Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Baba w rumie

                   Drożdżowa, czy piaskowa, w czekoladzie, lukrowana - każda wielkanocna babka świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Oto moja wielkanocna baba w rumie przygotowana wg przepisu z "Pani Domu".

baba

Składniki:

*6 żółtek, 1 jajko

*6 łyżek cukru

*50 dag mąki

*5 dag drożdży

*25 dag masła

*szklanka mleka

*opakowanie cukru waniliowego

*10 dag rodzynek

*cytryna

*szczypta soli

*tłuszcz do formy

*gotowy biały lukier

Na syrop:

*1 i 1/2 szklanki cukru

*600 ml soku pomarańczowego

*200 ml rumu

Wykonanie:

4 łyżki mąki, łyżkę cukru i rozkruszone drożdże połączyć, rozmieszać w kilku łyżkach letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Sparzyć cytrynę i otrzeć z niej skórkę. Masło rozpuścić i wystudzić.

Jajko, żółtka i resztę cukru utrzeć do białości. Wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, szczyptę soli i cukier waniliowy.Utrzeć na gładko.

Dodać wyrośnięty rozczyn, wlać masło i ucierać wszystko jeszcze kilka minut , aby ciasto osiągnęło gładkość i dość rzadką konsystencję. Na końcu wsypać rodzynki i skórkę cytrynową, wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do natłuszczonej formy (do 2/3 jej wysokości) i znów odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzić.

W rondelku wolno gotować sok pomarańczowy z cukrem przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać rum i przestudzić. Babkę zanurzyć w syropie. Potrzymać aż się dobrze nasączy. Po wyjęciu na talerz oblać grubo białym lukrem lub polewą.

Smacznego!

baba

wtorek, 25 marca 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Babka marmurkowa

    Dzisiaj zapraszam na babkę. Mięciutką, smaczną. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna. Taka w sam raz, najlepsza pierwszego dnia po upieczeniu. Moją

  • Ciasto cytrusowe na białkach

    Jeśli zostały Wam białka po pieczeniu faworków możecie wykorzystać je piekąc takie pyszne cytrusowe ciasto. Bardzo polecam, jest mięciutkie, wilgotne, bardzo pr

  • Ciasto cytrynowe z lukrem

    Od świąt nie piekłam nic słodkiego. Czas zatem na jakąś słodką przekąskę, niedzielne ciasto do kawy ;). Ciasto cytrynowe z cytrynowym lukrem jest miękkie, wilgo

Komentarze
2008/03/25 15:12:52
Mniam!
-
2008/03/25 15:44:37
Pewnie pachniała nieziemsko ! Piękna baba ( przypomina mi ciastka ponczowe , które jadałam w dzieciństwie ) .
pozdrawiam
-
2008/03/25 16:55:48
Majano wyobrażam sobie smak tej baby...pycha,
jeszcze nie słyszałam o takim cieście , koniecznie muszę wypróbowac ten przepis.
-
2008/03/25 17:01:02
Majanko zrobiłyśmy ciasto budyniowo-orzechowe. Jest przepyszne!
-
2008/03/26 10:28:45
Kochane, slicznie dziekuje za wszystkie mile komentarze :)

Olianko: ciesze sie,ze baba wywoluje takie emocje i chec zjedzenia :)

Abbro: tak, pachniala super i moze rzeczywiscie przypominac ciastka ponczowe, bo byla taka wilgotna, bardzo mocno nasączona. Jak ktos prowadzi auto to lepiej jej nie jesc, bo ma na pewno sporo procentow he he ;)

Kuchareczko: wyprobuj, bardzo fajnie się ją robi, a jak potem cieszy ! :)

Pluskotko : o! :) Ciesze sie bardzo. Czy jakies fotki będą ?
-
2008/03/26 21:33:12
Będą jak upieczemy w domu, a tamten był u babci. Ale zaryzykuję stwierdzenie, że nasz wyszedł ładniejszy. ;)
-
2008/03/27 10:03:41
No to czekam na zdjecia :)
-
Gość: Donna, *.hsd1.il.comcast.net
2012/04/08 01:31:10
bardzo dobry przepis, babka smakowala znakomicie
-
2012/04/08 18:28:30
Donna bardzo się cieszę,że smakowała :) Pozdrowienia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Piernik
piernik
Pyszny staropolski piernik z powidłami i marcepanem
Pierniczki
pierniczki
Speculaas,holenderskie pyszne pierniczki
Sernik
sernik
Odświętny sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami