Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Babka majonezowa

               O babce majonezowej słyszałam już dawno, ale przekonać się nie mogłam do tego majonezu w cieście. Jednak ciekawość zwyciężyła,    a i chęć wypróbowania nowej formy z kominkiem, którą posiadam od tygodnia. Na blogu Edysi znalazłam przepis na babkę i dziś ją szybko wykonałam. :) Babka jest puszysta, lekka, delikatna i bardzo smaczna. Ukochanemu bardzo smakuje, pytał tylko: dlaczego baba nie ma lukru ;) ? Radzę więc polukrować albo cukrem pudrem posypać :)

baba

Składniki:

*1/2 szklanki mąki pszennej

*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

*1 i 1/4 szklanki cukru pudru

*4 jajka

*3 łyżki majonezu

*cukier wanilinowy

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*aromat cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze ubijam z odrobiną soli i gdy już ubita sprawdzam swoim sposobem nad główką Synka, który bardzo to lubi; ani razu jeszcze piana nie wylądowała mu na głowie he he ).

Wciąż ubijając dodawać kolejno: cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i aromat cytrynowy. Na końcu dodać majonez i wymieszać.

Ciasto wlać do formy z kominkiem uprzednio wysmarowanej i dokładnie wyłożonej bułką tartą.

Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :)

baba

 

poniedziałek, 10 marca 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF
Komentarze
2008/03/10 22:06:52
Też ją kiedyś piekłam, pyszna jest:)
-
2008/03/10 23:26:11
No widzisz? Mówiłam że warto spróbować. Teraz już możesz znów piec babki, przełamałaś złą passę babkową ;) Dla mnie była wystarczająco słodka bez posypywania pudrem.
Ładne zdjęcia zrobiłaś, takie świąteczno-wiosenne. Fajne.
-
2008/03/11 00:13:15
Z pewnością pyszna, ale nie chyba ciężko byłoby przekonać. Musiałabym spróbować nie wiedząc co jem.
-
2008/03/11 07:43:02
Fajna baba :)...już ją kiedyś robiłam i wszystkim smakowała.
pozdrawiam
-
2008/03/11 08:16:45
ForTheBodyAndSoul, zgadza sie pyszna :) Zastanawiam sie, jaką upiec na swieta, ale mam mnostwo przepisow z takiej fajnej ksiązeczki, chyba z Pani Domu czy z Poradnika Domowego, nie pamietam.

Edysiu, no chyba przelamalam zla passe babkową :) Ciesze sie bardzo. Ciesze sie,ze podobają sie moje zdjecia, takie wlasnie mialy byc : wiosenno-swiateczne :)

Olianko, jest pyszna, ale najwazniejsze jest to,ze majonezu w ogole,ale to w ogole nie czuc. Ukochanemu powiedzialam o majonezie dopiero jak zjadl kawalek i mnie pochwalil :) Zdziwil sie, bo majonezu nic a nic nie czuc :) Czuc cytrynowo , miekko :) Jest super naprawde :)

