Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

American pancakes

         American pancakes różnią się od naszych naleśników tym, że są mniejsze, bardziej puszyste i grubsze. Można podawać je z różnymi owocami, dżemami, bitą śmietaną, czekoladą lub z syropem klonowym jak to czynią Amerykanie, albo po prostu z cukrem pudrem lub cynamonem.  Placuszki są bardzo słodkie i smaczne. Przepis pożyczyłam od Kuchareczki Uśmiechniętej.

pancakes

Składniki:

*250g mąki

*100g cukru

*7g proszku do pieczenia

*1 łyżka ekstraktu waniliowego

*1 jajko

*1 żółtko

*500 ml mleka

*30g rozpuszczonego masła

*olej roślinny do smażenia

do przybrania: owoce, cynamon, cukier puder, bita śmietana

Wykonanie:

Wymieszać razem w dużej misce składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

Wymieszać razem mokre składniki: mleko, dodać 1 jajko i 1 żółtko. Następnie wlać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać.

Następnie do miski z suchymi składnikami wlać połowę mikstury mokrej i wymieszać. Wlewać stopniowo resztę płynu za każdym razem mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego lejącego sosu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Za pomocą głębokiej łyżki wylewać na środek patelni porcje ciasta - mniejsze niż na zwykłe naleśniki, aby nie były za duże. Smażyć pancakesy z jednej strony aż pokażą się na wierzchu bąbelki lub zbrązowieje spód. Przewracać i smażyć z drugiej strony.

Jeśli patelnia będzie zbyt sucha dolewać oleju. Naleśniki układamy w wieżę i polewamy syropem klonowym lub dżemem. Podajemy z owocami, bitą śmietaną lub czym chcemy :)

Smacznego!

 

niedziela, 30 marca 2008, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Tiramisu pancakes

    Pewnego dnia, a było to 21 kwietnia 2009 r po raz pierwszy umówiłam się na wspólne pieczenie z Atinką. Przygotowałyśmy wtedy pancakes kokosowo-bananowe. Postan

  • Naleśniki śmietankowe

    Pozwoliłam sobie nazwać te naleśniki śmietankowymi, gdyż użyta do ich przygotowania śmietanka kremówka sprawia, że są delikatne, w smaku śmietankowe właśnie. Ba

  • Naleśniki ze słodkim nadzieniem

    W czwartek mamy swoją małą tradycję. Jemy na obiad naleśniki na słodko. Zwykle robię je "na oko", smażę, a potem smaruję ulubioną konfiturą, marmoladą, nutellą.

Komentarze
2008/03/30 13:43:46
Jaka szkoda, że nie lubię placków naleśniko-podobnych. :)
-
2008/03/30 14:40:51
mmm... jaka góra dobrego :))
-
2008/03/30 22:23:37
Majanko... Mniam! :-) I przy okazji gratuluję wizyty Wróżki Zębuszki u Synka :-)
-
2008/03/31 09:52:22
próba komentarza - mam nadzieję, że wyjdzie pozytywnie. A te placki to świetny pomysł na piątkową kolację
-
2008/03/31 10:13:37
Pluskotko, no szkoda, bo są smaczne :)

Casiu ;) Dziekuje :)

Lisko, dziekuje :) A tak, Wrózka Zębuszka była ;) Synek teraz troszke inaczej mowi hi hi ;) Ale wyglada super bez tego zeba he he :)

Batumi, komenatarz jest :) A placuszki, potwierdzam - na piątkową kolacje czy obiadek jak znalazł :)
-
2008/03/31 11:42:33
Zdecydowane tak dla amerykańskich naleśników. Pomimo że dopiero niedawno spróbowałam je po raz pierwszy, zakochałam się w nich od pierwszego..spróbowania:)
Z wielką chęcią bym naruszyła tę Twoja imponującą wieżę:)
-
2008/03/31 12:34:38
Justynko, zapraszam :) Mozesz wieże naruszać i jesc ze smakiem. Ja robiłam je po raz pierwszy :) Pozdrawiam.
-
2008/04/01 23:25:19
Majanko, śliczne Ci wyszły, ja też się przymierzam do american pancakes, ale z przepisu Nigelli.
pozdrawiam :)
-
2008/04/02 09:50:08
Dziekuje Dorotko :) Pierwszy raz mi takie ladne wyszly. Kiedys robilam takie z jabluszkami i cynamonem i nie wyszly. Na pewno cos zle zrobilam. Dziekuje za mile slowa, ciesze sie,ze Ci sie podobają moje pancakesy :) Buzka :*
-
2008/04/04 12:02:40
Cieszę się, że pancakesy smakowały Majanko :)
-
2008/04/04 13:30:05
Smakowaly, smakowaly bardzo :)
-
Gość: madzia, *.centertel.pl
2008/09/18 09:48:00
Byly po prostu PYSZNE!!!! Choc dalam mniej cukru, bo nie lubie az takich slodkich...
-
2008/09/18 16:49:22
Madziu, ciesze sie, ze tak smakowały!!! :)) Pozdrawiam.
-
Gość: mary, *.gdynia.mm.pl
2009/02/08 21:20:33
ja robiłam pancakesy ze swojego przepisu,ale chciałam dodac ze lepiej je smazyc na suchej patelni bez oleju, bo wtedy sa takie brazowiutkie jak w amerykanskich filmach ; P . sa pyszne ! ; )
-
2009/02/08 21:26:37
Mary, dziękuję za rady, skorzystam jak będę znowu je robiła :)) Pozdrawiam :)
-
Gość: Aneczka, *.olsztyn.vectranet.pl
2009/05/27 19:42:26
Pyszne z dżemem ;) Właśnie zrobiłam na kolacje :)
-
2010/01/02 18:51:50
Mmm... Dokładnie na to miałam ochotę! Coś innego niż naleśnik, coś innego niż placuszek... W połączeniu z syropem klonowym pyszne, słodkie, idealne :P Dzięki
-
2010/01/02 21:09:37
Basillus bardzo sie cieszę, ze placuszki smakują :))) Pozdrawiam serdecznie!:)
-
Gość: pilipiutta, *.echostar.pl
2012/06/04 11:06:14
Lubię te amerykańskie placki, w szczególności z syropem klonowym. Kuzynka z Kanady uczyła mnie je smażyć :) Ponoć ważny jest olej do smażenia - najdelikatniejszy w smaku (lub najlepiej bez smaku, np. rzepakowy) broń boże oliwa z oliwek, bo jest zbyt gorzka. Ale serwowanie to faktycznie już inwencja własna :)
-
2012/06/05 23:15:29
Pilipiutta o tak, one z syropem klonowym są takie pyszne!:) .
Ja je zwykle smażę bez oleju albo tylko na początku lekko smaruję patelnię olejem.
Pozdrowienia :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Ciasteczka
rohlicky
Rogaliczki na jeden kęs,takie smaczne, że nie można się od nich oderwać!
Ciasto
ciacho
Kruche ciasto, migdałowy krem budyniowy, delikatna beza i dżem. Mniam!
Sernik
brownie
Wspaniałe połączenie czekoladowego spodu brownie z sernikiem oraz musem truskawkowym