Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. - Dean Ray Koontz
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik (z powidłami) Mojej Mamy

   Biorąc udział w Festiwalu Pierniczków upiekłam dziś razem z Synusiem piernik z powidłami wg przepisu mojej Mamy.

          Uwielbiam zapach piernika, zapach przyprawy... Właśnie taki zapach roznosił się dziś w naszym domku, cudowny, korzenny aromat zwiastujący cudowny czas jakim są Święta Bożego Narodzenia.
 
piernik z powidłami
 
Składniki:

*4 szklanki mąki

*25 dag margaryny

*2 szklanki cukru

*2 jaja

*1 słoik powideł lub dźemu śliwkowego (polecam powidła)

*3-4 łyżeczki kakao

*2 opakowania przyprawy piernikowej lub zmielone przyprawy

*2 szklanki mleka

*2 łyżeczki sody oczyszczonej

*2 łyżki miodu

*można dodać orzechy, rodzynki

Dodatkowo ewentualnie do przełożenia piernika: powidła śliwkowe (nie trzeba go przekładać, jak kto lubi;) ).

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać. Jaja utrzeć z cukrem i przyprawą piernikową.

Stopniowo dodawać wszystkie składniki (również powidła), dokładnie ucierając. Gotowe ciasto wlać do formy.

Piec około 50-60 minut w ciepłym piekarniku (temperatura -około 180 stopni). Piernik po kilku dniach przechowywania można przełożyć dodatkowo powidłami śliwkowymi.

Smacznego:)

piernik z powidłami 

 

wtorek, 04 grudnia 2007, majanaboxing
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

  • Podsumowanie 10 Festiwalu Pierniczków

    Minął już właściwie czas podsumowania Festiwalu Pierniczków... Wybaczcie. Nie mogę się ogarnąć, nawet nie wiem, kiedy minęły Święta ;). Za chwilę zaczniemy myśl

  • Świąteczne życzenia i pierniczki

    Niech magiczna moc Wigilijnego Wieczoru Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was

  • Piernik "Last Minute"

    Świąteczny piernik na ostatnią chwilę. Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne ciasto przełożone powidłami, polane czekoladą. Bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

Komentarze
2007/12/08 20:04:28
Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków
-
Gość: belllka, *.is.net.pl
2008/11/21 18:21:39
Nie wiem czy dobrze zrozumialam, ale powidla normalnie dodaje sie do ciasta, a nie przeklada ?
-
2008/11/22 12:56:27
Tak, dodaje się do ciasta. Pozdrawiam :)
-
2010/11/26 15:02:04
Majanko chcę jutro upiec ten piernik mam tylko pytanie odnośnie formy, czy chodzi o zwykłą keksówkę czy jakąś większą formę? z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Ania
-
2010/11/26 22:59:48
Narcyz wiesz co ,ja juz nie pamiętam w jakiej formie je piekłam,ale wydaje mi się ,ze była to prostokątna o wymiarach 24x34 cm.
Pozdrowienia:)
-
2010/11/27 13:55:28
Upiekłam w dwóch keskówkach wyszły dwa ogromniaste pierniki, za to jakie pyszne :) dzięki za przepis! a jak pachnie w całym domu mmmmm pozdrawiam
-
2010/11/27 14:00:20
Narcyz bardzo się cieszę, że piernik tak smakuje :))
Będę musiała go zrobić kiedyś znowu, choćby po to by tutaj zdjęcie wymienić, bo to pozostawia wiele do życzenia he he ;))
Pozdrowienia i smacznego :)
-
Gość: Lena, *.adsl.inetia.pl
2012/01/15 16:37:38
Piernik wyszedł tak rewelacyjny że myślałam że go schowam i sama zjem cały :) Polecam ten przepis! :)
-
2012/01/15 18:00:00
Lena dziękuję za mile słowa, bardzo się cieszę, że piernik tak posmakował :))
-
2012/12/03 16:04:27
Ostatnio próbowałam zrobić piernik, ale wyszedł kompletny zakalec:( Mam nadzieję, że z tego przepisu się uda, bo mam straszną ochotę na to ciasto;)
-
2012/12/03 16:42:06
K witaj. Mam nadzieję,że się upiecze i będzie smakować. Pozdrawiam:)
-
Gość: olga, *.dynamic.chello.pl
2014/01/02 15:00:22
Piernik wyszedl mi pyszny. Dziekuje za przepis:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Festiwal
Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Sernik
sernik
Pyszny sernik z adwokatem i czekoladą na spodzie brownie. Czy może być coś lepszego?
Babka
babka
Smaczna,wilgotna babeczka z kokosem i delikatną cytrynową nutą. Polecam!
Pychotka
pychotka
Kruche ciasto,migdałowy krem, delikatna beza i dżem porzeczkowy.Mega pychotka!