Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Chałka

               Ale chała!!! :) Przepyszna, pachnąca, wielka, mięciutka... oj ... ją po prostu trzeba spróbować. Kusiła mnie na blogu Asiulini, aż skutecznie mnie skusiła i ją upiekłam. Oczywiście z pewną nieśmiałością, gdyż jeszcze boję się wypieków drożdżowych, ale okazuje się, że moje obawy są bezpodstawne i całkiem nieźle sobie z tymi drożdżowymi radzę ;) Oby tak dalej, bo czeka mnie sporo przepisów do wypróbowania :)

Chałkę jedliśmy z marmoladką, konfiturką, ale można oczywiście z masłem. Do tego obowiązkowo kubek ciepłego mleka i jesteśmy najedzeni :)

Przedstawiam Wam Panią Chałkę we własnej osobie:

chalka

Składniki (na 2 chałki, ale ja zrobiłam jedną, dlatego jest taka duuuża):

*40g drożdży

*550g mąki pszennej

*1 łyżeczka soli

*1/2 szklanki mleka

*1 duże jajko

*2 łyżki masła

*5 łyżek wody

*4 łyżki cukru

*żółtko

*kruszonka (2 łyżki: 1 łyżka : 1 łyżka - mąka : cukier : masło) lub mak , sezam.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, jajko rozkłócone z pozostałą ilością  cukru (czyli z trzema łyżkami), sól, rozpuszczone ciepłe masło oraz wodę.

Zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.

Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem i posypać kruszonką lub makiem czy sezamem. U mnie jest kruszonka . Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Naprawdę warto, jest smaczna!!!

Przed pieczeniem ( nie mogłam się powstrzymać od robienia zdjęć):

chałka

chałka

i upieczona :

chała

i jedzona:

chała

niedziela, 09 marca 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Bułeczki czosnkowo-ziołowe

    Bardzo lubię te bułeczki. Tym razem zamiast masła wykorzystałam do nadzienia roślinny smalczyk Smakowitą Pajdę z ziołami . Bułeczki pięknie pachną posiekanym cz

  • Aksamitny chleb z ricottą i koperkiem

    Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny. Tym chl

  • Bułeczki zajączki

    Wielkanoc za nami, ale mam do pokazania kilka świątecznych wypieków, jak to zwykle po świętach. Dziś przedstawiam bułeczki zajączki, jakie wykonałam z myślą o k

Komentarze
2008/03/09 07:24:46
Też mnie ta chałka Asiulini kusiła, a teraz to już obie kusicie mnie tymi chałkami;) Pięknie wyglądają!!!
-
2008/03/09 08:49:10
Śliczna! :)))
-
2008/03/09 09:13:42
Przepiękne Majanko, przepiękna ona! Cieszą się, że smakowała, bo chyba tak było?Śliczna chałka, a Majanko - piecz drożdżowe, bo to podobno najzdrowszy rodzaj ciasta :)

Pozdrawiam :*
-
2008/03/09 11:11:34
Forthebodyandsoul : Dziekuje za odwiedziny u mnie i za mile slowa oczywiscie :) Zaraz zapiszę sobie Twoj blog :) Pozdrawiam.

Ganiu, dziekuję dziekuję :) CIesze sie,ze Ci sie podoba :) :) :)

Asiulini, tak bardzo smakowala, zostal tylko mały kawałeczek :) Jedlismy ja wczoraj wieczorem he he, bo o 23:00 (oj wiem ze to nie dobrze, ze tak pozno, ale nie moglismy wytrzymac, wroclilismy z teatru i dawaj jesc chalke! ) Ciesze sie,ze Ci sie podoba , dziekuje za mile slowa :) Bede piekla drozdzowe, bo wychodza mi dobrze, jak serniki hi hi :) A jesli sa najzdrowszym rodzajem ciasta to tym bardziej :)
-
2008/03/09 11:50:39
Piękna Pani Chałka ;) I ta kruszonka - bardzo apetyczna !
pozdrawiam
-
2008/03/09 11:55:01
Majanko, cuda znowu przepyszne! Smaka mi narobiłaś!
-
2008/03/09 12:20:45
Abbro, dziekuje bardzo :) A jaka pyszna, wlasnie zjedlismy reszte he he :)