Kuchareczko, dziekuje :) Naprawde fajna i smaczna :)
-
2008/03/11 09:37:14
Też jakoś nigdy nie mogłam się przemóc do tej babki, a przepis mam już kilka lat. Ale skoro piszesz, że dobra, to może się skuszę na Święta? Pozdrawiam!
-
2008/03/11 09:55:30
Ganiu, polecam ta babke, bo jest naprawde smaczna. Mysle,ze na Świeta mozesz spokojnie sie skusic i ja upiec :) Bedzie smakowala, na pewno! :)
-
2008/03/11 16:06:13
Nie czuć majonezu? My i tak nie mamy babowej foremki...
-
2008/03/11 19:46:34
Paula, nie czuc, nic a nic :) Tak wiec smialo polecam! :)
-
2008/03/11 22:16:55
śliczna baba, na pewno wypróbuję ten przepis! i jak tu się już wielkanocnie zrobiło :))
pozdrawiam
-
2008/03/12 08:31:19
a.borcuch, ciesze sie,ze Ci sie podoba :) Co do nastroju, to tak - juz tak mi sie wielkanocnie zrobilo, swiatecznie,ze i mieszkanie ustroilam odpowiednio. :)
-
2008/03/12 13:35:57
Właśnie przypomniało mi się o moich wielkanocnych kurach, musze poszukać i zdjęcie na bloga wrzucić, żeby też klimat poczuć :)
Na babę to sie tu nie skuszę, ale w Bydgoszczy może...
Za to placuszki ryżowe dzisiaj bedą już drugi raz, bo ostatnim Paweł sie nie załapał, jak mu zasmakują, to na stałe wejdą do naszego jadłospisu, bo łatwo i w miarę szybko sie je robi, a są pyszne...
-
2008/03/12 13:39:44
Natalko, pewnie,ze wklejaj zdjecie kurek wielkanocnych, robmy juz swiąteczny nastroj! :) Przed Bożym Narodzeniem tak wczesnie robi sie nastroj , a przed Wielkanocą jakos nie bardzo. Dlatego ja juz zrobilam! :) :) :)
Ciesze sie, ze placuszki ryżowe Ci zasmakowaly :) Ja chyba je znowu w piątek zrobie :)
-
2008/03/12 16:15:11
No fakt, że nie będzie czuć. Przecież majonez to jajka i olej. :)
-
2008/03/12 17:10:57
O o, czyżby mnie tu jeszcze nie było? nadrabiam :) Ja do słodkich potrawach majonezowych przekonałam się dopeiro, gdy zjadłam. Faktycznie pyszne. A może wydawać się dziwnym połączeniem. Pozdrawiam Majanko :)
-
2008/03/12 21:56:21
Ja również chodzę koło tej babki już parę lat i jeszcze się nie odważyłam ;) Wygląda tak zachęcająco, że chyba się jednak skuszę. W końcu to tylko 3 łyżki majonezu... :)
-
2008/03/12 23:21:39
majonezowa babe robie od lat zawsze wychodzi super wilgotna taka jak lubie bo ja nie znosze suchych bab :D i ciast i kobiet haha :D
-
2008/03/13 08:18:36
Paula, a no widzisz ! :) :) Musisz sprobowac :)

Usmiecham-sie, mnie tez wydawalo sie dziwnym połaczeniem dopoki nie sprobowalam i jest pyszna :) Dziekuje :)

Komarko, dokladnie tak, ten majonez zastepuje tluszcz w babce :) Zachęcam! :)

Qoopka, o wlasnie tak, jest taka wilgotna , taka smaczna wlasnie :)

Pozdrawiam Was :)
-
2008/03/13 13:29:36
Piekłam kiedyś babkę z majonezem , ale zabierałam się do niej jak pies do jeża (majonez w cieście ??) ;-)) W każdym razie wyszła bardzo smaczna - puszysta i lekko wilgotna :-)

P.S. Ładne fotki , takie wielkanocne :-)
-
2008/03/13 13:54:53
Evenko, dziekuje slicznie :) Dziekuje:)
-
2008/03/13 16:53:09
u Ciebie już pachnie wiosną i Wielkanocą :)

Pozdrowienia z ciepłego Perpignan
-
2008/03/14 08:10:52
Galapagos, tak wlasnie chcialam - wiosennie i wielkanocnie :) U nas deszcz i wiatr, slonce sie schowalo :( Ja chce wiosne przywolac :) Kto mi pomoze ?
-
2008/03/14 09:00:59
Śliczne zdjęcia :) Ja jednak, żeby zrobić babkę z majonezem to musiałabym się przełamać, bo nie lubię majonezu. Jeśli nie ma w niej tego posmaku, to pewnie jest przepyszna (oczywiście kwestia subiektywna).
-
2008/03/14 09:11:51
Asiulini, warto sie przelamac, bo majonezu naprawde nie czuc :) jest przepyszna :) Dziekuje za komplementy :) :) CIesze sie,ze zdjecia sie podobają . Pozdrawiam.
-
2008/03/15 11:10:13
Zrobiliśmy: wyszło ok. Nie bójcie się, majonezu na prawdę nie czuć.
-
2008/03/15 12:29:06
Witaj po przerwie Majanko :) Tyle nowych pyszności pojawiło się u Ciebie, że nie wiem co komentować. Babka majonezowa urzekła mnie szczególnie, bo sama zabieram się do takiej już chyba ze 2 lata ;) I ciągle coś mi staje na przeszkodzie ;)

A chałeczka - palce lizać :)
-
2008/03/15 20:22:18
Grumko: Ciesze sie ,ze zrobiliscie :) No, mowilam,ze nie czuc majonezu i nie ma sie co bac, tylko piec :) Pozdrawiam.

