkowi zasmakował z masełkiem i szyneczką, a Ukochanemu z dżemem. Ja zjadłam bez niczego, taki jest najlepszy! :)

Pozdrowienia dla Abbry :)

chleb

Składniki:

*3 szklanki mąki

*1,5 szklanki wody

*1,25 łyżeczki soli

*0,25 łyżeczki drożdży instant

*otręby

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Wlać wodę, wymieszać łyżką lub mikserem do połączenia składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, lekko je rozpłaszczyć nadając kształt prostokątny. Pozbyć się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie naciskanie dłońmi. Ciasto położyć gładką stroną do góry, a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami ( u mnie - otręby owsiane).

Nakryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub aż chleb dwukrotnie się powiększy.

Po tym czasie włożyć do zimnego piekarnika niczym nie posmarowane naczynie , w którym będzie piekł się chleb (musi to być żeliwne naczynie lub z grubego żaroodpornego szkła). Piekarnik nagrzać do 270 stopni i grzać naczynie przez pół godziny od włączenia piekarnika. Naczynie musi byc bardzo gorące.

Chleb odwinąć, przełożyć do rozgrzanego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Temperaturę obniżyć do 230 stopni i piec chleb 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiec około 15 minut. Po upieczeniu chlebek ostudzić.

Smacznego!:) Jest naprawdę przepyszny! :)

chleb

chleb

środa, 26 marca 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2008/03/26 14:43:49
O jaki cudny chlebek !
A ja zawsze myślałam że aby zrobić chleb potrzebny jest zakwas chlebowy.
Przepis oczywiście wypróbuję.
Majano, czy twój chlebek smakiem bardziej przypomina chlebek żytni czy pszenny?
-
2008/03/26 14:52:03
Kuchareczko, ja tez tak myslalam, ale okazuje sie, ze zakwasu nie potrzeba :) Chlebek jest pszenny, mąka pszenna, ale pewnie mozna tez zrobic z żytniej. Dziekuje za mile slowa :) Pozdrawiam.
-
2008/03/26 15:20:43
Majano zrobię Twój chlebek....tak mi sie wydaje,że upieczenie chleba to już wyższa szkoła jazdy ;)
-
2008/03/26 15:33:54
Wiesz Kuchareczko mnie tez tak sie wydawalo, dopóki sama chleba nie zrobilam i bulek wczesniej. Chleb ten jest naprawde prosty :) Teraz musze wyprobowac jeszcze inne przepisy na chleby i bulki. :) Mysle,ze warto sprobowac zrobic, bo okazuje sie, ze nie taki wilk straszny... ;)
-
2008/03/26 15:39:31
Przepięknie Ci wyszedł , Majanko ! Jestem pod wrażeniem :)
Na zdjęciu wygląda na bardzo puchaty ( mój był bardziej nabity , Twój wyrósł jak bułka pszenna ) .
U mnie w pracy panuje teraz chlebowa epidemia ;) - zaraziłam szanowne koleżeństwo pieczenierm i teraz mamy w pracy całe stadko piekarzy ;)))
-
2008/03/26 15:49:48
Dziekuje Abbro :) Ciesze sie, ze Ci sie podoba:) Tak mnie zachecilas swoim przepisem, ze po prostu musialam go zrobic i zaskoczylo mnie to,jak latwo mi to poszlo :) A dobrze,ze zarazilas kolezenstwo pieczeniem ;) To bardzo fajna sprawa :) Pozdrawiam slicznie.
-
2008/03/26 16:28:41
Brawo! Gratuluję chlebowego debiutu! :)
-
2008/03/26 16:52:33
Chlebek wygląda pysznie!

Majanko, w komentarzach u siebie wstawiłam zdjęcia butów (bardzo zwyczajne są :) )
-
2008/03/26 17:06:13
Casiu, dziekuje slicznie :) Debiut udany:) Po Waszych komentarzach aż chce sie piec na nowo chlebek :)

Olianko, dziekuje:) Jest przepyszny! :) Buciki widzialam, bardzo mi sie podobają ! :)
-
2008/03/26 18:18:14
Gratuluję , piękny chlebek :-) Zobaczysz , jak się wciągniesz , to będziesz już ciągle piekła ;-)
-
2008/03/26 21:18:13
Ja go chyba wypróbuję... Tylko czy podczas tych 12-18 godzin odczekiwania on mi nie zrobi niespodzianki i nie powiększy sie tak, że największa miednica nie pomoże? Jak myślisz? Ja mam talent boży do drożdży, zawsze wyrastają mi ponad miarę.
-
2008/03/26 21:34:00
Bardzo drożdżowy chyba, bo taki pulchny. ;)
-
2008/03/27 10:08:39
Evenko, no wlasnie ja juz mysle co by tutaj upiec z pieczywka :) U Ciebie jest tyle fantastycznych wypiekow, ze na pewno nie raz skorzystam z Twoich przepisow, zwlaszcza,ze są naprawde piekne! :)