Olianko, pyszne, pyszne :) :) Dziekuje za mile slowa :) Chałka jest pycha, zapraszam jak zrobie kolejną , bo tej juz nie ma ;)
-
2008/03/09 12:54:28
Majano :)...chałka jest przepiękna !Narobilaś mi na nią smaku...i chyba w najblizszym czasie pokuszę sie o jej zrobienie ;)
pozdrawiam.
-
2008/03/09 13:02:29
Kuchareczko, zrób, zrób :) Chalka mnie tak kusila na blogu Asiulini,ze w koncu po prostu musialam ją zrobic. To tak jak z kulkami bounty: kusily, kusily, az sama zrobilam i Ty widzialam - tez :) :)
-
2008/03/09 15:41:33
No widzisz , wypieki drożdżowe wcale nie są takie "straszne" ;-) A chałka pierwsza klasa ! :-)
-
2008/03/09 16:45:29
Śliczna. Apetyczna. Do wypróbowania :)
-
2008/03/09 18:20:21
Jaka chała Majanko ! Toż to najsmaczniejsza chałeczka. :)
-
2008/03/09 20:53:30
o matko! to zdecydowanie miss chalek :-)
i wlasciwie to zazdroszcze Ci, ze ja upieklas,bo ja...wlasnie dzis mialam piec chalke,co prawda z innego przepisu,ale nie dalam rady z powodu pieknej pogody i spacerku.faceta i naszego goscia uraczylam standardowo goframi,ale byli zadowoleni...no nic to,moze jutro mi sie uda upiec,ale nie obiecuje! :-)
-
2008/03/10 08:16:52
Evenko, dokladnie tak, nie sa straszne, a wrecz proste i jaka radosc sprawiają! :) Szczegolnie kiedy Ukochana osoba zjada ze smakiem :) Dziekuje Evenko, dziekuje :)

Usmiecham-sie, Dziekuje , no pewnie ,ze wyprobuj :)

Pluskotko, ciesze sie,ze trafilam w Twoj gust :) :) :)

Cudawianki, dziekuje :) Ciesze sie,ze sie podoba. Nie sadzilam,ze az tak dobre wrazenie zrobi moja chalka, ze tak sie spodoba :) Jezu, dziekuje Wam Dziewczynki :) Dziekuje za tak mile slowa , tak bardzo one mnie cieszą i sprawiaja ,ze chce sie piec wiecej i wiecej. :) Cudawianki, upiecz, upiecz!!! :) :)

Cuziaki dla Was :*
-
2008/03/10 11:01:53
ech Majanko ale z Ciebie jest zdolna kuchareczka!
-
2008/03/10 11:12:45
Piekna!
To teraz drożdżowe dla Ciebie to już pestka! :)
pzdr
-
2008/03/10 11:15:34
Galapagos, dziekuje bardzo za piekny komplement :) Czy zdolna to nie wiem,ale sie staram bardzo:)

Dorotus, dziekuje za slowa uznania, uslyszec /przeczytac je od Ciebie Mistrzyni to zaszczyt :) Tez uwazam,ze niezle mi te drozdzowe zaczynaja wychodzic :)
-
2008/03/10 13:52:19
Jezzzussss, więcej tu nie zaglądam, ja się odchudzam!!!
-
2008/03/10 14:12:08
Batumi, zagladaj, zagladaj koniecznie!!! :) :) :) Najpierw zrob buleczki cynamonowe, a potem chałke :) Gwarantuje CI,ze dlugo nie polezy, zostanie zjedzona blyskawicznie :)
-
2008/03/10 19:36:49
Ale śliczna żółciutka chałeczka Ci wyszła :) ja robilam tylko raz chałkę i niestety niezbyt mi wyszła i trochę się zraziłam do chałek... no ale może jescze kiedyś się odważę ;-)
pozdrawiam
-
2008/03/10 20:24:16
A.borcuch, dziekuje slicznie :) Ja robilam pierwszy raz , w szoku jestem ,ze tak latwo sie ją robilo i ze taka ladna wyszla :) Dziekuje raz jeszcze :) pozdrawiam.
-
2008/03/13 09:01:24
Upiekłam ! Jest naprawdę pyszna - i łatwa do zrobienia :) Nie ma to jak drożdżowe wypieki !
pzdrawiam
-
2008/03/13 09:23:30
Abbro , no to super! :) Wklejaj zdjecia u siebie :) Ciesze sie,ze smakuje :)
-
2008/07/30 14:23:03
Uwielbiam chałkę. Ostatnio spotykam ją na wielu blogach, więc powolutku się przekonuję, że to chyba nie jest aż takie trudne i kto wie czy sama wkrótce nie spróbuję upiec :
Piękna wyszła!
-
2013/06/10 15:31:03
Tyle czasu się zbierałam, że w końcu moja Mama się zdecydowała :) W weekend już dwa razy piekła :D raz takie mini chałeczki wielkości bułeczek, a potem 2 duże. Obie wersje wyszły przepyszne i momentalnie znikają :)
-
2013/10/03 18:11:46
Aż chce się jeść!
-
2013/10/04 12:07:21
Izywork miło mi,że Ci się podoba, dziękuję :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!