Casia: Witaj :) No ja co dzien zagladam do Ciebie i czekam na nowe wypieki :) Babeczke Ci polecam, jest pyszna. Chałka przecudna, pyszna, warto naprawde :) Pozdrawiam cieplo!
-
Gość: Kajeczka, god162.internetdsl.tpnet.pl
2009/04/10 13:39:42
Ja za chwile robie te babke. Czytalam wczesniejsze komentarze i wcale sie nie dziwie ze ten majonez w ciescie budzi tyle kontrowersji:) Ja mialam tak samo przed zrobieniem ciasta marchewkowego, a wyszlo mi bardzo dobre, jedno z moich ulubionych. Mam nadzieje ze z ta babka bedzie tak samo:)
-
2009/04/10 13:43:48
Kajeczko ciesze sie,ze wybrałaś tę babkę, bo jest naprawdę pyszna, a majonezu wcale nie czuć :) Polecam, mam nadzieje,ze bedziesz zadowolona i będzie smakowała :)) Pozdrawiam :)
-
2011/04/11 08:07:53
Upiekłam wczoraj, zniknęła w mgnieniu oka, tak wszystkim smakowała :) Nawet nie mieli pojęcia z czym jest :) Naprawdę pychota!
-
2011/04/13 23:53:12
Babka z majonezem... hm, ciekawe ;) Skoro piszecie, że wychodzi smaczna i bez majonezowego posmaku, to z pewnością tak jest, ale chodzi mi po głowie jedno pytanie. Jakie zadanie ma ów majonez? Co się dzięki niemu dzieje z ciastem?
-
2011/04/14 06:39:46
Russkaya bardzo się cieszę ,ze tak posmakowała :)) Super!

Loriell nie czuć majonezu, warto spróbować upiec. Majonez z pewnością sprawia, że babka nie jest za sucha :) Pozdrawiam :)
-
2011/05/20 15:25:53
Dla mnie to babka niezawodna, idealna gdy idą do nas goście, którzy zapowiedzieli się będąc już pod klatką ;) Do tego ja ciasto rozdzielam na 12 babeczek i piekę nie dłużej niż kwadrans.
-
2011/05/21 22:38:01
Olik bardzo się cieszę, że tak lubisz tę babkę:))) I swietny pomysł z tymi babeczkami! Musze wypróbować:)
-
Gość: jantar, acgt202.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/31 09:53:02
Witam! Nie jestem kobietą ale lubię coś upiec ;) Ostatnio testuję ten majonez : ).Zawsze wychodzi i jest pyszne. Można piec w keksówce, a przepis trochę inny, dodję po 3/4 szkl.mąki a cukru też 3/4 dla mnie wystarcza, a składniki po prostu wszystkie wrzucam do naczynia i mieszam mikserem a potem wylewam do blaszki. Zastawiam ok. 0.5 szkl. dodaję kakao i wylewam na górę. Wychodzi superrr!! Pozdrawiam:))
-
2012/01/31 19:05:45
Jantar witam na moim blogu. Fajnie ,ze się odezwałeś :).
Masz rację, taka baba jest pyszna. W keksówce jak najbardziej można piec :). Pyszne ciasto i proste do zrobienia. Pozdrawiam:)
-
2012/03/24 22:21:08
pyszna, pieknie wyrosla, zarumieniona, delikatna... tylko, mimo wysmarowania i wysypania formy, nie chciala wyjsc ;)
-
2012/03/26 08:05:17
Tanroth bardzo się cieszę,że posmakowała :) Pozdrawiam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Maliny
malinowo
Delikatny,kremowy sernik na czekoladowym spodzie z aromatycznym,malinowym musem.Pycha!
Jagody
jagodzianki
Symbol lata-puszyste,miękkie, z fioletowym wnętrzem i oblane lukrem jagodzianki.Mniam!
Morele
morele
Morele to takie wakacyjne słońca, a ciasto z nimi jest wyborne, miękkie i wilgotne. Polecam!