Usmiecham-sie: nie powinien sie tak powiekszyc, ja mialam w takiej sredniej misce i bylo ok. Wloz moze do jakiejs wiekszej miski i bedzie dobrze :) Wyprobuj przepis, jest super :)

Pluskotko, taki mi pulchy wyszedl, tak jest drożdżowy, ale nie ponad miare, wszystko wg przepisu :)
-
2008/03/27 22:54:59
O majanko kochana ja tez moze sie skusze na taki chlebek jutro przed wyjazdem. teraz Dziewczynki spia, Tadzinek sie najadl a ja, zmeczona po emocjach ale z nadzieje w secu zmykam do lozka! Dobranoc kochana
-
2008/03/28 08:16:28
Gratuluje udanego debiutu :) Super!
-
2008/03/28 09:32:37
Lotko, skuś sie, skus :) Opowiedz potem jak smakowal :) Pozdrawiam Cie cieplutko i serdecznie:)

Vanilko, dziekuje :) Dziekuje slicznie :)
-
2008/03/28 10:06:13
Majanko, ale mnie tym chlebem zaskoczyłaś ! Piękny!
-
2008/03/28 10:11:59
Dorotus, dziekuje slicznie, ciesze sie,ze Ci sie podoba. Bardzo sie ciesze,ze CIe zaskoczylam moim chlebkiem :) Siebie tez zaskoczylam, bo nie sadzilam,ze umiem upiec chleb, a udalo sie ! :)
-
2008/04/01 16:47:50
piekny!To byl pierwszy chleb jaki upieklam i jest taki chrupiacy ... pyszny
-
2008/04/02 13:58:31
Dziekuje :) Tak jest taki jak mowisz :) Pozdrawiam
-
2008/04/03 15:29:29
Majanko. ja też wreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb! I też jestem zachwycona :) A przepis jest bardzo podobny do Twojego, choć całkiem przez przypadek :)
-
2008/04/04 13:31:49
Casiu, widzialam, jest cudny !!! :)
-
Gość: monisia, 130.225.243.12*
2009/03/15 19:36:32
Bardzo chciałabym zrobić taki chlebek i mam 2 pytanka: czy muszą być drożdże instant czy mogą być świeże? jestem za granicą i mam do dyspozycji tylko formę do babki;-) czy jakimś sposobem można takiej użyć? Pozdrawiam serdecznie
-
2011/03/20 18:29:12
Zrobilam dzisiaj. Wyszedl mi bardoz dobry chleb chociaz w ogole nie przypomina tego ze zdjecia ;-) Zapewne dlatego ze uzylam czesciowo maki pszennej zwyklej, a czesciowo razowej, bo zwyklej mialam za malo. Ciasto wyszlo mi bardzo lejace (dziwne bo z maka razowa powino byc chyba suchsze?) wiec myslalam ze nic z tego nie bedzie a jednak sie udal! I swietna ta chrupiaca skorka z garnka :-)
-
2011/03/20 20:44:23
Ella o ,jak sie cieszę,ze robiłas ten chlebek. Ja go robiłam tak dawno temu,ze już nie pamietam nawet smaku. Muszę koniecznie odświeżyć sobie pamięc. Na pewno rodzaj użytej mąki miał wpływ na wygląd. Ciesze się,ze smakował. Pozdrawiam:)
-
2012/01/07 16:54:51
kurde, a mi nie wyrosl przez te 18 godzin wogole. co robic? czekac az wyrosnie, czy meczyc to cos, co nie jest ciastem jeszcze?
-
2012/01/07 17:16:38
Baja szczerze, to nie wiem ,dlaczego CI nie wyrósł. Moze drożdże nie były świeże? Odstaw teraz po odgazowaniu na dwie godziny i zobacz... Nie wiem,co innego mogę CI poradzić. Pozdrawiam.
-
Gość: baja82, cpe-74-73-70-168.nyc.res.rr.com
2012/01/09 19:35:56
Zrobilam drugi raz, i nic:( nie uroslo mi to cos:(
-
2012/01/09 19:43:30
Baja nie umiem Ci niestety pomóc.... :( Przykro mi.
Ja robiłam ten chleb, tak samo jak i kilka osób przede mną i po mnie, u każdego wyszedł. Nie wiem,dlaczego Tobie nie wychodzi. Moze spróbuj z inną recepturą.
Pozdrawiam.
-
Gość: kamis, host-89-228-174-159.dynamic.mm.pl
2012/03/15 20:50:10
najlepsze są chleby na zakwasie sprawdźcie www.chleb.info.pl
-
Gość: lucy, 178-142-251-94.net.stream.pl
2012/08/14 17:05:19
znam ten przepis! chleb pieke w garnku z nierdzewki z ikea bez plastikowych uchwytów!i jest super:-)
-
2012/08/22 13:15:54
Lucy, fajnie,że tak smakuje.
A garnka takiego nie posiadam,musze sie rozejrzec. Pozdrawiam.
-
Gość: , 5.172.252.12*
2013/11/27 19:30:57
Chleb jest znakomity i pyszny
-
2013/11/28 08:22:26
Gość bardzo mi miło :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!